• Novitus wezwanie? Autor: ~fiscal [62.233.204.*]
    Novitus wzywa po 3,40. Nie za tanio?
  • Re: Novitus wezwanie? Autor: ~zzxzxz [79.175.198.*]
    szybko żeś się obudził,
    nie za tanio? oczywiscie ze tanio, ale skoro na gieldzie bylo taniej, to po co mieli dawać więcej,
    z tego co pamiętam exorigo i upos jak kombinowali z BBI z akcjami elzabu brali je po 4zeta więc zarobieni na tym wezwaniu to oni nie będą...
  • DM Amerbrokers rekomenduje Elzab - "sprzedaj w wezwaniu" Autor: ~Dragon [192.168.3.*]
    Nie za tanio, tylko w bardzo dobrej cenie.
    Wejście BBI , a potem Exorigo i Uposu, to według mnie zmarnowany czas dla Elzabu. Wyniki finansowe się pogorszyły, kurs akcji się zrypał , dywidendę przestali wypłacać.
    Na dzisiaj 3,40 zł za te akcje, to bardzo dobra cena. Kiedyś wziąłem trochę tych akcji za ponad 5 zł, ale niestety wkrótce władowały się te firmy i wszystko co dobre się skończyło.

Piątek, 22 października (13:33)
    Analitycy Domu Maklerskiego Amerbrokers, w raporcie z 14 pździernika, obniżyli rekomendację dla Elzabu z "trzymaj" do "sprzedaj w wezwaniu".

Bezpośrednim powodem zmiany zalecenia inwestycyjnego jest ogłoszenie wezwania do sprzedaży akcji Elzabu przez Novitus. Novitus zamierza nabyć w wyniku wezwania 8.211.958 akcji reprezentujących 50,89 proc. kapitału zakładowego oraz uprawniających do wykonywania 46,38 proc. ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Elzabu. Spółka zobowiązała się do zapłaty 3,40 zł za każdą akcję objętą wezwaniem. Zapisy w wezwaniu rozpoczną się w dniu 2 listopada 2010 roku i zakończą się w dniu 16 listopada 2010 roku.

"Ogłoszenie wezwania jest zgodne z naszymi oczekiwaniami. Novitus zmierzał do zacieśnienia związków kapitałowych i operacyjnych z Elzabem, czego początkiem było nabycie od spółki zależnej Ciechu 12,6 proc. akcji Elzabu (20,2 proc. głosów). Cena zaoferowana przez Novitus jest naszym zdaniem uzasadniona fundamentalnie, zawiera premię w stosunku do naszej wyceny (2,85 zł) i w związku z tym rekomendujemy naszym klientom pozytywną odpowiedź - sprzedaż w wezwaniu" - napisano w raporcie.

"Kurs Spółki przekroczył o 19,30 proc. cenę docelową (2,85 zł) wyznaczoną przez nas w raporcie analitycznym z dnia 30.03.2010 roku, kiedy rekomendowaliśmy kupno Elzabu przy kursie giełdowym na poziomie 2,47 zł. Od momentu wydania tej rekomendacji dla Elzabu, cena akcji wzrosła łącznie o 37,65 proc." - dodano.

Elzab pokazał pozytywne wyniki za 1H 2010 roku.

Przede wszystkim Grupa zanotowała zdecydowanie wyższą rentowność w 2Q br. w stosunku analogicznego okresu roku poprzedniego oraz do 1Q 2010. Jednocześnie wystąpił spadek przychodów o prawie 10 proc. w samym 2Q 2010, stąd po 1H br. sprzedaż obniżyła się o 6,4 proc. (-1,9 proc. po 1Q 2010). Korzystne jest to, że Grupa ograniczyła koszty wytworzenia, które wg naszych szacunków w samym 2Q 2010 spadły o 11,7 proc., natomiast w całym 1H 2010 roku o 6,3 proc. W związku z podanymi wynikami przyjmujemy, że nasza prognoza dla spółki Elzab jest w chwili obecnej niezagrożona. Objęcie przez Ministra Finansów od 1 maja 2011 roku obowiązkiem stosowania kas fiskalnych nowych grup podatników (m.in. lekarze i prawnicy), powinno pozytywnie stymulować wyniki skonsolidowane Elzab w kolejnych
  • Re: DM Amerbrokers rekomenduje Elzab - "sprzedaj w wezwaniu" Autor: ~zzzasa [79.175.198.*]
    a czy Ty i Panowie Analitycy wzieliście pod uwagę informację o zwołaniu NWZA z zamiarem skupu akcji własnych za cenę NIE MNIEJSZĄ niż 3,40? Jak to się ma do waszych rekomendacji?
  • Re: DM Amerbrokers rekomenduje Elzab - "sprzedaj w wezwaniu" Autor: ~Dragon [192.168.3.*]
    Zwykłe przeszkadzanie.
    Widać po ostatnich latach co się stało z Elzabem i kursem akcji.
    Czym szybciej inwestor branżowy połączy się z Elzabem, tym lepiej, bo inaczej dalej będziemy obserwowali gnicie kursu, brak dywidendy itd.
  • Re: DM Amerbrokers rekomenduje Elzab - "sprzedaj w wezwaniu" Autor: ~black baron [89.228.30.*]
    Dziwne ruchy. Wygląda to tak, że akcjonariusze większościowi chcieli zapobiec przejęciu albo co najmniej podbić tak cenę, aby wyszli mniej więcej na zero kiedy będą oddawać akcje. Bo jeżeli kupowali akcje za 4 zł, to jeśli sprzedadzą za mniej, to przecież ponieśliby stratę. Widełki przy buy backu 3,4-4,08 jak widzę nie są przypadkowe. Ja w każdym razie kupowałem po 3,33 i to jak dla mnie dużą ilość, i myślę że na tym nie mogę stracić. Wystawiłem S po 4,07 do końca grudnia i czekam :)
  • Re: DM Amerbrokers rekomenduje Elzab - "sprzedaj w wezwaniu" Autor: ~Dragon [192.168.3.*]
    Tylko, że oni chcą skupić zaledwie 13,5% akcji , a mogą to zrobić np. w pakietach, także drobni mogą zostać jak zwykle w gorszej sytuacji.
    Dla mnie to jest gra na przeszkodzenie Novitusowi w powodzeniu wezwania, a połączenie Elzabu z Novitusem dałoby bardzo duże korzyści obu firmom, bo są z tej samej branży.

