Niektórzy piszą że jestem mistrzem propagandy i lepsiejszy jestem niż Gebels- zresztą sam zazwyczaj łykam to co napiszę :) ale staram sią pisać akurat tak jak to czuje. Czy jest to ten moment - nie wiem - Ja napewno po 2,40 PLN nie opylę choć wiem że pewność na giełdzie nie istnieje więc kto go tam wie- napewno jest to moja opcja na dziś.
To oświeć mnie.... Ja kupowałem procad jak spadało, moja średnia to 3,1.
Najpierw wydawało mi się, że 3,5 to dobra cena więc kupiłem pakiecik. Potem spadło do 3,2 wciąż wydawało mi się to dobra cena więc dokupiłem...
... Potem było sypanko i wyszło 2,9 (korzeń?)... No skoro facet straci to ja mogę zarobić, więc kupiłem i co ??? I straciłem jeszcze bardziej.
Siedzę na Kopexie, i PRD. Szczerze.... Nie wiem jaką strategię teraz przyjąć. ProCad to świetna spółka, która w ciągu jedno kwartału jak podniesie marże może mieć gigantyczne zyski, nie ma realnej konkurencji na rynku zarówno w PL jak i EU, mają najniższe ceny i koniec kropka....
... Kopex to inna bajka. Kiszę się jak nie wiem. Bańka narasta i potrzebuję optymizmu, bo zacznę powoli wywalać.
Sorry za dużo błędów właśnie wróciłem z pracy. Cała sytuacja nie byłaby tak tragiczna, gdyby nie fakt, że WIG rośnie, a WIG20 w tym czasie pędzi. Myślę sobie zainwestuj w CPS, drogie, ale może być jeszcze droższe, baa pewnie mniej stracę na KGHM, które jest bańką spekulacyjną....
... Abstrakcyjne sytuację podaję. Kopex spadł, a wig rośnie. To jest przyczyna mojego nie szczęścia. Bo papier jest słaby i ma mała płynność...
Jak przyjdzie korekta na WIGu to może spadnie jeszcze bardziej (możliwe). Boję się korekty na szerokim rynku. W takim wypadku cena 2zł to tylko kwestia czasu.
Przedewszystkim Korzeń tu nie stracił a dobrze zyskał - On walorek miał w znacznie niższej cenie niż sprzedał no a przedewszystkim podyndał kilka razy kursem i coś extra wpadło napewno. Więc tu ciebie moge oświcić z cała pewnością.
Co do marży Procadzika- faktycznie jakby marża na oprogramowaniu wróciła na poziomy >20% z lat 2007/08 to wynik byłby o 3 mln lepszy. W ostatnim okresie marże wynosiły 2009 1q 9% 2q9%3q12%4 12%
2010 1q9% 2q5% 3q1%
Wyraźnie widać jak mocno spadły (skup?) w ostatnich dwóch kwartałach Zarząd wyjasnia że marże w rzeczywistości jednak nie zmnijeszyły się istotnie i wpływ na tak znaczącą obniżkę miały wyższe koszta pozyskania klienta, które obciążyły bieżący wynik a mają przynieść profity w kwartałach następnych m.in w 4 kwartale. Jeśli to prawda to marże na oprogramowaniu w 4 kwartale wyniosą 9-12% przy tradycyjnie zwiększonych przychodach w 4 kwartale 5-7 mln średnio może dać nam wynik 0,5-0,7 mln ( w 3 q było to zaledwie 9 tys!!!). Mogę dodać że przykładowo Autocad LT 11 kilka miesięcy w Procad można było kupić za 4700PLN netto teraz trzeba dać 4850PLN (na rynku trudno o taniej-a pamiętajmy że tylko w Procad kredycik 50/50 bez oprocentowania) wzrost marzy 3 %. Promocja autocada LT (300euro zwrot) kończy się 15.01 i sądzę że w ostatnich i bieżących jeszcze miesiącach troche zysków z tego wpłynie (być może stąd Prezes mówi o bardzo dobrych wynikach za m-ce padziernik-listopad i zapowiedzi dobrego grudnia). Hm z moich obserwacji zauważyłem spory ruch na portalu archispace.pl gdzie przybyło calkiem sporo producentów już 156 (a czasami taki producent płaci kilkanaście tysięcy za konto i jego obslugę) przy 27 000 użytkownikach. Ponadto uważam że AutoR walczący o akcje (600 tysięcy) w 4 kwartale odnotuje sporą oprawę bo to też firma zarabiająca głównie pod koniec roku - zostało 5 kwartalów gdzie muszą wypracowac 0,8 mln jeśli chcą przejąć całą pulę akcji a zyski są głównie w ostatnich kwartałach- wychodzi że musieliby wypracować 0,5 mln z czego 0,25 mln dla Procad - była by bajka :).DesArt myśle że w 4 kwartale w którym też najwięcej zarabiają nie zminusują i odrobią być może na zero wyjjdą. Być może ztąd ten optymizm Prezesa na miesiąc przed końcem roku. Następnie istotnym wydarzeniem będzie miesiąc luty - weryfikacja przez auodesk partnerów -może część konkurencji odpadnie ??
