Plan B to nic innego jak plan A.
W tym kraju to nawet prawomocnie uchwalone uchwały można powtórnie głosować, pomimo, że nawet 5 % akcjonariuszy nie wyraziło zgody. Gdzie my żyjemy ?
W dzikich krajach można manipulować i kręcić, byle tylko poszło tak jak się chce nie bacząc na opinię tych co już raz przegłosowali, że aktywa złomrexu są zbyt wysoko wycenione.
Ale na siłę i podstępem można wiele osiągnąć.
Masz rację. Dlatego uważam że jeżeli nie ma podstaw do stwierdzenia nieważności poprzedniego walnego to zwołanie kolejnego z takim samym porządkiem obrad i takim marnym uzasadnieniem można bardzo łatwo zaskarżyć co zapewne wkrótce się stanie.
pierwsze co zrobie po walnym jesli wynik glosowania bedzie inny niz ostatnio to zaskarze te uchwale, czasu na zarejestrowanie sie na poprzednie walne bylo wystarczajaco, jesli ktos nie chcial to nie pzyjechal, teraz nagle kilku mniejszosciowych chce ponownego walnego, ciekawa sytuacja bedzie wtedy gdy okaze sie ze ci ktorzy teraz sie domagaja walnego maja akcje od kilku dni dopiero, a na koniec grudnia ich nie mieli, to juz za mnie prokurator sprawdzi, jak walarowski podpisze umowe po ewentualnym glosowaniu na tak to skladam wniosek o dzialanie na szkode firmy, ku...a co za ludzie.
jestes nienormalny gosciu,kupienie aktywow od zloma to jedyna szansa dla Coga ..niektorzy zrozumieli to dopiero po czasie i rynek tez tak uwaza po walnym i nie wyrazeniu zgody kurs zapikowal na 2,4 a dzisiaj o infie o ponownym walnym i zapewniam Cie ze ta uchwala przejdzie na 100% to kurs zwyzkowal o 7%.wiec wez sie zastanow co jest lepsze dla nas....teraz Sztuczki interesy beda zbieznymi z Naszymi interesami bo jego najwazniejsze i najbardziej dochodowe aktywa beda w Cognorze i nie bedzie juz wyprowadzania kasy z Coga bo Cog defacto bedzie Zlomem.pozdro600
Tak myślisz buffet ?
A DLACZEGO BIERZESZ POD UWAGĘ JEDYNIE OPTYMISTYCZNĄ WERSJĘ ?
Jaka jest pewność, że nowy biznes będzie na pewno przynosił zyski i to takie, że będzie w stanie spłacić 500mln zadłużenia ?
Skoro miałoby być tak świetnie to dlaczego Złomrex sam nie chce spłacać swoich DŁUGÓW ,tylko przerzuca je na spółkę, w której posiada ponad 60 % udziałów ?
Zauważ, że te długi nie są wcale małe i de facto zostają nam drobnym akcjonariuszom przekazane niejako w wianie - na samym początku nowego biznesu.
Ja osobiście nie chciałbym tak zaczynać swoich interesów !!!
"i nie bedzie juz wyprowadzania kasy z Coga" chcesz powiedziec ze do tej pory mialo miejsce wyprowadzanie pieniedzy z coga, masz jakas wiedze na ten temat?
co do "najbardziej dochodowe aktywa" przypomnij sobie co mowil sztuka niedawno, o cenach pradu dla hut, o stratach zlomrexu, gosciu ten pan rozp.....oli to co mu jeszcze zostalo, przypomne ci wyniki tych "najbardziej dochodowych wktywow":
wszystkie trzy spolki razem IVQ 2008 strata netto: 20 930 000 PLN
wszystkie trzy spolki razem raport za 2009 strata netto: 88 960 000 PLN
wszystkie trzy spolki razem I-IIQ 2010 strata netto 11 897 000 PLN
dane pochodza z prezentacji cognor z konca 2010 roku
ty smiesz nazywac to gowno najbardziej dochodowymi spolkami, glupi jestes czy tylko takiego udajesz?
kase z cognora w kazdym razie latwo nie dostanie, zapewniam cie
a juz jak bedziesz mi odpowiadal to powiedz mi kolego na jakiej podstawie przejmujemy dlugi z obligacji zlomrexu skoro te trzy firmy nie sa nimi obciazone w ksiegach
ty pajacu widze wyrwales dane zeby manipulowac to ja wybiore inne:
pisze wyniki wszystkich 3 spolek:
2006 rok-98 mln zysku
2007 rok-133 mln Zysku!!!!
