załóżmy że Tfone utrzyma sprzedaż i zyski na dotychczasowym poziomie (pomijam prognozy, że 2011 r sprzedaż telefonów przez Tfone ma wzrosnąć o 70%)
jeśli spółka by utrzymała dotychczasowy poziom zysków to za rok ...
1,367 mln zysku * 4 = 5,468 mln zysku
(zysk byłby jeszcze większy gdyby nie strata w Rumunii)
a wartość księgowa wzrasta do10,05 PLN
jakie za rok miałby wskaźniki Tfone? (przy utrzymaniu obecnych zysków) (przy obecnej cenie 6,31)
Zysk na akcje 67 groszy CWK 10,05 PLN
C/Z 9,4 CWK 0,62
załóżmy pesymistycznie że cena akcji spadnie do 5 PLN ... bessa panika na rynku itp
przy 5 PLN wskaźniki dla Tfone wyniosłyby
C/Z 7,4 CWK 0,49
a teraz inny wariant ... załóżmy że sprzedaż i zyski Tfone rosną tylko o 20% (zamiast prognozowanych 70%)
liczymy
5,468*120%= 6,561
CWK rośnie 10,18 PLN
jak wtedy za rok wyglądałyby wskaźniki Tfone? (przy obecnej cenie 6,31)
zysk na akcje 81 groszy
C/Z 7,8 CWK 0,61
uznałem, że Tfone to dobra spółka którą warto mieć w portfelu, a przy obecnych cenach nie widzę powodów aby sprzedawać akcje Tfone ...
jaka poprawna powinna być wycena Tfone?
według mnie rozsądna wartość to C/Z 15
dzisiaj przy obecnym zysku 53 grosze na akcję daję nam cenę 7,95
Wskaźniki C/Z 15 CWK 0,84 przy cenie 7,95
jeśli Tfone utrzyma dotychczasowy poziom zysków to C/Z 15 Tfone osiągnie przy cenie 10,05
Wskaźniki C/Z 15 CWK 1,06 ... przy cenie 10,05 PLN
załóżmy że za rok zyski spółki wzrosną o 20%
C/Z 15 będzie przy cenie 12,15
wskaźniki C/Z 15 CWK 1,19 przy cenie 12,15 PLN
ja TFone trzymam minimum rok ... co zrobi reszta ... ich sprawa
a przy okazji wpadnie mi dywidenda
Zapominasz, że TFO to nie tylko sprzedaż telefonów. Także wzrost zysków ze sprzedaży myphonów o x % nie przełoży się na wzrost zysków TFO o x procent :-)
To po pierwsze. Po drugie spółka nie prognozuje wzrostu sprzedaży telefonów o 70% a co najwyżej stawia sobie taki cel
Gdzieś wyczytałem ciekawą analizę jednego z ostatnich sprawozdań. Podobno jednym ze składników majątku/aktywów jest jakaś połać ziemi która na dzień dzisiejszy jest sporo przeszacowana. To może być jedna z przyczyn takiej a nie innej wyceny. C/WK wg raportu a rzeczywistość wcale nie muszą być spójne. Można by zapytać o to zarząd.