• Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: gabrys67 [82.83.95.*]
    Początek zapowiadanego artykułu w PB. Czy ta sytuacja może mieć jakiś wpływ na spółkę. Zorientowanych w temacie spółki prosiłbym o komentarz i sugestie

Grupa prywatnych inwestorów ostrzy sobie pazury na przejęcia. Oprócz milionów dolarów ma doświadczenie.
    Polski sektor medyczny przyciąga kolejnych inwestorów. Po funduszach inwestycyjnych, w kolejce ustawiają się prywatni inwestorzy. Do końca kwietnia grupa amerykańskich inwestorów założy White Stork Capital (WSC) — spółkę, która poszuka okazji w prywatnym sektorze medycznym. Na celowniku będą nie tylko duże centra medyczne, ale i przychodnie czy laboratoria diagnostyczne.

— WSC jest zainteresowane całym sektorem. Obecnie monitoruje rynek i z kilku segmentów wybierze dwa-trzy, w które zainwestuje — informuje Weronika Karnowska z kancelarii Miller, Canfield, W. Babicki, A. Chełchowski i Wspólnicy, obsługującej zagranicznych inwestorów.

WSC już prowadzi rozmowy z kilkoma podmiotami. Pierwsze mają się zakończyć jeszcze w tym półroczu
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~Janek [85.237.168.*]
    Narazie kurs ustalaja spekulanci i moga zrobić jazde na 1 zł.W tym roku moze byc 10 zł za akcje a w 2012 to już raczej pewne.Branza stabilnego rozwoju .
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~CKM [194.29.180.*]
    Swissmed PSM planuje w najbliższych tygodniach otworzyć pierwszą przychodnię w centrum Warszawy poprzez przejęcie podmiotu prywatnego, a w drugiej połowie 2011 roku drugą przychodnię w Warszawie, działającą przy budowanym na Bródnie szpitalu Swissmedu. Szpital ma zostać oddany do użytku w maju, a pierwsze zabiegi zacznie wykonywać we wrześniu tego roku. :)
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~W. [217.17.47.*]
    Tylko z czego się ten szpital używi? Wielki i piękny szpital Medicovera dostał na 2011 r. kontrakt z NFZ w wysokości 1 mln zł. Nowy szpital Lux-Medu nie dostał nic. Medicover kiedyś chciał działać tylko komercyjnie (bez NFZu), teraz błaga o kontrakt, bo szpital stoi pusty.

Dlaczego Swissmedowi, który jest mało znany w Warszawie, miało by się udać kiedy Medicoverowi, który ma w Warszawie ustaloną markę od lat i kilka przychodni, nie udało się wcale?

Medicover po zbudowaniu swojego szpitala wymienił cały zarząd i rozpoczął rozpaczliwe cięcie kosztów. Przewiduję, że szpital Swissmedu będzie do kupienia za dwa lata za pół ceny. A jak to się odbije na samym Swissmedzie - trudno przewidzieć. Spłacanie kredytu 27 mln zł wziętego na szpital z działalności tego szpitala oznacza roczną sprzedaż na poziomie co najmniej 10 mln zł. Obawiam się, że wiara w Warszawę jako medyczne eldorado odbije się bolesną czkawką i Swissmedowi i Polmedowi, który również uważa, że w Warszawie wystarczy postawić przychodnię w centrum, a tłum sam ustawi się w kolejce.

Oczywiście zawsze mogą się pojawić Amerykanie, którzy wyjmą kupę kasy i kupią wszystko nie patrząc na biznesową logikę.
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: jet7 [89.72.196.*]
    Szpital Swissmedu w Gdańsku ma kontrakt z NFZ na ponad 20 mln zł. Nie wiem dlaczego mazowiecki oddział NFZ miałby kontraktować wielokrotnie mniejsze kwoty.
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~Autor [217.17.47.*]
    Dlatego, że ma szpitali jak psów, a pieniędzy tyle samo co rok temu?
    Dlatego, że w 2010 powstało kilka nowych szpitali, których właściciele już od miesięcy wydeptują ścieżki w NFZ?
    Dlatego, że lokalne firmy z Warszawy są warszawskiemu NFZ dużo lepiej znani niż Swissmed?

Swissmed przy sprzedaży prawie 50 mln rocznie i zerowej amortyzacji nie jest w stanie na swoim rodzimym rynku osiągnąć zysku. Jak się ma to udać na obcym terenie, kiedy dodatkowo pojawi się amortyzacja i konieczność spłacania grubego (27 mln) kredytu?

