ale jaja. To teraz już wiem dlaczego nie ma płynności. \wszystkie akcyjki są już objęte i czekają na wypizd w niebiosa. Free float bliski zeru. Oj jestem spokojny, te ostatnie spadki to końcówka prób wydarcia ich właśnie od nas. Ustawiam się na 70. Pozdrawiam solidny akcjonariat i trzyma dalej, ktoś to będzie niedługo łykał po solidnej dwucyfrówce. A spadkami rzedu 2 kilo akcji się nier przejmujcie - pewnie robi to jedna i ta sama osoba, która chce usilnie naszą perełkę.
pewno tylko jakiś ltd się wysypał zaraz po debiucie i dlatego też mamy akcje w swoich potrfelikach - a pewno teraz żałuje i chce odkupic po cenie z debiutu
i sobie jeszcze tak myśle - ruskie jak obejmą akcyjki po 7 złotych to myślicie, że oddadzą po 10 - jak zwietrzą interes, że przez ukrainę tylnymi drzwiami mogą się wepchac do Polski i na zachód nawet z niewielką ilością paliwka to zapomnijcie - a jeżeli będą chcieli wyjśc z interesu to zobaczcie sobie na rts jakie tam czasami cuda się dzieją. Tak czy siak przewiduję tutaj solidny zarobek. Zresztą naprzekór naszym władcom much lubię ruskich i nie mam nic przeciwko jakby przez broadgate uszczknęli troszkę rynku orlenkowi i lotoskowi,
A moze kogos zastanawia czy czasem zysk w 2010 nie zostal osiagniety za pomoca tranzakcji z podmiotem powiazanym 1850000 w rachunku wynikow , dodatkowo jest info o naleznosci od spolki powiazanej W Inwest ??? Przy podmiotach powiazanych trzeba bacznie przygladac sie wszelkim wzajemnym przeplywom . Dodatkowo w sprawozdaniu rocznym nadal bardzo malo szczeolow o rusoil oraz fesenko . Kolega ktory pracuje w branzy zwrocil mi uwage ze przychody rusoil sa na poziomie obrotow duzej stacji benzynowej w dobrej lokalizacji , dodatkowo ceny paliw w rosji ustala rzad - ostatnio duzo pisali na temat tego ze firmy rosyjskie wola eksportowac paliwa niz sprzedawac na wewnetrznym rynku -jaki pomysl na ta firme ma zarzad broadgate? Fesenko - dal przyklad polskich rafinerri z poludnia polski ktore zostaly zamkniete - jaslo ,gorlice , czechowice . Powody brak uzasadnienia ekonomicznego przerobu ropy , orlen ostatnio podaje ze marze na przerobie ropy bardzo spadly . Firma planuje powazne i interesujace inwestycje ale z informacjami jest bardzo skromnie a cena spolki juz dzisiaj jest kilka razy wyzsza od wartosci ksiegowej . Jak zmusic zarzad aby poprawil polityke informacyjna?
Nie o to mi chodzi , podaja wynik , pryzchody ect ale nie widzimy z czego to powstaje , czy ktos ma jakis link do strony fesenko ???, szukalem ale nie znalazlem . O ile kurs ma odpalic na co tez licze to musza pojawic sie inwestorzy ktorzy zobacza jakies fundamenty . Zerknij nawe to slabo wyceniany ekopol - podaja wartosci litry marze na produkcie . Mozesz to wtedy z czyms porownac , a tak jak podaje broad to nie wiadomo o co chodzi . A przy takich malych mimo wszystko zyskach latwo zrobic sobie wynik na papierze . Wydaje mi sie ze mozemy zapomniec o kursie ponad 10pln do czasu pelnego skonsolidowanego bilansu , a szkoda bo wydaje sie ze jest potencjal tylko jak pisalem cos szwankuje w polityce informacyjnej - chyba ze tak ma byc ?
Dzieki za lagodne potraktowanie , generalnie malo pisze na forach bo przyznam jestem dociekliwy i czesto narazam sie na inwektywy ze strony nagrzanych inwestorow twoja rekomendacja jest super , wiec czekamy i licze ze bdg powoli zacznie podawac wiecej info bo cisnienie jest wysokie - z drugiej strony mam w d.. Info oby kurs pojechal do gory i to wszystko a jak to zrobia to juz nie moja sprawa .
Helo kursanty.
Jak tam. Po pierwsze jest to raport jak ktoś dobrze zauważył za rok 2010. Więc nie będzie tam wyników Fesenko.
W raporcie znalazłem parę ciekawych rzeczy. Czytaliście wszystkie załączniki?
