DFP Monte zmierza na NC
Błażej Dowgielski 19-06-2010, ostatnia aktualizacja 19-06-2010 00:30
W najbliższych tygodniach na NewConnect ma szansę zadebiutować Monte Development, łódzka firma deweloperska.
Autoryzowanym doradcą dewelopera będzie notowane na małej giełdzie DFP Doradztwo Finansowe, a oferującym – Dom Maklerski DFP. – Zakładamy, że akcje spółki trafią na NC w trzecim kwartale tego roku – zapowiada Piotr Jędrzejczak, prezes DFP, które jest udziałowcem dewelopera.
Monte Development to młoda firma – do KRS została wpisana w lutym tego roku. – W pierwszym etapie jej rozwoju będzie się specjalizować z rearanżacji mieszkań. W dalszej kolejności planowana jest realizacja klasycznych projektów deweloperskich – mówi Jędrzejczak.
Bardziej znanym na rynku mieszkaniowym jest Monte, spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajmująca się przede wszystkim realizacją inwestycji mieszkaniowych (domy i budynki wielorodzinne) w Łodzi i okolicach. Czy zbieżność nazw jest przypadkowa? – Nie. Pierwotnie zakładaliśmy przejęcie Monte przez Monte Development. Pomysł ten został porzucony – mówi Jędrzejczak.
Co ciekawe, teraz Monte Development S.A. nazywa się M Development S.A.
Wpisana do KRS w dniu 23.02.2010 z siedzibą w Łodzi ul. Ogrodowa 72/74 (ta sama co DFP) i z kapitałem w wysokości 100.000 zł
Kolejne wpisy:
26.04.2010 - podwyższenie kaptitału zakładowego do 1.355.000 zł
10.09.2010 - podwyższenie kaptitału zakładowego do 1.962.940 zł, zmiana siedziby na Piotrkowską 232/42, ustąpienie T. Jędrzejczaka z funkcji członka Rady Nadzorczej.
Ciekawe, czy ta spółka faktycznie wejdzie na NC?
Może Prezes nie jest taki nieudolny jak nam się wydaje?
Smoku, ciekawe rzeczy piszesz, looknij na strukturę akcjonariatu. Taxus Fund na dzien 30 czerwca posiadał 6.499.910 akcji co dawało 27,81% w strukturze akcjonariatu teraz ma 33,21% , a DFP posiada, 32,92%. Akcji jest 23,5 mln. co znaczy, że DFP będzie posiadało 7,7 mln. akcji. Mnie bardziej ciekawi stan akcjonariatu Taxus Fund w momencie debiutu. Przecież takiej okazji nie mozna przegapić, panie prezesie.
Zamierzam zaangażować dodatkowy kapitał w DFP. To co mnie przekona do tej decyzji będzie stan akcjonariatu w momencie debiutu Taxus Fund. Jeżeli DFP będzie miało conajmniej 10% akcji, to wycofuję swoje wszystkie obelgi skierowane pod adresem pana Prezesa i inwestuję każde wolne srodki w DFP.
Milczek nie jest najgorszy w tym wszystkim. Pod przykrywką ciamajdy kryje się lepszy cwaniak. Nie zmienia to postaci rzeczy, że na DFP na razie będzie test cierpliwości i możemy się spodziewać spadków raczej niż wzrostów czy konsolidacji. Dzisiejsza sesja z technicznego punktu widzenia była zła (jeszcze nie fatalna). Zarówno na świecach jak i oscylatorach daliśmy sygnały sprzedaży. Kolejna czarna świeca z luką i rosnącymi obrotami nie wróży niczego korzystnego na najbliższe dni.
Na szczęście nie jedyna to spółka w moim portfelu, zatrzymam ją sobie na dłużej, choć ta gotówka by się przydała.
Wrócę jeszcze do Taxus Fund, który jest dla mnie gwożdziem programu. Taxus Fund pozyska z emisji prywatnej około 1 600 000zł, (koszt emisji 80tys. 5% dla przeprowadzającego emisję). A więc gdyby cena emisyjna akcji Taxus Fund wynosiła 1 zł (ze względu na aktywa, które posiada) ,to daje nam 1 600 000 akcji. jak wiadomo na dzien 30 czerwca 2010 w rękach pozostałych akcjonariuszy mniejszościowychTaxus Fund pozostawało 3 800 000 akcji, z tego DFP powinno mieć około 4% a więc około 350 tys . akcji. Zostaje nam 3 450 000 akcji.
3 450 000 - 1 600 000 = 1 850 000 . Tyle akcji pozostaje według mnie niewiadomą, pewnie tylko według mnie, bo mimo że logicznym wydaje się, że DFP powinno być akcjonariuszem dominującym w akcjonariacie DFP to jak na razie nie jest nawet w nim uwzględnione, dziwny przypadek.
Dnia 2010-11-02 o godz. 18:54 ~gnida napisał(a):
> Wrócę jeszcze do Taxus Fund, który jest dla mnie gwożdziem
> programu. Taxus Fund pozyska z emisji prywatnej około 1 600
> 000zł, (koszt emisji 80tys. 5% dla przeprowadzającego
> emisję). A więc gdyby cena emisyjna akcji Taxus Fund
> wynosiła 1 zł (ze względu na aktywa, które posiada) ,to
> daje nam 1 600 000 akcji. jak wiadomo na dzien 30 czerwca
> 2010 w rękach pozostałych akcjonariuszy
> mniejszościowychTaxus Fund pozostawało 3 800 000 akcji, z
> tego DFP powinno mieć około 4% a więc około 350 tys .
> akcji. Zostaje nam 3 450 000 akcji.
3 450 000 - 1 600
> 000 = 1 850 000 . Tyle akcji pozostaje według mnie
> niewiadomą, pewnie tylko według mnie, bo mimo że logicznym
> wydaje się, że DFP powinno być akcjonariuszem dominującym w
> akcjonariacie DFP to jak na razie nie jest nawet w nim
> uwzględnione, dziwny przypadek.
oczywiście , że miało być , "...że DFP powinno być akcjonariuszem dominującym w akcjonariacie Taxus Fund...."
Co do spadajacego kursu, to jezeli moje przewidywania odnośnie DFP i Taxus Fund sprawdzą sie po raz pierwszy (mam nadzieję, choć jak wiadomo to matka głupich, ale czym mądry), to z kursem może byc różnie, przynajmniej będzie konsolidacja, a w odpowiednim momencie solidny wzrost. DFP może być przy odrobinie szczęścia tykającą bombą w dobrym tego słowa znaczeniu.
Ciekawe, czy tam (w Taxus Fund) ktoś w ogóle pracuje. Mają bardzo nieaktualne informacje np., że niby mają 18,24% akcji Geoinvent, podczas gdy Geo informowało o zmniejszeniu udziału Taxus poniżej 10%. Podobnie dokument informacyjny jest chyba sprzed pół roku.