• PHOTON-PERŁA NC Autor: ~fds [87.206.252.*]
    bardzo ambitne plany na 2010 WYKONANE w 100%

co będzie w 2011? znajac ambicje zarządu pewnie dużo więcej niż w 2010 a znając jego kompetencje prognoza na 2011 bedzie znowy wykonana jak nie przekroczona;O

teraz photon jest wyceniany ŚMIESZNIE pisałem pare miesiecy temu tutaj ze bedzie sie działo, coprawda kurs jest niżej, ale firma zrobiła fundamentalnie olbrzymi postęp i ani myśli sie zatrzymywac mimo przeciwnosci( rząd cez republic) ale paradosklanie moze na tym podatku jeszcze dobrze wyjdziemy jak sie uda przejać jakiś drobnych a potem po 3 latach go wycofają...

• Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: bigsalz [83.25.47.*]
    Bardzo ładnie a dzisiaj wystartowaliśmy na północ aż miło :)
    A powiedzcie jakie są szanse na dywidendę w tym roku? W tamtym nie wypłacili więc może w tym będzie lepiej. Chociaż przez ten absurdalny podatek wszystkiego można się spodziewać.
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~pincet [83.10.137.*]
    Jaka dywydende czlowieku, niech inwestują dalej te pieniadze i sie rozwijają, a po dywidende to idz do tepsy
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~tropiciel_troli [89.100.135.*]
    Dokladnie, jaka dywidenda kurna...zobacz ile oni wyciagaja zysku z kazdej zlotowki zainwestowanej. Dywidenda moze, kolo 2014, jak sie skonczy podatek w czechach i sie juz porzadnie rozwina na kilku rynkach z portfolio.
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~fds [87.206.252.*]
    dokładnie, dywidenda narazie nie jest brana pod uwage

ja sie szczerze mówiąc boje co sie może dziać po podaniu prognozy na 2011, bo teraz ta spółka jest strasznie niedowartosciowana a po progonozie to bedzie musiało wisieć na widłach przez 2 tygodnie....

powód jest prosty, ponton raczej nie zwolni a dla mnie podanie progonozy bedzie w 90% równoznaczne z jej wykonaniem .....

zresztą, wiecej ine pisze bo jeszcze nie jest czas na naganianie ;)
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~Tabekk [83.4.96.*]
    Witam , obserwuje jakiś czas tą społke i mam pytanko wchodzić? Do jakiej kwoty przewidujecie wzrosty , prosze o argumenty.
    Na forum parkietu masz analize fundamentalna spolki zrobiona w okolicach 28go grudnia.

Przeczytaj, pomysl i moze cos wymyslisz
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~Tabekk [83.4.96.*]
    Można prosić link ? Kurcze a miałem wczoraj kupować ! ehh
    http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=163810&postdays=0&postorder=asc&start=1365&sid=25a1c13da5fa1c8c3cd56a1208f31cf5
    analiza bardzo dobra, rzeczowa i merytoryczna ;)

na taakich forach wogole sie nie wyróżnia bo tam wsystko na "pincet" leci, a szkoda bo to naprawde super okazja !

na ile leci ciężko powiedzieć bo spółka szura po dnie i powodu tez nikt nie zna, tak jak ludzie będą sie budzic ze snu ziomowego tak bedziemy lecieć na południe, prawdopodobnie tak jak pisalem ciekawie moze byc po opublikowaniu prognoz '11
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~rsaf [83.3.128.*]
    a wiadomo kiedy ma byc podana prognoza na 2011 ? pozdr
    chyba pod koniec lutego ale pewny nie jestem
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~jazzy [94.68.126.*]
    "Prognozy nie zostaną opublikowane w I kwartale 2011." Takie były słowa Prezesa w wywiadzie zorganizowanym przez SII. Nie wiadomo czy w ogóle będa ale pewnie je w połowie roku opublikują. Możliwe że wyniki za 4Q skuszą inwestorów. Ale Osobiście spodziewam się że kluczowe będzie podanie infa o konsekwencji nałożenia podatku. Bo może sie niektórym wydaje że tak łatwo policzyc te konsekwencje ale tak nie jest. Jest to podatek od PRZYCHODÓW a nie zysków. A elektrownie sa w lesingu co generuje także dodtakowe koszty. Poczekamy zobaczymy.......

