• Rzeczowa analiza Graala Autor: ~Jac19751 [83.11.26.*]
    Parę ładnych lat przeżyłem na tej spółce, i dała nieźle zarobić....
    Teraz wszystko w rekąch zarządu, jak poradzi sobie w tak trudnej sytuacji branży.
    Myślę że wyniki spółki oraz jej negatywne perspektywy są już w cenie. Tak więc jeśli wyniki będą przyzwoite, a dodatkowo wyjąsnione zostaną niejasności z rozliczeniem zysku w zeszłym roku, to trwale wzrosty staną się faktem.
    Z technicznego punktu widzenia dopiero przebicie górnego kanału długoterminowego spadku na poziomie 13zł pozwoli na stwierdzenie że utwórzy ł się nowy kanał wzrostowy.
    Wg mnie wzrosty z którymi mamy do czynienia teraz, są niestety niczym innym jak korekta głównego trendu spadkowego.
    W razie pozytywnego scenariusza zapewne zawitam tutaj na dłużej.

Życzę powodzenia oraz wzrostu wartości akcji spółki.
  • Re: Rzeczowa analiza Graala Autor: ~fdgasfdhasgfdhasgf [80.245.182.*]
    Ja co prawda nie spędziłem na Graalu "wielu lat", ale nie jestem takim optymistą. Prezesi zarówno Wilbo jak i Seko mówili w wywiadach w minionych tygodniach, że nie ma problemu z przychodami, jest problem z marżą. Wspominał o tym zdaje się też Kowalski w Parkiecie. Spożycie ryb nie rośnie (jest obecnie takie jak 5 lat temu) i bez szeroko zakrojonej kampanii reklamowej promujące konsumpcję ryb (współfinansowanej przez wszystkich czołowych uczestników rynku) spożycie zbytnie nie wzrośnie, a jeśli tak to kosmetycznie. Wracając do samego Graala to wskaźnikowo jest obecnie tani, nawet bardzo, ale ja mam wątpliwości pod co miałby on obecnie rosnąć. W IV kwartale spółka powinna pokazać solidny zysk, bo to przecież żniwa a ja mam wątpliwości czy tak będzie. Poza tym wydaje mi się, że wbrew pozorom kluczowy w wynikach Graala będzie obecnie nie wynik netto a wynik operacyjny. Bo to tu jest w ostatnim czasie w Graalu pies pogrzebany. Spółka jest mocno zadłużona i po prostu MUSI generować solidny zysk operacyjny. Tymczasem II i III kwartał pokazują w tej materii duży regres. Dlatego uważam, że jeśli w IV kwartale operacyjnie nadal będzie słabo, to będzie zo zły sygnał dla spółki i akcjonariuszy, nawet jeśli ewentualny zysk ze sprzedaży Agrofisha mocno podreperuje wynik netto. Pozdro.
  • Re: Rzeczowa analiza Graala Autor: ~Jac19751 [83.11.22.*]
    Zgadzam sie z Tobą w 100%. Ale wszystko to jest już cenie....Spółka spadła z maximów tj 17zł do mocnego wsparcia na 10zł. Uważam że krótkoterminowo należy sie odbicie.
    Niestety trudna sytuacja branży, o której pisałem, tj rosnące ceny surowca oraz wysoka konkurencja w połaczeniu z brakiem wzrostu spożycia ryb, w dłuższej perspektywie odbiją się negatywnie.
    Swoją drogą sytuacja ta nie może trwać wiecznie....
    Obecnie nie mam akcji Graala, ale obserwuję i w razie poprawy, na pewno będę na posterunku.
  • Re: Rzeczowa analiza Graala Autor: ~fdsgafdhagdfashgdf [80.245.182.*]
    Zgadzam się, że potencjał do spadków jest niewielki. W końcu Graal nie bankrutuje. Jednak również nie ma potencjału do wzrostu, może krótkookresowo jeśli wyniki za IV kwartał będą dobre. Ale kolejne kwartały będą zapewne nieciekawe. Spółka jest tania, ale - moim zdaniem - nie ma powodów by miała być droga.
  • Re: Rzeczowa analiza Graala Autor: ~qz [194.28.43.*]
    Nikt nie powiedzial tez ze wyniki za kolejne kwartaly beda slabe - wystarczy spojrzec w dane historyczne. Jesli w pierwszym polroczu rozpoczna inwestycje dostana kilkadziesiat baniek dofinansowania to dopiero bedzie jazda.
    Powody do wzrostow sa. Spolka nie byla jeszcze grana przez spekułe jak inne niedoszacowane spółki - obecnie niektóre juz przeszacowane. Mało jest już takich spółek na rynku. Potencjał jest, nie ma tylko dobrej komunikacji z rynkiem i to jest główny minus
  • Re: Rzeczowa analiza Graala Autor: ~fdsaghfdashgd [80.245.182.*]
    Minusów ma więcej. I potrzymuję, że nie ma podstaw do średnio/długoterminowych wzrostów na Graalu. Pozdrawiam.
  • Re: Rzeczowa analiza Graala Autor: ~Jac19751 [83.11.40.*]
    Powiem szczerze. Dzisiejszy raport przejrzę wnikliwie i pewnie dopiero po północy...
    6 mln zysku operacyjnego i kupuję jutro akcje.
  • Re: Rzeczowa analiza Graala Autor: ~leszcz [178.235.35.*]
    Ubrałem się po 11,48, mam nadzieję ze uda sie jakies grosiki zarobic w tygodniu????
  • Re: Rzeczowa analiza Graala Autor: ~qz [194.28.43.*]
    obroty w ostatnich tygodnich wskazuja ze nie bylo przed wynikami jakiejs powaznej gry pod wyniki. jesli wyniki beda dobre to czeka nas niezla jazda.
    co do wynikow q3 - - byly nieproporcjonalnie slabe w stosunku do super obrotow. Moim zdaniem bylo to spowodowane rezerwami i odpisami.
    Gdybac oczywiscie sobie mozna, wszystko okaze sie dzis, zapewne przed polnoca
[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.