Skorygowany zysk netto spółki to 235 mln euro, ale w tym jest również przeksięgowanie wynikające z planu naprawczego. Bardzo ważnym jest to, że w końcu spółka osiągnęła zysk operacyjny niezwiązany z przeksięgowaniami w wysokości 50 mln. euro. W porównaniu do 254 mln straty w 2009 roku to zwrot o 180 stopni dla spółki, tak jak to wcześniej opisywaliśmy. Spodziewałem się nawet wyższego zysku, ale wygląda na to, że większość ostatnich sprzedaży została zaksięgowana po nowym roku, co oznacza, że można się spodziewać sporego zysku operacyjnego w pierwszym półroczu 2011.
"Wyniki 2010 w połączeniu z naszą wstępnych osiągnięć w tym roku do sprawdzenia naszej strategii ochrony i rozwoju" duży potencjał "aktywów. Mamy atuty przyszłość z perspektywy poprawy naszych głównych rynkach w Pradze, Warszawie i Berlinie, które pozwalają nam albo sprzedać tych aktywów lub je rozwijać samodzielnie lub w ramach partnerstwa jak na Bubny i ląduje Leipziger ".
Finansowego za rok 2010 podkreśla:
· W Gross Asset Value [1] (AV), jak w grudniu 2010 wynosi 1744 mln EUR w porównaniu do EUR 1.768 mln EUR w czerwcu 2010 r. i 1855 mln EUR w grudniu 2009 roku.
· Ponad roku, Grupa odnotowała netto tworzenia wartości [2] 93 mln euro, w szczególności poprzez rozwój Bubny gruntów EUR 69 mln działkę i Wertheim za 22 mln euro.
· EPRA NAV [3] wyniosły 28,6 za akcję w stosunku do wysokości 8,2 na koniec 2009 roku, włączając wpływ nazywa się obligacji i emisji nowych akcji. Bez tych dwóch oddziaływań, podstawowe wzrost EPRA NAV wynosi 3,5 za akcję.
· Historycznie wysokie przychody do 315 mln EUR w 2010 r., wzrost o 25%, a wpływy rozwój 183 mln EUR, w wyniku sprzedaży dużych projektów komercyjnych w Niemczech i CE, podczas gdy dochody z rozwoju budownictwa mieszkaniowego były znacznie słabsze w 2010 roku.
· W Group sprzedała w 2010 r. lub zamknięte umów sprzedaży z oczekiwaną zamknięcia w 2011 roku 121 mln EUR z projektów komercyjnych i 185 mln EUR z nieruchomości (wynajem budynków i gruntów), 10% powyżej grudnia 2009 wartość godziwą.
· Wynajem przychodów nieznacznie spadła (-3%) w ciągu roku, ale wzrosła w Q4 nowe umowy podpisane w Molcom, Stribro i wybranych aktywów niemieckich.
· 26 mln EUR z tytułu aktualizacji wyceny portfela Wynajem zysk ujmuje się w rachunku zysków i strat bez Bubny przeniesiony do zapasów.
· Skorygowany zysk EBITDA [4], wzrosła do 37 mln EUR w porównaniu do 30 mln EUR na dzień grudnia 2009 roku. Zysk operacyjny wynosi 51 mln EUR w porównaniu do straty w wysokości 254 mln w 2009 roku.
· Po zatwierdzeniu planu ochronne, saldo zamortyzowanego istniejących obligacji i wartość naliczonych odsetek w wysokości 406 milionów EUR na dzień 19 maja 2010 r. otrzymuje wartość rynkowa nowego odpowiedzialności zwane obecnie 136 mln EUR, z tą różnicą, w wysokości 270 mln euro ujmuje się jako zysk.
Koszty · odsetki z roku na rok wzrosły o 11 mln EUR do 98 mln EUR, głównie w wyniku niższej kapitalizacji (4 mln EUR w 2010 r. w porównaniu do 11 mln EUR w 2009 r.) z projektami zawieszone w 2009 r., takich jak Złota 44, lub wydana w 2009, takie jak Sky Office, Hradcanska, Paris Department Store lub Vysocany Gate.
· Zysk netto osiągnął poziom 233 mln EUR w ciągu 2010 roku. Bez zysku, odsetki i pochodne zwane obligacje obecnie, byłoby stratą w wysokości 5 mln EUR.
