Z racji ekstremalnie wyprzedanych wskażników miesięcznych dochodzę do wniosku że miesiąc Lis.jest ostatnim miesiącem spadku .W zwiąsku z powyższym spodziewam się paru miesięcy prosperityna tup-ie ze szczytem na wiosne w granicach 10---12zł .
Na wiosnę to będzie 4,5 zł, a w lecie 3,5. Piąteczka na czele już jutro. Za rok 2,8-3,2. Zanim zacznieciepo mnie jechać przypomnijcie sobie jak był wyskok na 9 wy pisaliście, że 10 zł padnie jak zapałka ja, google, tupeczek, prorok mówiliśmy 6 zł. I ile jest dziś?
Analizuję i widzę wielki zjazd kompletny brak popytu i pękające kolejne wsparcia. Jutro pęknie najważniejsze z nich i rozpocznie się kolejny zjazd i nie będzie już miało co go zatrzymać. To jest niestety nieuniknione. W każdej normalnej spółce zarząd już dawno reagowałby na to co się dzieje i wtedy wierzyłbym, w to że wsparcie wytrzyma. Ale chyba nie macie wątpliwości w to, że w tym przypadku nic się nie stanie bo zarząd ma to wszystko .................
Napisz czy posiadasz akcje, czy dopiero masz zamiar kupić. Do tej pory prztglądałem się tej spólce po dłógiej przerwie . Jedno wiem na pewno że miesiąc listopad jest ostatnim miesiącem spadkowym dla TUP-a, Polecam przesledzenie miesięcznych wskazników , to jest ekstremum wyprzedania .
panie ryszardzie nie ma sensu z nimi dyskutowac-szkoda nerwow i jezyka.maja chlopaki swoje kocepcje-najlepsze jest to ze rza ale chca kupic najlepiej po 2-3 zl-ale po co.ja mam kocepcje-ze jesli nie wierze w spolke to jej wogole nie dotykam a tym bardziej gdy leci w dol.w razie upadku hiszpanii moze byc lekka panika plus mala plynnosc to moze byc i 5-dla mnie to nic nie zmienia-wtedy jeszcze dokupie.wiecej optymizmu/pozdro
jest tutaj paru gosci co sa zapatrzeni w analize techniczna-twierdza ze kupia po 2-3 zl.tym sammym sami przecza tej technice.wtedy spolka przebija nowe minima a dna nikt nie zna .dla technikow wtedy taka spolka nie jest wogole do brania-czy oni tego nie wiedza albo udaja
Oczywiście, że akcji TUPa narazie nie posiadam. Drogi Krisie, jak pisałem, że będzie po 6-7 zł jak był po 9 zł. To byliście pewni, ze 7 zł już nie zobaczymy. Jak pisałem, że będzie po 4-5 zł to ty pisałeś, że 7 zł to już absolutne dno. Nie potrzeba wcale upadku Hiszpani bo już jutro, najdalej pojutrze otwieramy 5 zł. Kupić spółeczkę oczywiście chcę ale nie w tej cenie bo jak na to co wyprawiają zarządzający to jeszcze za drogo. Wiem, że nawet dzisiejsza cena to absurdalnie tanio bo przecież spółka poiędzy 2004, a 2006 zarobiła netto około 80 mln. , potem wyemitowała akcje za ponad 110 mln. zł. Od tego czasu wcale jakichś większych strat nie odnotwała, a dziś na giełdzie jest warta około 95 mln. To wszystko jednak nie ma znaczenia bo jeżeli tak gra się z akcjonariuszmi jak gra zarząd to prowadzi to tylko do jednego . Dlatego chętnie sobie kupię ale nie w tej cenie. Pretensje o spadki chyba wiecie gdzie kierować.
