• Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwocie Autor: ~Ni wu ja [87.205.204.*]
    EUR 410 milionów (obecnie kapitał to EUR 57,62 milionów).

http://www.gpwinfostrefa.pl/palio/html.run?_Instance=cms_gpw.pap.pl&_PageID=6&_EspiID=246388&_DocID=459172&_Site=ESPI&_CheckSum=-741605170

No i jak to interpretujecie? Dobra informacja, czy nie za bardzo?
    Pozdr.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~tom [178.235.222.*]
    emisja nowa?
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~shp [83.243.109.*]
    mi sie nie podoba, obecna kapitalizacja.

ale cel mają słuszny 800% w ciągu 5 lat

jutro sie zobaczy, jak rynek zareaguje, chociaz wydaje mi sie, ze wlasni dzis byla reakcja na to info :), niektórzy wiedza wcześniej o takich publikacjach.

pzdr
    shp
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~Mimi [83.7.209.*]
    To jest ciekawe, może dlatego nie skupywali, ponieaż nie było tego w statucie:

Cytat z propozycji do zmian w umwie spółki:

"Spółka może nabywać własne akcje w jej postaci własnej lub za pośrednictwem firmy, w których Spółka posiada bezpośrednio większość praw głosu, lub przez osobę działającą go własnym imieniu, ale na rachunek Spółki, z zastrzeżeniem warunkach wynikających z ustawy z dnia 10 sierpnia 1915 r. spółek handlowych z późniejszymi zmianami ".:
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~tomtabak [83.18.33.*]
    Czyli za jedna akcję otrzymamy 7 akcji. Ważne jest jaka będzie cena emisyjna akcji. Jak tania emisja to jesteśmy w domu :)
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~tomtabak [83.18.33.*]
    P.S. Uwazam ze to pozytywne info, nawet bardzo, ładuje 100 % w Orco. Powód ?? Emisja z PP jest zawsze lepsza niż dodruk swoim akcji jak to miało miejsce na OPG niedawno.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: mirek73 [178.235.105.*]
    Powiem krótko - ja wysiadam.
    Przerabiałem nowe emisje wiele razy na wielu spólkach , z pp i bez . Nigdy nie zarobiłem. W najlepszym wypadku wyszłem na zero.
    Ostatnim razem jak dałem się nabrac na nową emisję z PP to było to na IDM - z 9 zł "zrobiło się" 88 groszy.
    Dzis 1 akcja kosztuje niecałe 3 złote. Mniej niz prawo poboru odjęte od kursu 3 lata temu.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~klubbe [188.33.57.*]
    Zapraszamy do udziału w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki (dalej "Walne Zgromadzenie"), które odbędzie się w siedzibie Spółki, 40, Parc d'Activités Capellen, L-8308 Capellen, w dniu 25 marca 2011 o godzinie 11:30, do dyskusji i do głosowania w porządku obrad ("Plan") poniżej.
    Porządek obrad Walnego Zgromadzenia jest następujący:
    AGENDA
    1 .- Transfer z siedzibą w Luksemburgu.
    2 .- Zmiana akapit pierwszy Artykuł 2 Statutu Spółki, w celu uwzględnienia pkt 1, tak aby brzmienie:
    "Siedzibę w Luksemburgu."
    3 .- Zmiana akapit pierwszy Artykuł 5 Statutu Spółki, w celu określenia wartości księgowej, tak aby brzmienie:
    "Kapitału korporacyjnego wynosi 57.620.000 eight hundred pięćdziesiąt euro sześćdziesiąt centów (EUR 57,620,850.60), reprezentowana przez czternaście milionów pięćdziesiąt trzy tysiące osiemset sześćdziesiąt sześć (14.053.866) akcji bez wartości nominalnej. Wartości księgowej jest obliczany jako jej kapitał dzieli się przez liczbę wyemitowanych akcji, który wynosi do czterech euro i dziesięć centów (EUR 4,10). "
