Mnie już tu nie ma i bardzo się z tego cieszę, ale ponieważ jeszcze nie tak dawno miałem akcje cognora i coś nieco wiem o tej spółce i jej notowaniach zdradzę wam jeden szczegół.
W sposób merytoryczny wyjaśnię wam kto jest SYPACZEM na cognorze - jest nim większościowy udziałowiec ZŁOMREX.
Po podaniu dzisiejszego infa o akcjonariuszach mających co najmniej 5 % akcji i będących na ostatnim walnym można w łatwy sposób zdobyć dowód, że Złomrex ma 41.083.332 akcje Cognora, natomiast w wykazie akcjonariuszy we wszystkich portalach podaje się, że w dniu 30.09.2010 Złomrex posiadał 42 663 704 szt akcji.
Brakuje 1.582.372 szt. akcji !!!! Wprowadzili je na rynek nikogo nie powiadamiając. Nie wiem czy jest to zgodne z przepisami prawa, bo wydaje mi się, że nie dopełnili obowiązku informacyjnego nie podając zmiany posiadania udziałów.
W ten prosty sposób wstrzymują kurs i ... nikt im nie podskoczy.
Zarejestowali ile chcieli,o sprzedazy maja obowiązek informować. Na inne walne też nie rejestrowali całej kwoty sprawdz sobie.
A manipulują leszcze powiązane układami typu col nomura wojtki i dumbasy. Trochę przeginają z tymi pomówieniami , mogą się za chwilę przejechać.
Co do rewelacji cola to że Sztuczkowski wkrótce obejmie fotel prezesa to my leszcze to wiemy, było o tym na walnym.Teraz pod to info trwa uwalanie kursu, by znow zarobic ze 30 groszy. Na koniec dnia znowu bedą chcieli zbić kurs tanim kosztem bo teraz za dużo akcji szło się je... za bardzo sie podstawiacie, Ale ok 17 znowu któryś walnie ze 30 k PKC jak wczoraj, Jak ktos chce zarobić parę groszy pod zmianę prezesa to ok 17 będzie promocja.
Zgadza się z tymi akcjami zlomrexu to tak łatwo by nie było żeby im nagle zniknęło 1,5 mil akcji musiałby być komunikat o sprzedaży ale tu jest inny myk transakcje z kwietnia 2010 6 mil akcji sprzedane nie wiadomo komu i jakoś dziwne ze ten podmiot nie pojawił się na walnym jakby miał w dupie kilkadziesiąt mil złoty:) 6 mil tak miedzy 10 a 5% czyli swobodnie można sobie wywalić w rynek 3 mil akcji bez żadnego infa to jest sypacz ale widać ze poniżej 2,5 nie za bardzo chce sypac może obawia się zjazdu na 2 zł
hej Jaro,
widzę że jednak zwątpiłeś w swoją perełkę, no cóż takie życie:)
gdzie teraz balujesz? a może powrót na stary papier?:)
byłbyś mile widziany zwłaszcza że się dzieje
pzd
Dnia 2011-02-09 o godz. 14:23 ~złoty strzał napisał(a):
> Złomrex ma 41.083.332 akcje Cognora, natomiast w wykazie akcjonariuszy we wszystkich portalach podaje się, że w dniu 30.09.2010 Złomrex posiadał 42 663 704 szt akcji.
Brakuje 1.582.372 szt. akcji !!!!
> Wprowadzili je na rynek nikogo nie powiadamiając. Nie wiem
> czy jest to zgodne z przepisami prawa, bo wydaje mi się, że
> nie dopełnili obowiązku informacyjnego nie podając zmiany
> posiadania udziałów.
Złomrex w tamtym roku na wszystkich WZA Cognoru zawsze rejestrował 41.083.332 akcje
To mój ostatni post na tym forum, ale jeszcze zanim zniknę wyjaśnię wam dlaczego prawdopodobnie złom nie rejestrował nigdy wszystkich swoich akcji.