ja do nikogo pretensji nie mam-ale starzy akcjonariusze napewno-moritz ma sie z czego tlumaczyc.sam piszesz ze jest b.tanio i to nie bankrut.ja mam po 7.54 tobie moze uda sie po 4-5-daj boze.ale domyslamy sie jaka jest realna cena tych zdolowanych akcji-w razie promocji jeszcze dokupie-ale patrzac na jego wykres -zgadzam sie z ryszardem ze tup juz wystarczajaco dostal w kosc/pozdro
Moim zdaniem kluczowym co do dalszego zachowania się kursu będzie roczny raport OFE o stanie posiadanychpapierów. Na koniec 2008 roku OFE miały 12 % w TUP (żaden z nich nie miał 5% więc było ich kilka), na koniec 2009 roku miały trochę ponad 5%. Widać z tego, że przez 2009 roku wychodziły i jeżeli w tym roku zeszły do 0. to będzie naprawdę światełko w tunelu i może koniec spadków. Czekać trzeba więc na raporty OFE i mieć nadzieję, że w tym roku pozbyły się już wszystkiego. Wtedy poprostu podaż będzie dużo mniejsza.
oczywiscie wywalaja ze stratami-emisja po 20 i pewnie pakiety jeszcze wyzej.wg racjonalnych kryteriow zarzadzajacy ofe i tfi nie sa zbyt rozgarnieci-to co oni robia w wypadku tupa po tych cenach to rozbijanie namiotu na torach kolejowych
Dziś otwieramy kolejny rozdział pod nazwą "5". Długo to trochę trwało bo prawie 1,5 roku nie było takich poziomów ale wiecie była hossa i aż tak mocno w dół to nie wypadało iść. To i tak mały wymiar kary jak za nic nie robienie przez 3 lata. Po korekcie, którą obecnie mamy rozpocznie się okres hossy, który najbardziej lubię czyli odsianie ziarna od plew. Spółki, które są zdrowe i dobre pójdą w górę, spółki, które są słabe i nic nie robiące (czyli śmieci) w dół. Dopiero za kilka, kilkanaście miesięcy po kolejnej korekcie przy poziomach 3500-3700 na WIG20 rozpocznie się ostatni etap czyli wzrost śmieci (tych, które przeżyją). Wtedy dopiero TUP może coś urośnie ale marne to dla was pocieszenie bo będzie zaczynał z dużżżżooo niższych poziomów niż dziś. Ale może do 7 zł dobije w szczycie hossy.
Za kilka miesięcy wig20 będzie oscylowal w granicach 2200--2300pnk., mimo to uważam że tup będzie się sprawował duzo lepiej i już dziś jest wart uwagi , jedyny warunek to rzetelny plan inwestycyjny i jego wdrożenie i wyzszy zysk netto .
Żebyście mnie źle nie zrozumieli takie sesje wykorzystuje się na kupowanie ale nie TUP. Ja sobie dobrałem trochę Tauronu, GPW ustawiłem się jeszcze na BRE ale nie chce spadać.
Jeśli wig-20 przebije 2593 to mam nadzieje że zaczyma sie na 2520 tj na lini kanalu wzrostowego, to jest wariant pesyministyczny ktory moze się zrealizować w przyszłym tygodniu bo tam widziałbym dno spadków . Scenariusz bardziej optyministyczny to ze już jest po spadkach , a teraz nabieramy sił do wzrostów . Odnosnie TUP-a uwazam że może coś ugrać , co do niego to jestem optymistą , kurs okolo 6zł to dobra pozycja na zakup .
2550-60 jeśli przebije, to życzę zdrowia - jutro możliwy pierwszy test. Co do TUP - wyraziłem już swoją negatywną opinię i tu co najwyżej liczyłbym na korekcyjne wybicia na wsparciach
dziekujemy panu za swoja opinie-ktora juz od dawna znamy-zyczymy sukcesow na innych perelkach-do widzenia-do zobaczenia-farewell our darling-without pozdro
aufviederzehen - ja piszę do rozsądnych. Koledze już dałem szansę przy 8.8, ale kolega idzie w zaparte jak nieboszczka komuna, albo nie przymierzając pewien jednojajowy blizniak