    4 .- Zatwierdzenie sprawozdania, które zostanie wydane przez Radę Dyrektorów zgodnie z artykułem 32-3 (5) prawa spółek handlowych z dnia 10 sierpnia 1915 roku z poprawkami w odniesieniu do możliwości zarządu, aby anulować lub ograniczyć prawa opcji akcjonariuszy od podwyższenia kapitału w ramach kapitału docelowego, o którym mowa w pkt 5 i 6 porządku obrad;
    5 .- decyzji zmiany, odnawiania i jak trzeba, zastąpienie istniejącego kapitału zakładowego i ustawić go w ilości 410 milionów euro (410,000,000.00 Euro) na okres 5 (pięciu) lat od daty walne zgromadzenie akcjonariuszy odbyło się 25 marca 2011 r. (lub w przypadku ponownego zwołania walnego zgromadzenia, ponieważ nie osiągnięto kworum, dnia zebrał się walne zgromadzenie) i decyzji o przyznaniu do zarządu Spółki, na podstawie raportu sporządzonego przez radę dyrektorów, o których mowa w art 32-3 (5) ustawy o spółkach handlowych z późniejszymi zmianami, wszystkie uprawnienia na okres 5 (pięciu) lat, w celu przeprowadzenia podwyższenia kapitału w ramach ramach kapitału docelowego zgodnie z warunkami i metodami będzie zestaw z okazji, aby anulować lub ograniczyć prawo pierwszeństwa subskrypcji akcjonariuszy na emisję nowych akcji wydawanych w ramach kapitału firmy, przy założeniu, że wszystkie instrumentów finansowych realizacji prawa do lub prawo do subskrypcji, wyemitowanych akcji aż do upływu tego okresu może być nadal wykonywana następnie przekształcone lub do tej daty.
    6 .- Zmiana artykułu 5 ustęp dwóch statutu Spółki w celu odzwierciedlenia pkt 5 powyżej, aby przeczytać:
    "Kapitał zakładowy:
    Kapitału korporacyjnego może być zwiększony do kwoty 410.000.000 euro (410,000,000.00 Euro) poprzez tworzenie i emisję nowych akcji bez wartości nominalnej mając takie same prawa i przywileje, jak już istniejących akcji.
    Zarząd Spółki jest upoważniony, przez okres 5 (pięciu) lat od daty Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy w dniu 25 marca 2011 r. (lub w przypadku ponownego zwołania walnego zgromadzenia, ponieważ nie osiągnięto kworum, datę z zwołany walnym zgromadzeniu), bez uszczerbku dla jej wznowień, w celu zwiększenia kapitału akcyjnego w jednej lub więcej razy w granicach kapitału docelowego.
    Zarząd Spółki jest upoważniony do określenia warunków do zwiększenia kapitału między innymi poprzez wkład w gotówce lub w naturze, m.in. konwersję zadłużenia na akcje, przez potrącenie wierzytelności, przez wprowadzenie rezerw składek wystawienia lub zysków zatrzymanych, z lub bez emisji nowych akcji lub w wyniku wydawania i wykonywania podporządkowanych lub nie obligacje podporządkowane, zamienne lub spłacanej lub wymienne na akcje (zarówno w warunkach przewidzianych w błąd lub w późniejszym okresie zamieszczone), lub po wydaniu obligacje z warrantami lub innych praw do objęcia akcji zamocowanymi lub w drodze emisji warrantów samodzielne lub inny instrument realizacji prawa do lub prawo do objęcia akcje.
    Rada dyrektorów jest upoważnione do określenia ceny subskrypcji, z lub bez premii problem, a jeśli ma to zastosowanie, czasu trwania, amortyzacja, innych praw (w tym przedterminowej spłaty), stóp procentowych, kursów wymiany i kursów wymiany z wyżej wymienionych instrumentów finansowych, jak oraz wszystkie pozostałe warunki i zakres takich instrumentów finansowych, w tym co do ich poboru, emisji i płatności, dla których Zarząd może skorzystać z art 32-1 pkt 3 ustawy o spółkach handlowych z dnia 10 sierpnia 1915 r. jako zmianami. Zarząd Spółki jest upoważniony do ograniczenia lub anulować preferencyjnych praw subskrypcji dotychczasowych akcjonariuszy.