I-IIIkw 2008-101 mln zysku
potem straty ale NAJWAZANIEJSZE:
IIIkw 2010-10 mln ZYSKU
dlaczego wiem ze przejdzie ta ustawa o zakupie?bo sam sie podpisalem pod wnioskiem o kolejne walne i wiekszosc kolegow z parkietu tez to zrobila.a to sa ludzie ktorzy beda na walnym.a wy bedziecie tu siedziec i pisac pierdoly.
takze jak chcesz zablokowac musisz uzbierac Grubo ponad 1,5 mln glosow przeciw.powodzenia
buffet co to jest 10 mln zysku przez cały kwartał przy 500mln zadłużenia ? Czy taka suma wystarczy na odsetki od długu ? A co ze spłatą zadłużenia, z czego weźmiesz kasę na jego obsługę ? Może nowy kredyt ?
I nie odpowiedziałeś mi dlaczego Złomrex sam nie chce spłacić swoich długów, tylko nam je wciska ?
bo Zlomrex juz dawno chcial wejsc na gielde a teraz to robi na plechach Coga......a zaskarzaj sadz sie tylko nie wiem czy to i tobie i mnie sie oplaci ..widziales co bylo z kursem jak sie qrwa nie zgodzili 2,4 a jak bedziecie sie sadzic to spadnie na 1,5 i chu.j z tego wielki bedzie.....wiec na szkode spolki to chyba dzialasz Ty kolega drogi.co Cognor bedzie robil ,jak nie przejmie hut wafelm na plazy w Juracie bedzie handlowac??????niech kasa z transakcji zostanie w Cogu zamiast w Zlomie i bedzie git
a myslisz ze co ja robie teraz, wlasnie dzwonie po ludziach i zbieram a nawet jesli nie zbiore tyle to badz spokojny zaskarze te uchwale jesli bedzie na tak, po pierwsze zeby zwolac walne trzeba miec 5% i wiecej, z tego co wiem ty ze swoimi kolegami majac 1,5 mln papieru nie macie 5% wiec nie mogliscie wystapic o zwolanie walnego i przedstawienia porzadku obrad, wystapil z tym wnioskiem cognorktory bedzie chcial glosowac to samo, to juz jest przekret, jeszcze raz mowie, zaskarze te uchwale,
podales kolego piekne dane odnosnie zyskow z czasow archaicznych, gdzie sa te pieniadze skoro kasa zlomrexu jest pusta i mocno zadluzona
a co najwazniejsze, nie odpowiedziales mi na pytanie:
NA JAKIEJ PODSTAWIE PRZEJMUJEMY 508 MLN ZLOTYCH DLUGU INNEJ FIRMY?
te trzy spolki sa wyceniane na 200 baniek, to w takim razie walarowski podpisujac umowe ze zlomrexem daje twoje i moje 500 mln obcej firmie za darmo, a to jest dzialanie na szkode firmy, bedziemy sie spotykac w sadzie, pozdrawiam
A co do "archiwalne wyniki" to sa wyniki jak byla koniunktura w branzy i ona Wraca jak widac po wynikach w IIIkw 2008 wyszli na PLUS wiec te 100 baniek zysku w 2011 nie jest marzeniem tyle robili 3 lata temu i tyle moga zroboc w tym roku...zobacz jak zlom zapierdala jjuz 1,2tys za tone!!a rok temu w Ikw byl po 400 -500 zlotych wiec co sie dziwic ze byly straty.O/garnicie sie bo sadami nic nie zrobicie tzn.zrobicie...krzywde akcjonariuszom mniejszosciowym bo pod co qrwa nma rosnac jak sie bedziecie sadzic..pomysl troche
"troche sie naj....alem" chcesz powiedziec gosciu ze po pijaku oceniasz sytuacje w spolkach? spoko, powiedz jeszcze ze twoi koledzy z parkietu tez tak robia, to ja im i tobie serdecznie wspolczuje, moze jak ty i twoi kumple otrzwiejecie to pomyslicie troche
ps.
smieszny ten buffet, mysle ze to alkohol we krwi robi z niego blazna, on chyba w rzeczywistosci jest inny, jednak ten alkoholizm jest zmora narodow
gosciu dawaj jeszcze odpowiedz na pytanie jak zgodnie z prawem spolka publiczna jaka jest Cognor moze pezkazac za free 508 mnl zlotych prywatnej firmie jaka jest Zlomrex?
