Szanowni czy ktos (nie debil) moze odpowiedziec czy przy zmianie postepowania upadlosciowego na postepowanie z mozliwoscia zawarcia ukladu swarzedz moze wrocic na giełde?
Dlaczego nie było komunikatu, ze gosc ktory mial powyzej 10% akcji nie wypdzedal ich?
Dnia 2011-01-19 o godz. 20:43 ~ww napisał(a):
> Szanowni czy ktos (nie debil) moze odpowiedziec czy przy
> zmianie postepowania upadlosciowego na postepowanie z
> mozliwoscia zawarcia ukladu swarzedz moze wrocic na giełde?
>
Dlaczego nie było komunikatu, ze gosc ktory mial powyzej
> 10% akcji nie wypdzedal ich?
Dzieki za normane i
> profesjonalne odpowiedzi
WW
może wrócić tylko, że ten powrót wymaga przejście od nowa całej procedury jaką muszą przejść spółki wybierające się na giełdę, tutaj jest inna sytuacja, niż na elku, który cały czas jest na giełdzie, a tylko jego notowania są zawieszone
Ja mam wątpliwości, że spółka została wycofana z giełdy. Nie było żadnego komunikatu o wycofaniu ze strony GPW. Według prawa to miało nastąpić, to fakt. To tak jak w Sejmie głosuje się ustawę i to jest obowiązujące prawo. Ale aby weszła w życie, potrzebne jest odpowiednie rozporządzenie. Dopóki nie ma oficjalnego komunikatu, nie ma usunięcia z giełdy.
Na stronie głównej Swarzędza również nic nie ma o wycofaniu spółki z giełdy.
Dnia 2011-01-19 o godz. 22:31 ~Bogusio napisał(a):
> Ja mam wątpliwości, że spółka została wycofana z giełdy.
> Nie było żadnego komunikatu o wycofaniu ze strony GPW.
> Według prawa to miało nastąpić, to fakt. To tak jak w
> Sejmie głosuje się ustawę i to jest obowiązujące prawo. Ale
> aby weszła w życie, potrzebne jest odpowiednie
> rozporządzenie. Dopóki nie ma oficjalnego komunikatu, nie
> ma usunięcia z giełdy.
Na stronie głównej Swarzędza również
> nic nie ma o wycofaniu spółki z giełdy.
Dz.U. 2005 nr 184 poz. 1539
Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych
Rozdział 5
Zniesienie dematerializacji akcji
Art. 91.
1. Komisja, na wniosek emitenta z siedzibą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
udziela zezwolenia na przywrócenie akcjom formy dokumentu (zniesienie
dematerializacji akcji), jeżeli zostały spełnione warunki określone w ust. 5–8.
2. Udzielenie zezwolenia wywołuje skutek prawny zaprzestania podlegania obowiązkom
wynikającym z ustawy, powstałym w związku z ofertą publiczną akcji
lub dopuszczeniem ich do obrotu na rynku regulowanym na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej oraz obowiązkom określonym w rozdziale 4. W decyzji
udzielającej zezwolenia Komisja określa termin, nie dłuższy niż miesiąc, po
upływie którego skutek ten następuje.
(...)
9. Skutek określony w ust. 2 zdanie pierwsze następuje z mocy prawa bez spełnienia
warunków, o których mowa w ust. 4–6, po upływie 6 miesięcy od dnia
uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu upadłości tej spółki, obejmującej
likwidację jej majątku, lub postanowienia o oddaleniu wniosku o ogłoszenie
tej upadłości ze względu na to, że majątek spółki nie wystarcza na zaspokojenie
kosztów postępowania. Zniesienie dematerializacji akcji następuje nie
wcześniej niż z dniem upływu tego terminu.
10. Wycofanie akcji z obrotu na rynku regulowanym następuje w terminie, o którym
mowa odpowiednio w ust. 2 lub 9.
11. W przypadku udzielenia przez Komisję zezwolenia, o którym mowa w ust. 1,
lub uprawomocnienia się postanowienia, o którym mowa w ust. 9, uczestnicy
Krajowego Depozytu są obowiązani przekazać spółce, w terminie wskazanym
przez Krajowy Depozyt, dane osobowe akcjonariuszy, ze wskazaniem liczby akcji
zapisanych na ich rachunkach papierów wartościowych na dzień zniesienia
dematerializacji tych akcji.
