czesc mam pytanie o co chodzi z tymi uchwalami i tym skupem, tylko jakies poprawki wprowadzaja? powiem szczerze nie bardzo rozumie o co chodzi tak to napisane, moze ktos to z dobroci swojej strescic i powiedziec ludzkim glosem...?
Dnia 2010-11-30 o godz. 13:50 ~pytanie napisał(a):
> czesc mam pytanie o co chodzi z tymi uchwalami i tym
> skupem, tylko jakies poprawki wprowadzaja? powiem szczerze
> nie bardzo rozumie o co chodzi tak to napisane, moze ktos
> to z dobroci swojej strescic i powiedziec ludzkim
> glosem...?
Dnia 2010-11-30 o godz. 13:50 ~pytanie napisał(a):
> czesc mam pytanie o co chodzi z tymi uchwalami i tym
> skupem, tylko jakies poprawki wprowadzaja? powiem szczerze
> nie bardzo rozumie o co chodzi tak to napisane, moze ktos
> to z dobroci swojej strescic i powiedziec ludzkim
> glosem...?
na której stronie jest informacja o skupie ?
>sm nie wiem o co chodzi z tym skupem, uchwaly sa w raportach na stronie ntt.pl tylko nie bardzo rozumie mial raz byc skup nie bylo a teraz w sumie chyba trzeba wypracowac zysk zeby mogl byc skup ? jak to jest?
ale to w kwesti umarzania akcji ale to sa jakies poprawki ... do statutu str 6 ? jak to jest skoro byla uchwala co do skupu to ona nadal obowiazuje? jakie srodki moga byc przeznaczone na skup akcji wlasnych?
1. Akcje mogą być umarzane uchwałą Walnego Zgromadzenia.
2. Umorzenie akcji jest dopuszczalne za zgodą akcjonariusza posiadającego akcje, które mają
być umorzone (umorzenie dobrowolne).
3. Uchwała Walnego Zgromadzenia o umorzeniu akcji określa sposób i warunki umorzenia
akcji, a w szczególności wysokość, termin i sposób wypłaty wynagrodzenia przysługującego
akcjonariuszowi z tytułu umorzenia jego akcji, podstawę prawną umorzenia a także sposób
obniżenia kapitału zakładowego.
4. Gdy wypłata wynagrodzenia za dobrowolnie umarzane akcje finansowana jest z kwoty,
która zgodnie z art. 348 § 1 k.s.h. może zostać przeznaczona do podziału, zastosowanie znajdują
ust. 5 - 6.
O CO CHODZI W TYM PUNKCIE 2? dobrze rozumie ze np. ktos kto ma kacje moze je sprzedac pozasesyjnie spolce i te akcje beda umorzone? czy sie myle?