Wynagrodzenie zarządu 65tys brutto chyba. Pytanie za jaki okres. (1-2m-ce czy pół roku czy rok) Po drugie inwestycja krótkoterminowa dla fairstock enerpr. na 100$. Pytanie co to za inwestycja i ile chcą na tym przyciąć.
A zauważyliście kwotę 3,150mln na środki trwałe w budowie. Pytanie kiedy planowane jest zakończenie inwestycji.
A widzieliście liczbę zatrudnionych. Dokładnie 1 osoba. W to chyba nie wchodzi zarząd, chociaż nie wiem.
I znaczny koszt widnieje, bo ponad 3mln w pozycji usługi obce. Wydaje mi się, że cała obsługa magazynu i logistyki została wynajęta (hala, pracownicy itp.) Dlatego zatrudnienie jest 1 osoba i duży koszt usług obcych. Możliwe, że ta inwestycja to właśnie budowa własnej hali i zaplecza administracyjnego. Ale zobaczymy. Czyli po zakończeniu możliwe, że spadną znów koszty, czyli wzrośnie zysk na działalności operacyjnej.
A wracając do Fesenko. W wariancie bezpiecznym zarząd założył, ze Fesenko może przetwarzać 580ton i mieć obrót 418 tys $ miesięcznie. To co wiemy na pewno to Fesenko zarobiła w ost qwr 116tys $. Biorąc pod uwagę, że zarząd dobrze oszacował przychody to mamy 418 tys *3 daje nam 1,254mln $ . Czyli marża wynosi nie całe 10%. Zobaczymy jak będzie dalej. Przypominam, że Fesenko można rozbudować do 5000ton miesięcznie, czyli 10* więcej. Jeżeli teraz z tego mają ok 418tys $ na m-c to po rozbudowie niech będzie 4mln $ obrotu m-cznie. 4*12 daje nam 48mln $ na rok. Z tego 10% mamy 4,8mln $ zysku na rok. Razu kurs 2,8 to wychodzi 13,5mln zysku. Z samego Fesenko. Niech drukną na te przejęcia akcje i będziemy mieć 5mln akcji to wychodzi ponad 2zł na akcje z samego Fesenko. Oczywiście po rozbudowie. A gdzie RO i samo BG.
Jak napisał Fraktal. Moje pieniądze w BG są bezpieczne. Pozdrawiam.
To sa na prawde jaja. Ze spolka prowadzi inwestycje w srodek trwaly o wartosci o 50% wiekszej niz jej kapitaly a jeden z akcjonariuszy stara sie domyslec co tojest - magazyn ? A moze dom prezesa albo domek nad morzem ? Ja ne znalazlem. Komunikatu w tej sprawie .
do fafika - cały akcjonariat mianował cię naszym rzecznikiem prasowym - oczekujemy, że zadzwonisz do prezia i popytasz go na okolicznośc raporciku i inne ciekawe rzeczy - zobaczymy czy będzie taki miły i udzieli odpowiedzi
Ciekawy: "transakcji" nie "tranzakcji". - nie miała ona wpływu na wynik spółki-poczytaj DI.
Jasne,że RusOil ma obroty stacji benzynowej. Do tego nie trzeba być spece z branży, bo rachunek jest bardzo prosty. 500 samochodów po 200pln i jest 3mln miesięcznie. Dlatego tu potencjał zwiększenia skali działalności jest ogromny.
10mln miesięcznie jest do zrobienia. Kwestia marży- nawet 3% netto będzie sumą bardzo dużą jak na obecną kapitalizacje Broad Gate.
Reszty Twoich wypowiedzi nie będę komentował, bo są dla mnie zbyt ekscentryczne. :)
to co oni kupują ? dystrybutora paliw czy stacje benzynową bo już zgłupiałem całkowicie , 500 samochodów po 200 to 100.000 a nie 3.000.000 pln . , podawali ze baza paliw Rusoila ma 2000 ton pojemnosci x 1000 usd z tone- tyle kosztuje paliwo na gieldach to jest 2.000.000 usd + do tego akcyza i inne podatki pewnie w rosji tez sa ale nawet bez tego to powinno byc 5.000.000 pln . czy ktos sie na tym zna lepiej i moze sprawdzic te obliczenia ???
500 samochodów dziennie po 200= 100tysięcy x 30 dni =3mln, nieprawdaż?
Twoje obliczenia w zasadzie prawidłowe, ale pominąłeś dość ważny aspekt w tym interesie-rotację zapasów. Moim zdaniem cykl rotacji poniżej 20 dni jest do zrobienia. Te 2000 ton mogłoby zostać sprzedane blisko dwukrotnie w ciągu miesiąca i w ten sposób moglibyśmy wejść na pułap kilkunastu milionów miesięcznie.