    Kiedy zarządu wprowadził całkowite lub częściowe podwyższenie kapitału, na który wydano powyższych przepisów, artykuł 5 niniejszego statutu wprowadza się w celu odzwierciedlenia tego wzrostu.
    Zarząd Spółki jest upoważniony do przekazania wyraźnie do każdej osoby fizycznej lub prawnej uprawnienia do przyjmowania zapisów, konwersji lub wymiany, nie otrzymują zapłaty za cenę akcji, obligacji, prawa poboru lub innych instrumentów finansowych, do rejestracji podwyższeń kapitału dokonywanych jak również odpowiednich zmian do artykułu 5 niniejszego statutu.
    Nie części subskrybowanego kapitału zakładowego może być wykorzystany przez korzystanie z wymiany lub poboru prawa przyznane przez Spółkę przed 25 marca 2011 r. (lub w przypadku ponownego zwołania walnego zgromadzenia, ponieważ nie osiągnięto kworum, datę z zwołany walnym zgromadzeniu) oraz upoważnienia udzielonego zarządu ograniczyć lub zrezygnować z subskrypcji preferencyjnych uprawnień dotychczasowych akcjonariuszy oraz ma zastosowania. "
    Dokładna data akapit drugi i ostatni akapit artykułu 5 statutu zmienionej powyżej będą ustalane zgodnie z datą wejścia w życie gospodarstwa walne zgromadzenie, które będą wskazywały na pozycjach 5 i 6 porządku obrad,
    7 .- Zmiana Artykuł 8 statutu odnoszących się do wykupu akcji własnych w celu zastosowania się do zmian wprowadzonych do ustawy z dnia 10 sierpnia 1915 r. spółek handlowych, zmienić, tak aby brzmienie:
    "Artykuł 8 .- wykupu akcji własnych
    Spółka może nabywać własne akcje w jej postaci własnej lub za pośrednictwem firmy, w których Spółka posiada bezpośrednio większość praw głosu, lub przez osobę działającą go własnym imieniu, ale na rachunek Spółki, z zastrzeżeniem warunkach wynikających z ustawy z dnia 10 sierpnia 1915 r. spółek handlowych z późniejszymi zmianami ".:
    8 .- Zmiana warunków przedłużenia pełnomocnictwa środka osoby prawnej, dla których mandat dyrektora zostały przedłużone.
    9 .- Zmiana ustępu 2 artykułu 10 statutu Spółki w celu odzwierciedlenia pkt 8 powyżej, aby przeczytać:
    "W momencie odnowienia mandatu osoby prawnej powołany na stanowisko dyrektora, pełnomocnictwa środka tej osoby prawnej musi być wznowione."
    10 .- Pełna zmiana artykułu 26 statutu odnoszących się do przekroczenia progu, tak aby brzmienie:
    "Artykuł 26 .- Prawa i obowiązki akcjonariuszy
    Akcjonariusz, który nabywa lub zbywa akcje Spółki zawiadamia Spółkę udział praw głosu w wyniku odpowiednich nabycia lub zbycia, jeśli proporcja ta sięga, przekracza lub spada poniżej progu 2,5%, 5% , 10%, 15%, 20%, 25%, 33 1 / 3%, 50% i 66 2 / 3% w ciągu opóźnienia nałożone na mocy prawa z dnia 11 stycznia 2008 r. w sprawie wymogów dotyczących przejrzystości informacji dotyczących emitentów, których papiery wartościowe dopuszczone do obrotu na rynku regulowanym, z późniejszymi zmianami, ("Przejrzystość Ustawa"). W przypadku zwłoki zgłoszenia przez akcjonariusza Spółki, wykonywania prawa głosu w odniesieniu do akcji powyżej frakcji, które powinny być przekazane na podstawie ustawy Transparency do Spółki jest zawieszone. Zawieszenie wykonywania praw głosu jest podnoszony chwili akcjonariusza sprawia, że notyfikacji przewidzianej w sprawie przejrzystości prawa.
    Do celów powyższego zawiadomienia, prawa głosu są obliczane na podstawie całości akcji, do których przypisane są prawa głosu, nawet jeżeli wykonywanie tych praw głosu jest zawieszone.
    Wszelkie odniesienia do przepisów ustawy w sprawie przejrzystości jest przedmiotem dalszych zmian, które należy wprowadzić do nich. "
    Udział w WALNEGO ZGROMADZENIA

