W ostatnim okresie fajnie nam przyrasta portal archispace.pl po zastoju kwietniowo-październikowym praktycznie co tydzień pojawia sie nowy producent.
Tak coś o rozwoju tego cudeńka- Rejestracji na dzień 24.05.2009r. dokonało ponad 19000 projektantów 120 producentów.
Dziś mamy 18.12.2010r ponad 27000 projektantów oraz 157 producentów (+7 w m-cach listpad-grudzień) . W 1,5 roku przybyło nam 31% kont producentów oraz 42% użytkowników. Wiadomo że największe wpływy są z kont producentów gdzie abonament roczny jest w przedziale 3-6 tysięcy PLN a największa kasa jest zbierana za tworzenie bibliotek nawet kilknaście tysięcy PLN za stworzenie biblioteki produktów. Płatne Konta projektantów to abonament roczny 47PLN. A więc jak to obecnie może się przedstawiać
157x5 000=0,785mln (abonament roczny)
25x7 000= 0,175 mln (biblioteki w ciągu roku)
27000 3%x45 = 0,03645mln (abonament roczny projektantow)
Przychody łącznie wynoszą 1 mln przy badzo wysokiej marży grubo powyżej 50% zyski z archispace mogą wynosić już 0,5-0,8 mln. Gdyby przyjąć że w kolenym 1,5 roczny okresie (czerwiec 2012r.) dynamika przyrostu portalu była taka sama to zyski z tego tytulu pzekroczą 1 mln PLN Niech no tylko marże na oprogramowaniu wrócą powyżej 10% np w 4 kwartale gdze koszty pozyskania klienta już nie będą zwiększane tak jak to było w 2 i 3 kwartale (marże 5 i 1% nie wiem czy chodziło o lepszy skup ale coś mi podpowiada że mogło tak być ) a przecież jeszcze Autor chce zaparcowac na 600 tysi i braujące 0,8 mln w 5 kwartalów musi odrobić DesArt w 4 kwartale również nie taki ostatni będzie ale cichosza
W teorii gites?
Przedstawiłem tu tylko jedną część układanki ale jak wiemy nie najważniejszą. Bo co z tego że gdzieś tam uciułali więcej 0,8 mln niż w 2008r jak ubyło im 2 mln zysków z oprogramowania i o tyle wynik byłby lepszy gdyby dalej zarabiali na oprogramowaniu tyle ile zarabiali w latach 2007-2008 (kwartalnie średnio 0,7mln). Niby paleta produktów oprogramownia jest coraz większa ale to w żaden sposób nie przekłada się jak dotąt na wynik. Co prawda można się pocieszać że gorzej tu być już nie powinno no bo jeśli w 3 pierwszych kwartałach zysk z tego tytułu to 0,3mln stanowi to małą nieistotną kropelkę od taki malutki dodatek do dzialalności Procad gdzie na pierwszy plan wychodzą powolutku ale systematycznie usługi własne oraz dobrze trzymające się szkolenia. Mam taką nadzieje że konkurencja Procadu ma się jeszcze gorzej i w m-cu lutym część firm nie wyrobi norm na akredytacje autodesk i zniknie z rynku co wpłynie na popawę na rynku oprogramowania- zwrost marż i przychodów- silniejsi przetrwają i zbiorą żniwa :)
W zasadzie po 3,4 i1 kwrtale + nowa umowa wydawało się ze coś drgneło w temacie oprogramowania aż tu nagle taki dooooł - choć coś tam w kosztach pozyskania klienta przyszaleli i zachachmecili - może to te Procadexpa ? no ale patrzac na przychody przy wsparciu kredycików 50/50 tez mizernie to wyglada :( tylko 3mln kwartalnie :(
No ale jeśli Prezes twierdzi że listopad, pażdziernik były bardzo dobre a grudzień zapowiada się na dobry wypada mu uwierzyć :) w zasadzie kilka razy nie zawiódł w swych przeliczeniach nie licząc prognoz z prospektu emisyjnego
powiedz czapajewo ile jesteś w plecy ze tak naganiasz. Moim zdaniem póki nie wejdzie ktoś znaczacy dopóty ten papier bedzie dołował - do 1,50 ot tyle w temacie. A co do twoich wyliczeń to wielką niewiadomą są koszty - firma faktycznie jak to napisałeś chachmęci w tej części bilansu
pozdrawiam
Moge napisać
Zacząłem brać Procad jako żółtodziób po wyjściu z Hawe w 2007r październik (fajny zysk) przy cenie 4PLN i od razu zjechaliśmy parktycznie na 2,50PLN. Dobierałem więc systematycznie po 300 - 500 sztuk non stop. Najniżej miałem akcje kupione po 99 groszy i w zasadzie średnio 14 000 akcji brałem po 1,40PLN je owaliłem średnio po 3 PLN. 14600 akcji z czego 1600 (za free dywidenda) brane jest ze średnią coś około 3PLN .
