• Certyfikaty Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~Psiak [198.28.69.*]
    Od wczoraj (04.11) trwa subskrypcja na certyfikaty rynku mieszkaniowego funduszu inwestycyjnego zamknietego [1].
    IPOPEMA planuje pozyskac 30mln na masowe zakupy atrakcyjnych mieszkań od deweloperów już w fazie budowy. Zasadniczo liczą na roczne stopy zwrotu certyfikatów na poziomie 12%. Kwartalne wyceny, czas trwania do 30 czerwca 2014.

Jak oceniacie te ekspansje ipopemy i jej potencjalny wplyw na kurs gieldowy spolki?

Psiak

[1] http://www.mbank.pl/indywidualny/inwestycje/emakler/ofertapubliczna/IPO/
    [2] http://www.youtube.com/watch?v=w-NqLbDTw7Y&annotation_id=annotation_434938&feature=iv
  • Re: Certyfikaty Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~krecia [91.150.222.*]
    Przeczytałam ten prospekt emisyjny ze strony IPE i musze powiedzieć, że propozycja jest godna uwagi. Tak jak tam zaznaczają, istnieją różne czynniki ryzyka, a przede wszystkim na pierwsze miejsce wysuwa się ryzyko opóźnień realizaji projektów z powodu braku płynności finansowej; ie od dziś wiadomo, że wiele firm wpada w tarapaty czy wręcz upada własnie z powodu zaległości finansowych. Z drugiej jednak strony istnieją czynniki na "+".
    1. Ipopema posiada znakomity zespół fachowców, a więc ludzi, którzy właściwie ocenią rynak i dobiorą inwestycje tak, aby osiagnąć możliwie największy zysk dla Klientów. Inwestują w projekty realizowane w Warszawie. a Warszawa ciągle jest zaściankiem Europy i w najbliższych latach miasto będzie się rozwijać.
    2. Rynek nieruchomości to jedno, ale rynek nieruchowości ekskluzywnych to zupełnie co innego i na tym polu jest duży popyt na mieszkania/ lokale, zwłaszcza w Warszawie.
    3. Ja wierzę w tę spółkę i w to co robią, myślę, że jeżeli przedstawiają podobną propozycję, to przekalkulowali ryzyka/ korzyści i może to być dobra inwestycja (Euro 2012)
    Mam zamiar zainteresować się tymi Certyfikatami, ale to co napisałam to są moje luźne przemyślenia i prosiłabym ja również o wypowiedzi innych, bardziej doświadczonych inwestorów na ten temat.
    Pozdrawiam.
    Jeżeli chodzi o kurs,
  • Re: Certyfikaty Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~OlaWawa [95.41.186.*]
    Warszawa to miejsce ok jesli chodzi o mieszkania w które IPE chce inwestowac. wlasnie takich średniej wielkość brakuje. poza tym do warszawy non stop przyjezdzaja ludzie z calej Polski pracować i żyć. Jesli do tego dodamy, ze ostatni w warszawie nie budowało sie duzo i ze wracają kredyty hipoteczne na 100% LTV to cały pomysł wygląda bardzo sensownie/
  • Re: Certyfikaty Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~krecia [91.150.222.*]
    Jeżeli chodzi o sam kurs spółki to na razie powstanie nowego funduszu nie będzie miało dużego wpływu na jego zachowanie. To zależy od zainteresowania projektem; problemem może tu być sytuacja na rynku nieruchomości w skali ogólnopolskiej, tzn. ogólny zastój w budownictwie, wysokie ceny mieszkań, itp. Nie wiem czy pamiętacie, ale w tym roku był taki fundusz w banku BZWBK Fundusz Rynku Nieruchomości FIZ i było małe zainteresowanie, to wiem z tzw. "pierwszej ręki", no ale ludzie z IPE też pewnie o tym wiedzą i skoro coś takiego proponują, to może to oznaczać jakieś pozytywne ruchy na rynku budowlanym w przyszłym roku.
  • Re: Certyfikaty Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~psiak [62.21.104.*]
    Dziękuję za wypowiedź, Krecia.

Patrzyłem na ceny certyfikatow wlasnie arki i kogos jeszcze. Nie bylo rewelacji, wrecz ostatnie parę kwartalnych notowań w dół.
  • Re: Certyfikaty Rynku Mieszkaniowego FIZAN Autor: ~pluto85 [109.207.153.*]
    Zapisy przedłużone... Chyba mają kłopot ze sprzedażą, no i wzrostają koszta.
[x]
IPOPEMA -1,60% 3,69 2025-12-18 16:43:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.