Szpital w Warszawie to skok z wieży do basenu bez sprawdzania czy jest tam woda.
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: jet7 [89.72.196.*]
    Dzięki za merytoryczną wypowiedź. Sądzę, że budowa szpitala była jednak poprzedzona jakimś studium badania opłacalności.
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~stan [77.45.35.*]
    nowoczesne szpitale i przychodnie to przyszłość. Nie wiem czy już w tej chwili? Ja niestety zainwestowałem w Swissmed i mam nadzieję, że zarobię. Tego życzę i innym, którzy wierzą w te spółkę.
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~stan [77.45.35.*]
    14.03. Warszawa (PAP) - Swissmed Prywatny Serwis Medyczny (PSM), która 15 marca zadebiutuje na rynku NewConnect, liczy na 30-proc. wzrost przychodów w 2012 roku, po tym jak w 2011 roku otworzy kolejne trzy przychodnie - poinformował na spotkaniu z dziennikarzami prezes PSM Roman Walasiński.

W 2010 roku przychody ze sprzedaży Swissmed PSM, spółki z grupy giełdowego Swissmed Centrum Zdrowia, wyniosły 12,95 mln zł wobec 12,49 mln zł w 2009 roku, a zysk netto wyniósł 0,66 mln zł wobec 0,69 mln zł.

"Myślę, że druga połowa tego roku po uruchomieniu nowych przychodni pokaże, że uda nam się przejść ze stabilizacji do zwyżki przychodów i budowania rentowności spółki" - powiedział Walasiński.

REKLAMA Czytaj dalej

"Liczymy, że docelowo - pewnie w 2012 roku - ten wzrost przychodów rok do roku może być 30-procentowy" - dodał.

Dodał, że Swissmed PSM planuje w najbliższych tygodniach otworzyć pierwszą przychodnię w centrum Warszawy poprzez przejęcie podmiotu prywatnego, a w drugiej połowie 2011 roku drugą przychodnię w Warszawie, działającą przy budowanym na Bródnie szpitalu Swissmedu. Szpital ma zostać oddany do użytku w maju, a pierwsze zabiegi zacznie wykonywać we wrześniu tego roku.

Swissmed PSM planuje też otwarcie w drugim półroczu 2011 roku przychodni w Gdańsku oraz Pruszczu Gdańskim.

Swissmed PSM, który chce osiągnąć pozycję ogólnopolskiego operatora medycznego, planuje w dalszym terminie uruchomić placówki na terenie dużych aglomeracji miejskich, takich jak Kraków, Wrocław i Poznań.

Obecnie Swissmed PSM prowadzi trzy przychodnie w Trójmieście oraz stanowi zaplecze ambulatoryjne dla gdańskiego szpitala Swissmedu, a także współpracuje z kilkunastoma podwykonawcami w całej Polsce.

Swissmed PSM obsługuje zarówno klientów indywidualnych, jak i instytucjonalnych, a swoje usługi oferuje w ramach lecznictwa ambulatoryjnego (przychodnie) i zamkniętego (wysoko wyspecjalizowane procedury szpitalne). PSM współpracuje także z ubezpieczycielami.

Prywatny Serwis Medyczny powstał w roku 1993 i do 2005 roku działał pod nazwą Theo Frey Poland. W październiku 2005 roku jedynym udziałowcem spółki został Swissmed Centrum Zdrowia.

Obecnie Swissmed Centrum Zdrowia ma prawie 69 proc. kapitału, a pozostali akcjonariusze nieco ponad 31 proc.(PAP)

• Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~Warwolf [195.20.110.*]
    Ja prawie wszystko sprzedałem -35% dzięki emisj akcji H. Stwierdziłem, że Japonia zabije kury spółek więc dzisiaj idę na zakupy ale od firmy która sobie drukuje akcje będę się trzymać daleko albo jak dalej się będzie kisić to wrócę na drobną spekułę bo tylko do tego się nadaje. Co można więcej powiedzieć?? Firma zarabia tylko dzieki giełdzie, info o uruchomieniu szpitala ale mają go spłacić drobni poprzez emisję nowych akcji na NC... Jak znowu zaufać firmie która istnieje dzięki trzepaniu ludzi którzy zainwestowali w nią swoje pieniądze i jest to jedyny pomyśł zarządu na zarobek???Dla mnie długofalowo to albo sprzedadzą sie ze stratą albo czeka ich upadłość bo w końcu kto kupi akcje Swiss szpital, swiss pilęgniarka i kolejne swiss jak które będa chcieli upchnąć jak im się znowu skończy kasa?
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~CKM [194.29.180.*]
    Swissmed PSM SA pozyskał 3 mln zł na dalsze inwestycje
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~youth4 [91.123.176.*]
    Temat SWD jest już poza mną. Strata czasu, nerwów i pieniędzy. Może ktoś inny na tym zarobi, nawet wam - bardziej cierpliwym akcjonariuszom - tego z całego serca życzę. Znikam
  • Re: Amerykanie krążą nad branżą medyczną Autor: ~stan [77.45.90.*]
    Ja jeszcze mam i będę trzymał. Wierzę, że spółka się obudzi.
[x]
SWISSMED 0,00% 10,90 2022-06-13 15:20:20
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.