Akcjami zarejestrowanymi nie wolno obracać od dnia rejestracji do dnia walnego - jest to okres przynajmniej 16 dni.
Celowym więc działaniem jest nie rejestrowanie wszystkich akcji, by móc kontrolować (czyt. sterować) notowaniami spółki w tym okresie.
Prawo polskie zezwala na pożyczanie przez spółkę akcji innemu podmiotowi, a więc można obracać akcjami akcjonariusza bez podawania tego do publicznej wiadomości. Podmiot, który pożycza akcje musi jedynie oddać je akcjonariuszowi w uzgodnionym terminie.
Tak już na polskiej giełdzie robił np. centrozap, pożyczając GEM-owi swoje akcje. Tę praktykę wyśledzili i ujawnili dziennikarze i dopiero wówczas centrozap przyznał się do niej, tłumacząc, że jest ona zgodna z prawem. Okazało się, że faktycznie prawo zezwala pożyczać akcje.
> Akcjami zarejestrowanymi nie
> wolno obracać od dnia rejestracji do dnia walnego - jest to
> okres przynajmniej 16 dni.
To nieprawda! Akcje można sprzedać natychmiast po zarejestrowaniu się.
cyt: VII.Prawo uczestniczenia w Walnym Zgromadzeniu mają tylko osoby będące akcjonariuszami spółki na szesnaście dni przed datą Walnego Zgromadzenia (dzień rejestracji uczestnictwa w Walnym Zgromadzeniu).
Jak widać nie ma tutaj żadnego wyjątku, 16 dni a nie 16->0, zresztą byłem niedawno na walnym na którym akcjonariusz nie miał już większości akcji które zarejestrował.
Wg mnie nie ma na tej spółce również żadnego celowego zaniżania kursu. Nie ma na nią po prostu popytu bo jest beznadziejnie źle zarządzana, co z tego że ma pieniądze i nie powinna upaść jak mało kto z nowych inwestorów po zapoznaniu się z jej historią jest gotowych zaufać jej zarządowi. Do tego zarząd kpi sobie z prawa i Kodeksu Spółek Handlowych (vide ostatnie dwa WZ). A skąd spadki? Jak to powiedział mi kiedyś jeden makler: proszę pana, kurs ustalają kupujący, bo sprzedający zawsze się znajdzie nawet po 0,01 zł. Na Cognorze brak odpowiedniego popytu. Pojawi się gdy cena podskoczy lub wymienią zarząd. I niech nikt nie pisze że obroty czasem wynoszą po 1 mln więc obrót jest. Skok obrotów ma miejsce przy gwałtowniejszych ruchach kursu zarówno w górę jak i w dół, jeśli takiego nie ma obroty są znikome.
Nie naganiam bo chcę taniej kupić. Mam akcje i też mnie krew zalewa widząc co się wyprawia w tej firmie. Na szczęście mniej niż 10% całego portfela więc nie jestem zdesperowany.
Ja dodam, że to nie prawda, że cena to kompromis podaży i popytu. Zawsze jest tyle samo kupujących, co sprzedających, tylko wymieniają się na różnych poziomach w zależności od .....
NIeraz jest duża podaż i popyt na niskich poziomach a nieraz jest duża podaż i popyt na wysokich poziomach w zależności od ....
no tak,
czyli twierdzicie, że na giełdzie nie ma rekinów i leszczy, czyli to były tylko bujdy i mity, że rekiny ciągną lub zwalają kursy a leszcze je skubią... a na OIL ostatnio te gwałtowne ruchy kursu to był przypadek ?
Z pewnością natomiast zgadzam się jak większość tu piszących, że w Cognor i Złomrex jest jeden "pewniak", a jest nim kompletnie indolentny zarząd oraz główny akcjonariusz , i tego nie rozumiem jak takie pajace mogli osiągnąć tak wiele a później to wszystko spitolić.