CZEKAM
przejmuac dlugi zlomrexu dajemy sztuczkowskiemu 508 mln za free, dlaczego zlomrex podpina dlugi pod ferrostal, labedy i zlomrex metal a nie podszopienice i bruzdowa ktore sobie zostawia, pzypomne ze zadna z tych pieciu firm (trzy dla cognora, dwie zlomrex sobie zostawia) nie maja w swoich ksiegach zapisanych dlugow z tytulu obligacji, a jesli tak to zlomrex spokojnie moze sobie dlugi zostawic, podpiac je pd szopienice i bruzdowa i z czasemje splacac
widzisz manipulanciku krzykaczu tak sie skalda ze Ferrostal ktorego przejumujemy ma 100% udzialow w Bruzdowej.no ale albo sie jest ignorantem albo sie to wie tylko specjalnie zmienia rzeczywistosc.
kolego, na spotkaniu przed ostatnim walnym na ktore to nie mogles dotrzec pan zola ze zlomrexu jasno powiedzial ze bruzdowa i szopienice zlomrex sobie zostawia, czyli albo ty masz nieaktualne informacje albo pan zola klamal, w to drugie nie chce mi sie wierzyc bo zola jest czlonkiem zarzadu zlomrexu i o takich powiazaniach miedzy ferrostalem a bruzdowa napewno by wiedzial, a juz napewno ma aktualniejsza wiedza od ciebie, ale dalej nie odpowiedziales na pytanie:
NA JAKIEJ PODSTAWIE PRZEJMUJEMY DLUGI PRYWATNEJ FIRMY?
CZEKAM NA ODPOWIEDZ
wytrzeziales juz? - na to mi nie musisz odpowiadac, to jest pytanie retotyczne
Na świecie jest wiele interesów i niekoniecznie trzeba być właścicielem hut, tym bardziej z 500mln GARBEM.
Złomrex jak chce wejść na giełdę niech wchodzi tak samo jak inne firmy. Czyżby nie miał kasy na prospekt i inne koszty związane z wejścicm na gieldę ? Taki bogaty, a pieniędzy nie ma ? Chce dorwać się do kasy Cognora dając mu w zamian niepewny biznes ?
Niech sam sobie go prowadzi, a nie uszczęśliwia na siłę innych. Prognozy zysków to mniej więcej to samo co prognoza pogody - albo się sprawdzi, albo nie. Po ostatnich wynikach uważam, że raczej się nie sprawdzi, ponieważ ktoś musi najpierw od nich kupić ich produkcję, a skoro sami uważają, że nie można zarobić na handlu stalą to skąd nagle inni rzucą się na ich wyroby? Myślisz, że ktoś kupi stal, by ją magazynować ?
Poza tym myślisz, że nawet jak ktoś kupuje stal z huty to nie patrzy gdzie taniej ? Tylko ci co mają tanie wyroby sprzedają ich najwięcej, jednak wtedy na duże zyski trudno liczyć.
Widzę ze kilku gości wyleszczylo się z akcji i podnoszą wielki krzyk na forum :) swoje groźby możecie wsadzić w buty panowie frustraci wy chyba jesteście smieszni myśląc ze będziecie rozdawać karty w spółce w której posiadacie 0,01% głosu:) zróbcie wezwanie jeden z drugim barany i wtedy zrobicie z Congorem co chcecie na rynku stali i złomu panuje hossa a wycena przejmowanego majątku Zlomrexu zoststala dokonana przez Biuro maklerskie jak macie środki zróbcie swoją zamiast krzyczeć poza tym 1,5 zł zysku na akcje w kolejnych latach mi odpowiada panowie wyleszczeni zamilczcie juz
Może i się wyleszczyli, a może i nie ? Skąd twoja pewność ? Myślę, że sądzisz po sobie !!!
Jednak powiem ci jedno - nigdy nie będziesz wiedział czy rzeczywiście mamy akcje, czy sprzedaliśmy. Twoja ocena wynika z twoich przemyśleń, a nie jest poparta żadnym dowodem, co może prowadzić do zupełnie błędnych wniosków.
By być pewnym tego co twoja chora wyobraźnia ci podpowiada musisz poprosić nasze biura maklerskie o wyciągi z naszych kont, czego oczywiście nie dostaniesz.