miłej lektury ja jestem skołowany.... nie wiadomo czy przeglosuja ten pomysl

a podwyzszanie kapitalu niestety nastepuje emisja akcji.. no chyba ze........

• Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~klubbe [188.33.57.*]
    a moze daja sobie 5 lat na podnoszenie kapitalu wlasnym kapitalem do tego przeznaczonym .. nie koniecznie wypuszaczajac kolejne akcje

niedawno dorzucili 2,2 mln akcji

niech ktos wyjasni jesli zna sie na kodeksie prawa gieldowego heheh
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~Ble [89.75.34.*]
    Hmm, to jest pisany formalnym językiem komunikat tłumaczony z francuskiego na polski za pomocą Google ? Ja nic z tego nie rozumiem, na przykład tego że wartość księgowa na akcje jest 4 euro, ja myślałem że 23 euro, czy może we Francji mają akcje o innej wartości niż w Polsce. Reszty nie komentuje bo tym bardziej nie rozumiem nic z tego automatycznie tłumaczonego żargonu...
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~ja [217.76.120.*]
    Kapitał akcyjny (zakładowy) wynosi 57,6mln ojro i dzieli się na 14 053 866 akcji co daje 4,1ojro na akcję. Czyli tyle ile wynosi nominał akcji. Ceny emisyjne były różne. Ostatnia emisja była po emisyjnej 5ojro z czego 4.1 ojro zasiliło kapitał zakładowy a 0,9 ojro kapitał rezerwowy. Wartość księgowa czyli kapitały własne po III kwartałach i rozwodnieniu ostatnią emisją wynosi 22,9 ojro (321mln/14mln).
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~orco storm [86.131.220.*]
    Jak to przejdzie to będzie znakomicie - no i może wreszcie zaczną ten skup......
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: mirek73 [178.235.105.*]
    O czym Ty bredzisz , jaki skup? Przecież oni zamierzają dodrukować całe mnóstwo akcji.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~klubbe [46.112.79.*]
    nie panikuj nigdzie nie pisza ze beda drukowac nowe akcje... sa z 1 z mozliwosci podnoszenia kapitalu zakladowego... nie wierze ze sie na to zdecyduja.. mysle ze beda go finasnowac wlasnym kapitalem... zobaczymy .... najprawdopodobniej szykuje sie nam podwojne info 24 marca

glowy do gory

nawet poprzez tlumacznie przez googla .. pozwala sie domyslic

ale moga podbic cene np na 50 euro i wtedy puscic prawa poboru im wyzsza cena za akcje tym dla nich lepiej.. no chyba ze maja inny plan ..pozyjemy zobaczymy
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~Mimi [83.7.209.*]
    Ja jestem spokojny, gdyby info było złe to wczoraj mielibyśmy zjazd do 7 euro a tymczasem było poważne wybicie do góry!

Ponadto łączę to też z porozumieniem z grupą Millenius.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: mirek73 [83.29.96.*]
    Nie panikuję ( swoją drogą to ciekaw jestem jak to jest że spólka notowana w Polsce przekazuje tak ważne komunikaty tylko po angielsku, czy to w ogóle zgodne z prawem?)
    Niemniej moja wiara w tą spółkę mocno osłabła. Jesli się okaże że będzie dodruk akcji natychmiast sprzedaję.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~aaa [81.210.22.*]
    Wczoraj mieliśmy wybicie a dziś od opublikowania infa wzrosty już tylko minimalne a na zamknięcie już nie wiadomo jak będzie...
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~klubbe [188.33.73.*]
    u nas komedia a nie obrot.. ladnie sobie wykres narysowali

do konca tyg nowe makismum pewnie 42 moze wiecej??????
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~realista [77.255.244.*]
    Olewać naciągaczy!!! Już raz tu wszystkich nabrali z pomocą rekomendacjii KBC Securites...
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~Ni wu ja [77.253.120.*]
    Dnia 2011-03-08 o godz. 19:39 ~realista napisał(a):
    > Olewać naciągaczy!!! Już raz tu wszystkich nabrali z pomocą
    > rekomendacjii KBC Securites...

