• Info Autor: ~Klubbe [46.112.30.*]
    ORCO ZGROMADZENIE AKCJONARIUSZY: jasny i silny mandat do zarządu
    Luksemburg, 29 kwietnia 2011 r. - Zwyczajne Walne Zgromadzenie statutowe i Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Orco Property Group SA, które odbyły się w Capellen, w Luksemburgu, dnia 28 kwietnia 2011 r., w czasie których wszystkie zaproponowane uchwały zostały przyjęte zdecydowaną większością głosów.
    Zwyczajne Walne Zgromadzenie, z 24,5% w ogólnej liczbie głosów Spółki uczestniczy, przyjęła wszystkie uchwały większością pomiędzy 83% i 100% głosów oddanych, w szczególności:
    - Powołania trzech nowych dyrektorów zaprawiony mianowicie Pan Gabriel Lahyani, Bertrand Des Pallieres i Richard Lonsdale-Hands,
    - Zatwierdzenia upoważnienia udzielonego spółce na nabywanie własnych akcji i zatwierdzenia warunków określających takie zezwolenie
    - Zatwierdzenia sprawozdania biegłego w 2010 i skonsolidowanego
    - Zastąpienie przez PricewaterhouseCoopers Deloitte SA jako biegłego rewidenta Spółki, z zastrzeżeniem ostatecznego zatwierdzenia CSSF
    "Zdecydowaną większością głosów, akcjonariusze nasz zarząd dał wyraźny mandat, aby kontynuować zmianę sytuacji Spółki", powiedział Jean-François Ott.
    Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie, z 20,5% w ogólnej liczbie głosów Spółki uczestniczy, przyjęła wszystkie uchwały większością pomiędzy 90% a 100% oddanych głosów, w szczególności:
    - Zdolność do zwiększenia aktualnego kapitału zakładowego do 410 mln euro
    - Decyzja o przyznaniu się do Rady Dyrektorów Spółki wymagane uprawnienia do przeprowadzania podwyższenia kapitału w ramach kapitału docelowego. Rada zajmie się możliwość odwołania, ograniczenia lub zrekompensować prawa opcji akcjonariuszy.
    - Zmiany art 2 (siedziba), 5 (kapitał docelowy), 8 (akcje własne), 10 (mandat dyrektorów) i 26 (prawo do zgłoszenia próg i obowiązki akcjonariuszy) statutu Spółki.
    Tekst jednolity Statutu Spółki wprowadza statut będzie wkrótce dostępny na stronie internetowej Spółki: www.orcogroup.com
    Jean-Francois Ott: "akcjonariuszy Orco dały zarządzania niezbędne instrumenty do wzmocnienia arkusza bilansu przez Orco gotówką lub przy podwyższeniu kapitału w rodzaju na maksymalną zniżkę 10 procent poprzedniej średniej handlu 30 dni."
  • Re: Info Autor: ~klubbe [46.112.30.*]
    - Zatwierdzenia upoważnienia udzielonego spółce na nabywanie własnych akcji i zatwierdzenia warunków określających takie zezwolenie

to mnie najbardziej ucieszylo

ludzie piszta cos hehe
  • Re: Info Autor: ~shp [83.238.100.*]
    Klubbe,

mało nas zostało, dlatego mało się na forum dzieje :)

A Ci co zostali (tak jak ja), pewnie są tak zdegustowani obrotem sprawy, że nawet takie info (pozytywne) nie powoduje u nich nagłego przypływu chęci pisania na forum! :)

Dla mnie sprawa jest jasna, : powinniśmy być na dużo wyższych poziomach, a jesteśmy tam gdzie jesteśmy!.

Nie ma co pisać, bo wszystko już napisano, zaś samo orco idzie ścieżką założoną ot, chociażby w planie naprawczym, a mimo to kurs zachowuje sie jakby firma miała upaść!

pzdr
    shp
  • Re: Info Autor: ~klubbe [46.112.30.*]
    francja sie troche ruszyla ale nie podniecam sie czekam na skup akcji

pytanie tylko kiedy to nastapi

przed wynikami czy po?