Warto spółke obserwowac.
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~jazzy [94.68.125.*]
    Moim zdaniem prawdziwy popyt na PHOTONA rozpocznie się gdy przejdzie on na gówny prakiet.... niestety w tej kwestii trudno określic kiedy to dokładnie nastąpi. Ale nic nie wskazuje by nie miało to nastąpic w 2011 roku.
    podatek photonowi wiele nie zrobił, a zarząd do samego podatku odniósl sie w komunikacie chyba dzien po jego uchwaleniu....

co do przejscia na główny to miało być w 2010 i przełożone jest tylko ze wzgędu na przenosiny do holandii które juz nastąpiły wiec nie widze podstaw zeby wątpić ze stanie sie to w 2011 tym bardziej obserwując tempo w jakim zarząd spełnia swoje obietnice

po 3 i najwazniejsze na stronie pho(mozna uznac za taka wczzesniejsza prognoze):

"The company plans to build 100 MWp of PV plants in Europe and beyond until year-end 2012."
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.206.252.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~jazzy [94.68.126.*]
    Dobrze wiesz że podatek to nie taki mały pikuś. Sam zarząd z oburzeniem nazywał go komunistycznym i że znacząco zminia sytuacje finansową. Oczywiście spółkce bankructwo nie grozi, ale dlaszy rozwój(przynajmniej w czechach) będzie z pewnością wolniejszy.

Czesi nie po to go uchwalali by ścągnąc kilka milionów podatku. Chodzi o duże pieniądze... gdyby nie podatek zyski photona byłyby znacząco większe. Oczywiście taki stan rzeczy mamy do 2013 roku. Ale juz nikt nie ufa czechom i moze znowu przedłużą. Pamietaj że obecnie budowane elektrownie juz nie wchodza w tak atrakcyjne Feed in tariff. (po marcu 2011)

Ostatnio przedsiębiorcy m.in czescy zgłosili protest co do podatku do KE. W tym też CEZ. Chodzi o łączne straty przedsiebiorstw idące w setki milionów euro. Ten podatek to 26% od przychodu. A nie jak u nas 1 % wiecej VAT-u.

Stąd taka niepewnośc i kurs cały czas poniżej 5 zł. Jak Zarząd poda prognozy i okaże sie że ten podatek rzcezywiście dla nich nic nie zmienia to droga do szczytów otwarta. Sądze że w przeciągu 4-5 miesięcy juz sie wszytko całkowicie wyjaśni.

Pozdrawiam
    arbitraż to jedno, budowanie w innych krajach od 2011 to drugie, a wycofanie podatku po 3 latach choc klaus sie wacha czy nie zrobic tego szybciej to trzecie, a mozliwosc przejecia "wykonczonych przez podatek" to czwarte..... podatek jest duży, uchwalony komunistycznie to wszystko sie zgadza tyle ze photon działa tez jako deweloper i diler instalacji a nie tylko wlasnie portfolio wiec w tym sensie nie jest to taki cios jak sie niektórym wydaje
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~bB86 [83.18.158.*]
    az napisze, bo mnie trzesie od tej selektywnej wiedzy jazzyego :) czasem cos tu jeszcze skrobne na tym forum...

oczywiscie ze wiadomo jaki bedzie wplyw podatku na Photona, i oczywiscie wiadomo, gdzie ten wplyw uderza - w TCI, ktore bedzie zmniejszone o 2mln/MWp, moze nieco wiecej/ MWp, (a warto przypomniec, ze Mostkovice zostaly przeszacowane swego czasu w gore o 7,5mln pln/MWp)

podatek przychodowy to 26% od dokladnie znanych przychodow, zatem ok 0,5mln zl rocznie na MWp, poniewaz te koszty ktore dotykaja elektrownie sa stale, to te 0,5 mln pln uderza wynik praktycznie tyle samo na wszystkich poziomach

I znaczenie najwazniejsze nie jest dla zyskow przyszlych, tylko dla obecnych, bo to dzis pho przeszacowuje i dzis releasinguje/refinansuje te elektrownie, generujac gotowke na projekty wloskie i niemieckie

• Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~nicpon [89.161.39.*]
    po piąte mamy quasi prognozę w komunikacie prasowym - do 2012 r zamierzają postawić 100 MW elektrowni..tu już widzimy że spółka nie zamierza zwalniać ..
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ertorolop [46.112.149.*]
    A te 100MW to razem z tym, co już wybudowali czy po prostu dodatkowo?Troche to niejasne. Wybudowali już ok.36MW , czyli zostanie 64MW do wybudowania. Znając komunikaty wcześniejsze wydaje mi się,że chodzi im o całkowite portfolio prac od początku istnienia spółki, czyli utrzymują tegoroczne przychodu lub delikatnie zmaleją. Moim zdaniem i tak ładnie to wygląda mimo,że super rozwoju nie będzie. Oczywiście wszystko pod warunkiem,że się uda.
    kurna skad sie tacy ludzie biora ja sie dziwie...tak ciezko pomyslec zanim sie napisze??

