Teraz po tym wszystkim jak gość wystawi duże kupno tak jak to było na 7,43 i na 7,15 to mu się wszyscy wysypią. Pozostaje tylko pytanie czy chce kupić czy chce sprzedać? I w jakim celu robi taki cyrk? Jak tak dalej będzie to te 5 zł o, których pisał Prorok zobaczymy bardzo szybko.
Powiem wam, że fatalnie to wygląda. Takiego wywalania to nawet ja nie pamiętam. Jakby rzeczywiście komuś się spieszyło. A ta końcówka. Boję się co będzie jutro.
zenujace.nie sluchajcie sie tych 3 nawiedzonych gosci-obsiedli tup-nie maja akcji-i rza jakby to byl skotan czy fon.dla mnie ci goscie sa skonczeni.z jednej strony pisza merytorycznie-wymieniaja aktuwa a potem pisza ze to bankut i mega balon.panowie po takich rekomendacjach rozbijcie sobie namiot na torach kolejowych
Hej, a może oni już o tym pomyśleli tylko nikomu nie powiedzieli. Może TUP to nie Trans Uniwersal Poland tylko The Useless Paper:-) A tak poważnie to co innego pozostaje jak śmiać się z tego czegoś. Wy się zachwycacie, my widzimy jak ktoś robi sobie niezłe jaja z kursem. Jutro ci co mają papiery lepiej, żeby nie oglądali notowań bo może być bardzo ciężko. Jak na mój gust to dziś była ostatnia sesja z końcówką powyżej 7. Ilu z was chciałoby cofnąć czas do początku września? Teraz już chyba wiecie co należało wtedy zrobić.
ang.''bezuzyteczny papier''-i to po angielsku-co za glebia mysli.odpowiem tobie-it's no use-co tu piszesz.takie glupoty to mozesz pisac na watku triona czy techmexu-you bloody fool-tego juz nie tlumacz-to jest tylko dla ciebie
nie dyskutuj z nimi-niech sie spotkaja w trojke i ukladaja strategie-hossa w pelni a oni naganiaja na tupa po 5zl-chyba im sie czas pomylil-to jest czas na male i srednie spolki ktore stoja w blokach startowych.oni zamiast tupa poinni kupic prawdziwe smieci-fon skotan atlantis trion techmex-tam by sie dopiero popisali swoja wiedza-prawdziwe straty i lawirowanie na linie
zamiast zachecac do sprzedazy w czasie hossy-powinniscie polecic przy waszej wiedzy inne perelki aby inni zarabiali.polecilem tydzien temu innym -introl-i zobaczcie co sie dzieje-rwie denka w ciszy.przedtem energoinstal dal zarobic niedawno 50 pr.-tez tam naganialem.i nie potrzeba mi zadnego dziekuje-niech inni tez zarabiaja i nie jestem zadnym prorokiemtylko drobnym zuczkiem z doswiadczeniem.a najgorsze jest lazenie po watkach innych spolek ,nie majac ich papierow i wyszydzanie tam ze spolki i udreczonych tam ludzi.powiem po prostu-to jest zwykle skurwysynstwo
Kris, nic nie mam do ciebie ani do innych wierzących w tą spółkę. Jeżeli szydziłem z czegoś to nie z was tylko z obłudy władz, które robią wszystko by spółkę sprowadzić na dno. Ja, tupeczek, tup, google zobaczyliśmy to wcześniej, teraz wy to widzicie. Wasze wpisy, że 9.40 pęknie jak zapałka i że będzie 30 zł na koniec roku też były nie fair bo dużo ludzi nie mając pojęcia z kim mają do czynienia się na to złapały patrząc tylko na wskaźniki. Pretensje proszę więc kierować nie do nas tylko do władz spółki, które sprzedają akcje w takim momencie kompletnie mając w d..... akcjonariuszy. Jeżeli chodzi o mnie to kasę mam narazie w wig-20, ale nie wszystkie moje spółki zachowują się tak jak bym sobie tego życzył chociażby assecopol to reszta całkiem dobrze sobie radzi. Pko bp, sa, Tauron, bre . Teraz nie mogę się doczekać na debiut gpw. Powiem ci jedno w tych spółkach lubię to, że gdyby choć 1/10 tego co wyciął prezes Tup, zrobił prezes którejkolwiek z tych spółek to już by nie był prezesem.
