• BG zysk a reszta NC Autor: ~ufo [109.107.24.*]
    Ktos pisal, ze BG ma jako jedna z niewielu pokazne zyski. Pragne zwrocic uwage na PSW Grupa oraz Photon gdzie wskazniki przynajmniej w/g money sa imponujace. Ktos sie interesowa tym spolkami?
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Aldabert [79.163.126.*]
    jest kilka spółek. photon ma jakieś problemy podatkowe, jak się wybroni to wystrzeli.
    pozd
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~ufo [109.107.24.*]
    Photon ma chyba spore probleemy z ustawa ktora weszla, ma dobre wyniki sa zwiazane z przyspeiszeniem prac w 4 kwratale. o ten podatek chce sadzic sie w sadzie. jak mozna nalozyc podatek na dwa lata wstecz? Myslalem ze Polska jest prawna afryka w europie, widac knedle nas gonia.

swoja droga masz jakies spolki na oku?

powiem szczerze ze alkal ladnei rosnie - jednak branza budowlana poki co nie jest w modzie. tak jak pisalem wczesniej, maja rok pracy a w czerwcu 2012 duzo inwestycji skonczy sie a drugie takie impulsu do budowy nie bedzie. przenajmniej psychologicznego. a i rynek pracy otworzyl sie w Niemczech, to wiadomo co moze oznaczac. Zwlaszcza ze inzynierow im brakuje.
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Aldabert [79.163.93.*]
    Mogę ci powiedziec, że każdą spółkę rozpatruję osobno. Inaczaj jest z wielkimi, inaczej jest z takimi spółkami jak alkal. Alkalowi nawet krysys nie przeszkodził dynamicznie się rozwijac. Poza tym kiedy kupowac akcje, jak nie wtedy gdy są w niełasce. Analitycy źle piszą o branży, a moim zdaniem to dobrze wróży. należy wypatrywac końca trendu spadkowego na budownictwie. kiedy to będzie to nie wiadomo, za kilka/ kilkanaście tygodni/miesięcy może okazac się że te lato nie było takie złe. Mam znajomych pracujących w małych i średnich firmach- mówią oni że jest pełno zamówień i nie wyrabiają się. Rozmawiałem z jednym z panów prezesów z Alkala i powiedział,że już na ten rok ma pełno zamówień, więcej nie ma mocy przerobowych. Myślę, że budownictwo niszowe będzie hitem w tym roku, a po letnich wynikach ludzie rzucą się skupowac akcje firm budowlanych (PRZYNAJMNIEJ TYCH MAŁAYCH I ŚREDNICH). Owszem wydaje się, że duże firmy reagują z opóźnieniem na zmiany, małe są bardziej elastyczne. A fachowcy nie wyjadą, bo dobrym fachowcom tu będą w stanie dobrze płacic. Jak budowałem dom to mi tak mówili, że to im się po prostu nie opłaca, rozłaka z rodziną itp. dobrzy fachowcy tu mają zachód, przy polskich cenach utrzymania (teraz koszty utrzymania chyba się trochę wyrównują, ale nadal to nie jest łatwa decyzja czy wyjechac). dochodzi do tego też sam fakt traktowania Polaków przez Niemców. Nikt nie lubi byc traktowany z góry. Kilka lat temu mieli wyjachac informatycy, chyba nie wyjechali. Jak będzie zobaczymy.
    Kiedy rynek drży ty kupuj, a kiedy rynek jest w euforii to zastanów się czy sprzedac.
    pozdr
    zgadzam sie z Toba w 100%. dlatego na BG jest za duzo euforii. Jednak co do branzy to zobacz na HBP. Tak myslac i wchodzac jak spolka jest w nielasce na HBP mozna bylo wiele stracic. A spolka ma rowniez wygrane przetargi.

Na jakie spolki w/g Ciebie mozna zwrocic uwage?
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Broader [109.243.30.*]
    Na BG dużo euforii? Wolne żarty.
    I zapomnijecie, radzę Wam szczerze, o Grupie PSW. To nie jest spółka do inwestowania w żadnym wypadku.
    Broader moglbys rozwinac watek o PSW? Przegladam sobie spolki na money, patrze na C/z oraz c/wk i to zwrocilo moja uwage. Generalnie nie robilem swojej wyceny (preferuje C/ZO) ani sie nei zaglebialem. Wiem tylko ze maja sezonowa dzialanosc i pewnie zarobili sporo bo byla dluga zima, co mi mocno sprzyjalo.

oczywiscie mialo byc "im" a nie "mi" ;)
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Broader [188.33.248.*]
    Krótko: Prezes i syn to krętacze pierwszej wody i jeśli będzie im narkę to będą drenować firmę jak chcą. Zresztą zobaczymy w rocznym czy wyniki z kwartalnych przejdą przez audytora.
    interesowales sie spolka Kernel?
    Troszkę.Spółka ciekawa, ale wydaje się również trudna do inwestowania, bo prawo podatkowe dotyczące działalności rolniczej na Ukrainie może w każdej chwili się zmienić. A tu, nie jak w przypadku BG, nie ma hyba nic poza Ukrainą. Potencjału zysku rocznego na poziomie kapitalizacji również nie ma. Przy BG akceptuje ryzyko działalności na Wschodzie właśnie dlatego,że potencjał wschodnich spółek (i kontaktów handlowych tamże) może, moim zdaniem , przy dobrych wiatrach doprowadzić do 10-krotnego wzrostu kapitalizacji BG, a część polska uzasadnia na dzień dzisiejszy aktualną wycenę.
    "na rękę" a nie "narkę" oczywiście
    nawet nie zauwazylem ;)
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~debil gieldowy [83.9.106.*]
    najwiecej zysku za '10 to ma chyba Astro - 7 mln
    Chyba a nie hyba. Muszę chyba zmienić klawaturę,coraz węcej literówek.
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Aldabert [79.163.105.*]
    mam prośbę, nie czepiajmy się literówek, a nawet składni. Wiadomo każdy się stara poprawnie pisac (nie mam "c"), czasami szybko, panowie tylko meritum się liczy
    pozdr
    no dobra. teraz troche ciezszy orzech do zgryzienia. Ma ktos ponizsze spolki, albo sie nimi interesowal? Polecacie badz wrecz przeciwnie?
    oto one

