Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: ale jaja

Helo kursanty.
Jak tam. Po pierwsze jest to raport jak ktoś dobrze zauważył za rok 2010. Więc nie będzie tam wyników Fesenko.
W raporcie znalazłem parę ciekawych rzeczy. Czytaliście wszystkie załączniki?
Wynagrodzenie zarządu 65tys brutto chyba. Pytanie za jaki okres. (1-2m-ce czy pół roku czy rok) Po drugie inwestycja krótkoterminowa dla fairstock enerpr. na 100$. Pytanie co to za inwestycja i ile chcą na tym przyciąć.
A zauważyliście kwotę 3,150mln na środki trwałe w budowie. Pytanie kiedy planowane jest zakończenie inwestycji.
A widzieliście liczbę zatrudnionych. Dokładnie 1 osoba. W to chyba nie wchodzi zarząd, chociaż nie wiem.
I znaczny koszt widnieje, bo ponad 3mln w pozycji usługi obce. Wydaje mi się, że cała obsługa magazynu i logistyki została wynajęta (hala, pracownicy itp.) Dlatego zatrudnienie jest 1 osoba i duży koszt usług obcych. Możliwe, że ta inwestycja to właśnie budowa własnej hali i zaplecza administracyjnego. Ale zobaczymy. Czyli po zakończeniu możliwe, że spadną znów koszty, czyli wzrośnie zysk na działalności operacyjnej.
A wracając do Fesenko. W wariancie bezpiecznym zarząd założył, ze Fesenko może przetwarzać 580ton i mieć obrót 418 tys $ miesięcznie. To co wiemy na pewno to Fesenko zarobiła w ost qwr 116tys $. Biorąc pod uwagę, że zarząd dobrze oszacował przychody to mamy 418 tys *3 daje nam 1,254mln $ . Czyli marża wynosi nie całe 10%. Zobaczymy jak będzie dalej. Przypominam, że Fesenko można rozbudować do 5000ton miesięcznie, czyli 10* więcej. Jeżeli teraz z tego mają ok 418tys $ na m-c to po rozbudowie niech będzie 4mln $ obrotu m-cznie. 4*12 daje nam 48mln $ na rok. Z tego 10% mamy 4,8mln $ zysku na rok. Razu kurs 2,8 to wychodzi 13,5mln zysku. Z samego Fesenko. Niech drukną na te przejęcia akcje i będziemy mieć 5mln akcji to wychodzi ponad 2zł na akcje z samego Fesenko. Oczywiście po rozbudowie. A gdzie RO i samo BG.
Jak napisał Fraktal. Moje pieniądze w BG są bezpieczne. Pozdrawiam.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BROADGATE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.