Ostatni wzrost podejrzewam ze byl wywolany tylko i wylacznie informacja jaka przekazal tutaj i na parkiecie Fafik po rozmowach z prezesem.
Dlatego wobrazcie sobie co bedzie sie dzialo jak przedstawia oficjalna informacje o przejeciu Rusoil lub opublikuja raporty. Dlatego strasznie mnie dziwi ze ludzie nadal nie chca ruszac akcji po tak promocyjnych cenach, no ale nic czekamy dalej.
Dla zainteresowanych to była przełomowa informacja., bo kurs stał/stoi właśnie w ramach obaw o rentowność rafinerii. Kiedy się okazało,że Fesenko daje radę, pomimo strat w poprzednich latach jest dzięki doinwestowaniu przez BG jest z powrotem zyskowna.
Czas zacząć odcinać kupony, bo mimo,że Fesenko praktycznie wyzerowało kapitały własne, ma majątek w postaci rafinerii , którą można zacząć znowu wyceniać- przyjmuje się zazwyczaj ,że jest to 350-400usd za zdolność do przerobu jednej tony surowca. 60000 x 350/400=21/24mln.(usd) , czyli 5 - krotność kapitalizacji BG. :)
Pozdrawiam
p.s. Przekleństwo posiadania rafinerii w 2009 i 2010 na Ukrainie zamienia się dzięki wsparciu rządowemu w żyłę złota.
No i ważna również była informacja o tym,że BG również miało zyski w I kwartale, bo nie jest to najlepszy kwartał dla spółki ze względu na sezonowość- najlepsze są II kwartał-moto Repsol i IV kwartał - chłodziwa Arteco.
Przed chwila zwiększyłem swój udział do 2k. Na razie mi to starczy. Uważam, że na dniach będzie ładny odpał. I nie wszyscy zdążą kupić po 4.xx, a potem żal. Stało tyle towaru po 4 i czemu nie brałem. Ale tak jest zawsze.
Jakby nas zebrać tzw długoterminowców to okazało by się, że spokojnie mamy 20k. Jeżeli nie więcej. Więc w obrocie może być niewiele akcji. Reszta poparkowana.
Jeszcze jedno. Z punktu widzenia zarządu lepiej jak inwestycje w Fesenko będą w 2012 roku. Lepiej niech Ukraińcy pracują na tym co mają. Wtedy mniej zarobią i mniej akcji dostaną. A potem jak już rozda im się ich przydział to rozbudować na maxa Fesenko i zacząć czerpać prawdziwe zyski. Mając kontrolę na BDG (P.Wiśniewski).
Ja jestem spokojny o te akcje. W 2012 będę odcinał kupony i pił szampana. A niektórzy patrzą i myślą, czy kupić. Pozdrawiam.
Ja myślę,że cena(ilość akcji) jest już w dużej mierze ustalona i nawet jeśli już teraz zaczną zwiększać moce przerobowe rafinerii, bo otoczenie rynkowe wreszcie na to pozwala, to cena akcji będzie na tyle wysoka 10-20pln,że wymiana nadal będzie satysfakcjonować obydwie strony.
Dnia 2011-04-18 o godz. 14:34 ~iwan napisał(a):
> człowieku ta firma zeby to kupic i utrzymac bedzie musiala
> przeprowadzic emisje i cena spadnie a nie wzrosnie
:) Zabawne rozumowanie w tym przypadku. Pozdrawiam