• Pomarzyć każdy może.... :) Autor: ~Broader [188.33.216.*]
    Pojawiła się interesująca rekomendacja Nomury dotycząca ceny ropy. Prognozują oni wzrost cen do poziomu 220usd za baryłkę.

Założenia w moim optymistycznym poście są proste:

Broad Gate kupuje ropę ukraińską i tam też stara się ją sprzedać(pesymizm,bo planuje też transportować do Plski zwiększając marże). Założmy,że mu się to uda przy niezmienionej marży liczonej jako % od przychodu. Prognoza mówiąca o przychodach Fesenko była robiona przy kursie ok.85 usd za baryłkę i 580 tonach przerobu rafinerii miesięcznie. To miało dać ok.15mln pln prychodu i ok. 1.5mln zysku Ebita.

Już wiemy,że przerabiają 700 ton miesięcznie i nie zwiekszają wydajności rafinerii do maksimum,czyli 9 krotnie.. Założmy,że utrzymają taki stan rzeczy-bardzo dziwne, ale gdzieś musi być ten pesymizm,żeby mi kalkulator pozwolił obliczyć :).
    Zróbmy tym razem konserwatywne założenie: koszty rafinerii utrzymują się na stałym poziomie w relacji do przychodów, bo transport ON, oleju bazowego etc., bo zatrudnieni dostają premię 100%, bo prąd idzie o 100% do góry, bo konkurencja rezygnuje z części rosnącej marży etc.

Zróbmy tym razem optymistyczne założenie,że ropa drożeje do ponad 200USD i się tam utrzymuje dając średnioroczną cenę na poziomie założmy 170 usd(2 razy więcej niż w założeniach do prognozy)
    Powyższe daje to nam w przybliżeniu mnożnik 2.5 jeśli chodzi o wyniki rafinerii- dając wynik 37.5mln pln na poziomie przychodów i 3.75mln pln na poziomie zysku rafinerii.

Oczywiście dochodzą do tego zwiększające się przychody i zyski na produktach ropopochodnych w ofercie hurtowej i detalicznej BG i bonus związany z sytuacją taką,że z jednej strony ceny ropy trwale rosną powodując zwiekszanie marż na produktach zalegających w magazynie i tych dostarczonych po wcześniej wynegocjowanej cenie-jak już pisałem to normalna sytuacja w hossie surowcowej,że handel też bardzo na tym zyskuje . Założmy mnożnik razy 1.5 i mamy ok.1.5mln zysku netto z działalności podstawowej.

Wychodzi prawie 1.85pln (5.25mln pln) zysku na akcję za 2011 jak nic :)

Wracając na Ziemię z odległego kosmosu zarysowanego przez japoński Nomura Holdings mamy na dzień dzisiejszy mnożnik wynoszący około 1.4 w przypadku rafinerii wględem prognozy i pewnie około 1.1-1.15 jeśli chodzi o podstawowy biznes BG.

No cóż dobre i to, jednak dla mnie wane jest przede wszystkim to,że wraz ze wzrostem cen ropy uprawdopodabnia się coraz bardziej szybka rozbudowa zdolności przetwórczych rafinerii Fesenko.

Pozdrawiam twardy akcjonariat!
  • Re: Pomarzyć każdy może.... :) Autor: ~xx [81.210.63.*]
    "W przypadku rafinerii na Ukrainie kontrolowanej
    przez Emitenta zaopatrzenie w surowce odbywa się w głównej mierze poprzez zakup surowca na giełdach towarowych."

Takze wzrost ceny ropy jest dla nas raczej czynnikiem negatywnym.
  • Re: Pomarzyć każdy może.... :) Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Chodzi tutaj o marżę. Więc cena gra rolę. A i tak odbiją sobie zakup ropy w cenie przetworzeonych produktów. Tzn np ze 100$ mamy 5%, czyli 5$. Ale z 200 to już jest 10$. Więc o to chodziło Broaderowi. Te kwoty to tylko przykład. Bo jakie naprawdę mają koszty itp to nie wiem. Liczę na to, że po pierwsze: zarabiają na rafinerii i że sprzedają wszystko co produkują i nic im nie zalega.
    Zobaczymy po pierwszym kwartale, czy sam BG zarabia na olejach i ile.Jak co kwartał będą zarabiać to mi to pasuje i w końcu znajdzie to odzwierciedlenie w kursie.
  • Re: Pomarzyć każdy może.... :) Autor: ~Broader [46.112.129.*]
    Dnia 2011-02-24 o godz. 10:40 ~Fafik napisał(a):
    > Chodzi tutaj o marżę. Więc cena gra rolę. A i tak odbiją
    > sobie zakup ropy w cenie przetworzeonych produktów. Tzn np
    > ze 100$ mamy 5%, czyli 5$. Ale z 200 to już jest 10$. Więc
    > o to chodziło Broaderowi. Te kwoty to tylko przykład. Bo
    > jakie naprawdę mają koszty itp to nie wiem. Liczę na to, że
    > po pierwsze: zarabiają na rafinerii i że sprzedają wszystko
    > co produkują i nic im nie zalega.
    Zobaczymy po pierwszym
    > kwartale, czy sam BG zarabia na olejach i ile.Jak co
    > kwartał będą zarabiać to mi to pasuje i w końcu znajdzie to
    > odzwierciedlenie w kursie.