100MW to plan na do 2012 czyli na nastepne 2 lata.

W tym roku wybudowali dla siebie 18MW i drugie tyle EPC.
    Te 18 MW bedzie im dawac dodatkowy zysk. W tym roku bez tych dodatkowych zyskow zrobia 20-25mln zl netto i TCI na poziomie pewnie 50mln +

Myslec, liczyc, a nie bzdury pisac.

• Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ertorolop [46.113.156.*]
    Dnia 2011-01-05 o godz. 22:34 ~tropiciel_troli napisał(a):
    > kurna skad sie tacy ludzie biora ja sie dziwie...tak ciezko
    > pomyslec zanim sie napisze??

100MW to plan na do 2012
    > czyli na nastepne 2 lata.

W tym roku wybudowali dla siebie
    > 18MW i drugie tyle EPC.
    Te 18 MW bedzie im dawac dodatkowy
    > zysk. W tym roku bez tych dodatkowych zyskow zrobia
    > 20-25mln zl netto i TCI na poziomie pewnie 50mln +

Myslec,
    > liczyc, a nie bzdury pisac.

Nie zbudowali 18 MW EPC. TCI bedzie pewnie na poziomie delikatnie poniżej prognoz-netto + ok.0.4mln z 1MW.

. Widzę,że niewiele wiesz o spólce. Mam nadzieję,że nie trzymasz w niej sporo kasy, bo z takim doinformowaniem pewnie czujesz dyskomfort.

Co do 100MW, to na 99% pewne,że chodzi o całość prac. Jak to pisze zazwyczaj Hotar: tzw. track record.

Pozdrawiam

p.s. Mam akcje, ale wolałbym,żeby ignoranci zniknęli z akcjonariatu, bo potem sypią bez sensu..
    pojecia skrot myslowy nie znasz?
    TCI 0,4 z MW?
    A jak to policzyles? Zdyskontowales 20 lat doplat w tym 3 z podatkiem?

Mostkowice 0,8MW przeszacowali w gore o 7mln ponad...gratki liczenia i nie bycia ignorantem.
    Wroc do raportow i nauki zanim zaczniesz kogos pouczac. I lepiej sprzedaj te akcje zanim zaczna sie porzadne wzrosty.
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ertorolop [46.113.156.*]
    Znam pojęcie skrót myślowy. A ty? Chyba nie za bardzo. Po prostu kłamiesz a to już nie jest skrót myślowy :).
    Wiesz co to TCI? 0.4mln z 1MW to bardzo optymistyczna wersja. Odsyłam do chatu z G.H. Na edukację nigdy za późno.
    Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to proszę bardzo. Tylko, błagam, nie udawaj,że masz coś do powiedzenia na temat Photona :)
    Ile TCI bylo w 2010 z 0,8MW Mostkovic...kazdy moze sprawdzic.

i tyle twoich klamstw
    Dla uzupelnienia:

przeszacowanie Mostkowic TCI w 2010 roku to bylo okolo 7mln zl.
    0,8MW przeszacowali o 7mln mniej wiecej.

Nawet jezeli wrzucic w TCI 3 lata 26% podatku, to ni uja nie wyjdzie przeszacowanie 0,4mln na MW.
    0,4mln na MW to wyjdzie co najwyzej zysku z MW przed podatkiem w Czechach, a nie TCI.

A teraz wypad do ksiazek uczyc sie co to jest TCI, co to jest zysk netto i dlaczego leasing zwrotny jest potega, a my zyskujemy na tym kupe kasy nie wykazywanej jako zysk netto.

