"Znacznie większy potencjał wzrostowy mają ciągle małe i średnie firmy. Będą one szybciej poprawiać wyniki niż duże podmioty, a dodatkowo notowane są nadal przy stosunkowo atrakcyjnych wskaźnikach. Historycznie małe i średnie spółki włączają się do intensywnych wzrostów dopiero po dłuższym okresie hossy i myślę, że ten czas właśnie nadchodzi."
"Cały czas uważam, że duży potencjał ma branża spożywcza, która wcale nie jest tak defensywna, jak można przypuszczać. Jest wiele głosów, które wskazują, że ta hossa będzie właśnie opierać się głównie na spółkach spożywczych i żywnościowych."
Dnia 2011-01-07 o godz. 11:32 ~lukas8i8 napisał(a):
> ciezko tu kupić wiekszy pakiet, po 18 chyba juz nie bedą
> sypac wiec powinny zaczac sie wzrosty pod wyniki
No nie przesadzaj, ze ciężko. Wystaw na kupno 100 tys akcji po 18 gr to zobaczysz, że dostaniesz. Musi sprzedający wypróżnić się do końca by zaczęło rosnąć.
A ja uważam , ze sprzedającymi jesteśmy my sami , tzn osoby , które zakupiły papier kilka i naście miesięcy temu i widząc kiszenie oddają.
Cena kursu zbliżona , jak dwa lata temu , gdy spółka liczyła straty , teraz fundamentalnie jest to już całkiem inna spółka przynosząca zyski a kurs "nadal stoi' ( do czasu ) , choć technicznie sprawa wygląda bdb , trend spadkowy został przełamany w listopadzie ub.r. na sporych obrotach , od tego czasu konsolidujemy się przy górnym poziomie świeczki tygodniowej z 19 listopada ub.r.
Wiele wskażników mówi nam , że definitywnie zakonczyliśmy trend spadkowy.
Tutaj skok kursu moim zdaniem nastąpi bardzo dynamicznie i nie każdy załapie się na tak promocyjne ceny jak teraz , ja już nie dokupuję , swój pakiecik mam.
Pozostali niech sprzedają i kupują wedle własnego uznania :-)
Odpalcie sobie wykres tygodniowy dla Epigona.
Dzienny jest nieadekwatny przy stagnacji ponad 2 lata.
MACD na tygodniowym tydzień temu dało po raz pierwszy od 2 lat sygnał kupna.
Masz całkowitą racje , tygodniowy jest bardziej czytelny , ja na razie na nim się opieram.
A chwilkę temu ktoś wchłonął podaż na 19 gr
teraz powoli będziemy przechodzić na wyższe poziomy.
Dnia 2011-01-07 o godz. 17:38 ~lukas8i8 napisał(a):
> cos sie ruszyło ale fix nie za ciekawy moze dzieki temu
> jutro jescze ktos mi sprzeda po 18 mam mały pakiet po
> jakies 15 gr
Fix nieciekawy ????????? Bardzo dobry. Świadczy o tym, że ktoś specjalnie zbił w dół, by jeszcze jak najdłużej nie pokazywać wzrostów i zebrać maksymalnie ile się da. A co było dalej na fixie ? Dostał coś ? Guzik. Nic. I to jest pozytywne. Ci co mieli oddać po 18 gr oddali. A nie wiem czy nie widziałeś na dogrywce, jak ktoś sprawdzał sprzedaż czy nie ma ukrytych na S i okazało się, że nie.
Tygodniowy MACD pokazuje od paru sesji, że jest po 2 latach sygnał kupna. Ja dobrałem 2-3 tygodnie temu. A teraz siadam na dupie i obserwuję. I czekam. Za miesiąc wyniki.
tak w poniedziałek moze sie uda dokupić . widziałem fix ktoś ustawił na s 600 tys i wyszło 22 gr . na spółce jestem od ponad roku kilka razy udało sie sprzedać wyzej i odkupić kilka groszy taniej ale teraz powinno w końcu wybic na 30 gr wzkaznik c/z i tak nie bedzie duzy .
dobrze dobrze. Już mam prawie 2 mln oddam po 99 gr, chyba że wcześniej wyrzuci Kłos :)
Do Sławka:
- zapamiętaj tę nazwę (a propos naszej rozmowy sprzed roku) Black Tulip Medical Group :) dam cynk.
