dzięki osobie co wystawiła po lewej 5000 za 8,40 mamy fajny wzrost ale szkoda że nie przebiło 8.40( połowa wczorajszej świeczki), ale widzę że jest coraz większe zainteresowanie akcjami, żeby tylko nie sprowadzić spółdzielni
No cóż zapowiada się świetna spółeczka, i do tego jeszcze taka fajna cisza......Zero krzykaczy oraz naganiaczy, ma to swoje plusy.
A co do wystawki w dogrywce, jeśli spojrzysz na ostatnie sesje to odbywa się regularnie-ktoś dokupuje, bądź "dba" o kursik...No i jest bardzo ciekawie.....
Jesli zarząd spełni obiecane z 14 października prognozy, to możemy być spokojni o wzrosty.....
Potrzymajcie do końca roku , a będzie 10 zł , jeśli oczywiście nie będzie jakiegoś krachu na giełdzie. Fundy nie po to weszły w tą spółkę by stracić. A że jest cisza i spokój na niej nie ma krzykaczy to dobrze, niech sobie powoli rośnie
Spółka jest wysoce niedowartościowana.
Ponad 8 mln. zysku netto w tym roku daje nam C/Z na poziomie 12, więc pole do ruchu w górę jest.
Poziomy rekordowe 13 zeta w perspektywie 6 m-cy stają się całkiem realne....
A co do ratowania. Przez cały dzień ktoś sypał z ukrytego, ale około 15 puścił w sprzedaż po lewej 4,8k , potem jeszcze ktoś wystawił 2k po 7,99 i wszystko zebrał ślicznie rynek. Na końcu jeszcze rozebraliśmy z ukrytego na 8,05 no i dogrywka, gdzie faktycznie "dobry" wujek ustawił 8,45.
Interesująco przedstawia się wykres.Moim zdaniem mamy do czynienia ewidentnie z wybiciem z formacji flagi. Naturalnym ruchem powinno być symetryczne do wybicia dojście do poziomów 9-9,2 ale w obecnej sytuacji musimy najpierw się uporać z 8,5 czyli szczytem z kwietnia tego roku.
Pytanie tylko, czy zrobimy to do wyników....
Co tak skromnie wyceniacie spółkę? Spółka jest warta przynajmniej 40 zł. Narazie trwa ciche zbieranie akcji od zdesperowanych niecierpliwych. O wiele słabsze spółki wzrosły o 500 - 1000 %. Netmedia nie urosła jeszcze praktycznie nic, podczas gdy indeksy wzrosły już ponad 100% w czasie obecnej hossy.
Netmedia już po raz drugi z kolei została zwycięzcą rankingu Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2010. Dynamika wzrostu przychodów spółki od 2005 roku wyniosła zawrotne 15.005%. Dla porównania, druga w rankingu spółka TeamNet International S.A. z Rumunii może się poszczycić wzrostem na poziomie 3.120%.
– Podobnie jak w poprzednim roku zdeklasowaliśmy rywali. Utrzymanie pierwszego miejsca w rankingu wśród spółek nowych technologii to wielkie osiągnięcie. – mówi Michał Pszczoła, wiceprezes Zarządu Netmedia S.A.
To już 11. edycja konkursu, którego celem jest zwrócenie uwagi na najszybciej rozwijające się firmy technologiczne. Znalazły się w nim spółki z 10 krajów Europy Środkowej. Wśród nich najwięcej jest podmiotów zajmujących się oprogramowaniem, jednak najdynamiczniej rozwijają się te, które zajmują się biznesem internetowym.
– Pierwsze miejsce w rankingu oraz coroczne wzrosty sprzedaży i zysku netto stanowią dla nas potwierdzenie, że nasza strategia oraz bieżące działania są słuszne. Zrobimy wszystko, by w przyszłym roku utrzymać pozycję lidera w Europie Środkowej – mówi Andrzej Wierzba, prezes Zarządu Netmedia S.A.