Wniosek : Adamus nie szczekaj skoro nic nie wiesz. Twój post nie powinien nawet zaistnieć na forum, bo ma tyle ze stanem faktycznym, co piernik do wiatraka.
Można wnioskować po wcześniejszych wpisach kolegów i obecnych ze się wyleszczyli licząc na tańsze podkupienie a teraz ujadanie widocznie rynkowi się podoba to ze przejmie huty i handel zlomem od Zlomrexu chciałbym zobaczyć wasze miny jak rzeczywiście Nowy Congor zarobilby 100 mil w 2011 i 120 w 2012 czy wtedy tez będziecie ujadac i seplenic cos o sądach i zaskarzeniach
w prezentowanych prognozach z prezentacji cognora zyski faktycznie sa na poziomie takim jak napisales, ale sa to wyniki EBITDA, jak sie one maja do wynikow netto, z ktorych to wlasnie bedziemy musieli splacac 508 mln dlugu plus co pol roku po okolo 20mln zlotych odsetek, to sobie sam odpowiedz,
albo nie podpowiem ci wynik netto w stosunku do wyniku EBITDA jest duzo nizszy
wycena przejmowanego majatku jest w kwocie 195 mln zlotych, zostala dokonana przez IPOPEMA, ta sama ktora wyceniala ZSS przed przejeciem przez Cognor na 965 mln zlotych, za ile sprzedalismy dawny ZSS to wiesz, badz ostrozny co do wycen majatku przez firmy ktore popelnialy taz razace bledy w przeszlosci
czy ty jestes az tak qrwa glupi zeby nam wmawiac ze czarne jest biale i na odwrot Adamus napisal wyniki NETTO a EBIDTA to odpowiednio 147 mln i 208mln!!!!!!JESTES TAKIM MANIPULANTEM ZE NIE CHCE MI SIE Z TOBA GADAC.NARA
Cognor liczy na 96,6 mln zł zysku netto w 2011 r. i średnio 135,7 mln w 2012/14
Warszawa, 10.12.2010 (ISB) - Spółka Cognor spodziewa się w 2011 r. osiągnąć 147,1 mln zł zysku EBITBA i 96,6 mln zł zysku netto, wynika z informacji spółki. W latach 2012-2014 średnia tych wskaźników ma wynieść odpowiednio 208,1 mln zł i 135,7 mln zł. Kolega ma chyba problemy z czytaniem prostego tekstu ze zrozumieniem :) wycena 703 mil całego przejmowanego majątku Zlomrexu dodam ze Congor byłby głównym aktywem p Sztuczkowskiego po takich roszadach bez tego majątku zostałyby mu same ochlapy wiec siła rzeczy będzie musiał starać się spłacić obligacje w 2014 roku oczywiście jeśli nie zostaną zrolowane np2020 co jest bardzo możliwe i opłacalne dla obligatoriuszy warto tez poczytać co obecnie dzieje się na rynku stali i złomu także wyniki zaprezentowane jako prognozy przez Zlomrex są do osiągnięcia
Przeciez ten cały SDC to nikt inny jak kretyn cool z parkietu, te same brednie wypisuje.
Myśi, że pogrzebie w necie miesiac casu i stary tytanojajeczny akcjinariat oszuka.
Wycena majątku w czasie hossy nijak ma się do wyceny w czasach kryzysowych i różni się w zależności od przyjętej metody.
Jak już wcześniej pisałam Złomrex nie może pozostawić sobie w księgach zobowiązań z tytułu obligacji, bo w praktyce oznaczałoby to konieczność ogłoszenia przez ZŁOM niewypłacalności. A jakie to miałoby przełożenie na kurs COG chyba nie muszę tłumaczyć.
Skoro Ferrostal ma 100 udziałów w Walcowni Bruzdowa nie moze ZŁOM pozostawić sobie tych aktywów i to należy podkreślić na walnym i wyrazić sprzeciw.
Długi przejmujemy na podstawie umowy przejęcia długów kierując się dobrem całej grupy kapitałowej, ponieważ nie możemy działać w oderwaniu od całości.
Obligacje wyrażone są w EUR i wraz z umacnianiem się złotego ( planowane podwyżki stóp procentowych ) możemy liczyć na zmniejszenie się zadłużenia i mniejsze koszty jego obsługi.
Uważam, że Zarząd na walnym powinien przedstawić możliwości zwiększenia dochodów przez huty ( czy mają jakieś konkretne zamówienia ).
