Nie tak dawno, bo w niedzielę 6.03.2011 opublikowałem wątek "Petrolinvest - BANKRUT czy FORTUNA ?" Wszystkie założenia i prognozy z tego wątku przełożyły się na dzisiejszy kurs Petrolinvest. Nawet nie przypuszczałem, że po sesji ukaże się info o stanie odwiertu Shyrak-1. Postawiona tam prognoza 20zł ma więc rację bytu.w terminie jaki podałem lub nawet wcześniej.
W międzyczasie jak zarabiałem dziś na Petrolu pojawiały mi się na rachunku kolejne pakiety akcji JDB po 15-16gr i dołączyły do już posiadanych.
Co zatem mamy teraz w JDB?
Oto krótka analiza:
1. Akcjonariat:
1) Sebastian Bogus 32410000 akcji, co stanowi 68.96% kapitału oraz 54810000 głosów i 78.98% głosów (akcje w części uprzywilejowane i na razie nie do sprzedaży),
2) Paweł Reng 500000 akcji 1.06% kapitału oraz 900000 głosów 1.30% głosów,
3) Free Float 14 090 000, co stanowi 29,98% kapitału oraz 19,72% głosów.
Z tych 14,09mln tylko ok 13,5mln może być w obrocie, a nadto wśród nich jest mój całkiem spory pakiet. Nie mówię ile, bo nie chcę sugerować poziomu zaangażowania w Spółkę. Niech więc ten aksjomat na razie zostanie na boku.
Również w tym wolumenie sporą część akcji ma Dariusz Ratajczak z Opola - ten, którego firmę przejęło JDB.
Wnioski:
Znaczna część tych 13,5mln została zakumulowana w rękach kilku inwestorów. I to odnich teraz zależy kurs Spółki.
2. Finanse i fundamenty - jak na taką spółkę bdb - odsyłam do raportu za 4Q 2011.
3. Wycena spółki - wskaźnikowo c/wk powinna być zbieżna z wyceną spółki ubezpieczeniowej WDB BU pod warunkiem że FF będzie na poziomie ok 10%.
Czy zatem moja wcześniej publikowana prognoza 28gr za akcję JDB ma rację bytu i kiedy może być zrealizowana?
Gdyby Free Float był już na poziomie 10%, to akcje powinny kosztować ok 38gr.
Natomiast przypuszczam, że typowy FF jest aktualnie na poziomie 18-20% i stąd moja wycena na poziomie tylko 28gr.
Realizacja tej wyceny, to kwestia zbudowania odpowiedniego popytu i obrotu na papierach Spółki, co pokażą najbliższe 3-4 sesje.
Czy tak się stanie, zobaczymy niebawem.
Ewentualne info o stanie posiadania u nowych akcjonariuszy przyspieszy cały ten proces.
Pozdrawiam tych co zainwestowali w ten papier, bo mogą mieć przysłowiową FORTUNĘ
Dnia 2011-03-08 o godz. 00:12 ~pi napisał(a):
> Witam
Co zatem mamy teraz w JDB?
> wolumenie sporą część akcji ma Dariusz Ratajczak z Opola -
> ten, którego firmę przejęło JDB.
to tylko twoje przypuszczenia !
co do fundamentów, nie ma co dyskutować, wszystko przejrzyte i rozwojowe
28 gr. to ostrożna prognoza w średnim terminie !
Zarząd Spółki JDB S.A. informuje, że raporty okresowe w roku obrotowym 2011 będą przekazywane w następujących terminach:
1. Raport kwartalny za IV kwartał 2010 roku - 14 lutego 2011
2. Raport kwartalny za I kwartał 2011 roku - 11 maja 2011
3. Raport kwartalny za II kwartał 2011 roku - 11 sierpnia 2011
4. Raport kwartalny za III kwartał 2011 roku - 14 listopada 2011
5. Raport roczny za 2010 rok - 7 czerwca 2011r
Witam po sesji.
Widzę, że zupełnie ruchu na papierze nie było.
Tak zatem chętnych do sprzedaży brak, a ci co kupili właśnie się organizują, by obrać taktykę dalszych zakupów pod na razie psychologiczne wzrosty.
