Jeżeli nie masz wolnej gotówki to ja bym zredukował o 50%.... Wszedł ponownie jak spadnie o 10-15%....
Jeżeli masz wolną gotówkę, to czekać cierpliwie. Mogą być spadki nawet do 2.1, a jak jestem takim pesymistą, że sobie to wyobrażam.... to wtedy pewnie nic nie będzie stąło na przeszkodzie do 1.9
... Ale może być sesja, że +8%, potem +5% i papier nabierze siły i powoli będzie rósł. Procad to papierek w trendzie spadkowym z dużym potencjałem....
To odwrotność np. KGHM, gdzie masz już wysokie ceny i jest czysta sepkulacja. Kiedyś przyjdzie i na Procad czas, nawet jak spadnie do 1,5 to w okresie dwóch lat się odrobisz :)-> Mamy trend spadkowy w końcu, a co.... jak mogło rosnąć do 10 i naganiał czapa, to czemu nie może spaść do 1,5?
Moją uwagę ostatnio zwrócił Tauron.... Ze spółek, które znam uważam, że na Sygnity za późno, Kopex zaczyna dziwnie pachnieć (parę sesji roztrzygnie), Asseco niby tanie, ale każdy to powtarza, a oni wciąż spadają (żeby nie było spółka świetne wyniki ma i mase inwestycji)...
Jurek: porównanie procada do KGHM wydaje mi się trochę absurdalne, co prócz GWP łączy te spółki?
Moją uwagę też zwrócił Tauron. Przeglądałem ostatnio wig20, oprócz PGNIG, ASSECO własnie Tauron wydaje się najatrakcyjnieszy jeśli porówna się wskaźniki.
Mam sygnity, za ok 15.50.. Tak, to spółka na minusie ok kilku lat. Ale za późno jak na co uważasz? Że to +kilkanaście procent to już wszystko? Zależy czy wygrają jakiś przetarg, mają dużo tego na tapecie, w perspektywie przetarg za 890mln dla Energi, a już obecnie backlog większy o 30% niż w zeszłym roku, przeprowadzony duży pakiet zmian oszczędnościowych..
Na obecną chwilę mysle o Procadzie że jest zbyt drogi- hm może dlatego pozbyłem się go właśnie ostatnio po 2,25PLN. Jesczez jedno nigdy nie naganiałem tu na 10 PLN tylko raz się zdarzyło że na 5PLN a 10PLN to były pobożne życzenia na parkiecie.
Teraz do rzeczy
Procad zatracil całkowicie zyski z oprogramowania gdzie kiedyś było w tej pozycji 2,5 mln dziś troche więcej niż zero.
Można powiedzieć że częściowo Procadzik tą startę odrabia w usługach własnych - 0,8 mln w 2010r. teraz może 1,2 mln
Wynik więc jest ujemny. Przyczyna główna marże i przychody na oprogramowaniu - znaczny spadek pomimo wpompowania tam sporej kasy w postaci kredytów 50/50. Osobiście myśle że ten niszowy rynek jest już mocno zapchany tym drogim oprogramowaniem.
Taka ciekawostka
Przychody Procad roczne 40 mln z czego połowa to oprogramowanie z zerowymi marżami czyli zostaje 20 mln pracujące na grupę. Może AutoR ale wiemy że tu nie ma kokosow najwieksze kontrakty warte są zaledwie 1 mln a o DesArt to nawet lepiej nie wspominać jaka to grupa wysoko rentowna jest.
Przychody B3S 160 mln a kapitalizacja bardzo podobna no tyci większa. Co jest drogie co jest tanie?
Zapominasz, że ceny softu są najniższe w EU. Procad chce mieć monopol. Jakby mieli sprzedaż wyższą niż teraz to wciąż mieliby straty.
Spokojnie skupują konkurencję i teraz pewnie marżę pójdą w górę. Jak pisałem wcześniej, nawet jak zwiększą marże o 20% to wciąż będą najtańsi... A to pokryłoby straty i zapewniło ogromne zyski.
Nie wiem czemu nie zwiększą do 4%. To rozwiązanie na dzisiejsze starty, a to zaledwie 1%, dla ceny końcowej....
... Wciąż byliby tańsi o 5-10% od konkurencji z zachodu.
Jak wiemy z ust Prezesa ceny softu w krajach starej UE są większe i idzie nowe tj. ujednolicenie cen czytaj wzrost cen w PLN. Procad nie może pozatym sprzedawać softu autodesk za granicą między innymi dlatego pewnie że jest u nas tańszy (patrz polityka cenowa autodesk). Prezes również tłumaczy że niby i marze się nie zmieniły na oprogramowaniu no tylko te wzrosły koszty pozyckania klienta no ale przeciez to się nie liczy :( to tylko koszty pozyskania kleinta w najbadziej odpowiednim do tego momencie patrz kurs PROCAD
Czekaj, to Autodesk sprzedaje po innej cenie soft stare EU, a po innej w PL?
------------------------
No to co to za problem przestać organizować te spotkania itd... branża będzie się rozrastać, a teraz trzeba kupować soft co roku ,bo Autodesk wydaje co roku nową wersje... Golden biznes.
Ja patrzę głównie na wzrost sprzedaży, bo to pozwala mi liczyć na wzrost marży.
Ponoć sprzedaje po innej cenie ano ano. Godlen biznes -oprogramownia coraz więcej a sprzedaz i marze coraz gorsze. Być może coś tam w kosztach pozyskania klienta faktycznie cos się przełoży na 4 kwartał + archispace i przyzwoity wynik 0,7 mln ale coś czuje ze bedze 0,4 z małym haczykiem na koniec roku.