12. W przypadku gdy akcje spółki są zarejestrowane w systemie depozytowym
prowadzonym przez spółkę, której Krajowy Depozyt przekazał wykonywanie
czynności z zakresu zadań, o których mowa w art. 48 ust. 1 pkt 1–6 ustawy o obrocie
instrumentami finansowymi,
Szkoda, że nie opatrzyłeś komentarzem te paragrafy. Te paragrafy jakby potwierdzają moje przypuszczenia. Otóż art. 91 paragraf 1 jasno wskazuje, że do zniesienia dematerializacji akcji potrzebny jest wniosek emitenta. Nie słyszałem o takim wniosku, a jeżeli go rzeczywiście nie ma, to zniesienie dematerializacji nie może się odbyć. Bez zniesienia dematerializacji akcje nie mogą zostać wycofane z giełdy.
Tutaj jest ewidentna wina giełdy, że nie wydała komunikatu wyjaśniającego przyczyny zaprzestania notowań spółki oraz komunikatu wycofania spółki z giełdy (jeżeli miało to miejsce; podejrzewam, że nie było wycofania).
"2. Udzielenie zezwolenia wywołuje skutek prawny zaprzestania podlegania obowiązkom
wynikającym z ustawy, powstałym w związku z ofertą publiczną akcji
lub dopuszczeniem ich do obrotu na rynku regulowanym na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej oraz obowiązkom określonym w rozdziale 4. W decyzji
udzielającej zezwolenia Komisja określa termin, nie dłuższy niż miesiąc, po
upływie którego skutek ten następuje. "
Czyli na wniosek spółki która chce zaprzestać być nowtowana na GPW ale nie ma to zwiazku z kondycją firmy po prostu nie chcą i składają wniosek, najczęściej jest to wniosek akcjonariusza lub grupy akcjonariuszy bo żeby taki wniosek zgłosić musi odbyć sie walne.
Lub
9. Skutek określony w ust. 2 zdanie pierwsze następuje z mocy prawa bez spełnienia
warunków, o których mowa w ust. 4–6, po upływie 6 miesięcy od dnia
uprawomocnienia się postanowienia o ogłoszeniu upadłości tej spółki, obejmującej
likwidację jej majątku, lub postanowienia o oddaleniu wniosku o ogłoszenie
tej upadłości ze względu na to, że majątek spółki nie wystarcza na zaspokojenie
kosztów postępowania. Zniesienie dematerializacji akcji następuje nie
wcześniej niż z dniem upływu tego terminu.
10. Wycofanie akcji z obrotu na rynku regulowanym następuje w terminie, o którym
mowa odpowiednio w ust. 2 lub 9.
Czli jezeli spółka ma ogłoczoną upadlośc wyrokiem sadowym to od tego momentu po 6 miesiacach jest automatycznie wycofywana z giłedy bez żadnych wniosków i zezwoleń, i w tym wypadku zgoda akcjonariuszy jest zbedna żeby nie mówić że nie mają nic do gadania.
Czytaj ze zrozumieniem a jak nie nauczyli w szkole to weź korki.
>>Czytaj ze zrozumieniem a jak nie nauczyli w szkole to weź korki.
Nie bądź pewien swojej mądrości, młokosie.
Przy okazji, zniesienie dematerializacji akcji zostało ogłoszone w dniu 16.11.2010 przez syndyka. Umknęło to mojej uwadze. I tutaj masz rację. Swarzędz został albo zostanie usunięty z giełdy.
A jednak w dalszym ciągu jest coś nie w porządku. Wydaje mi się, że decyzję o wycofaniu spółki z giełdy podejmuje GPW. Zatem powinien być komunikat GPW, a nie syndyka. Syndyk powinien ogłosić zniesienie dematerializacji po tym fakcie, a nie przed tym faktem. W dniu 16.11.2010 syndyk mógł napisać co najwyżej, że "przewiduje się zniesienie dematerializacji".
Osoba znająca sie na giełdzie poł roku wcześniej już wiedziała kiedy będzie swarzedz wycofany z giełdy bo to wynikało z przepisow GPW wystarczyło sobie dodać 6 miesiecy od daty postanowienia o upadłosci likwidacyjnej i nikt nie miał obowiązku co tydzień tego przypominać ale jak byś poczytał forum to też wielokrotnie bylo mówione że swarzedz wypada z GPW.