I jeszcze jedno. Wiecie dlaczego ta wiadomość o sprzedaży akcji przez prezesa jest taka zła, bo są tylko dwa wytłumaczenia tej sytuacji. Pierwsze to, że w spółce dzieje się coś naprawdę złego i prezes wyjął sobie bańkę bo wie, że przez dłuższy czas po wyjściu na jaw tego czegoś nie będzie takiej okazji. I drugie, nie wiem czy nie gorsze niż pierwsze, sprzedał bo z kimś się umówił żeby zrobić panikę i wytrzepać do końca z tanich akcji drobnych akcjonariuszy. W takim przypadku to nie chciał bym mieć akcji tej spółki nawet jak pójdzie w górę. Jest jeszcze trzecie wytłumaczenie, które według mnie nie wchodzi w grę potrzebował mln. zł. W to nie wierzę patrząc na dotychczasową karierę prezesa zarządu.
tup rowniez jest b,ciekawa spolka-i jest w moim porfelu po wlasnej analizie.jesli nie sprzedalem po 9.4 to tym bardziej po 5.oczywiscie macie racje ze na razie moritzom nie zalezy na kursie.ale i oni powinni myslec.dobry klimat na rynkach nie bedzie trwal wiecznie/pozdro
Wtedy sam sie wk..i podam ich do sądu albo do KNF. Jeśli wpierw sprzedają akcje, a później zrobią wezwanie na ich zakup to może to być zinterpretowane przez sąd jako celowe działanie na zaniżenie kursu...nie wywiną takiego numeru...chyba...
Skierujemy sprawę do sądu.Nie wiem czy wiesz prawo dotyczące mniejszościowych zmieniono w tym roku na korzyść drobnych inwestorów za czym lobbowały ofe, tfi i SII.Nie da się teraz robić emisji po 20 zł a potem z uśmiechem na twarzy wezwanie na 7zł.
I jeszcze jedno. Wiecie dlaczego ta wiadomość o sprzedaży akcji przez prezesa jest taka zła, bo są tylko dwa wytłumaczenia tej sytuacji. Pierwsze to, że w spółce dzieje się coś naprawdę złego i prezes wyjął sobie bańkę bo wie, że przez dłuższy czas po wyjściu na jaw tego czegoś nie będzie takiej okazji. I drugie, nie wiem czy nie gorsze niż pierwsze, sprzedał bo z kimś się umówił żeby zrobić panikę i wytrzepać do końca z tanich akcji drobnych akcjonariuszy. W takim przypadku to nie chciał bym mieć akcji tej spółki nawet jak pójdzie w górę Zgadzam się z tym w 100%. pisałem juz o tym .
Ciekawie tu sobie piszesz, że zgadzasz się z tym co tu sobie napisałeś i że nawet jak te akcje by zwyżkowały i na nich się zarobi to nie chciałbyś mieć tych akcji, ciekawie piszesz.
A ja się zgadzam z google'm i Prorokiem. Są jakieś zasady. Jeżeli dziś sprzedał drobnych akcjonariuszy to zrobi to ponownie i w najmniej spodziewanym momencie. Giełda to biznes, a biznesu nie robi się z takimi ludźmi bo nawet jak dziś pozwolą ci trochę zarobić to jutro pociągną cię na dno.
