Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Podejrzanie cicho

Tyle wątków i gadania, a jak zwykle brak merytorycznych wypowiedzi. Ktoś ma jakieś wyjaśnienie dla tych zapisów, o które pytałem? Już wiemy, że to nie żadna tzw. "spekuła" weszła tylko fundusze inwestycyjne i już DIBRE się wypowiada, więc może warto przyjrzeć się raportom? Według mnie zarząd spółki musiał przedstawić funduszom transakcje COGNOR-ZŁOMREX w jakimś bardziej pozytywnym świetle niż tylko obligacje i odsetki. Stąd też szukam klucza w raportach i pierwsze co zwraca moją uwagę to te aktywa do sprzedaży. Nie wiem jednak czy jest to już przeszłość - w sensie jakieś dziwne zaksięgowanie transakcji z Mittalem (ale skąd nagle z 89mln na 560? czemu nie 149?) - czy też może plan na przyszłość? Wypowiedziałby się jakiś spec od raportów, a nie sami krzykacze.

p.s. Zanim oberwie mi się od naganiaczy to sugeruję poczytać w moich innych wypowiedziach, że byłem dość sceptycznie nastawiony do Cognora, bo o ile od kilku lat raz na jakiś czas spółka daje mi zarabiać (dwóch razy, kiedy oberwałem dość mocno nie wspominam), to zawsze nie podobało mi się milczenie wobec mniejszościowych akcjonariuszy. Teraz więcej wiemy, bo była duża transakcja, będzie następna, przedstawili plan, no i wypowiadają się fundusze. Ale musi być jeszcze jakiś szczegół odnośnie przejęcia przez COGNOR hut ZŁOMREXU, który całkowicie rozjaśnia sytuację i tłumaczy jak ta transakcja z obligacjami będzie korzystna i dlaczego zadłużenie nie będzie groźne.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COGNOR 0,49% 5,15 2026-04-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.