> Akcjami zarejestrowanymi nie
> wolno obracać od dnia rejestracji do dnia walnego - jest to
> okres przynajmniej 16 dni.
To nieprawda! Akcje można sprzedać natychmiast po zarejestrowaniu się.
cyt: VII.Prawo uczestniczenia w Walnym Zgromadzeniu mają tylko osoby będące akcjonariuszami spółki na szesnaście dni przed datą Walnego Zgromadzenia (dzień rejestracji uczestnictwa w Walnym Zgromadzeniu).
Jak widać nie ma tutaj żadnego wyjątku, 16 dni a nie 16->0, zresztą byłem niedawno na walnym na którym akcjonariusz nie miał już większości akcji które zarejestrował.
Wg mnie nie ma na tej spółce również żadnego celowego zaniżania kursu. Nie ma na nią po prostu popytu bo jest beznadziejnie źle zarządzana, co z tego że ma pieniądze i nie powinna upaść jak mało kto z nowych inwestorów po zapoznaniu się z jej historią jest gotowych zaufać jej zarządowi. Do tego zarząd kpi sobie z prawa i Kodeksu Spółek Handlowych (vide ostatnie dwa WZ). A skąd spadki? Jak to powiedział mi kiedyś jeden makler: proszę pana, kurs ustalają kupujący, bo sprzedający zawsze się znajdzie nawet po 0,01 zł. Na Cognorze brak odpowiedniego popytu. Pojawi się gdy cena podskoczy lub wymienią zarząd. I niech nikt nie pisze że obroty czasem wynoszą po 1 mln więc obrót jest. Skok obrotów ma miejsce przy gwałtowniejszych ruchach kursu zarówno w górę jak i w dół, jeśli takiego nie ma obroty są znikome.
Nie naganiam bo chcę taniej kupić. Mam akcje i też mnie krew zalewa widząc co się wyprawia w tej firmie. Na szczęście mniej niż 10% całego portfela więc nie jestem zdesperowany.