wyniki za 1 kw 26 maja
  • Re: Info Autor: ~tomtabac [79.187.19.*]
    Nie chcę wrzucać kamyczka do ogródka ale...... czy ten skup ma nastepować na giełdzie ?? Bo jeśli nie ma takiej konieczności to akcje mogą być skupowane od np: Ott and Co s.a. i wtedy poza rynkiem regulowanym będziemy widzieli transakcje pakietowe po 30 Euro..... takie wyprowadzenie pieniędzy ze spółki, obym się mylił.....
  • Re: Info Autor: ~max [89.228.72.*]
    Ott chyba sam te 20 tys akcji wsysał , już nawet DT nie chcą się tknąć papieru , zatwierdzili podwyższenie kapitału do 410mln , a emisje będą z 10% dyskontem czyli znowu bez pp
  • Re: Info Autor: ~tomtabac [79.187.19.*]
    We Francji już prawie + 7 %..... raptem dyskontują kurs u nas...
  • Re: Info Autor: ~FLO [85.193.207.*]
    nie sadzicie chyba,ze emisja nowych akcjii,bedzie za bezcen.
    spojrzcie na wartosc likwidacyjna firmy,nie sądzę aby emisja była az z tak duzym dyskontem.
    niedługo wyniki za 1kw i pompowanie spólki pod emisje nowych akcjii dla nowego akcjonariusza
  • Re: Info Autor: ~Rentier [87.105.239.*]
    Dokupuję.
  • Re: Info Autor: ~shp [83.238.100.*]
    nie idź tą drogą!!!!!!

• Re: Info Autor: ~Johnnie [89.75.34.*]
    Ważne że ten news na tyle mocny że zdołał odbić spółkę od linii trendu, trzeba to docenić.
  • Re: Info Autor: ~paluszko [95.91.144.*]
    swieca(w Paryżu) taka sama jak po wynikach za 2010 i po infie o zaangażowaniu ING. Spóldzielnia potrzebuje znowu drogo wywalić, W poniedziałek po południu chyba znowu czerwień. Już nie wierzę że to ścierwo się kiedykolwiek pond te 51zł z 08.2009 wybije. To jest idealna spółka dla sółdzielni. Wiedzą jak magiczną siłę na leszczy wywiera wykres np. 3-letni i odpowiednio robią podbitkami a następnie trzymają podbierak i tak w kółko. Prawdziwe perpetum mobile. Trzymam(już k...wa 2 lata) przy 10% stopie zwrotu Smiech na sali. Ale w po 2 latach hossy, aż strach w coś nowego wchodzić, chyba, że na krótką sprzedaż. Ale ona na GPW nie funkcjonuje, ORCO chyba w zbliżającej śię bessie już tak daleko nie spadnie max na 28. Za to mogę dalej żyć marzeniami, że będę milionerem. Też coś warte.
  • Re: Info Autor: ~klubbe [83.238.231.*]
    wiecej wiary czlowieku heheh