Podstawą sukcesu Netmedia S.A. jest strategia rozwoju oparta zarówno o konsolidację rynku poprzez przejęcia jak i o wzrost organiczny poprzez tworzenie od podstaw własnych, autorskich rozwiązań informatycznych we wszystkich realizowanych projektach.
No cóż 8,5 przebite i stanowi niezłe wsparcie. Czekamy na wyniki, a te jeśli okażą się takie jek prognozy to możemy tutaj byc jeszcze na dużo wyższych poziomach...
Pozdro dla wytrwałych.Cierpliwość zostanie wynagrodzona.
Żeby cena dorównala do wskaźników P/E Oponeo,to kurs musiałby wzrosnąć do ok.17zł za akcję.Ale przynajmniej do 12 zł trzeba twardo trzymać,technicznie dopiero po przebiciu 8,60(a nie 8,50) mamy b.silny sygnał kupna,wzmocniony gwałtownym wzrostem obrotów...Teraz kurs może wykonać ruch powrotny do przebitego oporu,a potem dopiero właściwa jazda w górę,a że wyniki blisko,to wszystko realne...!
Ok. Nie ma co się kłócić o 8,5-8,6 ale moim zdaniem jesteśmy ponad wsparciem bo wyraźnie widać jeśli kurs opada na 8,4 zaraz pajawia się popyt. No i jeszcze te ukryte zlecenia kupna, które czekają około 8,5 :):)....
Spółka cały czas dynamicznie się rozwija. Nagrody nie biorą się z niczego. Jesli sytuacja ekonomiczna faktycznie się poprawia, to ludzie więcej podróżują, więcej kupują, więcej rezerwują przez internet. A więc Netmedia ma przed sobą niezłe perspektywy zysku, za jakiś czas przy znacznym wzroście ceny akcji wskażniki moga nie ulec pogorszeniu.
A zauważył ktoś z Was jak ciekawy jest układ średnich...? Takie układy pojawiają się przed silniejszymi ruchami...:-)
P.S.Chcecie wiedzieć co jest jeszcze tańsze od Netmedii z rynku e-commerce?-to spójrzcie sobie na wątek Marketeo(prognozowane C/Z na koniec roku 10,5-11 przy kursie 2,10)
No nie...
Porównywać Marketeo, które ma 10-krotnie mniejsze przychody, a zysk netto za 2009 r. ponad 15-krotnie mniejszy to absurd i nieporozumienie:):)
Nie rozumiem,to można porównywać tylko firmy tej samej wielkości przychodów...???-To byłby dopiero mega -absurd,kompletny bezsens!!!Nie namawiam do kupna,ale do myślenia-tak.
Porównałem Marketeo do Netmedii,bo to również branża e-commerce...! Poza tym porównanie dotyczy wskaźników ,np.C/Z,bo tylko tak można cokolwiek porównywać.
Prognozowane wskaźniki C/Z na koniec roku przy dzis. kursach:
Netmedia-ok.13(przy 8mln zysku)
Oponeo-ok.30(przy 6mln zysku)
Marketeo-ok.10,5(przy 1,3 mln zysku)
Netmedia jest liderem i największą w Polsce działającą w tej branży spółką. A Marketeo, z całym szacunkiem jest przedsiębiorstwem bardzo małym. Poza tym, o ile się nie mylę to są jakieś plany połączenia czy też wchłonięcia przez Oponeo. Te dwie spółki mają nawet chyba tych samych udziałowców, więc nie widzę tutaj wiekszych mozliwości wzrostu. No chyba, że się mylę....
Ale jesli kupiłeś Marketeo to z całego serca życze Tobie sukcesów.
Mam zarówno spory pakiet Netmedii , jak i Marketeo.Oponeo nie przejmuje Marketeo,jedynie przejmuje 80%-owy pakiet(póki co - tylko taki był oficjalny komunikat),a to wbrew pozorom nie to samo,gdyż oznacza pozostawienie reszty na NC.A skoro w tym i przyszłym roku spółka ma potroić zysk,mając w dodatku najniższy P/E z branży e-commerce,to ta pewność,że nie ma potencjału wzrostu nieco mnie dziwi...No ale nic,tak jak powiedziałem- nie namawiam,jak spółka zarobi tyle ,ile planuje,to kurs sam sobie poradzi bez żadnych zachęt,czy pozytywów na forach.
Netmedię kupowalem niedawno po ok.8,15,a Marketeo po ok.1,30,choć dokupuję nawet powyżej 2pln.Przy takich zyskach i wskaźnikach fundamentalnych-obie spółki powinny dać jeszcze sporo zarobić...
Oponeo jest mocne i też świetną spółką,choć wobec powyższych spółek na chwilę obecną trochę za drogie...
W tej chwili nie mam nic innego oprócz Netmedii.
Wiem że nie powinno się tak robić, ale nie mogę się oprzeć i dokupuję. Ani się spostrzegłem a mam już 0,1% kapitału spółki.:)
Ja mam w Netmedii ok. 30% portfela.Moje szacunki są na optymistyczne,choć ostrożne,nie piszę o 40zł.Na razie odziemy na 10,30,potem mogę monitorować na bieżąco w razie przełamania oporu.
Axel-spojrzałem na wykres Gino-i uważaj chłopie,ostatnie świeczki nie są bezpieczne,jest też negatywna dywergencja na MACD.Nie odbierz tego źle,ale zachowaj zwiększoną czujność.
> Jeśli tylko 30%, to proszę pochwal się w czym masz
> pozostałe 70...
40% w Marketeo,25% w Gancie-choć tutaj papier rozczarowuje,poza tym małe ilość Asseco,czy GastelŻurawi.
Miało być ciekawie, i było....Tylko nie tak jak bym sobie życzył.
Myślę że gdyby nie sprzedaż z ukrytego na 8,89 w czasie TKO, a później z ukrytego na 8,64 i 8,63, to zakończylilibyśmy przy takim popycie początkowym na dużym plusie....
Myślę że amunicja sprzedającemu niedługo się skończy, a wtedy bedziemy mieli niezłe odbicie. Dzisiaj sprzedał z ukrytego około 30 tyś więc jeszcze parę sesji....
No i na koniec ten miły akcent w dogrywce. Majsterszyk....
No to chyba "niedowiarki" dzisiaj chyba zauważyli siłę papiera.
Tak sobie policzyłem że przez ostatni miesiąc można było zarobić ponad 12% na Netmedii. Co będzie przy takiej dynamice wzrostu........
Dzisiaj, przy takich zawieruchach i niepokojach światowych, gdzie wszystko spadało ponad 3 % i wyżej, aż miło były popatrzeć na naszą "Arkę". Na moich spółkach obserwowanych czerwień,aż krew sie lała, a tutaj można spać spokojnie...
Proszę jesli ktoś ma lepsze pomysły na inwestycję to niech poda na forum. Za wyjątkiem Cognora, przyjrzę się naprawdę wszyskim bardzo uważnie.
Jacxxx - ja mamjeszczę Oponeo, zastanawiam sie nad kupnem marketeo.
Obserwuje również Protektota.
Szukam dobrej spółki z New connect,
nie interesowałem się tym rynkiem więc nie wiem w co tam mozna wejśc.
dajznac jak masz jakieś propozycje
Dnia 2010-11-24 o godz. 08:36 ~axel napisał(a):
Szukam dobrej
> spółki z New connect,
nie interesowałem się tym rynkiem
> więc nie wiem w co tam mozna wejśc.
Axel,znam trochę spółek z NC ,w wiekszości są to spółki spekulacyjne i najpierw sporo je poobserwuj zanim zainwestujesz.Marketeo należy raczej do tych nielicznych firm,które swój wzrost zawdzięczają konkretnym wzrostem wyników finansowych w tym i przyszłym roku(na ten rok o 200%,na przyszły "co najmniej o 100").
Oponeo jest b.dobre,ale bieżąca cena dla mnie trochę za wysoka w porównaniu z Netmedią i Marketeo,ale na pewno trzeba na tą spółkę polować w razie korekty.
