chce na PAGI. To może być oststnia szansa na wybicie kursu w tym roku. Więc jeżeli ktoś przegapił okazję to obserwujcie bo może uda się wam sprzedać jescze po 8 zł w tym roku.http://www.parkiet.com/artykul/942222.html
Czyżby zmiana frontu?:) Witajcie po jasnej stronie mocy:)
A ku pokrzepieniu serc jeszcze raz sobie policzyłem 120 ha = 1 200 000 m2. Rynkowa cena za metr w Siewierzu minimum 200 zł za metr. 1 200 000 x 200= 240 mln zł.
a obecna kapitalizacja spółki: 15 212 345 x 7,60 = 115,6 mln zł ponad 2 razy mniej niż sam tylko Siewierz. Już z tego tytułu na dzieńdobry powinno być 15,8 zł za akcje. Dodajmy do tego jeszcze inne aktywa + marże deweloperskie i..i mamy perełke!
Jak już chcecie chwalić tą swoją perełkę to bądźcie obiektywni. Po pierwsze w Siewierzu ze 120h plan jest narazie tylko na 70 h, po drugie to trzeba ten teren uzbroić żeby liczyć na 150 zł za metr, a na to trzeba jakieś 40 mln.
I znowu macie niepełne informacje. Po pierwsze jeżeli dostaną pieniądze za Modenę to w czerwcu 2011 roku ( na dzień dzisiejszy szanse na tą kasę są bliskie zeru), po drugie będzie to kwota 28 mln. powiększona o odsetki 8% w skali roku minus 1 mln. który już został zaplacony czyli około 29 mln. po trzecie pieniądze te zostały już zaksięgowane w 2007 roku więc jeżeli zostaną zapłacone nie wpłyną na wynik finansowy. Jeżeli natomiast nie zostaną zapłacone to trzeba będzie odpisać jakieś 10 mln. zł bo na hipotece TUP zapisany jest po banku i całej kwoty nie jest w stanie odzyskać. Jeżeli chodzi o Pagi to całkowicie nierozumiem skąd wzięło ci się 30 mln. TUP ma tylko 25% udziałów w tej spółce i nie wiadomo jak zostanie wyceniona na newconnect. Przyznam jednak obiektywnie, że może na tą spółkę mieć ochotę Netia ze względu na częstotliwość WiMax w Warszawie (Netia ma te częstotliwości na pozostałym obszarze) więc może być zainteresowana przejęciem.
widze ze dzisiaj tup zakontrowal-byl prawie po 8-moze co niektorzy oprzytomnieja.ale wdac ze spolka jest pilnowana-to jednak wyglada na meczaca zbieranke.hossa sie dalej rozwija-wig nowe szczyty a perelka-7.6-smiechu warte.ale przyjdzie czas ze tup ta dysproporcje nadgoni/pozdro
A tup i tupeczek mistrzowie tauronu to zachorzali dzisiaj? A dziś jest piękny dzień na śmierć gdy nie ten mars:))Czy idea beznadziejności tupa już upadła? A może tup i tupeczek wzięli się do roboty?;)
Jestem, jestem, ktoś mnie wołał? Źle piszę o TUPie to po mnie jeździcie, nic nie piszę to za mną tęsknicie. Co wy masohiści jesteście, czy co? O Tauron się nie boję - korekta mu się należała. Co do TUPa to jeszcze bym się nie cieszył, że to koniec spadków bo odbicie jest na bardzo mizernych obrotach. To tyle.
Nie mówię nie, uwierzę że coś się zmieni jak kurs przebije 10 zł oczywiście na słusznych obrotach, a Moritz wreszcie zacznie coś sprzedawać. Przecież nie na darmo przyglądam się tej spółce i poświęcam jej tyle mojego cennego czasu. Ja masohistą nie jestem, ale narazie stoję z boku bo raz już się nabrałem.