Reasumując , chyba nie mamy wyjścia, jeśli chodzi o przejęcie aktywów ZŁOMA.
co ty haniu bredzisz jakie przejecie dlugow na "podstawie przejecia dlugow kierujac sie ...." ja ci proponuje przejsc sie do pierwszego lepszego banku i na "podstawie umowy przejecia dlugow ..." przejac dlug twojego sasiasa, kierujac sie oczywiscie takim dobrem jakim jest wasze sasiedztwo i znajomosc,
ale ty jestes stuknieta, kosmos,
bedac wspolwlascicielem spolki kupujac od innej, prywatnej spolki aktywa wyceniane przez IPOPEMA na kwote 195 mln zlotych dajesz jednoczesnie tejze prywatnej firmie 508 mln zlotych przejmujac jej dlugi i zobowiazujac sie do splaty polrocznych rat w wysokosci ok. 20mln, szkoda ze kochana nie bylas na spotkaniu przed ostatnim walnym, zobaczylabys jak czlonek zarzadu zlomrexu pan zola sie miotal, przekret kochan a sie szkuje na duza kasa.
ps.
nie jestem zadnym cool z parkietu, ktos w watku tak napisal, nie porowujcie mnie prosze do niogo, ja sie zawsze podpisuje sdc, i tak zostanie, dzialam tylko na forum bankier
pozdrawiam
Strasznie bredzisz, albo jesteś takim durniem jakiego udajesz.
Kupno hut od złoma (wartych 700) za 300 baniek plus długi w postaci obligacji to nic innego jak kupno mieszkania z hipoteką za kwotę pomniejszoną o tą właśnie hipotekę.
Nie ma w tym nic niezgodnego z prawem i przestań się ośmieszać.
ale hahaha, huty nie sa watre 700 baniek, znajdz wycene hut sporzadzona przez ipopeme i zacznij myslec.
a przyklad dla ciebie:
pan kowalski ma dom wart 350 tys. zlotych, zachcialo sie mu kupic drugi dom za 550 tys. zlotych pod ktory wzial kredyt, (jakiez dziwne podobienstwo do obecnej sytuacji: zlomrex ma huty ale zaciagnal kredyt w postaci emisjii obligacji pod zakup VASH)
teraz pan kowalski sprzedaje po cenie rynkowej ten nowy dom panu hahaha, oczywiscie po dogadaniu sie z bakniem ze kredyt wisi dalej na kowalskim, (jakiez dziwne podobienstwo do obecnej sytuacji: zlomrex sprzedaje cognorowi ZSS po cenie rynkowej, ktorego glownym aktywem jest VASH, oczywiscie dogadujac sie z obligatoriuszami ze dlug zostaje w zlomrex)
teraz pan kowalski namawia pana hahaha na zakup starego domu za cene rynkowa ale w prezencie podrzuca mu jeszcze kredyt do splacenia za poprzedni dom, przypomne ze wczesnej pan hahaha kupil za cene rynkowa dom od pana kowalskiego bez zadnej hipoteki
czyli bedzie wlascicielem dwoch domow, bez hipoteki, kupionych po cenie rynkowej i jednoczesnie zgodzil sie wziac dlugi pana kowalskiego na siebie, hania sie podobno na tym zna, pisala cos wczesniej ze w imie dorbej wspolpracy czy podobne brednie nalezy sie zgodzic na przejecie dlugu
czyli ile zaplacil pan hahaha za dwa domy?
odpowiadam:
wartosc rynkowa domow nie obciazonych hipoteka plus 550 tys. kredytu kowalskiego od ktorego placi odsetki
teraz podobienstwo do rzeczywistej sytuacji:
kupujemy od zlomrex huty i zlomrex metal wyceniane przez IPOPEMA na 195 mln, czyli wartosc ksiegowa, w tym przypadku tez rynkowa, jednoczesnie przejmujemy dlugi w wysokosci 508 mln zlotych, nie wiem na jakiej podstawie prawnej, kolega buffet nie zdazyl jeszcze mi na to pytanie odpowiedziec, chyba szuka odpowiedzi.
stad wartosc transakcji pomiedzy cognor a zlomrex to 703 mln zlotych
do wszystkich:
wartosc obydwu hut i zlomrex metal to 195 mln zlotych
wartosc transakcji to 703 mln zlotych
czyli 508 mln zlotych wiecej niz sa te aktywa warte,
ludzie mamy 300mln zlotych w kasie, kupmy np. udzialy w "biedronce" czysty zysk, tam sie znaja na handlu, walarowski moze maslo na polkach ukladac
ten dom zaciagnal kredyt w wysokosci 300 tys. zlotych
"wartosc obydwu hut i zlomrex metal to 195 mln zlotych"
Link do wyceny IPOPEMA poprosze.
