Kors zmienia się z minyty na minutę. A tu ktoś wyliczył ,że za miesiąc kupi ileś akcji i to po 7,20 zł . Dobrze jeśli kurs na giełdzie będzie np.6,50zł ,a jak będzie 7,50zł. to kalapa z wezwania.
Dla Mnie to jakiś przekręt.
Do wezwania wzywający przygotowuje się od kilku miesięcy. Skupuje akcje po cenie niższej niż ta po której zamierza kupić w wezwaniu. Po ogłoszeniu wezwania wywala taniej kupione akcje tak aby kurs nie przekraczał ceny wezwania. Drobni akcjonariusze myślą, że wezwanie to dobra okazja bo uzyskana cena będzie wyższa niż to co można dostać aktualnie na giełdzie. Dzisiejszy zjazd ceny to przygrywka do zbijania ceny Mispolu która będzie trwała do 15 grudnia. Zobacz co dzisiaj dzieje się na Elzabie. Dzisiaj ostatni dzień wezwania a ktoś wywala poniżej ceny wezwania żeby zachęcić innych do odpowiedzi na wezwanie.
Masz rację Jerry ale co będzie jak wyniki za IIIkwartał będą bardzo dobre, a na to się zanosi? Wówczas chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda poniżej 7,20zł. Ciekawa sytuacja ale moim zdaniem to wezwanie jest z góry skazane na porażkę. Myślę, że niedługo będzie drugie wezwanie ale z dużo wyższą ceną, gdzieś w granicach 9zł.
Dnia 2010-11-15 o godz. 13:08 ~Fakt napisał(a):
> Masz rację Jerry ale co będzie jak wyniki za IIIkwartał
> będą bardzo dobre, a na to się zanosi? Wówczas chyba nikt
> przy zdrowych zmysłach nie sprzeda poniżej 7,20zł. Ciekawa
> sytuacja ale moim zdaniem to wezwanie jest z góry skazane
> na porażkę. Myślę, że niedługo będzie drugie wezwanie ale z
> dużo wyższą ceną, gdzieś w granicach 9zł.
No i mamy wyniki za 3Q. I juz wiemy dlaczego Litwini proponują 7.20 za akcje - to i tak znacznie powyzej wartości! P/E 28,8!!!
No chyba, że zarząd jest dogadany z Litwinami i porobili jakies koszty i rezerwy, zeby zbic cene rynkową i żeby ludzie sprzedawali za 7.20, a po wezwaniu uwolnia rezerwy i bedzie zysku z 13-15 mln zł (czyli tyle ile pani prezez obiecywala rok temu).
Z tego co czytałem na Onet to miało być 5-10mln zysku i to jest do osiągnięcia ale być może jest tak jak piszesz Kami, że z koszty powiększono.Przychody też raczej mizerne.
Tak tu zaważyły koszty całej grupy, bo w ujęciu jednostkowym to Mispol miał ok.1,7mln zł zysku netto a jest to wynik bardzo dobry, czyli wniosek- z wezwania będą nici!