wybicie przyjdzie i przy 51 bede na 90 proc sprzedawal bo stamatd spadnie ale juz nie tak nisko
  • Re: Info Autor: ~tomtabac [83.18.33.*]
    Czy to są poziomy na wywalanie ???? Ja uwazam ze jest skup, powolny bo nie mają tyle kasy ile potrzebują. Ale kres tej zabawy jest bliski. Powiedz mi, jak skończą Złotą (budynek podobmno o wartości 2 mld zł) a teraz porównaj to do kapitalizacji spółki..... i co kto zatrzyma kurs ??
    wyniki za 1 kw tego nie zatrzymaja
  • Re: Info Autor: ~ked [83.31.180.*]
    Zlota ma wygenerowac 200 mln euro przychodu (750mln) a nie 2mld zl. I bedzie to przychod, a nie zysk. A kurs zatrzymaja tak jak to robia do tej pory. Dopoki ff sie nie zmniejszy a zyski dalej w wiekszosci beda papierowe to nie ma co liczyc na szybki wzrost. Raczej bedzie to co do tej pory. Godzina hossy, tydzien spadkow
    Ja pisałem o wartości budynku.....a nie przewidywanych przychodach
  • Re: Info Autor: ~grzesiek [31.63.176.*]
    Ja liczyłem po swojemu przychody na około 900 - 950mln złotych. Przychody = wartość budynku bo zostanie sprzedany.
    No Panowie, nie róbcie sobie jaj że ktoś sprzeda budynek za wartość rocznych przychodów. No ale...... no nawet jakby 900 mln....a dzisiejsza kapitalizacja to około 500 mln (to tylko jedna nieruchomość !!).... no więc co ?? Z koniem chcecie się kopać ??
    Moze inaczej, jak rozumiem liczycie jako przychód jednorazowy ze sprzedazy budynku w granicach 700-800 mln, koszty częściowo sa juz zaksięgowane w poprzednich latach. Czyli w roku sprzedazy Złotej (o ile to jest w planach Orco) będzie gigantyczny zysk netto, oki tak tez moze być, przeciez nie kupiłem akcji w perspektywie 10 letniej..........
    250 apartamentów x 24.000 zł/m2 x 70 m (średnia wielkość mieszkania) daje 360 mln przychodu ale..... budynek nadal nalezy do Orco.
  • Re: Info Autor: ~tomek [87.207.104.*]
    jestem nowy, orco jest moim drugim zakupem i powiem wam ze uczy cierpliwości albo mówiąc bardziej dosadnie wk***ia. Jednak chce się odnieść do tego o czym tu piszecie, że będą zbijać kurs po chwilowych eksplozjach. Myślę, że tak nie bedzie. Pamietajcie, że giełdą chocby nie wiem jak kto próbował manipulować kursem rządzą emocje. Emocje rządzą więc i kursem Orco. A wiecie co naprawde wzbudza emocje i rozpali do czerwoności wyobraźnię inwestorów na giełdzie tak jak Wiedzmin rozpalił kurs Optimusa? Wiecie co? bo ja wiem ZŁOTA 44! Ten budynek wzbudza emocje będąc jeszcze w fazie projektu, jego kształt jest naprawde rewelacyjny. Moim zdaniem to ostatni moment żeby się zalapać. Ja nie wykazałem się zimną krwią i kupiłem po 36.15 ale myśle ze i tak nie jest tragicznie. Dlaczego myśle że to ostatni moment? Właśnie podali info że budują jedno pietro w jeden tydzień tak więc idzie im to sprawnie i już niedlugo będą się wynurzać ponad reszte budynków i piąć coraz wyżej równolegle będzie coraz goręcej wokół Orco i coraz głośniej. Nie ma bata to musi mieć przełożenie na kurs.
    Pytanie tylko czy warto czekać i kiedy nastąpi ten wystrzał i o ile czy bedzie więcej niż 100zl?
  • Re: Info Autor: mr.money [188.146.216.*]
    tomtabac, skąd ty te informacje wziales o zlotej?
    - sredni metraz 70m2
    - cena 24 tys za 1m
    - koszty zostaly czesciowo juz zaksiegowane

TO NIE PRAWDA

- apartamenty będą miały od 62 m2 do 370m2 i będzie ich 251 w całym budynku, a tych z najmniejszym metrażem wcale nie jest najwięcej.
    - obecna uśredniona cena za 1m2 za mieszkanie na 21 piętrze to około 27 tyś zł, (z czego dostępne są już tylko 4 apartamenty). Jednak, czym wyżej tym wyższe ceny
    - koszty w deweloperce księguje się razem z przychodem dopiero w momencie podpisania aktu notarialnego sprzedaży mieszkań, a więc najwcześniej w 2012 roku.

Tak więc, przychody ze sprzedaży złotej44 to około 1 mld zł.
    Obecnie zakończono 22 kondygnacje - chłopaki mocno przyspieszyli budowę.

A tak dla przypomnienia kilka przykładowych liczb:
    Orco w chwili obecnej ma około 80 projektów w kilku krajach: renowacje, budowy nowych obiektów, sprzedaż, wynajem. Ponad 2 miliony m2 do wybudowania w przeciągu 10 lat. Sam teren w Berlinie, należący do ORCO GERMANY obejmuje, 1 milion m2 i wart jest 5 miliardów euro po dzisiejszych cenach.

pozdrawiam,
    mr.money
  • Re: Info Autor: ~Rentier [62.87.206.*]
    Robi wrażenie. Ja dobrałem.
  • Re: Info Autor: ~paluszko [95.91.97.*]
    i PR-owiec tego lepiej by nie zrobił. Podziwiam. Gdybym miał kasę to bym pewnie impulsywnie dokupił.
    Wziąłem ten niższy metraż (niepotrzebnie moze pisałem że uśredniony), cenę za metr tez najniższą kwotę, ..... miały wyjśc najniższe możliwe przychody ale dzieki za tak szczegółowy opis, pzdr
    U żabojadów taki tekst by się przydał.
  • Re: Info Autor: ~ked [83.31.183.*]
    Mogę prosić o linka z informacją o tym gruncie wartym niby 5 mld euro? Przecież to jest jakaś bzdura. Wszystkie aktywa spółki są warte około 2 mld euro (bilans), niby gdzie jest jakiś grunt za 5 mld euro?