Chodzi rzeczywiście o proporcjonalne zwiększenie obrotów spółki i zysku jako % od jego wartości. Nie chodzi mi o "zaleganie" w złym tego słowa znaczeniu, ale zwyczajną rotację towarów. w firmie handlowej
    Dodatkowo dolar jakoś nie chce tanieć pomimo wzrostów cen ropy.
  • Re: Pomarzyć każdy może.... :) Autor: ~brd [79.189.155.*]
    no chyba, ze jesteście takimi cieńkoszami, którym to nie starcza na bułkę ze smalcem, wtedy rozumiem
  • Re: Pomarzyć każdy może.... :) Autor: ~maxymuss [78.24.72.*]
    nie kupować gówna, brak płynności, komu to sprzedasz!!!!!
    Braoderzy, fafiki i inne fraktale, podejrzewam was o wielkie zaklamanie, glosicie hymny na czesc tej firemki, a nie ruszycie dupa zeby po sto, dwiescie sztuk zebrac nawis podazowy, ,ktory jest tak naprawde symboliczny, lepiej sie przymknijcie w takiej sytuacji, i czekajcie na te swoje x 10 w cenie.
  • Re: Pomarzyć każdy może.... :) Autor: ~ops [62.21.16.*]
    Ja już dokupiłem tyle ile miałem zamiar, więc ciągnąć nie będę.
    No chyba , że jeszcze opuścicie kurs :-)
    Co do płynności , a no tak już jest, że często przy atrakcyjnej cenie nie ma chętnych, pojawiają się dopiero jak już kurs jest bardzo wysoko.
    Przykładów można by mnożyć a mnożyć.
  • Re: Pomarzyć każdy może.... :) Autor: ~Broader [46.112.129.*]
    Dnia 2011-02-24 o godz. 11:29 ~brd napisał(a):
    > Braoderzy, fafiki i inne fraktale, podejrzewam was o
    > wielkie zaklamanie, glosicie hymny na czesc tej firemki, a
    > nie ruszycie dupa zeby po sto, dwiescie sztuk zebrac nawis
    > podazowy, ,ktory jest tak naprawde symboliczny, lepiej sie
    > przymknijcie w takiej sytuacji, i czekajcie na te swoje x
    > 10 w cenie.

Trudno skomentować wpis człowieka, któy naganiał na sprzedaż akcji po czym sam poinformował o zakupie. Zaprawdę wielkie jest nasze zakłamanie :)
    Zresztą to typowe,że widzi się własne wady u innych.

Co do tego czy dokupię czy nie to jest moja sprawa. Myślę zresztą,że wystarczająco potwierdziłem zakupami w ostatnich tygodnich swoje zdanie o tej spółce TIle kupiłem, to już jednak tajemnca.

Zobaczymy kurs za parę miesięcy, to pogadamy. Na razie Twoja wypowiedź, to litania pomniejszego, zniecierpliwionego spekulanta.

Pozrdrawiam
  • Re: Pomarzyć każdy może.... :) Autor: ~Fafik [217.153.146.*]
    Tobie po 20 zł
    A tak poważnie mam wrażenie, że ktoś usilnie zbiera i czeka na skoczków.
    Nawet z jednym kontem można to zrobić. I wychodzi przy spółkach z małymi obrotami + sporymi przerwami między K i S.
    Tzn mam akcje danej spółki. I ustawiam się na K z 1-2gr więcej niż inni (np 500szt).
    Po czym sprzedaję po tej cenie 100szt. I co sie dzieje :
    Nadal posiadam tą samą liczbę akcji (utrata jest tylko prowizji), ale jak ktoś skoczy, bo sie wystraszył to zbiorę pozostałe 400szt.
    Zrobi sie luka do następnej pozycji na K i znów mogę ustawić się 1-2gr wyżej niż inni i wykonać ponowny manewr. Tracąc prowizję mogę zwalić kurs przy jednoczesnym zbieraniu akcji po coraz tańszych cenach. Zwiększając stan posiadania akcji.
    Miłego zbierania akcji. Cierpliwości, a w końcu będziemy wynagrodzeni.
    Zebys wiedział sam tak robiłem
    sorry za emocjonalne powiedzonko
[x]
BROADGATE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.