Jest to z twojej strony świadome wprowadzenie w bład.
Zwykłe kłamstowo reszta to pomyje z tym związane.
Czekam na przedstawienie linku do wyceny.
kolego nie ma tekiego linku, trzeba bylo byc na spotkaniu 27 grudnia przed walnym to bys sie dowiedzial, ale tobie sie niechcialo.
zapraszam cie na spotkanie 2 lutego przed walnym to pogadamy, rozumie ze bedziesz na walnym?
ale ty sie przedstawiles przeciez
na imie masz ha
na nazwisko ha
i mieszkasz chyba w haMBURGU
na spotkaniu bylo kilkanascie osob, z czego trzy osoby ostro dyskutowaly z zarzdem zarowno zlomrexu jak i cognra, miedzy innymi ja, byla jeszcze jedna osoba ktora zadala pytanie walarowskiemu: "jaki pan przewiduje kurs firmy za kilka miesiecy", jesli to byles to mam do ciebie podobnie idiotyczne pytanie"
jakie padna dzis liczby w losowaniu lotto? jak mi podasz to jeszcze zdaze puscic kupon,
spiesz sie
To co piszesz miałoby sens gdyby Cognor i Złom nie były powiązane kapitałowo. Ale Ty wolisz porównywać Cognor i Złomrex do sąsiadów, kiedy to jest najbliższa rodzina i nazywać mnie stukniętą..
dobrze haniu, poprawie sie zeby to co napisalem mialo wg ciebie sens, nie idz do banku z sasiadem tylko z twoja ciotka lub wujkiem ktora ma dlug np. hpoteczny w tym banku, teraz to ma sens? chcials przyklad z rodzina to prosze bardzo
Byłeś na walnym i podobno widziałeś wycenę hut i skupów złomu sporządzoną przez IPOPEMA. Będąc na twoim miejscu zrobiłabym sobie kopię, by w razie zaskarżenia uchwały mieć dowód. Gdybyś mógł wrzucić na forum skan tej wyceny, byłabym wdzięczna.
Na stronie internetowej Złoma kapitał zakładowy tych aktywów wynosi 330 mln zł, więc jak wycena może być niższa od kapitału zakładowego?
na stronie internetowej zloma jest wycena aktywow sprzed kilku lat, tak twierdzil pan zola na spotkaniu, zapytaj kolegi hahaha bo podobno byl na tym spotkaniu, jak myslisz jaka bedzie aktualna wycena tych aktywow skoro przez ostatne lata przynosily one potezne straty, tak samo jak cognor, ktorego sam zagraniczny majatek 3 pazdziernika 2007 rokubyl wyceniany na 965 mln, a calosc zorganizowanego przedsiebiorstwa sprzedalismy za niecale 300 baniek
ale nic mam bonus dla ciebie, skoro znalazlas wycene na 330 mln zlotych to dlaczego chcesz zaplacic za to 703 miliony?
teraz powiem ci wiecej, kilka tal temu kupilem sobie zegarek za 300 zlotych, przyjmijmy ze nie liczymy zer jak przy transakcji pomiedzy zlomrex i cognori ja zaplacilem za niego 330 zlotych,proponuje ci kochana haniu ze ci odsprzedam ten zegarek za 703 zlote, przyjmij tez ze jestesmy rodzina jak pomiedzy zlomrex a cognor, np jestem twoim kuzynem,
kupisz ode mnie ten zegarek za ta kwota jaka powiedzialem?
Gazeta Parkiet powołując się na wycenę IPOPEMA donosi, ze mniejszosciowi kwestionują tę wycenę na 703 mln zł. Wobec tego nie może ona wynosić 195 mln zł, jak twierdzisz..
Z wyceną możemy się nie zgadzać, ale nie mamy na nią wpływu.
Możemy mieć wpływ na warunki transakcji i na walnym wydusić od nich korzystniejsze warunki przejęcia, tj. zapłacić mniej w gotówce, przejmując obligacje.