Gotowy trolik?? no to start!
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ROCCO [83.25.214.*]
    hihi....jadziem...i jak kolega wyzej pisal do ksiazek....kto sprzedawal po 3-4 ten nie wiedzial w co wszedl i tyle w temacie....pozdr
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~niejaki bB86 [83.18.158.*]
    ertorolop czy cos tam... nie kompromituj sie, bo naprawde nie masz pojecia jak smiesznie wygladasz w oczach ludzi, ktorzy te spolke naprawde sledza...

nie znasz mnie.. i niech tak zostanie.. ale kimkolwiek jestes, tropiciel na pewno wie o PHO duzo wiecej niz ty..

dam ci wskazowke, chociaz takim kolesiom ktorzy mysla ze sa lepiej zorientowani od innych a naprawde malo wiedza zwykle odpuszczam:

w chacie byla mowa o -1 do -1,1 mln EUR mniej TCI / MWp w przypadku wprowadzenai podatku na *20 lat*, a nie 3, to raz, Mostkovice byly przeszacowane w gore o prawie 2mln EUR/MWp to dwa.

p.s. masz chociaz zielone pojecie o robieniu DCF'a kiedy wszystkie dane sa znane?

over&out.
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ertorolop [46.113.38.*]
    Podpisanie się "niejaki ....." trąci straszną megalomanią. :) Tak, jak i reszta postu.
    Podpowiem: NPV projektu ta się zeruje. Vide chat z Hotarem. Dodatkowo Mostkovice to inna para kaloszy: Koszt pojedynczego projektu był zupełnie inny od projektów 2010. Począwszy od kosztu ziemi (lub zakupu konkretnego projektu) kończąc na koszcie kapitału obcego. Zadałeś sobie dużo trudu ze swoim opracowaniem, ale są w nim fundamentalne błędy. Nie można zakłądać,że podatek będzie funkcjonował przez pierwsze 3 lata- aktualnie istnieje poważne ryzyko przedłużenia tego okresu. Jest też oczywiście szansa na skrócenie.Banki to jednak nie są instytucje charytatywne.
    A na Photonie jestem od blisko 1.5 roku, więc proszę cię: nie sprzedawaj mi swoich"rewelacji". :)
    Zobaczysz wyniki za 2010. Zobaczysz TCI czy będzie bliżej 30mln czy 100mln. Na razie uległeś samozadowoleniu po napisaniu opracowania, które nie dość,że jest po prostu słabe, to przede wszystkim błędne.
    Bez odbioru.
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~tropiciel_troli [57.66.65.*]
    Ooo ciekawe ciekawe

Slowacje 3MW daja przeszacowanie czekaj czekaj...no jacha...wg Twoich wyliczen 3MW na slowacji przeszacuja o 1,2mln zl

Ehhh smieszny czlowieczek z Ciebie. Duzo piszesz, 0 konkretow.
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ertorolop [46.112.81.*]
    Średnio 0.4mln na 1 MW. I to był dopiero skrót myślowy mój ty słodki ignorancie. Czerp dalej wiedzę z postów na forum a zwłaszcza megalomana i dyletanta bb-86, to daleko zajedziesz . Jesteś kretynem mój drogi :)
    Myhyhyhy

Mostkovice: przeszacowanie w 2010 jakies 7mln
    Podatek wchodzi na 3 lata i to jest stan faktyczny. Nikt nie wycenia w oparciu o byc moze glabie.

14MW do przeszacowania, przy przychodach 2mln rocznie z 1MW (dyskontowane o 5% w dol co roku). Zrob sobie DCFa z 3letnim podatkiem, Zdyskontuj i zobacz ile jest warte.

Slowacja, zadnych podatkow, ciut mniejsze FIT, 3 MW - przeszacowanie pewnie w okolicach 5mln/ MW.

Ja tu uzasadnisz wyliczeniami 0,4mln / MW to porozmawiamy. Do tego czasu tylko sie osmieszasz snujac bzdurne teorie o koszcie kapitalu(ktory wzrosl o 1-2%) czy o kosztach inwestycji (ktore spadly na leb na szyje mimo braku spadkow w FIT).

Tropiciel Cie wytropil...przykro mi
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ertorolop [46.113.208.*]
    Ok. Czekamy na wyniki. Rozumiem,że zakładasz 100mln TCI? No cóż. :) Nauka bb-10 przynosi skutki. Polecam jednak samodzielnie myśleć. Wartość bieżąca netto projektów własnych spada do 0: :) - słowa Hotara.
    Mostkovice to zupełnie inna historia- inne koszty wyjściowe. Powtarzam, bo upośledzenie nie wybacza. Za ile kupiono ziemię i wybudowano tam elektrownię? - pytanie retoryczne w twoim przypadku, bo nie masz pojęcia :) Powtarzasz ten argument jak kataryniarz a on niestety odpada....
    Przedstawiasz elektrownie w Czechach jako eldorado- wytłumacz zatem chłopczyku wszystkim dlaczego spodziewane są masowe bankructwa i jest to dość oficjalne stanowisko? Skoro wszyscy mają po 7mln i więcej za 1MW na wejściu i spokojnie sobie leasingują elektrownie, to gdzie jest problem. Oj biedaczku.
    Trop sobie dalej. Na początek wytrop swój intelekt, bo gdzieś ci uciekł
    p.s. Photon i tak jest wart ponad 10pln za akcję, ale nie znoszę myślenia życzeniowego niedorozwiniętych amatorów- czuj się wytropiony :)
    Czyli jednak nie umiesz podac wyliczen tych 0,4mln / MW...czemu mnie to nie dziwi.
    Moze dlatego, ze Hotar mowil o wartosci 0 przy zalozeniu 20 letniego podatku, a tys jak widac nic nie skumal. Sprawdz daty chata i daty ogloszenia zalozen do podatku.