· Loan to value [5] (LTV) przed obligacji wynosi 54% w porównaniu do 58% w grudniu 2009. Global LTV spadnie do 68% w porównaniu do 84% na koniec 2009 roku, głównie dzięki aktualizacji wyceny obligacji. Odpowiedzialność obligacji OPG będzie jednak wzrost każdego roku przez bezgotówkowych wydatki 23,1% udziałów w P & L minus rzeczywistej spłaty w gotówce.
Q4 2010 dane finansowe:
· Przychody P4 wyniosły 86 mln, wzrost o 33% rok do roku, głównie w wyniku wzrostu aktywów handlowych sprzedaży. Asset Management przychody wzrosły o 15% do osiągnięcia wysokości 31 mln przychodów i Rozwoju o 62%, aby osiągnąć 55 mln EUR.
Strata operacyjna · do Q4 2010 wyniósł 0,9 mln EUR w porównaniu do straty w wysokości 5,7 mln EUR dla Q4 2009 głównie w wyniku niższych zysków z aktualizacji wyceny i upośledzenia częściowo zrekompensowane przez ujemne marże na sprzedaży nieruchomości mieszkaniowych rozwoju.
Koszty · odsetki spadły rok do roku o 2,2 mln EUR w wyniku spłat kredytu, a tendencja może się utrzymać w 2011 r. [6].
Key 2010 i uroczyste zamknięcie post:
· Na 19 maja 2010 r. Sąd Handlowy w Paryżu zatwierdziła plan ochronne firmy, a termin z obligacji Spółki i inne zobowiązania. Pierwsze wypłaty renty planowane jest 30 kwietnia 2011. Przy obliczaniu renty jest kwestionowana przez niektórych obligatariuszy z przesłuchania zaplanowano na maj 2011 roku.
· W kwietniu 2010 roku Spółka prowadziła trzy kapitału wzrost w sumie o 3,1 mln nowych akcji (16 mln EUR). Lista nowych akcji została zakończona na początku 2011 roku. Wyzwania w zakresie podwyższenia kapitału zostały uregulowane w drodze porozumienia ogłoszona w lutym 2011 roku.
· Pożyczki udzielonej spółce AIG gościnności wspólne przedsięwzięcie CEE dokonano restrukturyzacji w lipcu 2010 roku zwiększenie jego finansowania długoterminowego i środków pieniężnych netto w wysokości 6 mln euro na rzecz Spółki.
· Rozwój ziemi Bubny przeniesione z portfela banku ziemi do zapasów na z rozpoczęciem procesu modyfikacji planu po oficjalne wsparcie gminy Pradze 7.
· Złota 44 pozwolenia na budowę była odnawiana i budowlane ponownie. Grupa udało się obniżyć całkowite koszty budowy projektu o 19% lub około 20 mln EUR w ramach nowego przetargu.
· Vaci 1 osiągnął strukturalnych zakończy się w październiku 2010 r.; ostatniej dostawy ma we wrześniu 2011 roku.
· Leipziger Platz w Berlinie został sprzedany HGHI do ceny sprzedaży netto 89 mln EUR (w pierwszych trzech ratach, w tym 10 mln EUR rezerwy na pokrycie ryzyka rozwoju), plus dodatkową opłatę w wysokości 30 mln euro płatne po zakończeniu projektu . Cena transakcji wynosi więcej niż 40% powyżej 2009 wartości godziwej.
· W sporze z Funduszu Prywatyzacji chorwacki (współwłaściciel Suncani Hvar dd.) Który rozpoczął się latem 2010 roku ma zostać rozwiązana w nowej umowy podpisano w marcu 2011 roku.
· Od osiągnięto porozumienie w grudniu 2010 roku do uzyskania 10% udziałów w detalicznym Rubin projektu w Moskwie w zamian za 25 USD płatność z góry Million z 2008 roku. Wartość aktywów netto udziałów, została oszacowana na 6,4 EUR, podczas gdy zaliczki zostały już w pełni zaburzeniami Million.
Outlook:
W ciągu 2011 r., Grupa spodziewa się osiągnąć przychody w wysokości od 350 mln euro i 370 mln EUR wraz z możliwością sprzedaży budynku Sky Office w Düsseldorfie.
