To będzie dobry rok dla tej firmy. Główną działalnością i źródłem przychodów tej spólki jest produkcja skrobi ziemniaczanej. Ceny tego produkty wzrosły od poczatku roku przynajmniej o 35% i dalej będą rosnąć. Ponadto, ze względu na spadek kursu Euro cena minimalna za ziemniaki, jaką musi placić zaklad jest niższa o ok. 8%. Co to oznacza ? NIższe koszty i przynajmniej o 1/3 wyższe przychody. Zainteresowanym mogę udzielić więcej wyjaśnień i podac więcej informacji.
Sytuacja jest porównywalna z 2007 r., gdzie na skutek znaczącego wzrostu cen zbóż ceny skrobi (w tym skrobi ziemniaczanej - substytucyjnej wobec skrobi ze zbóż - pszennej, kukurydzianej) w porownaniu z rokiem poprzednim wrzosły o blisko 100%. Teraz wzrost cen zbóz jest nieco mnijeszy, ale w krajach azjatyckich będzie głęboki spadek produkcji skrobi, stąd presja na wzrost cen. Ponadto magazyny zakladów produkujących skrobię sa puste.
Dnia 2010-10-18 o godz. 12:06 ~Wiesiek_PLN napisał(a):
> Sytuacja jest porównywalna z 2007 r., gdzie na skutek
> znaczącego wzrostu cen zbóż ceny skrobi (w tym skrobi
> ziemniaczanej - substytucyjnej wobec skrobi ze zbóż -
> pszennej, kukurydzianej) w porownaniu z rokiem poprzednim
> wrzosły o blisko 100%. Teraz wzrost cen zbóz jest nieco
> mnijeszy, ale w krajach azjatyckich będzie głęboki spadek
> produkcji skrobi, stąd presja na wzrost cen. Ponadto
> magazyny zakladów produkujących skrobię sa puste.
Może i będzie to dobra kampania,ale nie porównuj do 2007 ,kiedy w maju nastąpiło zbycie perełki Pepeesu-Browaru Łomża za sumę 126 milionów(trzykrotnie więcej,niż wynosiła jego wartość ) co wywindowało kurs akcji do 2.42,a potem to już równia pochyła
A co z kaską-powoli jest przejadana,a to na pokrycie strat,a to na wykup akcji,a miała być
na strategię inwestycyjną 2006-20011,parę miesięcy i mamy 2011.Nie ma nowej lini technologicznej,nie ma nowej fabryki skrobii,są za to sprawy w sądzie.
Życzę tej firmie jak najlepiej,bo jestem łomżyniakiem,ale perspektywy są niewesołe.
Dnia 2010-10-18 o godz. 15:01 ~barnaba napisał(a):
> powiedz mi kolego kto tak dzis sypie....
> "Perła" ?
perłe sprzedają i wchodzą w biopopalwa . Czyli dogadali się.