Wiesz o ile dobrze pamiętam to Procad ma umowę 3 letnią z autodesk i jakoś nie sądze że autodesk zrzeknie się profesjonalnej dystrybucji opierającej się na firmach typu Procad oprogramowania wartego powyżej 20 000 PLN-musi deczkow spomagać firmy szkolace bo jak ich zabraknie to autodesk może nie będzie takim monopolistą na rynku . To że zdecydowali sie tak zrobić na prostych autocadachLT szkoda ale to już dawna historia.
Ja uważam, że akurat w PL nie mają szans. Po pierwsze cena softu byłaby większa. Paradoksalnie autodesk musiałby się w PL rozwinąć by móc sprzedawać, a w dodatku wziąłby prowizję od ryzyka....
... Pewnie by to się mu nie opłaciło bo w PL mamy własne zwyczaje. PRD idealnie się w nie plasuje. Ma sieć sklepów, wsparcie, elastyczność....
... To co innego niż sztywne warunki w sklepie internetowych, gdzie dostajesz soft w wersji beta za 20k i w dodatku z każdym service packiem działa coraz gorzej.
Jest jeszcze kwestia usług własnych. Przykładowo dynamiczny rozwój portalu archispace.pl gdzie założenie i utrzymanie konta z usługami (np. stworzenie biblotek 3D) konta przez producenta to koszt 3000 - kilkanaśie tysięcy PLN plus 47PLN konto zwykłego śmiertelnika a jest już ich 27000 i zapewne jakiś procent to płatni co roku klienci. Zauważyłem że portal rozwija się głównie w okresie listopad - kwiecień i pewno w kwartałach 4 i 1 z tego tytułu uzbiera sie całkiem pokaźna kwota. Mozna pokusić się o przeliczenie 156 x 5 tys = 780 tys 3% x 27000x47PLN=38 tys Wychodzi że mogą mieć z tego 1 mln rocznie - zysk po odjęciu kosztów głównie za tworzenie bibliotek producentów pewnie to ponad połowa. Przyglądając się dłużej można stwierdzić że biznes ten rozwija się w tempie co najmniej kilkunastu % rocznie. Przychody zapewne nie imponują ale jeśli weźmie się pod uwagę ogromną marżę to może wyjść kwota zbliżona jaką uzyskują ze szkoleń gdzie mają 0,3mln kwartalnie zysku. Zresztą widać że pozycje usługi własne a to m.in może nawet głównie jest portal archispace.pl się rozwijają i utzrymują się średnio na poziomach 0,2 mln kwartlenie. Faktycznie wystarczy teraz lekkie drgnięcie in plus w oprogramowaniu i będzie dobrze bo gorzej niż w 3 kwartale (marża 1 % związana z pozyskaniem klienta w okresie skupu) już być nie powinno.