Dokumenty dostępne na http://www.orcogroup.com:
· Video wiadomość od pana Jean Francois Ott, prezes i dyrektor generalny
· Pełne Rok niezbadane sprawozdania Zarządu na dzień 31 grudnia 2010
· Niezbadanego skonsolidowanego sprawozdania finansowego na dzień 31 grudnia 2010
Aby uzyskać więcej informacji prosimy o kontakt:
Paris
Nicolas Tommasini, Tel: +33 1 40 67 67 00, investors@orcogroup.com
Praga
Petra Zdenkova, Tel: + 420 226 502 226, pzdenkova@orcogroup.com
[1] Patrz punkt sprawozdania Zarządu 5 do zdefiniowania
[2] Na wszystkich nieruchomości i inwestycji Grupy, czy według wartości godziwej w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym
[3] Patrz: pkt 5.4 sprawozdania Zarządu do określenia
[4] Patrz: pkt 6.1 sprawozdania Zarządu z definicją
[5] Patrz: pkt 5.3 sprawozdania Zarządu do określenia
[6]. Koszty z tytułu odsetek wzrósł, gdy interesy przestały być kapitalizowane końca 2009 r. w sprawie projektów, takich jak Sky Office (wydana) lub Złota 44 (zawieszone) więc co Q4 Q4 porównania większe znaczenie niż porównaniu r / r. Tendencja ta będzie w dalszym ciągu zarówno z kapitalizacji odsetek (Złota) i sprzedaży aktywów (Leipziger).
Wyniki są bardzo dobre, tak jak wszyscy się spodziewaliśmy.
Całość obrazu psuje niestety emisja akcji , gdyby nie to kurs MUSIAŁBY pójść w górę po takim raporcie.
A tak to cholera wie.
Ja osobiście czekam na jasną deklarację co z dodrukiem akcji. Ile , za ile, dla kogo.
ze względu na NWZA, będzie niepewność na papierze,- to miałem na mysli.
mirek73, jak chcesz wiedziec, ile, za ile i kiedy, to jutro sie tego nie dowiesz!, i nie wiadomo kiedy się dowiesz, albo dowiesz sie po fakcie!
jutro mają tylko głosować nad ew. dodrukiem akcji, natomiast nie mają okreslać terminów (poza widełkami cenowymi, procentowymi w stosunku do obecnej ilosci)
wszystko zresztą jest w agendzie jutrzejszego spotkania, wiec nie ma co sie dublować
Mirek, a ty ciągle z tą emisją akcji, jakby to była jakaś wyjątkowa sytuacja. Przeciez wiele spółek wypuści w ciągu następnych 5 lat nowe akcje - i niby z tego powodu kurs ich akcji miałby nie rosnąć teraz, jutro, czy za tydzień???
Szukasz dziury w całym...
pewnie ma byc lepszy, ale spojrz na plan splat. Odpowiednio wiecej beda musieli splacic ;) Jestem raczej dyletantem, choc po studiach ekonomicznych, ale po przeczytaniu calego raportu w angielskiej wersji, dokument ten rozbudzil we mnie duze pozytywne emocje :D No wprost nie moge sie doczekac co w zwiazku z tym stanie sie na rynku
A dla mnie dobra wiadomość, oprócz zysków to:
As at 31 December, 2010, the loan to value ratio has reached the level of 67.8% compared to 84.4% in 2009.
Te 84% to jest coś, co Francuzom się bardzo nie podobało w tej spółce. W 2011 roku mają plany żeby zadłużenie nie przekraczało 50%. Myślę, że między innymi dzięki takim info, znajdą się inwestorzy, którzy chętnie zainwestują w spółkę i będą chcieli zarobić kupę szmalu na wzroście akcji.
Z tą pauzą to bym nie przesadzał hehe..., lubisz podpuszczać ludzi :) Choć podejrzewam, że gdyby zamknąć na parę dni giełdę w Paryżewie, to w Polsce akcje ORCO poszybowałaby znacznie wyżej :)
pzdr.
mr.money
Klubbe, ja już wszystko sprzedałem co miałem innego i wrzuciłem wszystko w Orco (choć rozsądniejsza byłaby dywersywikacja portfela). Jestem jednak pewien, że nie będę żałował. Już mam niezle zyski - a to dopiero początek.
obecnie, przy obecnym kursie moge jutro rano wywalic pkc i nie bede plakal, bo przez 10lat na lokacie bym tyle nie zarobil....
ale ja poczekam, bo inny cel mam, i to juz nawet nie o $ chodzi tylko o własne nieprzymuszone zadowolenie z podjętej decyzji w 2009 r (decyzja była następująca: bawie sie teraz z ORCO!)