Daruj sobie takie prymitywne próby wysadzenia z papieru. Tu zostali już tylko sami twardziele, którzy doskonale znają spółkę i trzymają ją co najmniej pół roku, a bywa też, że i 2 lata. Czekamy na napływ żądnej szybkich wzrostów leszczyny i sądząc po pojawianiu się takich wypowiedzi jak twoja, ten napływ już się rozpoczął. Ku chwale naszych portfeli. Amen.
    Pozdr.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~orco storm [86.131.220.*]
    Sprawa jest prosta - orco musi zacząć dużo zarabiać jeżeli chce spłacić kredyty i raczej wie jak to zrobić. Jak oni to zrobią to ich sprawa. Jak zaczną zarabiać to przełoży się to na kurs i jak dołożą do tego skup własnych akcji to będzie spokojnie kilkadziesiąt euro na początek.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~grzesiek [93.95.95.*]
    Ile ty masz tych akcji że jeszcze dzisiaj nie sprzedałeś i piszesz takie głupoty? Żadnego skupu nie będzie, tylko ogromny dodruk w zamian za cofnięcie długów Orco. To rozwodni wartość księgową na jedną akcję. Ale też będzie można wykazać to jako zysk tak jak to było w 2kw 2010 roku. Tyle tylko że taki zysk to tylko sztuczka księgowa a rozwodnienie wk to rzeczywistość.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~ja [217.76.120.*]
    Nie każda emisja rozwadnia wartość księgową na akcję. Wpływy z emisji maja tą zaletę, że ich obsługa nie stanowi poważnych kosztów finansowych jak w przypadku obligacji czy kredytów. Żadna emisja nie zwiększa zysku spółki a jedynie jej kapitały.
    Po co miałbym sprzedawać akcje, które są na początku zmiany trendu wzrostowego?
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~shp [83.243.109.*]
    grzesiek, :

poczytaj, poczytaj, poprzeglądaj komunikaty, wyniki, analizy.. a potem komentuj ostatni komuniakt!.

gdzie tam masz napisane, że będzie emisja za długi ? : jest tam zawarta taka możliwość!!!, tylko tyle (każda firma chciałaby miec taki zapis :)

gdzie masz napisane ze będzie dodruk, dla instytucji ?, podobnie jak i PP ?

i jeszcze jedno.

przeanalizuj dokładnie 2q2010 i bedziesz wiedzial dlaczego mieli taki 'księgowy' zysk, bynajmniej nie z dodruku, tylko z przewartosciowania wg. planu ochrony dlugu.! (obligacji)

bardziej merytorycznie!, i bedzie odrazu wiadomo co miał kowalski na mysli!

a pitu, pitu, to na orco Ci nie wyjdzie, bo tu nie jeden zna na pamięc wszystkie komunikaty spółki.

pzdr
    shp
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: bart.as [31.60.124.*]
    Siedzę już dosyć długo bo około 2 lat na tym papierze i różne rzeczy widziałem i słyszałem dlatego mam umiarkowany optymizm co do dalszych wydarzeń. Niby wszystko idzie ku lepszemu ale radzę zachować ostrożność bo nie wiadomo co "spółdzielnia" wymyśli nowego.
    Co do nowych osób to popieram shp żeby zanim coś napiszą to poczytali a nie robili z tego forum śmietnik.
    Może nie wypowiadam się za często a w zasadzie to może mój 2 post na forum ale nie ma sensu powielać wypowiedzi osób, które siedzą równie długo albo i dłużej ode mnie i piszą merytorycznie i składnie i na temat.

Pozdro dla wytrwałych, !stałych! Orcowców
    ale się bawią z tym kursem - już dawno powinno być 10, no ale zgodnie ze sztuką udeptywanie dna :)
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~Maciej [79.188.73.*]
    Nawet nie 10 a kilkadziesiąt € powinno być ale co się odwlecze to nie uciecze - deweloperka wraca do łask i niedługo będzie grana mocniej ;)
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: mr.money [178.181.72.*]
    Rzeczywiście, zastanówcie się zanim coś napiszecie.

1. W ostatniej informacji nie ma nic na temat skupu. Info o skupie już dawno temu zostało ogłoszone oficjalnie. Jeśli ktoś pisze, że nie będzie skupu, to niech lepiej nic nie pisze wogóle tylko wcześniej trochę poczyta. ORCO oficjalnie zobowiązało się do skupu i nastąpi to w tym roku. To jest pewne i wiele razy o tym pisaliśmy. Cena maksymalna skupu za akcję to 40 Euro.

2. W ostatniej informacji czytamy w najprostrzy sposób tak: W czasie zgromadzenia wspólników 25.03.20011 (data zbiega się z podaniem wyników za 2010 rok) przedstawiony zostanie plan powiększenia kapitału. Planowane jest to przez następne 5 lat bez żadnych konkretów w jaki sposób to zostanie zrealizowane. Wiadomo tylko, że ewentualna emijsja nie będzie dla "wybranych", czyli dobrze dla przeciętnego akcjonariusza. Pan "Ja" dobrze to określił jak to rozumieć w aspekcie finansowym. Na pewno emisja akcji nie zostanie zaksięgowana jako zysk!.

4. Planowana emisja ma przede wszystkim zapewnić finansowanie nowych inwestycji w Pradze i Berlinie. Obecnie wskaźnik zadłużenia spółki (choć jest pomniejszany) nadal jest zbyt duży, więc zamiast brać nowe kredyty, emisja jest duża łatwiejsza, tańsza i lepsza dla Orco. Tak więc, ten pięcioletni plan jest zupełnie zrozumiały.

3. O planowanej emisji akcji słyszeliśmy już wcześniej. Więc nie jest to nic nowego. Zastanawialiśmy się tylko kiedy ona nastąpi: czy przed skupem czy po. Wygląda na to, że raczej po skupie. I TO JEST BARDZO DOBRA WIADOMOŚĆ.

4. Mirek - radzę prześledzić Boryszewa i zobaczysz jak można zarobić na emisji akcji z PP :)

5. Większośc chyba juz zauważyła dawno temu, że wskaźnik Cena do Wartości Księgowej jest wyjątkowo niski, co jest jednym z istotnych argumentów dlaczego warto kupić akcje ORCO. Wartość księgowa to nie jest ta wartość o której czytamy w najnowszym komunikacie.

A tak poza tym, to wkurzają mnie te żabojady... znowu oddają mnóstwo akcji poniżej wcześniejszych sporych wzrostów na intraday-u - i to hamuje wzrosty w tym tygodniu. Jestem pewien jednak, że czekają nas jeszcze wzrosty przed podaniem wyników.

pzdr. mr.money
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: ~shp [83.238.100.*]
    lekkie sprostowanie,

add pkt 2.

NWZA jest 25.03.2011
    Wyniki za 2010 oraz za 4Q2010 mamy 24.03.2011
    :
    "Thursday, March 24, 2011 - Publication of 2010 annual results"

pzdr
    shp
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 w celu uchwalenia kapiału docelowego w kwo Autor: mr.money [178.181.72.*]
    Miałem na myśli, że zbiega się w odpowiedniej kolejności: najpierw podanie wyników 24.03 a dzień później zgromadzenie wspólników.
    znaczy się akcjonariuszy hehe
    Pan "ja" mnie rozbawiło;-)
    Po raz pierwszy od dawien dawna po wybiciu, nie nastąpił gwałtowny zjazd do najbliższej linii wsparcia (okolice 8,7 ojro) lecz konsolidacja odbywa się w pobliżu maksymalnej ceny zamknięć. I to jest super info bo stworzenie hiperboli zrypało by wykres. Pamiętajmy o tym, że poruszamy się powyżej rocznych maksów. Zasięg 12 ojro może (nie musi rzecz jasna) być osiągnięty do rocznych wyników (to tylko 30%).
    Ott nie jest kretynem by zwoływać Walne po ewentualnym "kiepskim" rocznym raporcie, które zakłada kolejne emisje.
    Jeżeli IIkwartał był magiczną sztuczka finansową związaną z obligacjami i zyskiem operacyjnym wynikającym z przeszacowania to III kwartał takich sztuczek nie zawierał. Zysk operacyjny wynosił 14mln ojro. Mało? Fakt, zysk netto dzięki walucie.
    Jak 4 kwartał będzie podobny tzn zysk operacyjny dodatni wystarczy wyprostować obsługę finansowania by pojawił się zysk netto z prawdziwego zdarzenia. A od tego są emisje (tani kapitał) i odblokowanie kasy z posiadanych aktywów jak np. sprzedaż Sky Tower co Ott zapowiedział.
    O upadku firmy nie decyduje wartość księgowa. Można mieć nawet 1000 ojro na akcję i zostać bankrutem. O upadłości decyduje brak gotówki na koncie. Ott daje wyraźny sygnał "Orco nie spyla złotych jajek (Sky Tower) by łatać finanse firmy, czekamy na lepsze czasy i lepszą cenę za nasze aktywa" I to podejście mi się podoba.
    Może to chciejstwo ale uważam, że wyniki za 4kwartał będą przyzwoite. Muszą być.
    Pamiętajmy jeszcze, że Orco odzyskało jako większościowy udziałowiec Orco germany sporo keszu z Lepz.... Platz (nie pamiętam nazwy;-))
    Technicznie wygląda znakomicie - ładna konsolidacja przez wyjściem w górę, bo fundamentalnie jest coraz lepiej. Ciekawe jakie wyniki pokażą: nie rozumie tylko, dlaczego rynek jeszcze nie zauważył tej spółki i potencjału: ale często tak jest na początku nowego trendu, gdzie prawie nikt go nie dostrzega.

