• Podejrzanie cicho Autor: cognor [91.150.221.*]
    Jak na spółkę, w którą rzekomo weszła tzw."spekuła" to coś podejrzanie cicho i spokojnie.
    Ale mniejsza z tym. Czy ktoś może jakoś skomentować te dwie pozycje?:

- Aktywa trwałe przeznaczone do sprzedaży na dzień 30.09.2011 - 89 138 tys. zł

- Aktywa trwałe przeznaczone do sprzedaży na dzień 31.12.2010 - 469 135 tys. zł

Przecież Mittal kupił aktywa za 148 900 tys. zł ?
  • Re: Podejrzanie cicho Autor: cognor [91.150.221.*]
    Pytam, bo patrzę na to sprawozdanie i nie rozumiem czy po prostu od wyceny aktywów zostały odjęte zobowiązania, które przejął kupujący i stąd wzięło się 149 czy po prostu są plany coś dalej sprzedawać?
  • Re: Podejrzanie cicho Autor: ~drobny_gracz [46.113.141.*]
    Cała "spekuła" jest dziś od rana na KOV, dlatego tak cicho. Wrócą niebawem, jak zarobią po 10 gr na akcji, no może dziś na końcówce po 20 gr. Czekamy...
  • Re: Podejrzanie cicho Autor: ~NAGANIACZ HAHAH [95.40.119.*]
    KTO ZNA TĄ SPÓŁKĘ OD LAT TO WIE ŻE JESZCZE PRZED ZMIANĄ NAZWY Z CENTKA KURSEM ROBILI CO CHCIELI A POTEM BYŁ PŁACZ I SRANIE POD SIEBIE
    Niezależnie o co się człowiek zapyta to obrywa od naganiaczy.

Mimo wszystko pytanie o te zapisy w raporcie ponawiam, bo mam problem z ich rozgryzieniem.
    Piękne zakończenie sesji, bardzo ładne, przyznaje.

Wciąż jednak nurtuje mnie ten zapis z raportu:

Aktywa trwałe przeznaczone do sprzedaży 469 135 tys. zł

3c) Aktywa dostępne do sprzedaży i działalność zaniechana
    W sprawozdaniu Zarząd Jednostki dominującej zdecydował o prezentacji znaczącej części swoich aktywów jako aktywa rzeczowe przeznaczone do sprzedaży. Jako aktywa rzeczowe dostępne do sprzedaży zaklasyfikowano rzeczowe aktywa trwałe oraz inwestycje w jednostkach zależnych.
  • Re: Podejrzanie cicho Autor: ~Hanka [88.156.143.*]
    Może uczestnicy ostatniego walnego wiedzą o co chodzi?
    Tyle wątków i gadania, a jak zwykle brak merytorycznych wypowiedzi. Ktoś ma jakieś wyjaśnienie dla tych zapisów, o które pytałem? Już wiemy, że to nie żadna tzw. "spekuła" weszła tylko fundusze inwestycyjne i już DIBRE się wypowiada, więc może warto przyjrzeć się raportom? Według mnie zarząd spółki musiał przedstawić funduszom transakcje COGNOR-ZŁOMREX w jakimś bardziej pozytywnym świetle niż tylko obligacje i odsetki. Stąd też szukam klucza w raportach i pierwsze co zwraca moją uwagę to te aktywa do sprzedaży. Nie wiem jednak czy jest to już przeszłość - w sensie jakieś dziwne zaksięgowanie transakcji z Mittalem (ale skąd nagle z 89mln na 560? czemu nie 149?) - czy też może plan na przyszłość? Wypowiedziałby się jakiś spec od raportów, a nie sami krzykacze.

p.s. Zanim oberwie mi się od naganiaczy to sugeruję poczytać w moich innych wypowiedziach, że byłem dość sceptycznie nastawiony do Cognora, bo o ile od kilku lat raz na jakiś czas spółka daje mi zarabiać (dwóch razy, kiedy oberwałem dość mocno nie wspominam), to zawsze nie podobało mi się milczenie wobec mniejszościowych akcjonariuszy. Teraz więcej wiemy, bo była duża transakcja, będzie następna, przedstawili plan, no i wypowiadają się fundusze. Ale musi być jeszcze jakiś szczegół odnośnie przejęcia przez COGNOR hut ZŁOMREXU, który całkowicie rozjaśnia sytuację i tłumaczy jak ta transakcja z obligacjami będzie korzystna i dlaczego zadłużenie nie będzie groźne.
  • Re: Podejrzanie cicho Autor: ~pablo [193.111.166.*]
    patrzysz na sprawozdanie skonsolidowane, więc na koniec 3Q była do sprzedaży polska część (dla Mittala) a na 4Q - polska + zagraniczna
    dlatego taki wzrost
    w sprawozdaniu skonsolidowanym składasz do siebie aktywa poszczególnych spółek, tak jakby to była jedna jednostka - nieważne za ile co sprzedajesz czy kupujesz
    OK to wiele wyjaśnia, choć jedynie odnośnie zapisów, a nie nowych transakcji ze ZŁOMREXEM. Dzięki.
[x]
COGNOR -1,90% 5,17 2026-04-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.