• Re: DM Amerbrokers rekomenduje Elzab - "sprzedaj w wezwaniu" Autor: ~black baron [89.228.30.*]
    PS. Może mi ktoś wyjaśnić jak technicznie wygląda wezwanie, bo pierwszy raz "bawię się" w coś takiego? Tzn. chodzi mi o to jak odpowiada się na wezwanie - poprzez swój dom maklerski, czy jakieś obce, wyznaczone do tego.
  • Re: Novitus wezwanie? Autor: ~~bu [95.49.117.*]
    oczywiście, że za tanio. A przeszkodzić Novitusowi trzeba. Nie będzie żadnego efektu synegii, bo ich obszary się przenikają. Zyska tylko Posnet. Jeśli Elzab chce przejmować akcje po cenie dużo wyższej, niż 3,40 to znaczy, ze jest coś na rzeczy. Jako spółka giełdowa odpowiadają za tego typu deklaracje. Novitusowi zależy, bo Elzab jest zbyt mocny. Zapłacą dużo więcej za te akcje
  • Re: Novitus wezwanie? Autor: ~adek [94.42.37.*]
    Ale bzdety prawisz. Wiadomo, że:
    1. Cena 3.40 to bardzo dobra cena dla akcjonariuszy, w przeciwnym razie kiszenie nawet poniżej 3 zł przez wiele, wiele miesięcy.
    2. Przeszkadza Exorigo, bo nie będzie mogło rządzić w Elzabie ze swoim marniutkim pakiecikiem a tym samym nie wyprowadzi już wiecej pieniędzy z Elzabu na swoje ciemne interesy (wdrażanie własnego programu za wielkie pieniądze)
    3. Exorigo dało więcej i chciałoby podbić, żeby przynajmniej wyjść z zyskiem albo na zero (to co wyciągnęli lewymi interesami to już zapomnieli).
    4. Niby jak miałby Posnet na tym skorzystać, bo nie bardzo rozumiem? Raczej straci, bo dwóch dużych w tej samej branży potrafi bardziej ustawić rynek a Posnet się będzie musiał dopasowywać (już nijak nie będzie mógł się chwalić, że jest "największy" itp.
    5. "dawny" zarząd Elzabu pewnie chętnie wyskoczyłby spod czarnej kurateli Exorigo
    6. Właśnie dlatego, że biznesy Elzabu i Novitusa się przenikają, to efekt synergi przyniesie zysk z oszczędności wspólnych zakupów, wspólnych akcji marketingowych itp.

Jednym słowem, tym, którym zależy na wyprowadzeniu Elzabu na prostą (i jego kursu) to decydują się na odpowiedź na wezwanie i przegonienie Exo z tej firmy.
  • Re: Novitus wezwanie? Autor: ~Dragon [192.168.3.*]
    Właśnie. Czym szybciej tak się stanie, tym lepiej.
  • Re: Novitus wezwanie? Autor: ~adek1 [95.49.117.*]
    nie wiem, gdzie widzisz szansę na synergię, skoro zjedza wzajemnie u dystrybutorów. Poza tym firma przyniesie w przyszłym roku duże zzyski. Jak chcesz to sprzedawaj, ja trzymam. Pogadamy za rok. Pozdro
[x]
ELZAB -3,87% 1,92 2023-12-15 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.