Orco ma bardzo duże szanse być czarnym koniem w tym roku na giełdzie.

pozdr all
  • do mr money Autor: ~mirek73 [178.235.105.*]
    Co do emisji z PP . Istotnie na Borku można było nieźle zarobic ale to niestety jedyny znany mi przypadek ( ale nie znam szczegółów bo nie brałem udziału)
    No , jeszcze na PKO BP nie było źle ale wiadomo Skarb Państwa największym akcjonariuszem...
    Każdy inny przypadek a znam ich dziesiątki bo jestem aktywnym graczem od 7 lat kończył się źle , bardzo źle lub fatalnie dla drobnych akcjonariuszy.
    Z ostatnich Gastel Żurawie radzę się przyjrzeć - tam to juz był prawdziwy cyrk i wręcz działania zarzadu ocierające się o oszustwo moim zdaniem.
    Wracając do Orco - mamy za mało szczegółów żeby ocenić tą sytuację ale dla mnie jedna rzecz jest niezrozumiała - jaki jest sens skupowania akcji z rynku i jednocześnie emitowanie nowych akcji ? ( zwłaszcza z PP)
    I za co spółka ma te akcje skupować skoro jest zadłużona po uszy?
    Ja w dalszym ciągu trzymam akcje bo uważam że są tanie ale już nie jestem pozytywnie nastawiony do tej spółki. Chociaż po zastanowieniu muszę przyznać że do spółki nigdy nie byłem pozytywnie nastawiony , po prostu mi się podoba bo jest tania.
    Ale jak Otto dodrukuje akcji to już tania nie będzie.
  • Re: Zwołanie NWZA na 25/03/11 Autor: ~Mimi [83.4.197.*]
    Trzeba wysłać naszego przedstawiciela na walne, najlepiej prawnika z bardzo dobrą znajomością języka angielskiego lub francuskiego. Zada parę pytań i wszystko będzie jasne.
  • Do Mirka Autor: mr.money [178.181.35.*]
    Spółka uzyskała i nadal uzyskuje spory przychód (szacuję na klikaset milionów Euro) ze sprzedaży części aktywów. Podejrzewam, że właśnie te przychody pozwolą Ottowi przeprowadzić w tym roku skup własny akcji. W zeszłym roku nie miał na to środków, dlatego skup się nie rozpocząl w 2010. W tym tygodniu okaże się czy skup już się rozpoczął, czy jeszcze nie (zastanawiam się nad sesją poniedziałkową). Jeśli to nie był skup, to znaczy, ze prawdopodobnie jakiś fundusz zrobił zakupy. Niezależnie od wersji odpowiedzi na to pytanie, każda z nich jest bardzo dobra :)