Pozdro dla wszystkich, do lutego test 30 gr, mam nadzieję :)
Zostały do pokonania jeszcze dwie srednie. Na miesiecznym na 0,19 i na kwartalnym na 0,21.Przyjdzie czas i na nie ale oprocz tego jest kilka sygnalow sprzedazy na tyg. pewnie pokisimy sie jeszcze w przedziale 0.18 do 0.19
Dnia 2011-01-08 o godz. 22:54 ~PC napisał(a):
> Zostały do pokonania jeszcze dwie srednie. Na miesiecznym
> na 0,19 i na kwartalnym na 0,21.Przyjdzie czas i na nie ale
> oprocz tego jest kilka sygnalow sprzedazy na tyg. pewnie
> pokisimy sie jeszcze w przedziale 0.18 do 0.19
Odpal sobie wykres tygodniowy dla Epigona, nie dzienny.
Dzienny jest nieadekwatny przy stagnacji ponad 2 lata.
MACD na tygodniowym tydzień temu dał po raz pierwszy od ponad 2 lat sygnał kupna.
Te wskaźniki , które ty przytoczyłeś są mylne. Już dawały mylne sygnały. Zresztą obserwuj kurs przez najbliższe 2-3 tygodnie.
Wkleję tygodniowy MACD dla Epigona za ostatnie dwa lata:
http://w788.wrzuta.pl/obraz/42X813hXjMl/company.aspx
i powiększony za ostatni rok:
http://w788.wrzuta.pl/obraz/1PmJvgt77lf/company.aspx_1rok
Za ostatni rok na siłę może ktoś się doszukiwać nawet formacji spodka na tygodniowym, ale .... wystarczy, że była konsolidacja ponad dwuletnia. Tak długa rzadko się zdarza, jak doda się do tego wyniki za 2010 r , które poznamy za m-c to wybicie pewne. A chyba już to czuć , bo powoli papierów na podaży coraz mniej.
chyba niedługo zmieni się adres korespondencyjny EPI
"Po okresie przestoju Słupska Specjalna Strefa Ekonomiczna znowu kusi inwestorów. Pod koniec roku firma Milarex, w kooperacji z Morpolem, ruszyła z budową przetwórni ryb. Pracę może tam znaleźć nawet tysiąc osób.
- Część zakładu ma zostać oddana do użytku w połowie przyszłego roku - mówi Jerzy Malek, właściciel firmy Morpol. "
Jeszcze trzy sesje , no i się nic nie stanie. Będą dobre wyniki to się MKS wywali ze wszystkiego do końca w przedziale 22-23 i tyle. Co nic nie zmienia w scenariuszu pozytywnym dla tego waloru.
mks sprzeda tylko komu. Perspektywa zmiany akcjonariatu jest pewna , pytanie po ile. Przy dobrej sprzedaży mamy 1zeta za 6mc. Morpol rozda tu karty a nie my.
Co im idzie słabo ?
W ostatnich 3 miesiącach tylko 3 lub tygodnie były z obrotem poniżej 1 mln szt
Pozostałe 12 tygodni miało obroty ponad 1 mln szt, a były chyba z 3 razy tygodnie z obrotami ponad 2 mln i 2 tygodnie rekordowe z obrotami ponad 6 mln szt . W sumie w ostatnich bodajże 4-5 miesiącach obrót wyniósł ponad 25 mln szt. Jeśli więc miesięcznie obrót wynosi ok. 4-6 mln szt, a MKS zostalo ok. 4 mln szt to już całkiem niedługo pozbędzie się tego co mu pozostało.
Małek zrobił swoje. Kupil te akcje dofinansował EPI, a jak wyszli na prostą to odbiera kasę. W sumie po co mu będzie aż tyle akcji jeśli i tak przejmie akcje Kłosa, bo tego chyba każdy jest pewien.