włożona kasa w Procad w okresie 3 lat = 14000x1,40PLN=19600PLN
13000x3PLN=39000PLN
=58600 PLN
Sprzedane akcje Procad 14600x3= 43800PLN
bilans - 14800PLN (dalej wsadzona kasa w Procad)
posiadane akcje Procad =14000 14000/14800 = 1,06PLN za akcje (wirtualny zysk ponad 100%)
Troche lepiej to wyglada jak się lodejmie 7-8 tysi PLN zarobionych wceżniej w 2007r.
Nie powiem 2010r był dla mnie bardzo nie udany w styczniu miałem 4 spółki na oku z czego MWTRADE (1000%). MOże 2011r będzie lepszy - teraz aktualnie posiadam 3100 B3S oraz deczko o2o :)
Z łanem się chce zaraz roztać ale swoje chciałbym wziąść zeby nie było że mrówa jestem i od razu ładuje na Procadziaka - ale to zależne od łana
Na B3S jestem do kwietnia 2011r. i stale celuje coś kupić niżej niż 2,1 PLN ale za nic nie wchodzi :(
PRD planuje deczko sprzedać też w kwietniu po lepszych wynikach za 4 kwartał ewentualnie po 1 kwarale który też uważam że będzie lepszy niż rok temu a 8000szt chce sobie zostawić kolekcjonersko to te na dyszke co chcą lecieć :)
Witam po świętach - mam nadzieje że dla wszystkich szczęśliwe
Cos tak patrze że dziś zakończyliśmy obrót a od 3 grudnia sesje dłuższe- e tam na naszym procadziku to nie ważne Może jakbyśmy an te 2 fixy przeszli było by ciekawiej
Swoja drogą to ciekawe ile wzieli za takie wdrożenie Jakie sa perspektywy dla rozwoju tego rynku
http://www.procad.pl/pf/page/mngt/obj/99969_SAPA_Aluminium_wdraza_zarzadzanie.html
W m-cach listopad - grudzień przybyło 10 kont producentów z nowymi bazami produktów. Stworzenie jednej bazy czasem to kilknaście tysięcy złotych Można stwierdzić że portal rozwija się w szybkim tempie i same wpływy z abonamentów coroku stale się zwiększają- podejrzewam że zysk w styczniu/grudniu z tego tytułu jest największy
Oprogramowanie jeśli promocje autodesk zaskoczyły (a jest tego troche w każdym segmencie asortymentu) i w 4 kwartale ujrzymy przychody podobne do tych jakie miały miejsce 2-3lata temu (7mln) a marża na oprogramowaniu będzie podobna do tej z przed roku (12%) to będzie pięknie 0,84 mln z oprogramowania jak za dobrych starych czasów czy jest to możliwe pewnie tak ale jak nawet wyrobia połowe tego to przyrost usług własnych wienien nadrobić te kilka set tysięcy - liczę że zysk na sprzedaży usług z oprogramowania w 2010r przeskoczy na luzaka 1 mln (względem 0,8 mln 09)-po cichutku liczę że będzie to 1,1 mln Jedno co mnie zastanawia to gdyby tak było po dodaniu Autorka z 0,2mln to operacyjniaka osiągnelibyśmy normalnie 0,90 mln a to normalnie wydaje się jakoś zbyt optymistyczne ale w zasadzie ja nim jestem Nie czarujmy jesli Procadzik ma być wielki po dyszcze to takie wyniki w cuglach winny się sypać- nikt tu nie siedzi dla śmiesznych 0,5 mln co roku