Nie ma też co przesadzać z wycena projektu na Złotej. Samo Orco wycenia go na 200 mln euro i raczej więcej nie ma co się spodziewać.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Orco-szacuje-wartosc-Zlota-44-na-200-mln-euro-ceny-lokali-moga-rosnac-2256572.html

Niby spodziewają się wzrostu cen w segmencie premium, ale nie będzie przecież wzrostu o 30% żeby wyszło 1 mld zl w 2012 (zakładam euro po 3,8).

Orco jest niedowartościowane, ale to co niektórzy tu wypisują o gruntach, wielkiej wartości Zlotej to jest niedorzeczne.
    a pedaly zanizaja wartosc ahhhhhh do tego euro czy ja doczekam w koncu jakiegos normlanego ruchu jak na setkach innych spolek

i do tego duda no fatum jak diabli
  • Re: Info Autor: mr.money [178.182.109.*]
    Ott przekazał ostrożną wycenę minimalną (z naciskiem na minimalną) na poziomie 200 mln euro, pewnie po to, zeby się później pochwalić lepszym wynikiem niż prognozował w 2010 r. :) Jaki będzie ostateczny wynik, to nikt tego teraz nie wie. Będzie to wynikowa kilku zmiennych: cen luskusowych apartamentów w Wa-wie w najbliższych 2 latach, kurs EURO / PLN, sposobu księgowania itp. Moim zdaniem przychód będzie wyższy niż 800 mln zł.

Jeśli chodzi o Berlin, to bardzo proszę:
    Cytat fragmentu wypowiedzi z blogu Otta z dnia 15 marzec 2011:
    „Wydaje się oczywiste, że najciekawsze transakcje w ciągu najbliższych kilku lat zostaną zawarte w Berlinie, jeśli cena za metr kwadratowy w tym mieście utrzyma się na dotychczasowym niskim poziomie. Berlin jest nadal najtańszą stolicą w Europie, nawet tańszą od Aten… Orco, posiadając łącznie 1 milion metrów kwadratowych w stolicy Niemiec, będzie czerpać korzyści z tych zasobów. Gdyby miano dokonać wyceny mienia spółki Orco w Berlinie według dzisiejszej średniej paryskiej, wyniosłaby ona łącznie 5 miliardów euro… Wytrwałość jest matką każdego sukcesu!”
    link: http://jeanfrancoisott.blogspot.com/p/polzca.html

Węź pod uwagę jeden fakt, że w aktywach spółki masz ujęte wartości gruntów po cenie nabycia przez spółkę. Dopóki spółka nie zrobi przeszacowań kapitałów w bilansie, dopóty wartość rynkowa będzie rózna od wartości księgowej. Ta różnica to zysk spółki który zostanie zaksięgowany dopiero po sprzedaży gruntów lub nieruchomości zabudowanych na tych gruntach wraz z gruntem. Dlatego właśnie ta spółka jest tak atrakcyjna - bo jest niedoszacowana, a analitycy ING doszli do takich samych wniosków i dlatego kupili pakiecik 5% wszystkich akcji w obrocie. Zaś w ostatnich kilku latach cena akcji spadła tak dramatycznie z kilku podstawowych powodów: kryzys światowy, zatrzymane inwestycje, zbyt duże zadłużenie i ostatecznie problemy w spółce w postaci walki pomiędzy zarządem a akcjonariuszami. Wszystko to mamy już za sobą. Problemy zarządu, to przede wszystkim żal głównych akcjonariuszy, którzy nabyli obligacje za 100 EURO za dużą kasę, a teraz ich wycena to marne 9 EURO. Skoro dogadali się z Otto, to widzą szanse na odzyskanie zainwestowanych pieniędzy.

Kiedy wkurzam się na kurs Orco, że jest nadal na tak niskim poziomie, to czytam sobie ostatnią linijkę zacytowanej przeze mnie powyżej wypowiedzi Otta ... - w tym jednym zgadzam się z nim w 100% :)

pozdrawiam,
    mr.money

• Re: Info Autor: ~Rentier [62.87.206.*]
    I to się nadaje do telewizji.
  • Re: Info Autor: ~orco storm [217.39.13.*]
    Ta spółka pewnie jeszcze wielu zaskoczy i to mega pozytywnie
[x]
ORCOGROUP -6,76% 4,14 2025-09-24 16:37:08
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać