• Monte Development S.A. Autor: ~smok [83.14.204.*]
    DFP Monte zmierza na NC
    Błażej Dowgielski 19-06-2010, ostatnia aktualizacja 19-06-2010 00:30
    W najbliższych tygodniach na NewConnect ma szansę zadebiutować Monte Development, łódzka firma deweloperska.

Autoryzowanym doradcą dewelopera będzie notowane na małej giełdzie DFP Doradztwo Finansowe, a oferującym – Dom Maklerski DFP. – Zakładamy, że akcje spółki trafią na NC w trzecim kwartale tego roku – zapowiada Piotr Jędrzejczak, prezes DFP, które jest udziałowcem dewelopera.

Monte Development to młoda firma – do KRS została wpisana w lutym tego roku. – W pierwszym etapie jej rozwoju będzie się specjalizować z rearanżacji mieszkań. W dalszej kolejności planowana jest realizacja klasycznych projektów deweloperskich – mówi Jędrzejczak.

Bardziej znanym na rynku mieszkaniowym jest Monte, spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajmująca się przede wszystkim realizacją inwestycji mieszkaniowych (domy i budynki wielorodzinne) w Łodzi i okolicach. Czy zbieżność nazw jest przypadkowa? – Nie. Pierwotnie zakładaliśmy przejęcie Monte przez Monte Development. Pomysł ten został porzucony – mówi Jędrzejczak.

http://www.parkiet.com/artykul/940961.html
  • Re: Monte Development S.A. Autor: ~smok [83.14.204.*]
    Co ciekawe, teraz Monte Development S.A. nazywa się M Development S.A.

Wpisana do KRS w dniu 23.02.2010 z siedzibą w Łodzi ul. Ogrodowa 72/74 (ta sama co DFP) i z kapitałem w wysokości 100.000 zł

Kolejne wpisy:

26.04.2010 - podwyższenie kaptitału zakładowego do 1.355.000 zł

10.09.2010 - podwyższenie kaptitału zakładowego do 1.962.940 zł, zmiana siedziby na Piotrkowską 232/42, ustąpienie T. Jędrzejczaka z funkcji członka Rady Nadzorczej.

Ciekawe, czy ta spółka faktycznie wejdzie na NC?

Może Prezes nie jest taki nieudolny jak nam się wydaje?
  • Re: Monte Development S.A. Autor: ~gnida [86.111.113.*]
    Smoku, ciekawe rzeczy piszesz, looknij na strukturę akcjonariatu. Taxus Fund na dzien 30 czerwca posiadał 6.499.910 akcji co dawało 27,81% w strukturze akcjonariatu teraz ma 33,21% , a DFP posiada, 32,92%. Akcji jest 23,5 mln. co znaczy, że DFP będzie posiadało 7,7 mln. akcji. Mnie bardziej ciekawi stan akcjonariatu Taxus Fund w momencie debiutu. Przecież takiej okazji nie mozna przegapić, panie prezesie.
    Zamierzam zaangażować dodatkowy kapitał w DFP. To co mnie przekona do tej decyzji będzie stan akcjonariatu w momencie debiutu Taxus Fund. Jeżeli DFP będzie miało conajmniej 10% akcji, to wycofuję swoje wszystkie obelgi skierowane pod adresem pana Prezesa i inwestuję każde wolne srodki w DFP.
    Milczek nie jest najgorszy w tym wszystkim. Pod przykrywką ciamajdy kryje się lepszy cwaniak. Nie zmienia to postaci rzeczy, że na DFP na razie będzie test cierpliwości i możemy się spodziewać spadków raczej niż wzrostów czy konsolidacji. Dzisiejsza sesja z technicznego punktu widzenia była zła (jeszcze nie fatalna). Zarówno na świecach jak i oscylatorach daliśmy sygnały sprzedaży. Kolejna czarna świeca z luką i rosnącymi obrotami nie wróży niczego korzystnego na najbliższe dni.
    Na szczęście nie jedyna to spółka w moim portfelu, zatrzymam ją sobie na dłużej, choć ta gotówka by się przydała.
    Najlepsze jest w tym to , że stan akcjonariatu M Development to 100%, a gdzie pozostali, potrzebna emisja akcji? małe niedopatrzenie.
    Co to znaczy 100%? Kto ma tyle?
    sumując poszczególne pakiety wychodzi nam 100% akcjonariatu. A gdzie akcje dla inwestorów. Przecież jakieś muszą być, żeby spółka pozyskała kapitał.
    Wrócę jeszcze do Taxus Fund, który jest dla mnie gwożdziem programu. Taxus Fund pozyska z emisji prywatnej około 1 600 000zł, (koszt emisji 80tys. 5% dla przeprowadzającego emisję). A więc gdyby cena emisyjna akcji Taxus Fund wynosiła 1 zł (ze względu na aktywa, które posiada) ,to daje nam 1 600 000 akcji. jak wiadomo na dzien 30 czerwca 2010 w rękach pozostałych akcjonariuszy mniejszościowychTaxus Fund pozostawało 3 800 000 akcji, z tego DFP powinno mieć około 4% a więc około 350 tys . akcji. Zostaje nam 3 450 000 akcji.

3 450 000 - 1 600 000 = 1 850 000 . Tyle akcji pozostaje według mnie niewiadomą, pewnie tylko według mnie, bo mimo że logicznym wydaje się, że DFP powinno być akcjonariuszem dominującym w akcjonariacie DFP to jak na razie nie jest nawet w nim uwzględnione, dziwny przypadek.
    Dnia 2010-11-02 o godz. 18:54 ~gnida napisał(a):
    > Wrócę jeszcze do Taxus Fund, który jest dla mnie gwożdziem
    > programu. Taxus Fund pozyska z emisji prywatnej około 1 600
    > 000zł, (koszt emisji 80tys. 5% dla przeprowadzającego
    > emisję). A więc gdyby cena emisyjna akcji Taxus Fund
    > wynosiła 1 zł (ze względu na aktywa, które posiada) ,to
    > daje nam 1 600 000 akcji. jak wiadomo na dzien 30 czerwca
    > 2010 w rękach pozostałych akcjonariuszy
    > mniejszościowychTaxus Fund pozostawało 3 800 000 akcji, z
    > tego DFP powinno mieć około 4% a więc około 350 tys .
    > akcji. Zostaje nam 3 450 000 akcji.

3 450 000 - 1 600
    > 000 = 1 850 000 . Tyle akcji pozostaje według mnie
    > niewiadomą, pewnie tylko według mnie, bo mimo że logicznym
    > wydaje się, że DFP powinno być akcjonariuszem dominującym w
    > akcjonariacie DFP to jak na razie nie jest nawet w nim
    > uwzględnione, dziwny przypadek.

oczywiście , że miało być , "...że DFP powinno być akcjonariuszem dominującym w akcjonariacie Taxus Fund...."
    Co do spadajacego kursu, to jezeli moje przewidywania odnośnie DFP i Taxus Fund sprawdzą sie po raz pierwszy (mam nadzieję, choć jak wiadomo to matka głupich, ale czym mądry), to z kursem może byc różnie, przynajmniej będzie konsolidacja, a w odpowiednim momencie solidny wzrost. DFP może być przy odrobinie szczęścia tykającą bombą w dobrym tego słowa znaczeniu.
  • Re: Monte Development S.A. Autor: ~smok [89.72.214.*]
    Według informacji Taxusa, DFP nie posiada jego akcji, przynajmniej nie jest znaczącym akcjonariuszem, który posiadałby powyżej 5% akcji.

http://www.taxusfund.pl/index.php/relacje-inwestorskie/akcjonariat
  • Re: Monte Development S.A. Autor: ~smok [89.72.214.*]
    Ciekawe, czy tam (w Taxus Fund) ktoś w ogóle pracuje. Mają bardzo nieaktualne informacje np., że niby mają 18,24% akcji Geoinvent, podczas gdy Geo informowało o zmniejszeniu udziału Taxus poniżej 10%. Podobnie dokument informacyjny jest chyba sprzed pół roku.

http://www.taxusfund.pl/pliki/info.pdf

http://www.taxusfund.pl/index.php/portfel-inwestycyjny
[x]
HFTGROUP 18,92% 6,60 2017-05-16 11:16:29
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.