jakby to był boryszew to kurs by wystrzelił, ale ostatnio to różnie bywa w przypadku emisji akcji.
z drugiej strony w przypadku Sfinksa po informacji o emisji akcji kurs wzrósł o jakie 20-30%
na plus jest na pewno to że jest z prawem poboru - nie ma wałka że do wybranych osób kierowana jest emisja po cenie nominalnej.
jest prawo poboru jest równe traktowanie akcjonariuszy. cena akcji jest atrakcyjna - 1 zł. więc emisja się na pewno powiedzie.
pytanie po co spółce te pieniądze. jeśli na rozwój (nowe lokale) to albo widać perspektywy branży (co raz więcej ludzi wraca do spędzania czasu wolnego poza domem) albo zarząd jest głupi i brnie w zaparte mimo że spółka nie osiąga zysku netto.
ja obstawiam to pierwsze. branża odniosła duże straty. polrest, sfinks - likwidowanie placówek i duże straty. pojawiły się wolne lokalizacje i de facto poziom życia Polaków lekko rośnie - nie było u nas kryzysu oprócz walutowego
emisji jest z pewnością uzgodniona z Enterprise Investors bo to od nich zależy czy się powiedzie.
ja sie nie spodziewam odpału. raczej stabilizacja koło 2,6-2,8 do czasu podania dokładnego celu emisji i może dodatkowych wyjaśnień z tym związanych.
spółka jest tania i to będzie blokowało spadek kursu. no chyba że ktoś nie będzie chciał brać udziału w emisji - tak jak prawdopodobnie ta osoba która ostatnio wywalała akcje.
chociaż kto wie sfinks na wieść o emisji dla cacka ładnie odpalił. może i tu będze podobnie - tam było widmo bankructwa u nas tego nie ma.
trzymam, chciałbym pójść na walne ale nie wiem czy znajdę czas
Nie szukam dziury w całym, niezrozumiałeś. Uważam, że uważnie czytając projekty uchwał, info o parametrach opcji jest jeszcze ważniejsze niż emisja. Emisja zadziała krótkoterminowo na wzrost (do 14 lutego). Odpalenie programu opcji następuje przy określonych parametrach, które zostały ujęte w projektach uchwał - jeśli ktoś inwestuje w troche dłuższym terminie to właśnie te parametry są kluczowe - w 2011 roku EBIDA 3,2 mln a w 2014 10,5 mln - tj wycena spółki z obecnych 15 mln (20 uwzględniając emisję - powinna na koniec roku wynosić już ponad 30 mln (przy PE ok. 10 a w 2014 ponad 100 mln . W to wierzy Zarząd i Enterpraisi, a biorąc pod uwagę planowany rozwój i małą kapitalizację Spółki myślę że fundusz wyjdzie z inwestycji tak jak wyszedł ze Sfinksa - po ponad 1000 procentowym wzroście
masz ciekawe poglądy, ja dopiero 2 lata inwestuję,
więc zawsze chętnie się czegoś nauczę
potwierdzasz też moje odczucia, że spółka ma potencjał
i to jest bdobry papier teraz do wzięcia
Ja od 1993 i nauczyłem się, że najważniejszy jest dobór spółek do portfela i cierpliwość.
Możesz nie wierzyć ale przecietnie sprzedaje po 1,5-2 latach. Nie zawsze się udaje ale jeśli masz 4-5 spółek w portfelu to i jesteś cierpliwy to zawsze trafisz perełkę. W zeszłym roku sprzedałem City Interactiv i chooc kupiłem papier prawie przy 4 zylach i zjechałem do 2 to cierpliwość została wynagrodzona. Teraz mam Tesgas, KOV, PGE i właśnie dokupuje Grupę Recykl i RCU. RCU kupione dziś po 3 zyle i udział w emisji dają śr zakupu 2 pln/akcję (czyli po emisji wycena spółki poniżej 20 mln). Mamy głównego akcjonariusza, który ma ogromne sukcesy inwestycyjne i pieniądze - spółkę będzie rozwijał. Jeśli wierzysz, że zysk operacyjny będzie w tym roku powyżej 3 mln a za rok 5 a w 2014 roku 10,5 mln - a fundusz wierzy, Zarząd wierzy bo godzi sie pracować przy tak skonstruowanym programie motywacyjnym, to za 2 lata 9,2 mln akcji po emisji bedzie notowane między 7-10 pln/akcję. Trzeba tylko uwierzyć i co ważne być cierpliwym.pozdr
zgadzam się z Tobą co do joty, cierpliwość się opłaca,
ja miałem szczęście że zacząłem inwestycje w okresie po depresji, więc defakto załapałem się na rodzącą się hossę
jednak jako szaraczek nie umiałem tego wykorzystać i za szybko wychodziłem z akcji a po kilku miesiącach tylko przełykałem ślinkę jak akcje które oddałem za bezcen drożały kilkadziesiąt procent.
Zapłaciłem też kilka razy frycowe, ale sądzę że dzięki temu się nauczyłem
bo zacząłem analizować dogłębnie spółki i cierpliwie czekać, oraz ostro ciąć straty.
Gdybym wtedy miał wiedzę, którą mam dzisiaj to bym był już trochę dziany.
KOV miałem 2 tygodnie temu ale oddałem bo za duży tam tłum
a tlumów raczej unikam
Teraz widać kto tak walił, dobrze, że kończy się era dużych pakietów w rękach indywidualnych, którzy nabyli swoje pakiety po 1 pln. Dlatego papier zleciał z 11,75 na 3 pln. To brak umiejętnego nadzoru właścicielskiego i brak zainteresowania instytucji w obliczu takiej struktury akcjonariatu. Zaczyna się era instytucji finansowych. Kto nie wierzy niech prześledzi inwestycje Enterpraisów ( w szczególności w Sfinksa - od, nomen omen, emisji po 1 pln do wyjścia po 10 pln po 4 latach). Mamy taki plan i tutaj - w 11 -3,2 mln zysku w następnych odpowiednio 5,5, 7,5 oraz 10,5 czyli wycena spółki za 4 lata (a może wcześniej) to od 100-150 mln. Kończ waść te swoje 260 (a może już dziś 220 tys akcji) i wstydu oszczędź. I nie zapomnij sprawdzić notowań za pół roku... bo, kto nie zna rynku ten 2 razy traci ( ty już "straciłeś" nie sprzedając po 11,10,9 itd. - za rok ból będzie dużo bardziej dotkliwy - bo taka "strata" (mogłem zarobić) boli o wiele bardziej.