Fraktal i co się stało z twoją inteligencją chyba uleciała w kosmos"na miotle",Cóż to jeszcze nie koniec spadków, nie sprzedawaj swoich akcji bą są zbyt cenne.Ja odbiorę od ciebie je w odpowiednim czasie.Pozdrawiam małointeligentny - kumaty bay,bay.
tak porownujac z Onico to widze że jednak onico powinno wyceną spokojnie dorónać Broad. Co nie oznacza rónież ze Broad powinno być droższe. Zwłaszcza że onico przychody ma sporo wyższee zyski pewnie będa w 2011 porónywalne. No i już wypłacają dywidendę
Onico i BG to na razie zupełie inne spółki. Inny asortyment, inne marże, inne wolumeny. Być może RusOil jest taką spólką jak Onico, tylko zdaje się RusOil ma nieco większe przychody i pewnie, jak zostanie przejęta, będzie stanowiła 1/6 w porywach 1/5 wartości Grupy Kapitałowej Broad Gate.
Na razie mają marże na poziomie niecałego procenta, a BG ma 10 krotnie wyższe, a to jest ogromna różnica. To jak by porównać sprzedaż własnego oprogramowania do handlu ziemniakami na dużą skalę. Nieporozumienie.
A kurs jaki jest, taki jest.
Obroty symboliczne wciąż.
nie mowie ze to to samo porównuje wyniki. Na plus dla Broadgate to ze ma aktywa, rafineria itd. Ale 100 mln prognozy i 1,3 mln zysku w Onico działa na wyobraźnie. Broad prognozuje oficjalnie połowę mniej i zyski w miare podobne. Zakładam że onico moze nie wykonać prognoz a Broad pewnie je przekroczy ale warto mieć to na uwadze
Oczywiście życzę wszystkiego najlepszego akcjonariuszom Onico, zwłaszcza,że spółka ambitna z ciekawymi planami i kontraktami.
Dużo czytałem o niej w ostatnim tygodniu i wszystko wygląda ok, ale tak, jak napisałem wcześniej, niby to samo, ale to zupełnie inna spółka od BG na dzień dzisiejszy.
Pozdrawiam.
spokojnie nikt nie mówi że to to samo. No może jedynie to że grzebią w podobnym czarnym "gownie". Broad ma przed sobą fajną przyszłość ale co do tego nie ma watpliwości natomiast większość z was znając Broadgate łatwiej będzie zrozumieć biznes onico z już swietnymi wynikami
Tzn. która ma świetne wyniki? Bo Onico na razie ma 370 tysięcy zysku netto, a BG 1mln.
Żeby osiągnąć zyski na poziomie 1mln muszą się zbliżyć do 100mln obrotu. BG może mieć 40-60mln przychodów z kilku marek wypromowanych na rynku polskim, ale wtedy zyski zbliżają się do 5mln.Podobnie z Fesenko - na razie idą na ok.20mln przychodu rocznie, ale zakładana rentowność netto to już 6%- więc zysk samej rafinerii na poziomi Onico nie będzie zaskoczeniem- a potencjał jest na 8-9 razy więcej i zyski w okolicach ponad 10mln. A czy Onico dojdze do 1mld przychodów? Bardzo prawdpodobnie,że RusOil również ma szansę na wyższą rentowność ze względu na własną blendownię i magazyn. Potrzeba im kapitału, ale to problem wielu średnich i małych firm na Wschodzie. Zobaczymy....
Napisałem w poprzednich postach po prostu,że nie ma sensu szafować przychodami, bo w końcowym rozrachunku liczy się przede wszystkim rentowność.
przychody są bazą do budowania rentownośći. Często np wchodząc na dany rynek robis zobrót bez marży żeby go zdobyć itd. Zbyt nerwowo się rozmawia. Mimo iz nie kwestionuję tego co napisałeś to jednak najwyraźniej watek ten musi sprowadzać sie albo do pisanie ile będzie za rok lub że sie zwali do 10 groszy. Jak ktos zaczyna pisać to niestety robi się nerwowo.
powodzenia
Wcale się nie robi nerwowo :). Są branże z wysoką i są branże z niską rentownością. Onico ma niską i niezależnie od długości czasu obecności na rynku będzie nadal tylko pośrednikiem handlowym bez wartości dodanej. Z drugiej strony rozszerza asortyment i jest szansa,że w 2012 do tych 2-3mln zysku dojdzie, czego Ci życzę. Powodzenia.