1 Assecopol
    2 Astarta
    3 Boryszew
    4 Bumech
    5 eurotel
    6 LSI
    7 MIT
    8 Novita
    9 Orzelbialy
    10 Silvano
    11 Sniezka
    12 Wikana
    13 ZPUE

Z gory dzieki ;)
    jeszcze hygienika. spolka ktora miala wieczny problem z zyskiem. w tym kwartale imponujacy przyrost przychodow (nie wiadomo co z marza?). spolka za tydzien podaje wyniki kwartalne, z przyspieszeniem tygodniowym (czyzby dobre). co sadzicie?
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Aldabert [79.163.116.*]
    a propos niemodnej branży jaką jest budownictwo -fundusz wszedł w pbg
    pozdr
    Widze ze forum az kipi od odpowiedzi :) Zaweze ilosc spolek do 7 ;) Ambra, Assecopol, LSI, MIT, Novita, Orzelbialy, Sniezka. Zglebil ktos temat, cos moze ciekawego powiedziec?

Aldabert, nie twierdze ze nie da sie zarobic, jednak dla mnie za duze rzyko. To jest lapanie spadajacego noza ;) Zycze Ci zyskow o obserwuje Alkala ;)
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Aldabert [79.163.97.*]
    a co właściwie sądzisz o alkalu. o pbg tylko wspomniałem, zastanawijące rekomendacja redukuj, a fundusz rozszerza zaangażowanie?
    ktoś z nich się myli ciekawe kto
    pozdr
    a co do tych spólek
    to chyba nikt ich nie miał
    coś pozytywne go słyszałem o śnieżce, ale dawno jej nie obserwuję
    pozdr
    (ciekawy jestem twojej opinii)
    Na pierwszy rzut oka wyglada spolka dobrze. Na stronie 8 ich sprawozdania widac ze maja juz niezle zamowienia. Wyzsze niz za 4 kwartal ktrory byl dobry. C/ZO wynosi w/g obliczen 16. Martwi mnie stan gotowki w kasie ktory zostal uszczuplony. Kapital zakladowy wiekszy niz BG :) Ten raport byl sporzadzony bez audytora, nei wiem jaka jest wiarygodnosc. Generalnie ja juz nie kupuje wiecej spolek na NC ;).

Ciekawi mnie coraz bardziej MIT. Podal dobre wyniki za ostatni rok. A od stycznia 2010 spolka zjechala ponad 30%. C/WK ksiegowej 0.5 a C/ZO 6. Wyglada na pierwszy rzut oka zeby kupowac, tylko czy cos tam aby nie smierdzi?? :) szukam szukam i znalezc nei moge.
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Aldabert [79.163.97.*]
    Ok. Ja też popatrzę, wskaźniki wskaźnikami, ale z uwagi na branżę tam może byc nawet kilku-kilkunastomiesięczna konsolidacja.
    pozdr
    AF na MITcie wygla dobrze. Gorzej z AT. Natomiast AT wyglada dobrze na Novita. Spolka w trendzie wlasnie sie odbila od SMA 200 wyglada duzo lepiej.
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Aldabert [79.163.105.*]
    MIT wartość księgowa na jedną akcję zł 2,63, zysk 15gr, kurs 1,26. Wygląda lepiej niż dobrze. Na ile byś sie ustawiał. zł 1,16?. Prezse ostatnio też coś kupił.
    Podobny scenariusz był na pps-ie
    pozdr
    obseruwje. poki co nie ma trendu. jednak moze wystrzelic. wole lapac akcje jak strzelaja na obrotach ;) dzisiaj troche cognora kpilem po 5,1. chcialem kupic troche wiecej, jednak wbrew moim domniemaniom nie poszedl nizej. Sprzedalem go po 5,00 jak docieral do oporu. Teraz tu jest wazne wsparcie. Generalnie myslalem ze sie nie doczekam takiej ceny, a jednak :)

Novita wyglada lepiej jezeli chodiz o AT. Jednak plynnosc pozostawia wiele do zyczenia. Jeden BG mi chyba wystarczy :)
    tak swoja droga to jak 1,16 bedzie to i 1,08 powinno wskoczyc ;)
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~xxx [83.6.47.*]
    A co by można bylo powiedzieć o ATON-ie. Już trochę sie pokisił...
  • Re: BG zysk a reszta NC Autor: ~Aldabert [79.163.83.*]
    ATONHT też jest ok. Kurs jest przy wartości księgowej, zaczyna też sprzedawac te swoje produkty, moim zdaniem kilka tygodni i wystrzeli. I jeszcz jedna ważna rzecz, ma on wejśc na główny rynek, co poprawi płynnośc. Ale to inwestycja średnio terminowa.
    pozdr
    ladnie Grupa wystrzelila.
[x]
BROADGATE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.