pzdr. mr.money
  • Re: do mr money Autor: ~tomtabac [83.18.33.*]
    Często powołujecie się na ogromne zadłużenie Orco a chyba całkiem niepotrzebnie bo zadłuzenie było faktycznie duze ale to był 2008 i możliwa upadłośc, dzisiaj Orco ma zadłużenie rozłozone na 10 lat i to na bardzo dobrych warunkach moim zdaniem, 10 lat to szmat czasu, nikt aż tak długo czekał na wzrost wartosci akcji nie bedzie, mam tu na mysli grubasów. Odnośnie PP, to Borek to klasyka, 3 emisje w 2 lata i zarobek 800 % (25 marca PP na Borku again hehe). A Gastel ..... no cóz, tak to jest jak gołodupcy wchodzą na GPW zeby oszukać posiadaczy akcji i generalnie rynek (super wyniki firmy podawali co miesiąc na kilka miesiecy przed emisją) ale tam akcje juz tak zjechały że możliwe że da Gastel zarobic sporo jednak nie polecam.Zresztą tam nawet przedłuzyli o tydzień handel prawami poboru bo...... nie zdążyli wszystkich sprzedać,
    Na ORCO emisja z prawem poboru to bardzo dobra wiadomość, to jest szansa na powrót do powiedzmy 40 Euro za papier a chyba na tym nam zależy prawda ?? Chociaz liczę na troszke wiecej ale nie pogniewam się na 40 E.
  • Re: do mr money Autor: ~Johnny [89.75.34.*]
    Z jednej strony spokojne mówienie o rzędach wielkości kilku dziesięciu euro wydają mi się zapeszaniem, z drugiej jednak, jak włączę sobie gdzieś wykres orco z 5 lat, w skali liniowej to widać że te wzrosty teraz to ciągle jest pozioma kreska dna.
  • Re: do mr money Autor: ~Rentier [78.8.68.*]
    Właśnie. Ja to samo widzę. Tu odbicie będzie dopiero widoczne przy 30-40 euro. A gdzie jeszcze 100 euro . Mamy tu pole do popisu ....... no i zarobku rzecz jasna.
  • Re: do mr money Autor: ~Ja [79.188.73.*]
    30-40 € a tu sypią po 9 € aż miło....
    Za wesoło to nie jest. Kurs leci jak woda w łazience 8,80 euro. Chyba realizują te mizerne zyski. Trudno, trzeba czekać. Już to nie wygląda na skup. Szkoda.
  • Re: do mr money Autor: ~paluszko [95.91.143.*]
    kto chce kilkuset procentowe zyski, musi sie od czasu do czasu poddać testowi zwieraczy.
    No właśnie mamy dziś "stress-test" na siłę zwieraczy.
  • Re: do mr money Autor: ~klubbe [77.255.64.*]
    przy okazji ladnie wykres wyrysuja a 8 71 to podobno opor ... i jest to robione z pelna premedytacja.. oni maja juz wszystko ustalone co do przyszlosci takie jest moje zdanie ja podstawilem koszyk.. choc szkoda ze leci ale nasi jako tako trzymaja sie jeszcze
  • Re: do mr money Autor: ~mirek73 [83.27.110.*]
    No zobaczymy jak to będzie.
    Na razie to chyba wyślę pismo do KNF z zapytaniem o komunikaty.
    Wydaje mi się że powinny być publikowane po Polsku skoro firma jest notowana na naszym parkiecie.
    Wkurza mnie to już .
  • Re: do mr money Autor: ~klubbe [77.255.64.*]
    tez tak uwazam ...
  • Re: do mr money Autor: mr.money [213.158.216.*]
    Masz rację, komunikaty powinny być od razu po polsku (w tym samym czasie co we Francji po francusku). Ktoś z KNF/GPW powinien zareagować. Francuzom leniuchom nie chce się tłumaczyć...
  • Re: do mr money Autor: ~mirek73 [178.235.105.*]
    Pieprzone żabojady traktują nas jak Trzeci Świat. Polska jest fajna jak trzeba upchąć papier po 100 Euro , wtedy to potrafią się postarać , a tak to w dupie mają tłumaczenie informacji.
    Jutro powinienem mieć trochę czasu bo upitraszę jakieś fajne pismo i wyślę gdzie trzeba.
[x]
ORCOGROUP 0,00% 4,46 2025-11-07 12:25:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.