Dnia 2011-02-11 o godz. 12:40 ~epi napisał(a):
> jesli kupi akcje od klosa to i tak bedzie musial oglosic
> wezwanie na pozostale akcje, wiec po co sprzedaje
> teraz??skoro te akcje do niego wroca??
A kto cię tak okłamał?
Kto powiedział, że on obejmie wszystko ?
Mogą to być np. 2-3 podmioty.
a moze zbilansuja kapitaly i sprzedadza spolke po nominale komus z nowym pomyslem. Bo zmiana nazwy dostawcy na opakowaniach to dla morpolu pikus. a kolega malka zostanie bez dlugow.
C/Z = 9,5 przy 22gr
ale to nic nie znaczy, oprócz majątku obrotowego spółka posiada nic
wszystko zależy od widzimisie pana M, jak coś mu odbije to EPI nie będzie miała co sprzedawać
punktem-kluczem do przyszłości i kursu EPI są akcje Kłosa, póki nie zostanie wyjaśniona ich kwestia to kurs nie ruszy
z drugiej strony jak pojawi się komunikat o przejęciu akcji Kłosa przez Malka lub którejś z jego spółek to o załapaniu się na akcje po obecnych cenach można będzie tylko pomarzyć, ze 3 sesje co najmniej kurs będzie wisiał
póki co nie ma powodów do obaw:
„W miesiącu styczniu 2011 roku nie wystąpiły w otoczeniu rynkowym zdarzenia i tendencje, które mogą mieć istotne negatywne skutki dla kondycji finansowej oraz wyników finansowych emitenta”
znów będziemy teraz mieli wyczekiwanie i spekulacje, moje są takie:
obecnie Morpol prawie całą produkcję sprzedaje na export, brak mu mocy produkcyjnych, ale jak w tym roku wybuduje nową fabrykę pod Słupskiem i zwiększy moce produkcyjne to może znacząco zwiększyć sprzedaż w kraju – być może poprzez EPI
ja mam czas, potrzymam akcje i dokupię jeszcze, nie darowałbym sobie jakby pozytywny scenariusz się zrealizował i kurs by mi uciekł
p.s.
ktoś w coś gra, paczki po 100 k na S każdym poziomie nie darmo stoją i straszą
To samo pisałeś przy poziomie 13-15 gr , że nie ruszy i że trzeba czekac na ruch akcji Kłosa, A bądź co bądź od 15 gr to juz mamy 50% wyżej. Określ się wreszcie.
Rozumiem ze wyciągnąłeś juz wnioski ze swojej metody porownawczej EPI z Eskimosem.Epi szeroka baza gdzie w listopadzie powstaly powazne sygnaly kupna na wykresie tyg. i mc no i caly czas sie umacnia a ze korekty po drodze to narmalna sprawa w trendzie wzrostowym.Na dzien dzisiejszy na wykresie dz. tyg. i mc nad wszystkimi srednimi 0.2 dziala jako wsparcie na mc pozostaje tylko srednia ostatnia kwartalna na poziomie 0.23
"W miesiącu lutym 2011 roku nie wystąpiły w otoczeniu rynkowym zdarzenia i tendencje,
które mogą mieć istotne negatywne skutki dla kondycji finansowej oraz wyników
finansowych emitenta. Spółka kontynuowała rozwój."
tak jak pisałem w jednym z powyższych postów, układanka dobrze się układa
MK Delikatesy to prawie jak Milarex
chyba niedługo zmieni się adres korespondencyjny EPI
"Po okresie przestoju Słupska Specjalna Strefa Ekonomiczna znowu kusi inwestorów. Pod koniec roku firma Milarex, w kooperacji z Morpolem, ruszyła z budową przetwórni ryb. Pracę może tam znaleźć nawet tysiąc osób.
- Część zakładu ma zostać oddana do użytku w połowie przyszłego roku - mówi Jerzy Malek, właściciel firmy Morpol."