Należy też zastanowić się kto kupił TUPa za ponad bańkę. Raczej wątpię, żeby sprzedawał DWS albo Ipopema bo zbyt mało poszło i strzeliliby sobie w kolano bo musieliby poinformować o zmianie co znacznie utrudniłoby im dalszą sprzedaż (ale kto wie). Raczej skłaniałbym się ku wyjściu jakiegoś akcjonariusza, który miał poniżej 5% i tu pojawia się pytanie czy nie wziął tego DWS albo Ipopema. Zobaczymy.
Jeśli to była faktycznie sprzedaż, a nie przesunięcie z rączki do rączki, to zaliczam go do rozgarniętych, bo zna się na AT, a za kilka dni taką ilość sprzedałby jeszcze niżej
Większość z was nie ma odwagi komentować wczorajszej transakcji pakietowej na tak wielkim minusie i słusznie bo tu nie ma co komentować tu czeba spierdalać na moje oko.
Wasze dyskusje są na poziomie piaskownicy. Pakiet na pewno poszedł od jakiegoś OFE, które jak wiemy do TUPa się zraziły już dawno i tylko czekały na większe obroty i zainteresowanie papierem, żeby puścić resztę. Co do ceny, to dyskonto musiało być - i tak jest stosunkowo niewielkie w stosunku do średniej rynkowej.
A ty google zapisz się na lekcje doszkalające z ortografii bo tego bełkotu z błędami nie da się czytać.
Aha, TUP jest w kanale wzrostowym, czy tego chcecie czy nie.
Pozdrawiam, ale tylko tych kulturalnych i na poziomie.
I co ciekawe ten kanał wspierają fundamenty, bo pieniądze za modenę będą i ci co się ociągają wiedzą o tym, że jak nie zapłacą to pójdą pod młotek i może póżniej ale z tego młotka tup będzie miał pieniądze, bo nieruchomość jest bardzo atrakcyjna i sami ją odkupią.A pagi jak podejrzewa wielu, bo ma na nią chrapkę nie tylko netia zadebiutuje wybornie i tup wyjdzie z inwestycji z wielkim zyskiem!!! Pagi jest w księgach powtarzam ujęta za 0.52 mln!!Któryś raz zarząd tupu pokazuje klasę inwestowania w aktywa.Tylko ogólna niechęć do deweloperki hamuje w tym roku cenę tupa.To są dyrdymały analityków z których jeden powtarza po drugim jak mantrę to samo.Deweloperka już konkretnie rusza a poza tym tup inwestuje i to z powodzeniem w inne projekty.Długofalowo jest wyborny i to już powoli przebija się na rynku.Ktoś przecież schrupał to 150000 akcji i myślę, że połknie jeszcze więcej.Cierpliwości życzę, bo nawet jak będzie bujać to na końcu podróży z tupem będzie bardzo miło.Tego życzę tym, którzy w tę podróż się wybierają:)
masz racje-tauron -to zlota obligacja-idzie powoli -wole szybsze-naganiam na forum na energoinstal od pol roku i dzis 30 pr. i tak bedzie po 20 zl.w eni wchodza chinczycy a w tupa wjda amerykanie-jestem przekonany-i ruszy b.szybko.wole tupa niz obligacje/pozdro
Bo Ciech słabo przędzie i uciekają z niego fundusze.B y pozyskać gotówkę robi takie numery:) Teraz wiemy skąd ta promocja na Tupie.Gratulacje dla tych co kupili, bo od CIechu nie brała drobnica.A Tup przy delikatnych szacunkach wart jest 15 zł za akcję.I to jest wycena zachowawcza przy porównaniu spół z branży a super zachowawcza przy tym co Tup zrealizuje wychodząc z Pagi i egzekwując pieniądze za Modenę jak i rozpoczynając swoją sztandarową inwestycję! Cena jak widać był a przygotowana pod tych co bardzo chcieli sprzedać i którym się spieszyło.Klasyka:))
nigdzie nie widze tego infa-ale skad ciech ma akcje tupa-przeciez to zupelnie inne branze.jesli to prawda to jeszcze tup ma wiele tajemnic-to musza byc jakies sprawy z dawnych czasow