• zabawa Autor: chu_chu [213.25.19.*]
    Zabawni jesteście z tymi komentarzami i straszeniem innych.
    Spadnie - wzrośnie. Wzrośnie - spadnie.
    Pomijając dogłębne analizy, które do takich spółek mają się nijak, to przecież na cenę, trend składa się wiele elementów: wyniki i plany spółki, sytuacja na rynku, na którym firma się rozwija, długo- i krótko okresowe decyzje akcjonariuszy (oraz to czy są zainteresowani podbijaniem ceny!), no i wreszcie to, co wydaje się mieć w tym konkretnym przypadku największe znaczenie - gra, psychologiczna partyzantka, próba wmanipulowania w pewne decyzje.
    Spójrzcie jak działa psychologia tłumu. Ktoś krzyknął w ciemnym lesie: "chu-chu*" i wszyscy zaczęli się bać. W panice oddaliście wszystko. Powiem więcej, dalej będzie oddawać albo kupować po 40, gdy ktoś Was podkręci.
    A firmę po prostu trzeba znać, a nie wróżyć z fusów o mariażach i rozwodach.
    Ktoś z Was był kiedykolwiek na Walnym Epigonu? Nie sądzę.
    Dyskutujecie o dywidendzie a wystarczy spojrzeć na sprawozdania.
    Celowo nie dopowiadam. Zobaczę jakie pojawią się komentarze.

*) czemu przez "ch", to już moja prywatna sprawa ;-)
  • Re: zabawa Autor: ~Jaro [193.108.177.*]
    Już dawno pisałem o emocjach, jakie towarzyszą przy podejmowaniu decyzji o nabyciu lub sprzedaży akcji Panie chu chu. Natomiast dywidenda moim zdaniem w przypadku rynku New Conect nie ma większego znaczenia. Jeśli jedna z lepszych Spółek (oceniając ją po wynikach za okres ostatnich 12 miesięcy) spada bez opamietania ogłaszając bardzo dobre wyniki za IV kwartał - nie obejmuje tego rozumem.
    Natomiast inwestując trzeba mieć własne zdanie, rozum i nie kierować się debilnymi opiniami innych. Tutaj się zgadzam z Panem chu chu. Jedni piszą iż kurs zanurkuje poniżej 10gr inni ze wzrośnie do 1,00 PLN. Trzeba mieć własną linie troche pojęcia i nie reagować nerwowo.
    A tak na marginesie jestem dobrej mysli.... to znaczy mam nadzieję ze się odbijemy i zaczniemy rosnąć.
    Kolejna rzecz to taka że moim zdaniem ktoś skupuje te akcje nie tylko Mietek i Krzychu.
    Świadczą o tym obroty.
  • Re: zabawa Autor: chu_chu [213.25.19.*]
    Jestem tu nowy, więc nie wiem, co już było na forum mówione a co nie, ale dzięki za informację. :-)
    Wydaje mi się, że akcjonariuszom nie zależy tak bardzo na kursie, jak na wynikach Spółki.
    Pakiet większościowy ma się po to aby zarobić tą Spółką lub na samym pakiecie.
    Ja sądzę (a nawet jestem pewien), że chodzi o to pierwsze i wcale bym się nie zdziwił gdyby kiedyś (w tym albo w przyszłym roku) pakiet kontrolny trafił do jakiejś dużej grupy kapitałowej z branży rybnej.
    Chodzi o rozwój biznesu a nie o handel papierami - tak jaj w przypadku większości forumowiczów. Po prostu inna perspektywa.
[x]
EPIGON 0,00% 0,20 2016-04-22 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.