całkowicie się z Tobą zgadzam w kwestiach inwestorów instytucjonalnych. Fundy zrobią coś na kształt LW Bogdanki albo Kogeneracji. Jest teraz skok ceny a później wyhamowanie wzrostów i coś z pogranicza trendu bocznego z niewielkimi wzrostami.
Dlatego spokojnie powinna być możliwość wyjścia jak cena zacznie się stabilizować przez kilka tygodni/miesięcy.
Dla mnie punktem odniesienia jest wycena wskaźnikowa PZU. W tym celu należy dodać nowe środki do obecnych kapitałów ERP a następnie podzielić przez nową ilość akcji i mamy nową wartość księgową. Następnie założyłem że nowo pozyskany kapitał będzie miał ROE jak ten już pracujący. Porównałem to do PZU i wyszła mi cena około 230 zł.
Przy tym poziomie C/Z i C/WK ERP po emisji i PZU teraz (po 410 zł) się wyrówna.
Do tego należy uwzględnić z plusów większą oczekiwaną dynamikę zysków ERP a z minusów znacznie mniejszą znajomość marki. Na jeden i drugi czynnik należy nałożyć pewną premię i dyskonto. Sam założyłem dla łatwiejszego rachunku, że dyskonto i premia się zniosą.
P.S. Więcej o ERP pisałem na swoim blogu www.abecadlo.info
Mysle, ze mogly to byc podmioty zwiazane z glownymi akcjonariuszami, ktorzy weszli w emisje akcji czyli fundusze z ING na czele. Zalezalo im na pokazaniu, ze zarobili na debiucie. Utrzymywanie wysokiego kursu pomaga funduszom w przyszlosci sprzedac drogo posiadane akcje ERP co tez i nam, drobnym jest na reke.
W najblizszym czasie niestety trudno bedzie isc powyzej 190, trend boczny moze troche potrwac. Tez szykuje sie korekta na rynku glownym wiec ERP tez to nie pomoze.
Pamietajmy, ze benchmarkiem dla ERP jest PZU i jak spada cena PZU to razem z nia obniza sie wycena porownawcza dla ERP.
Podsumowujac, sam zakladam, ze kurs spolki moze isc wyzej jak 190 od listopada. W pazdzierniku beda wahania 170-190.