I tu się mylisz - zbytnie rozwodnienie kapitału wpływa bardzo negatywnie na kurs - mogę Ci podać dziesiątki przykładów
Koronny - Petrol, i w ogóle wszystkie spółki Krauzego, Duda ( kolega klubbe pewnie potwierdzi) Vistula, IDM, Ciech, Tauron, PGE , mógłbym tak ciągnąć długo.
Zresztą co tu dużo szukać , siedziałeś już tu chyba jak ubiegłej wiosny dodrukowali akcji to wiesz jakie to miało przełożenie na kurs.
A pamiętaj że Ottowi jest wszystko jedno , on ma znikome ilości akcji , gdyby miał z 40% to by nie był taki wyrywny do nowych emisji.
Zresztą , nie oszukujmy się że Orco to dobra spółka jest, gdyby była dobra nie wpadłaby w takie tarapaty.
A tak w ogóle to nie o co kopii kruszyć , za parę dni mam nadzieję trochę się rozjaśni i będzie można zdecydować co dalej. Kilkadziesiąt % i tak nie pójdzie do góry, żabojady nie pozwolą.
musialem jeszcze odzwiezyc watek przed pojsciem spac
co do petrola to watek na kilka godzin facte za cudze pieniadze dodrukowuje pieniadze... a tak wiadomo ze jest latwiej,,, tylko to ciut inna firma jak orco
Tauron blokowal pakiet akcji od panstwa teraz powinno isc w gore
co do orco uwazam ze maja nauczke zycia i teraz takich bledow nie popelnia.... zwlaszcza ze najprszostsza inwestycja dla gieldy jest debiut na gieldzie w tym przypadku na kilku
co do samych nieruchmosci a konkretnie centrow handlowych i wiezowcow zapowiada sie ogromne prosperity w samej Polsce powstanie kilkanascie takich budynkow
ja juz jestem zadowolony ale czekam jutro do 9 i zobacze co sie bedzie dzialo
Rok do roku wygląda imponująco. Q/q już nie tak bardzo. Ale to w końcu deweloper, więc nie dziwi pewna zmienność wyników. Najważniejszy jest wyraźny spadek zobowiązań, ponad 400 baniek r/r i 46 mln q/q. A tego spółka w obecnej sytuacji potrzebuje najbardziej.
Pamietajcie że kwestie związane z zyskiem to są pozycje względne bo dobry księgowy z każdej spółki zrobi bankruta i na odwrót. Miejmy nadzieje że kapitan na tym statku ma kurs obrany już tylko jeden :)
A tutaj znalazłem rekomendację przy zysku netto 87 mln Euro na Orco :)
kupuj 506,50 PLN 2007-12-27 302,00 zł (kurs w dniu rekom) Citigroup
Jutro z rana zobaczymy, czy dotychczasowe wzrosty na Orco były zwiazane z teraz ogłoszonymi wynikami (czytaj: przeciek informacji - szpiegostwo) a obecny kurs obejmuje już to wszystko o czym mówimy. Jeżeli tak, to Ci co do tej pory kupowali papier (z 7,20E na 9,15E) właśnie od jutra zaczną wywalać. Zapewne będzie to widoczne przy dużych obrotach, a niewielkim wzroście. Będzie dużo chętnych do kupna akcji, ale i dużo do ich wywalania. Mówi się wtedy "ubieranko leszczy w futerka z nutrii" . Potem mr Ott zaskoczy nas nieciekawą formą dodrukowania akcji i mamy wszystko z bani. Ale jeżeli kurs wywali w powietrze o 10-15% i to jutro i zachowa ten wzrost do końca sesji wróżę nam sowite zyski na następnych sesjach pomimo korekt. Wtedy będzie super-ekstra-hiper klawo. :) .... 30 E w zasięgu wzroku.
Hehe no nareszcie jakiś konkretny ruch. No Panowie, wytrzymalismy tyle to teraz trzymać do Euro 2012 i ukończenie Złotej i jednocześnie wyniki za I kw 2011 i wtedy kurs zwariuje - powrót na poziomy sprzed 3 lat, gratuluje posiadaczom cennych akcji. p.s. Dziwię się że wogóle na S są jakiekolwiek pakiety.