Wiesz, to zależy z jakim kapitałem chcesz wejść. Przy dużym nie polecałbym Marketeo, gdyż jest za niska płynność. Co do zaś Oponeo, to jestem pod wrażeniem ostatnich wzrostów lecz tylko po wiekszej korekcie zastanowiłbym się nad kupnem tych akcji.
Na mojej tablicy mam wiele spółek obserwowanych, m/innymi: EFH,Bakalland, Amica, Graal- na którym nieźle zarobiłem,Staporków i Ginorossi. Ale trzeba przyznać że tylko Netmedia jest niedoceniona przez rynek.
No i już koniec z hamulcowym. Dzisiaj się wysypał z reszty!!!!( resztówka-prawie 17 tyś po 8,5). Te 67tys skonwertowanych się skończylo.
jeśli chodzi o spółki które warto komuś polecić ... to .. lepiej nie kupować spółek które polecają .... ostatnio kolega radził mi kupować Karen przy 2,20 ... 2 sesje kurs spadł o 30% w 3 miesiące o 50% ... rzecz jasna nie posłuchałem go ... a miałem niezły ubaw ... bo o większą wtopę na giełdzie było trudno ... no może Bomi czy Pertol ...
co warto kupić ...
ja bym zadał pytanie co warto analizować ...
sektor informatyka wygląda bardzo ciekawie .. tym bardziej, że wynki za IV kwartał sa dla branży bardzo dobre
a jeśli coś miałbym odradzić ... z dala od developerki
ja sobie przejrzałem kilka spółek, w oko wpadła mi K2internet,
niskie wskaźniki a ostatnio nawet ktoś z zarządu kupił akcje.
Sprawdź Proszę Jacxxx znać co o niej myślisz,
no i Quercus jest udziałowcem czyli ten sam co netmedii.
Muszę przyznać że te K2Internet, to ciekawa społka. Niskie C/Z i C/WK może zachecać do inwestycji, lecz trzeba zwrócić uwagę na duże wachania na tej spółce (w przeciągu 6-m-cy trzy krotnie były podbitki z okolic 14 do 17zeta. Na 17,3 mamy duży opór i dopiero brzebicie 17,5 da sygnał do zakupu, jeśli nie to radziłbym poczekać na okolice 14 zeta.
Trzeba również zwrocić uwagę na podaż ze strony bpmAG, ktore chce sprzedać swój pakiet, a ta cena może byc dla nich atrakcyjna. Reasumując nie kupowałbym, ewentualnie poczekał na 14 zeta.
Ciekawe jest to, że k2 po wynikach niesamowicie odbił(13%), a my.....cóż skonwertowane akcje jednak spowodowały podaż. Jeśli sypacz naprawdę pozbędzie się akcji, to myślę że i my będziemy wynagrodzeni, bo potencjał w tej spółce jest.
Ps. Na stockwatchu -forum przeczytałem że w przeciągu 2 tygodni prezes będzie w CNBC TVN, a oprócz tego wywiad w Pulsie Biznesu.
Pozdrawiam.
Jak przeczytałem post o małej płynności Marketeo,to oczywiście,jest ona mała,ale w październiku były obroty po 100tys.akcji.Ja nie miałem żadnego problemu by w ciągu jednego dnia nabyć i sprzedać po 20-30tys.sztuk.Zresztą nie jestem wyjątkiem,bo paru gości na StockWatchu otwarcie przyznało się,że posiadają po kilkadziesiąt tys. papierów(jeden z gości ma "ponad 100tys.akcji").Nawet dziś była transakcja jednym ruchem na 21tys. akcji,"no problem..."
Oponeo-faktycznie nieco drogie,ale na uwadze trzeba mieć.
Axel,handluję zarowno Marketeo jak i Oponixem.Oponix już co prawda sprzedalem,a doważyłem Marketeo,ale jeśli masz jakieś pytania,to zapraszam na wątek Marketeo,ewentualnie na StockWatchu jest kilka osób świetnie znających ten temat.
Na razie.
P.S. A o Netmedii na razie nie ma co pisać,pozostaje czekać na wywiad.