Ja go kupię od Ciebie za te 703zł. "Mosze" jestem pewny (mam swojego informatora) że za 2-3 lata będzie warty 1500zł? Mosze być? Takich przypowieści to słuchałem w klasach 1-3 podstawówki. Proszę o konkrety dot. wyceny na 195 mln zł tych "gorących" aktywów.
Widzę, że co niektórzy patrzą krótkowzrocznie jedynie poprzez kurs notowań. Dla nich najważniejsze jest, że rynek zareagował wzrostem kursu, a co będzie dalej to jest nie ważne. Dług jakikolwiek by nie był nie ma dla nich znaczenia, a jednak dług 500 mln to nie jest to samo co dług np. 50 mln. Obsługa takiego długu nawet jakby został zrolowany pociąga jeszcze większe koszty, które i tak kiedyś trzeba będzie spłacić. A co się stanie jak nowy biznes będzie szedł tak jak miał iść handel stalą, a nie wypalił ?
Wtedy trzeba będzie sprzedać huty za bezcen i ogłosić bankructwo ? Albo może będą poszukiwać nieistniejącego planu B !!!!
Tak to już jest na świecie ze to właściciel decyduje co zrobić ze swoim majątkiem a właścicielem tj posiadaczem większościowego pakietu akcji Congora jest Zlomrex a nie jakiś np kolega złoty strzał, złamana dzida czy dziki leszcz w tym przypadku większościowy udziLowiec tj właściciel zaproponował nam miejszosciowym taki deal a nie inny moim zdaniem jest to dobry układ de facto jest to wyjście Zlomrexu na GPW, jeśli brać pod uwagę wycenę na podstawie wskaźnika c/z przy tych zyskach które są przedstawione w prezentacji tj. 100 mil zysku netto w 2011 i ok 130 w latach następnych to wycena tych aktywów powinna przy c/z 10 oscylowac wokół 1 miliarda zł jest 700 mil do kolegi który twierdzi ze Impompea wycenila aktywa Zlomrexu na ok 200 mil proszę podać na forum link do takiej wyceny bo ja czytałem wycenę własnie na 700 mil inna kwestia jest sposób zapłaty jest taki a nie inny podkreślam ze 500 mil obligacji które są do wykupienia w 2014 r to teraz będzie wspólny interes nas miejszosciowych jak i p Sztuczkowskiego Nowy Congor będzie jego głównym majątkiem reszta to tylko ochlapy
Adam Roguski 03-01-2011, ostatnia aktualizacja 03-01-2011 03:50
Li sto pa do wa uchwa ła wal ne go zgro ma dze nia ak cjo na riu szy Co gno ra w spra wie wy dzie le nia pol skiej sie ci han dlo wej w ce lu jej sprze da ży zo sta ła za skar żo na – do wie dział się „Par kiet”
źródło: www.photoxpress.com
+zobacz więcej
Uchwa łę prze for so wał głów ny udzia ło wiec Złom rex (ma 64,4 proc. ak cji) przy sprze ci wie kil ku in we storów mniej szo ścio wych. Jed nak na ostat nim zgro madze niu 29 grud nia ak cjo na riu sze Co gno ra – w tym auto rzy po zwu – jed no gło śnie po par li sprze daż sie ci kon cer no wi ArcelorMittal za pra wie 180 mln zł.
Na tym sa mym zgro ma dze niu zo stał od rzu co ny plan za ku pu przez Cognor od Złom rek su trzech hut i sie ci ob ro tu zło mem za pra wie 200 mln zł w go tów ce i 500 mln zł w ra mach prze ję cia dłu gu z ty tu łu ob li ga cji. Złom rex nie brał udzia łu w gło so wa niu. Za de cy do wa li udzia łow cy mniejszo ścio wi re pre zen tu ją cy 2 proc. ka pi ta łu.
– Po zew zo sta nie wy co fa ny, do szli śmy do wnio sku, że nie ma sen su bloko wać trans ak cji z ArcelorMit ta l. Co gnor, któ ry nie ma ka pi ta łu ob ro towe go, i tak nie jest w sta nie efek tyw nie ko rzy stać z sie ci han dlo wej – mó wi To masz Su szyc ki, głów ny au tor po zwu. – Mam na dzie ję, że Złom rex od czy ta to ja ko gest, iż in we sto rom mniej szo ścio wym nie za le ży na sa boto wa niu je go pla nów wo bec Co gno ra, tyl ko na uzy ska niu uczci wych warun ków trans ak cji na by cia hut. Trwa ją pew ne roz mo wy mię dzy mniej szościo wy mi ak cjo na riu sza mi, by za pro po no wać kon cep cję, któ ra po zwo li łaby wyjść z im pa su – do da je.