Ważne tak naprawdę jest to i to. Tzn. Przychody powodują to, że prędzej, czy później pieniądze przepłyną przez firmę. Ale nie może być też tak, że robimy np. 1mld obrotu i dopłacamy jeszcze 10mln zł.
Różnica w marżach powoduje to, żeby zarobić powiedzmy 1mln zł BDG musi się mniej napracować (teoretycznie) niż Onico, która musi sprzedać za 100mln.
I tak ważne jest, żeby zarabiać. A czy spółka wypłaca dywidendę różnica polega na tym, ze kasa zostaje w spółce (wzrasta wartość spółki) lub nie. No chyba, że zarządy zostawiają zysk w spółce i wyprowadzają ją w różne inne dziwne biznesy - względnie dodatkowe premie itp. Ale na to już wpływy nie mamy.
Myślę, że min jest mniej więcej na cenie emisyjnej 3,50. Potem będzie wzrost na 5 i znów spadek do 4. I w ten sposób wyrysuje się odwrócona głowa z ramionami.
Takie jest moje zdanie. No chyba, że pojawia się kolejne infa ze spółki.
Jeszcze jedno. Zainteresowanie spółką jest. Ci co już kupili to nie oddadzą i na razie czekają na odwrócenie, żeby wtedy uśrednić. Ci co nie mają nadal czekają, może uda się wyrwać trochę taniej. A zwalanie kurs wygląda jakby robiła to jedna osoba. I handluje sama ze sobą. Ustawia pakiety na S i K. Jeżeli ktoś jest przed nim to czeka, aż ktoś inny popuści. Jak on stoi jako pierwszy na K. To sam sobie sprzedaje. Akcji ma tyle samo (nie pozbywa się ich), a do tego obniża poziomy na S. Pytanie kiedy ludzie mu to skupią i zostanie bez akcji. Ja spokojnie czekam, żeby dobrać.
Sorry, ale mylisz się i to znacznie.
Porównam Ci dwie spółki.
BDG i MPLVerbum.
Akcji - BDG 2,8mln, a VER - 2,44mln
Cena 4,4 - oraz 1,85.
BDG - Zysk 1mln i przychody 13mln oraz jedno przejęcie wykonane drugie w planach.
VER - Zysk ok 600tys sprzed ponad 5mln. Brak dodatkowych przejęć.
Czy nadal uważasz, że BDG, które więcej zarabia - będzie miało większe przychody i zyski (przejęcie) spadnie do 2zł? Tego sobie zyczmy, bo będziemy mogli taniej się nachapać. Ale w to nie wierzę. Ale ustaw się tam.
Śmiać się chce!A kto to wyszedł kiedyś na handlu z ruskimi?Dziś przełamujemy pierwszą zaczarowaną dla was granicę 4.00 zł a potem już wodospad na 3.00 zł.Najlepsze zakupy bedą na około 2,50 zł.Pozdrawiam wiernych samobójców gieldowych na tej spółce.
Mam wrażenie, że tutaj to tak jak na cukrze, gdzie ludziska brały na maxa nawet po 6 zł, gdzie tymczasem spokojnie za granicami naszego pięknego kraju można kupić każdą ilość słodzika poniżej 3 , wmówiono im, że będzie drozej i tłum sie rzucił :-)
Jestem pewien, ze cena spadnie znacznie niżej niż przed spekulacją , tylko troszkę czasu potrzeba.
Tutaj jest podobnie tylko w przeciwną stronę :-)))
Chyba nie za bardzo wiesz o czym piszesz :))))
Nic na to nie wskazuje,żeby była ukryta sprzedaż na 4.3pln. Stało 1000. Zostało uszczknięte niecałe 100 + parę zleceń poniżej.
Oj, widzę,że jakość akcjonariatu nam leci na łeb, na szyję. Podobnie do kursu...:)
A obroty nadal bez znaczenia.
Przy 10pln na Icom Vision może się pokuszę o zamianę i dokupienie kilku k, bo coś Icom Vision juz za dużą część portfela stanowi.