• Jakis dziwny jest ten akcjonariat Autor: ~Kuba [81.210.63.*]
    Ostatni wzrost podejrzewam ze byl wywolany tylko i wylacznie informacja jaka przekazal tutaj i na parkiecie Fafik po rozmowach z prezesem.
    Dlatego wobrazcie sobie co bedzie sie dzialo jak przedstawia oficjalna informacje o przejeciu Rusoil lub opublikuja raporty. Dlatego strasznie mnie dziwi ze ludzie nadal nie chca ruszac akcji po tak promocyjnych cenach, no ale nic czekamy dalej.
  • Re: Jakis dziwny jest ten akcjonariat Autor: ~Broader [188.33.139.*]
    Dla zainteresowanych to była przełomowa informacja., bo kurs stał/stoi właśnie w ramach obaw o rentowność rafinerii. Kiedy się okazało,że Fesenko daje radę, pomimo strat w poprzednich latach jest dzięki doinwestowaniu przez BG jest z powrotem zyskowna.

Czas zacząć odcinać kupony, bo mimo,że Fesenko praktycznie wyzerowało kapitały własne, ma majątek w postaci rafinerii , którą można zacząć znowu wyceniać- przyjmuje się zazwyczaj ,że jest to 350-400usd za zdolność do przerobu jednej tony surowca. 60000 x 350/400=21/24mln.(usd) , czyli 5 - krotność kapitalizacji BG. :)

Pozdrawiam

p.s. Przekleństwo posiadania rafinerii w 2009 i 2010 na Ukrainie zamienia się dzięki wsparciu rządowemu w żyłę złota.
    No i ważna również była informacja o tym,że BG również miało zyski w I kwartale, bo nie jest to najlepszy kwartał dla spółki ze względu na sezonowość- najlepsze są II kwartał-moto Repsol i IV kwartał - chłodziwa Arteco.
  • Re: Jakis dziwny jest ten akcjonariat Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Przed chwila zwiększyłem swój udział do 2k. Na razie mi to starczy. Uważam, że na dniach będzie ładny odpał. I nie wszyscy zdążą kupić po 4.xx, a potem żal. Stało tyle towaru po 4 i czemu nie brałem. Ale tak jest zawsze.
    Jakby nas zebrać tzw długoterminowców to okazało by się, że spokojnie mamy 20k. Jeżeli nie więcej. Więc w obrocie może być niewiele akcji. Reszta poparkowana.
    Pomnóż to przez 7. Pozdrawiam :)
  • Re: Jakis dziwny jest ten akcjonariat Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Jeszcze jedno. Z punktu widzenia zarządu lepiej jak inwestycje w Fesenko będą w 2012 roku. Lepiej niech Ukraińcy pracują na tym co mają. Wtedy mniej zarobią i mniej akcji dostaną. A potem jak już rozda im się ich przydział to rozbudować na maxa Fesenko i zacząć czerpać prawdziwe zyski. Mając kontrolę na BDG (P.Wiśniewski).
    Ja jestem spokojny o te akcje. W 2012 będę odcinał kupony i pił szampana. A niektórzy patrzą i myślą, czy kupić. Pozdrawiam.
    Ja myślę,że cena(ilość akcji) jest już w dużej mierze ustalona i nawet jeśli już teraz zaczną zwiększać moce przerobowe rafinerii, bo otoczenie rynkowe wreszcie na to pozwala, to cena akcji będzie na tyle wysoka 10-20pln,że wymiana nadal będzie satysfakcjonować obydwie strony.
  • Normalny nie dziwny Autor: ~iwan [195.138.200.*]
    człowieku ta firma zeby to kupic i utrzymac bedzie musiala przeprowadzic emisje i cena spadnie a nie wzrosnie
  • Re: Normalny nie dziwny Autor: ~Broader [188.33.139.*]
    Dnia 2011-04-18 o godz. 14:34 ~iwan napisał(a):
    > człowieku ta firma zeby to kupic i utrzymac bedzie musiala
    > przeprowadzic emisje i cena spadnie a nie wzrosnie

:) Zabawne rozumowanie w tym przypadku. Pozdrawiam
  • Re: Normalny nie dziwny Autor: ~Fafik [31.63.208.*]
    A znasz przelicznik po jakim kupią Fesenko i ile już zapłacili.
    Pozdrawiam.
  • Re: Normalny nie dziwny Autor: ~Broader [83.6.242.*]
    Rozumem Fafik,że to pytanie do Iwana :)
    Żeby w Polsce można było kupić spółkę za równowartość 2xEbitda, to bym nie inwestował na giełdzie..:)

Pozdrawiam
[x]
BROADGATE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.