• Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~rybak [89.76.126.*]
    Choć do końca 2010 r. zostało jeszcze 20 dni, wrocławski Budopol może już dziś uznać mijający rok za całkiem udany.

Przychody spółki rosną dzięki wzrostowi skali działalności akcjonariusza i jedynego klienta – Gant Development. – Mam nadzieję, że w 2010 r. pobijemy rekord przychodów z 2008 r. – mówi Mirosław Motyka, prezes spółki. By pobić rekord, Budopol musi w IV kwartale zaksięgować ponad 35 mln zł przychodów wobec 81,2 mln po trzech kwartałach tego roku i 69,1 mln zł w całym 2009 r.

Prezes ma nadzieję, że 2011 r. okaże się jeszcze lepszy – Chciałbym, by 2011 r. Budopol zamknął z blisko 200 mln zł przychodów. Obecnie portfel zamówień na przyszły rok to 110 mln zł, nie licząc udziału kontraktu na realizację projektu Odra Tower – szacuje Motyka. Zdobycie przez Budopol opiewającego na 50 mln zł kontraktu na budowę wieżowca w centrum Wrocławia było sporym zaskoczeniem. Faworytem do kontraktu była inna spółka z GPW, Intakus, również powiązana z Gantem.

Uzależnienie spółki od jednego zleceniodawcy jest krytykowane przez analityków. Motyka wierzy, że w przyszłym roku Budopol będzie w stanie zawrzeć pierwszy zewnętrzny kontrakt na budownictwo kubaturowe. – Nowy szef pionu oferowania odważniej kalkuluje oferty, co powinno przynieść pierwsze efekty – ocenia prezes.

Nawet bez kontraktów od innych niż Gant deweloperów Budopol w 2011 r. zdywersyfikuje źródła dochodów, a to dzięki właśnie dopiętemu przejęciu niewielkiej firmy drogowej Zebud. Na jej zakup wydano 0,7 mln zł. Większe, bo szacowane na 5–6 mln zł, wydatki związane będą z dokapitalizowaniem spółki. Motyka liczy, że Budopol-Zebud, zasilony kapitałem obrotowym przez Budopol, już w 2011 r. znacząco zwiększy skalę działalności.

– Chcemy, by firma zaczęła startować w przetargach o wartości do 5 mln zł. Na rynku jest wiele kontraktów drogowych, po które potentaci branży nie schylają się ze względu na ich stosunkowo niewielki rozmiar. Początkowo chcemy zaistnieć w tej niszy – tłumaczy Motyka. Przejętą spółką będzie zarządzał dotychczasowy właściciel Edward Zawojski. Budopol myśli już o dalszych zakupach. – Szukamy m.in. firmy instalacyjnej. Przejęcie będzie możliwe dopiero po zreorganizowaniu Zebudu, co jest dla nas priorytetem – mówi Motyka.

http://www.parkiet.com/artykul/25,995893.html
  • Re: Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~kk [83.28.56.*]
    jak widać ch****ja dają takie informacje z jakiegoś dziwnego powodu zawsze znajdzie sie jakiś ynwestorzyna który z zamiłowaniem upycha po kilka lub set kwitków taniej... także za wuja pana normalnie tu nie bedzie bo szmaciarnia miesza jak chce.
  • Re: Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~bidok [78.152.230.*]
    niedobrze mi sie robi na te jego klamstwa przejeli spolke za 700 tys zl a sciagli z rynku prawie 25 mln zenada a po drugie cokolwiek nie powiem prezio to do kazdej daty trzeba dodac miesiac albo dwa bo taki jest slowny !!!!!. dla mnie ta firma to gniot a ja jestm frajerem ze wszedlem w nia i przyznaje sie do tego . bw to kupa!!!!
  • Re: Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~open [80.48.115.*]
    Takie obroty to może jakaś dywidenda by się należała za posiadanie ich śmieciowych akcji i trzymania ich na rachynku w mBanku.Jak bym założył lokate z pieniędzy prezeznaczonych w tego gniota to bym miał chociaz procenty przez te wszystkie lata a tak tylko nerwy i kasa stracona i jak poprawy nie było tak nie ma i się nato nie zanosi,jak sądzicie?pomażyć można o zyskach i wypłacie bonusa tak samo jak prezio maży o 200 melonach,budopol to dziwna spółka.Myśle że jest mnóstwo osób zrobionych w balona na tej dziwnej spółce,ale już nawet nie mają siły i ochoty pisać o tej zasyfiałej sytuacji jak tu jest od bardzo dawna,prawda?
  • Re: Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~pluto85 [109.207.153.*]
    Spolka ma dosc niespotykana strukture kapitalu. 70% wartosci ksiegowej jest ulokowane w obligacje Ganta z pozostalych kapitalow spolka pracuje i osiaga spore zyski, przejmuje spolke i chce ja dokapitalizowac. Pomarzyc mozna by bylo o zyskach, gdyby caly kapital pracowal, a nie tylko 30%. Nie mniej spolka jest skrajnie niedowartosciowana, Budopol ma samej gotowki (wraz z obligacjami z rentownoscia okolo 6% rocznie) ponad 1 zl na akcje, a do tego generuje zyski, w przyszlym roku blisko 0,2 zl na akcje, dla mnie wiec liczy sie przyszlosc -za okolo 4 lata wk/akcje przekroczy 2 zl.
  • Re: Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~adam [89.76.126.*]
    czyli co panowie wspinamy sie w gore na budopolu ? korekta byla to i wzrosty teraz zagoszcza. cel to zdobyc 2 ,4 do wiosny.
  • Re: Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~vb [89.238.47.*]
    Budopol zawsze rósł czyli kurs akcji jak był bankrutem tylko to mu słuzy.Rok 2007 bankrut a kurs akcji 10 zł.
  • Re: Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~stefek [95.171.120.*]
    Powalająca logika.

"Kurs akcji zawsze rósł w 2007r było 10zł"... teraz jest 1.3zł więc faktycznie od 3 lat mamy nieprzerwane pasmo wzrostów.

Pogratulować inteligencji. Rodzice muszą być z ciebie naprawdę dumni.
  • Re: Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~vb [89.238.47.*]
    Na giełdzie nie obowiązuje logika tylko fakty, a fakty znamy, bo je wyżej wymieniłem.
  • Re: Budopol: W 2011 r. obroty mogą sięgnąć 200 mln zł Autor: ~stefek [95.171.120.*]
    Nawet nie chce mi się tego komentować. Bo z każdym postem przerastasz sam siebie.

Jedynie co mogę ci doradzić to zapisz się do gimnazjum wieczorowego dla dorosłych.
    To musiałbym przejść degradację i się sporo odmłodzić ,a skoro nie wiesz co obowiązuje na giełdach to się nie wypowiadaj.
[x]
BUDOPOL 0,00% 0,06 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.