No i jeszcze komunikat na który nie ma żadnej odpowiedzi , ani innnej wiadomości:
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 2 / 2011
Data sporządzenia: 2011-01-11
Skrócona nazwa emitenta
SWARZĘDZ MEBLE SA w upadłości likwidacyjnej
Temat
Złożenie przez Emitenta wniosku o zmianę postępowania upadłościowego
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu:
Likwidator Spółki Swarzędz Meble S.A. w likwidacji, w upadłości likwidacyjnej, zgodnie z par.5 ust 1 pkt 24 Rozporządzenia Ministra Finansów z dn.19.02.2009 informuje, iż w dniu 11 stycznia 2011 roku, w oparciu o Prawo upadłościowe i naprawcze art. 268, art. 269, art. 270, art.309, Emitent złożył w Sądzie Rejonowym Poznań Stare Miasto w Poznaniu, XI Wydział Gospodarczy do Spraw Upadłościowych i Naprawczych wniosek o:
1. zmianę postępowania obejmującego likwidację majątku na postępowanie
z możliwością zawarcia układu.
2. wstrzymanie likwidacji masy upadłości do czasu rozpoznania wniosku o zmianę
upadłości likwidacyjnej na upadłość układową.
Skoro Swarzędz nie jest już na giełdzie, to zapewne nie ma obowiązku publikowania komunikatów. Informacje z ich strony internetowej są nieaktualne, pozostaje chyba tylko kontakt telefoniczny...
Widać wyraźnie, że ty nie znasz się na giełdzie, bo nie wiesz, że
1. Giełda jest nie tylko dla tych którzy się znają na giełdzie. Dlatego powinny być komunikaty GPW w sprawach tak istotnych, jak wycofanie papieru. Komunikat powinien pojawić się zaraz po wycofaniu papieru lub tuż przed wycofaniem.
2. Piszesz, że wycofanie następuje automatycznie po 6 miesiącach. Nie wygląda mi to na prawdę. Według mnie te 6 miesięcy to czas na odwołania i analizy.
3. Elektrim ogłosił upadłość i nie został wycofany z giełdy po 6 miesiącach. Nie został wycofany nawet po 5 latach.
Ja w tej chwili już nie jestem pewien, czy Swarzędz rzeczywiście został wycofany z giełdy. Wszystko to wygląda na maksymalną olewkę. Żadnych info na stronie Swarzędza. Ponadto, jeżeli przyjąć, że Swarzędz był w upadłości 6 miesięcy, to dlaczego zgromadzenie uchwaliło emisję akcji? Emisja akcji w stanie upadłości? Czy to jest legalne?
Dnia 2011-01-21 o godz. 13:01 ~Bogusio napisał(a):
> Widać wyraźnie, że ty nie znasz się na giełdzie, bo nie
> wiesz, że
1. Giełda jest nie tylko dla tych którzy się
> znają na giełdzie. Dlatego powinny być komunikaty GPW w
> sprawach tak istotnych, jak wycofanie papieru. Komunikat
> powinien pojawić się zaraz po wycofaniu papieru lub tuż
> przed wycofaniem.
2. Piszesz, że wycofanie następuje
> automatycznie po 6 miesiącach. Nie wygląda mi to na prawdę.
> Według mnie te 6 miesięcy to czas na odwołania i analizy.
> 3. Elektrim ogłosił upadłość i nie został wycofany z giełdy
> po 6 miesiącach. Nie został wycofany nawet po 5 latach.
Ja
> w tej chwili już nie jestem pewien, czy Swarzędz
> rzeczywiście został wycofany z giełdy. Wszystko to wygląda
> na maksymalną olewkę. Żadnych info na stronie Swarzędza.
> Ponadto, jeżeli przyjąć, że Swarzędz był w upadłości 6
> miesięcy, to dlaczego zgromadzenie uchwaliło emisję akcji?
> Emisja akcji w stanie upadłości? Czy to jest legalne?
był komunikat giełdy, z którego jednoznacznie wynikało, że z upływem określonego terminu spółka znika z giełdy i wystarczy
Nie widziałem takiego komunikatu. Tu nie chodzi o jakieś zabawy logiczne, że coś z czegoś wynika. Tu chodzi o stwierdzenie faktu. Dla niektórych, którzy są obeznani z prawem, w ogóle nie potrzeba żadnych komunikatów, bo być może wiedzą, co nastąpi za 6 miesięcy. Ale i dla nich, z powodów formalnych, powinien być wydany komunikat w postaci "ostatni dzień notowań i bycia na giełdzie" albo "papier został został usunięty z giełdy".