Tak to jest z trolami. Operuja na uogolnieniach, a przy konkretach sie wywracaja siegajac po manipulacyjne sztuczki.

Slowacje tez juz policzyles? Tez do 0 spadla. No to gites.
    Dla mnie to mozesz nawet ujemne TCI sobie zapodac w wyliczeniach, tylko nieswiadomych nie strasz.

Trol proboje tropic...smiechu warte.
    Wroc z wyliczeniami i nowym IP antyczechu i workudobicia.
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ertorolop [46.113.208.*]
    Widzę,że jednak cię ruszyło i zacząłeś węszyć. Tak to już bywa w przypadku pustkę w głowie. :)
    A moje wyliczenia tj. TCI na poziomie 30-35mln za całość a nie 100 czy 80mln zobaczysz w raporcie już w połowie lutego.
    Czyli wyliczen nie masz..no i o to chodzi wlasnie.
    Piszesz ze 0,4mln/MW a nawet tego nie masz policzonego w zaden sposob? Nawet tyle nie potrafisz? Zestawic tu nam te swoje liczby, zeby udowodnic, ze to co mowisz to nie zwykle naganiactwo tylko cos co powinno sie wziac pod uwage.

No ale czego sie spodziewac po zwyklym trolu.

Wytropiony, odstrzelony...anty sranty
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ertorolop [94.254.209.*]
    Moje wyliczenia zobaczysz w raporcie. Póki ci: Photon na 20 pln!!!! :)
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~photon [178.36.12.*]
    100 mln TCI hłe hłe hłę - jakiego on się świństwa najarał, że wyszły mu takie bzdury, sam Hotar w wywiadzie powiedział , że wszystkie projekty czeskie bedą na około zero; Słowacja zrobi lekki plus dzieki czemu zrobią może ledwo prognozę; takich bzdur to już dawno nie czytałem ale zawsze się można pośmiać hłe , hłe , hłe

napisz jeszcze o zysku w 2025 , hłe hłe hłe, strasznie marne te twoje naganianie
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~ROCCO [83.25.204.*]
    twoje jeszcze marniejsze hłe hłe hłe....patrz i sie ucz...
    I jak tam twoje 35mln TCI....idz sie jebnij w ten glupi leb entosrolopie naganiaczu
    kurczę, przez tyle tygodni pan ertoloro vel 5 innych antyczeskich nickow taki byl przekonany ze rozumie te firme lepiej od innych..

Na takich jak ty moze byc tylko jedno. Quote z press release.

W ubiegłym roku Spółka osiągnęła przychody w wysokości 2,489 mld CZK (98,4 mln EUR, 392,9 mln PLN). To wzrost o ponad 370% w stosunku do 2009 roku. Dochody całkowite (TCI) w wysokości 435,6 mln CZK (17,4 mln EUR, 68,9 mln PLN) wzrosły w porównaniu z 2009 rokiem o ponad 630%. Bez podatku naliczonego wstecz w odniesieniu do elektrowni fotowoltaicznych w Czechach, dochody całkowite Photon Energy osiągnęłyby poziom 665 mln CZK (26,3 mln EUR, 105 mln PLN).

Pozdro, smiesznie sie czyta teraz ten watek. Nie sadzisz?
    Aha, no i zostało jeszcze 3 MW na Słowacji, które nie są zaksięgowane czyli kolejne 15mln PLN.

Czyli razem ok. 85 mln (120mln bez podatku) PLN.
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~słoneczko [78.8.47.*]
    Coś czuję, że przed nami potężne wzrosty. Już na stronie stock pokazali uaktualnione wskaźniki - po prostu rewelka (c/z poniżej 2)
  • Re: PHOTON-PERŁA NC Autor: ~rwpae [46.112.109.*]
    Jak tam bb86? :))))
[x]
PHOENIX -6,67% 0,14 2014-01-13 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.