Pozdr
Ja moge napisac ze mam 55 tys postawie dzis i na pare dni po 1,01 zł i szczerze to załuje ze zakupiony mam ten pakiet społka totalnie senna zadnego zainteresowania nikt z wiekszych akcjonariuszy nie chce zrobic woleli wysypac akcje po 0,19 0,18 az do 0,15gr bo i tak maja kupione po 0,14gr wiec oni sa juz zarobieni. Ktos kto robi wycene po 0,28 czy wyzej jest niepowazny
pajacu, ile to już razy "na dniach" miało być 28 gr.?
tymczasem jest 15 gr. i zero popytu
jeżeli jeszcze masz ten papier proszę cię sprzedaj po 14 gr. i już odpuść sobie te brednie!
Pajac to Ty, który w portki robi, bo kurs się obsunął.
Szczerze życzę Ci żebyś odrobił straty, bo ja póki co ich nie mam przy dzisiejszym kursie.
Pot z paluszków obetrzyj i cierpliwie czekaj przy enterze.
PS.
Posty z inwektywami będą ignorowane, a jak Cię namierzę, to marny los Twój.
Pozdr
ja cię błagam człowieku, sprzedaj JDB i zapomnij
bycie w akcjonariacie z takim nieudacznikiem który tylko się myli to wstyd dla mnie i dla wielu zaangażowanych
odejdź z tej spółki!!!!!!!!!
dopóki tu jesteś odstraszasz potencjalnych nowych zainteresowanych, widzą "pi" i nawet dalej nie czytają bo wiedzą że porażka
a twoje analzy i prognozy to już kompletny dramat
ODEJDŹ i zostaw nas i tę spółkę w spokoju!!!!!!!!!
Szanowny kolego Jura, gdybyś nie umoczył na tej Spółce, to tak byś nie płakał.
To pierwsza konstatacja.
Forum jest dla wszystkich - to po drugie.
A po trzecie:
Jak chcesz, aby np. ~pi nie piasał, załóż swój ciekawszy wątek taki, by cieszył się większą poczytnością niż wątki ~pi.
Ja w przeciwieństwie do Ciebie mam bardzo dużą wiedzę o wielu spółkach, na GPW i NC jestem od początku ich istnienia. I jak ja inwestowałem swój pierwszy wolny pieniądz na GPW, Ciebie może jeszcze na świecie nie było.
Zapraszam na nowe moje wątki - jak chcesz czytać. A jak uważasz, że moje poglądy uwagi, analizy, prognozy są do "bani" to po prostu nie czytaj ich i pejoratywnie nie komentuj, pokazując swój niewielki zasób wiedzy, słownictwa i kultury osobistej.
Mnie osobiście podobają się wszyscy Ci, co mają odmienne poglądy od moich, jednak podejmuję z Takimi dyskusję wyłącznie merytoryczną - i do tego Cię namawiam - szanując generalnie poglądy innych.
Pozdrawiam i życzę Ci sukcesów na JDB - bo one będą, jeśli tylko masz ten papier.
Pytanie kiedy? Odp; szybciej niż Ty przypuszczasz.
Przypominam cele inwestycyjne JDB SA
Czekamy na infa w tych sprawach:
Cele emisyjne
L.p. Cel emisji Termin realizacji Wartośd (w mln zł)
1 przejęcie brokera ubezpieczeniowego w Opolu I kwartał 2011 0,510 - zrealizowano
2 stworzenie oddziału w Opolu I kwartał 2011 0,040 - zrealizowano
3 zatrudnienie specjalisty ds. marketingu I kwartał 2011 0,040 - brak infa
4 zwiększenie zespołu operacyjnego o 7 osób I półrocze 2011 0,070 - brak infa
5 przejęcie brokera ubezpieczeniowego w Częstochowie I kwartał 2011 0,400 - brak infa
6 stworzenie oddziału w Katowicach II kwartał 2011 0,200 - brak infa
7 przejęcie brokera ubezpieczeniowego w Kielcach I półrocze 2011 0,560 - brak infa
8 stworzenie oddziału w Kielcach I półrocze 2011 0,040 - brak infa
9 działania promocyjne i marketingowe I półrocze 2011 0,095 - brak infa
Razem: 1,955
Na razie wszystko zgodnie z planem na info po zakończeniu I kw jeszcze mają czas dziś dopiero pierwszy dzień upływa z obowiązkowych dat terminów informacyjnych.
Obroty i wzrosty pokazują, że info tuż przed nami.
Aktualna wartość księgowa na 1 akcję na koniec 2010 wynosiła 12gr (dokładnie 11,8gr)
Po IQ powinno to być min 13gr pomimo poniesionych kosztów inwestycji i kosztów operacyjnych.