703 mln zł - na ty le Ipo pe ma wy ce ni ła ak ty wa, któ re Złom rex chciał sprze dać Co gno ro wi. Tę wy ce nę drob ni udzia łow cy kwe stio nu ją
„Opo zy cja” ma wąt pli wo ści głów nie wo bec wy ce ny ak ty wów, któ re Cognor miał by na być od Złom rek su (wy ko na ła je Ipo pe ma na zle ce nie Złomrek su), oraz te go, czy przed się bior stwo po win no przej mo wać dług z ty tułu ob li ga cji – a więc i je go ob słu gę (20 mln zł od se tek płat ne co pół ro ku).
Me ne dże ro wie Złom rek su za po wie dzie li jed nak po ostat nim wal nym zgro ma dze niu, że o zmia nie pa ra me trów trans ak cji nie ma mo wy, gdyż ofer ta ce no wa za ak ty wa by ła i tak naj niż sza z moż li wych do za ak cep towa nia. Głów ny udzia ło wiec, któ ry naj wy raź niej nie za kła dał po raż ki, je śli cho dzi o pla no wa ne ro sza dy przed się biorstw w gru pie, nad al ter na tyw ną kon cep cją dla Co gno ra mu si się do pie ro za sta no wić.
Po zby ciu biz ne su dys try bu cyj ne go (sieć za gra nicz ną ku pu je ro syj ski kon cern hut ni czy Me chel), co jest spo dzie wa ne w tym kwar ta le, Co gnor bę dzie mieć do dys po zy cji oko ło 300 mln zł go tów ki, czy li 4,5 zł na akcję. W pią tek kurs Co gno ra spadł o 2 proc., do 2,4 zł. Ry nek wy ce nia więc fir mę na pra wie 160 mln zł. Tam kolega znajdzie zdanie ze Impompea wycenila przejmowane huty i Zlomrex Metal na 700 mil nie na 198 jak tu wpowadzacie w błąd to po pierwsze po drugie nie rozumiem o czym piszesz przecież Congor nie płaci 700 mil gotówki za firmy które maja 500 mil obligacji a przejmuje obligacje w rozliczeniu zapłaty za te firmy czegoś tu nie rozumiesz
POLSKA TO DZIKI KRAJ A TY ,,ZŁOTY STRZAŁ, JESTEŚ PRAWDZIWYM POLAKIEM NARZEKASZ I PŁACZESZ JAK MASZ TE AKCJE TO SPRZEDAJ JAK NIE MASZ TO NIE KUPUJ, PROSTE.ŻYCIE JEST PIĘKNE,NAPISZ SOBIE NAD ŁÓŻKIEM
MAREK29, moim prawem tak samo jak wszystkich jest wyrażanie swoich opinii i ty ani nikt inny tego mi nie zabronią. Pewnie wam żal ?
Co do akcji, sam wiem co mam kiedy z nimi robić i nie szukam porad na forum, ani nie kieruję się czyimiś sugestiami.
Nad łóżkiem wieszam sobie też to co sam uważam za słuszne i na co mnie stać. Takie porady daj swojej żonie, a jeśli jeszcze jej nie masz radź komuś ze swojej rodziny, okey !!!
W NIEMCZECH HOSSA FIRM STALOWYCH I DYSTRYBUCJI STALI DO TEGO POTĘŻNE ZAMÓWIENIA JAKIE NASTĄPIĄ NA STAL PO POWODZI W AUSTRALII CZY POLSCY BIZNESMENI SĄ TAKIMI NIEUDACZNIKAMI ŻE NAWET W TYCH WARUNKACH NIE POTRAFIĄ ROBIĆ OPŁACALNEGO BIZNESU.
TO POWINIEN BYĆ CZAS DO FIRM TAKICH JAK COGNOR
zlomrex nie potrafil sprzedawac wlasnych wyrobow w swoich sieciach handlowych w polsce i w "europie srodkowo wschodniej" VASH, a ty teraz chcesz sprzedawac stal do australii?
czy ty czasami nie jestes dzis w podobnym stanie w jakim byl wczoraj niejaki buffet? pisal ze jest naje....any