To trzeba czytać i interesować spółką w którą chce się włozyć SWOJE pieniądze najcześciej cieżko zapracowane a nie czytać tylko 2 ostatnie komunikaty na forum bankiera i podejmować na podstawie tego decyzje, tutaj nikt nie będzie nikogo za rączke prowadził i co dzien przypominał że spółka jest w upadlości likwidacyjnej i tego i tego dnia będzie wycofana z obrotu, mieli obowiazek podać info i je podali a teraz inwestor przed podjeciem decyzji zakupu jak przeanalizuje spółke to zawsze do tej informacji dotrze zwłaszcza że najczesciej podejzeń ze coś jest nie tak można nabrać patrzac na kurs spółki bo bez powodu grosz czy 2 grosze nie było skoro kiedyś kosztowala dziesiątki zlotych.
Giełda owszem jest dla każdego tylko że za niewiedze się płaci najczęsciej kosztownymi błedami i obarczanie nimi kogoś jest oznaką słabości, jak ktoś sie nie zna i chce zmiejszyć ryzyko wpadki to od tego sa fundusze albo analitycy a nie władze GPW czy zarząd spółki.
>>tutaj nikt nie będzie nikogo za rączke prowadził i co dzien
>>przypominał że spółka jest w upadlości likwidacyjnej i tego i tego
>>dnia będzie wycofana z obrotu
Czytaj uważnie co kto pisał, a jak nie umiesz to weź korepetytora, żeby cię nauczył. Tutaj nikt nie pisze, że komunikaty powinny być codziennie. Nie chodzi również o przypominanie, ale o wykonanie swoich obowiązków informacyjnych. Mnie na przykład zabrakło komunikatu, najważniejszego jaki może być z GPW, o wycofaniu spółki z giełdy (nie z notowań). Według mnie, taki komunikat powinien się pojawić w dniu wycofania, albo tuż po wycofaniu. I to nie ze względów informacyjnych, ale formalnych.
informacja była cały w tym problem ze tobie sie poszukać tego nie chciało i najlepiej jakby ktos ci to podal na tacy i wyslal e-mailem albo listem poleconym do domu a co do treści komunikatu jako że na GPW spółki są NOTOWANE i dzieki temu można kupować i sprzedawać ich akcje to wycofanie spółki z tych że notowań równoznaczne jest z wycofaniem spółki z giełdy co oznacza że nie można będzie sprzedać albo kupić jej akcji za pośrednictwem GPW
Jest jeszcze ZAWIESZENIE notowań, wtedy akcjami spółki nie można handlować ale nadal jest na giełdzie tylko że w tym przypadku mowa jest o wycofaniu a nie zawieszeniu zgodnie z przepisami GPW
Przestań wreszcie pisać, że problem braku komunikatu GPW o wycofaniu Swarzędza, to jest mój problem. Wyobraź sobie, że ta wiadomość została mi dostarczona na tacy. Moje biuro maklerskie poinformowało mnie o wycofaniu spółki z GPW na 2 dni przed faktem. Pisałem o problemie, jako o problemie ogólnym. Pisałem również, że komunikat powinien się pojawić również ze względów formalnych Ale do ciebie nic nie dociera. Z uporem maniaka sugerujesz, jakobym się skarżył, że nie zostałem poinformowany. Ja tylko dziwię się, że nie było komunikatu GPW w tak ważnej kwestii jak usunięcie spółki, w niedługim czasie po lub przed faktem.
Bo ty cały czas z uporem maniaka wykładasz tu co powinno zostać podane...wszystko co powinno zostać podane było więc co ty byś jeszcze chciał sam chyba za bardzo nie wiesz a fakt jest niezaprzeczalny że swarzedz z giełdy wyparował i tak sie miało stać kto tego nie doczytał albo nie zrozumiał lub nie wierzył ma teraz na koncie akcje warte 0
To samo ludzie mówili o Animeksie, jak wylatywał z giełdy. W ostatnim dniu notowań cena spadła do 40 gr. No ale być może w tym czasie można byłoby lepiej zainwestować. Ja bałem się kupić nie dlatego, że akcje będą miały wartość zero, ale dlatego, że akcje były zamieniane na udziały po 3 dniach. Bałem się, że nie zdążę załatwić sobie zaświadczenia o posiadaniu. Nie mając zaświadczenia dostałbym 15 gr. za akcję. To była pułapka.