W spółce nic złego się nie dzieje i dobrze o tym wie trójka naganiających na spadki.Gdyby doszło do wykorzystania wiadomości poufnej to nie starczy tego miliona na karę! Więc jestem spokojny, że w spółce jest dobrze, nawet bardzo dobrze, bo niektórym strasznie zależy na tanich zakupach:)
stary moritz sypnal ale jakis fund to odbiera.co jakis czas sa duze zlecena-albo jest to wciaganie naiwnych albo meczaca zbieranka na nizszych poziomach-ja obstawiam to drugie
tup jest w bardzo podobnej sytuacji jak np.wasko czy mostostal zabrze-b.dobre firmy.w smiesznych cenach.nie wiadomo czy smiac sie czy plakac.chetnie bym je dobral ale nie chce sie skracac na innych
Ja nie wiem czemu Moritz sprzedał i nikt z nas tego nie wie, możemy tylko spekulować. Ale z mojej pespektywy wygląda to tak - akcje Tupa są tanie- może będą jeszcze tańsze, kto wię? Ale faktem jest że jest tanio a jak jest tanio to trzeba kupować a nie sprzedawać.No chyba że jest ryzyko bankructwa spółki , ale tu chyba takie nie występuje.Oczywiście , zawsze można się pomylić , dlatego bardzo ważną rzeczą na giełdzie jest dywersyfikacja, nie można się pchać w takie spólki jak TUP bez głowy bo mozna stracić ...... TUP zawsze był spółeczką wybitnie spekulacyjną i zazwyczaj mało płynną , a prezes wybitnie interesowny.Ja juz długo bardzo jestem na rynku i wiele takich historii oglądałem, one zazwyczaj są z happy endem - przypomnijcie sobie Panowie co pisano o Immo, Amice ,City Interactive czy innych, co sie działo na tych spólkach - czy chocby na Lotosie , czy KGHM niecałe dwa lata temu.Trzeba patrzyć ile kosztuje papier , ile ma się czasu i czy spółka może zbankrutować.Nic ponadto.
zgadzam sie z ostrym ze jest tanio i byla niezla podbitka na 9.4 i to na obrotach a teraz opadanie bez obrotow.ma rowniez racje co do dywrsyfikacji porfela-nie mozna trzymac wszystkich jajek w 1 gniezdzie-doswiadzeni inw.o tym wiedza.dziwie sie ze tup nie moze dogadac sie z bankami-innym daja pod watpliwe aktywa a on ma najpewniejsze ziemie-ktora z dnia na dzien nie wyparuje i jest najpewniejszym zabezpieczeniem.wychodzi na to ze moritzom na razie na niczym nie zalezy ale to nieladnie gdy swego czasu inw.oplacali emisje po 20zl/pozdro
tupa po 7 nie ma sie co bac-dla mnie to pewnik-jak nawet zleci na 6 -to nic to nie zmiena.gorzej by bylo ggyby moritz oglosil wezwanie za bezcen-stracil by wtedy calkowicie zaufanie-a tego nie przewiduje.dws i ipopema trzymaja twardo swoje udzialy-choc na bydgoszcz,siewierz czy forest hill-trzeba kasy-moze uda sie z obligacjami a moze 2 rata za modene-kto wie...
Ryzyka moim zdaniem nie jest zbyt wielkie.Spólka ma majątek a nie ma jakichś wielkich zobowiązań.Moritzowie mają duży udział w akcjonariace-takich spółek się nie boję, o wiele bardziej niepokoją mnie takie gdzie udział głównego akcjonariusza jest na poziomie np.10-20% jak np.Orcogroup czy Centrozap -tam drukowanie akcji idzie w najlepsze.A np. na Immo,Groclinie czy Amice gdzie główny akcjonariusz miał duzy udział w spólce nie było takih manewrów.Natomiast gdybyMoritzowie w istotny sposób zmiejszali swoje zaangażowanie to zalecam szybką ewakuację - choć powiem szczerze nie wierzę w taki scenariusz. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz , po co informował o ostatniej sprzedaży, wydaje mi się że nie miał takiego obowiązku.
kilkumiesieczna analiza akcji tup sa-spolka dlugo szla boczniakiem.az tu pewnego dnia rynkom dla idiotow zachcialo sie akcji-wjazd na 9.4-na duzych jak na ta spolke obrotach-gleboka kieszen maja ci studenciny....a teraz zjazd z nimi -jak wieszcza co niektorzy na 5zl-wg mnie to sie nie moze skonczyc tak banalnie a stary moritz pewnie kupil za 1mln zl mieszkanie dla wnuczka-mogl sie pospieszyc-bylo 2zl wyzej.wazniejsze jest co o tym mysli mlody moritz-bo on tu rozdaje karty/pozdro