Dnia 2010-09-17 o godz. 20:04 ~Permediowiec napisał(a):
> Przerabiałem to już na Koli i innych spółkach. Na tej
> spółce jestem jiż od 1,5 roku.
Jak pojawi się dużo wątków,
> to czas na ewakuację z papiera.
Myślę że fundusze pozbywają się papieru.
Słuszna uwaga, papier ładnie rośnie, a ten zakłada wątek na najbardziej zaleszczonym forum, który w gruncie rzeczy nagania na wzrosty. Ciekawe co trzeba mieć w głowie żeby tak postępować....
dziś zapewne koniec korekty, 15 % w dół jest całkiem atrakcyjnym poziomem do zakupów. Prognozuję że sesja zakończy się jakieś 3,5 % na plusie. Osobiście nie przepadam za zbyt częstymi odpałami bo po takim dużym wyskoku jest równiez spora korekta i panika. Wolę jak spółka systematycznie rośnie np 4 - 5 % na sesję,,, i takiego systematycznego w miarę spokojnego wzrostu jej życzę... niedługo powinny być dobre wyniki za III kwartał więc będzie pod co dalej rosnąć.
ale wtopa a ja załadowany od tyg.na full po 20.67 jutro koncze przygode z
Permedią raz na zawsze, wole wyrzucic po 16 niz zaraz po 14 allbo niżej a 3.5 tys sztuk jak leszcz łyknołem mam nadzieje ze znajdzie sie jutro chetny :( a tych naganiaczy to bym za jaja powiesił tak nie można frajerzy
a czemu ma nie spasc do 12zł szybko urosło to iszybko spadnie ja swiezy na gpw jestem ale zal mi baranków ktorzy sie chwala ze kilkanascie lat w temacie siedzą i sie niczego nie nauczyli poza tepym wpatrywaniem w monitor:) ja sie dałem nabrac i kupiłem po 20.67 i chciałbym ostrzec wszystkich zeby nie dali sie nabrac na ta spekułę jaka tu rzadzi nie kupujcie tego smiecia jezeli nie chcecie stracic kapitału...pozdrawiam
Nie panikuj ile dni jesteś na tej spółce 10,15 i juz taka panika w tej chwili jest większa szansa na wzrosty niż spadki.Dobierz uśrednij i zaraz będzie zysk.Luka zamknięta.
Pozdrawiam
ps
nie trać kapitału
gdybym był na Twoim miejscu to nie sprzedawałbym teraz tych akcji. Po pierwsze zawsze po ostrym wzroście następuje mniejsza lub większa korekta. Po drugie bardzo często po głębszej korekcie następuje odbicie do góry. Po trzecie właśnie kończy sie III kwartał - który będzie prawdopodobnie udany.
Wszystkie znaki na niebie mówią wstrzymać się i obserwować. Jak tak będziesz skakał ze spółki na spółkę to z reguły zawsze będziesz stratny, bo zazwyczaj podłączysz się akurat na górce, potem będziesz się frustrował tym że trafiłeś akurat na korektę i pozbedziesz sie akcji by znow wpakować się w nowe akcje, prawdopodobnie tez na górce itd itp... Takie skakanie to scenariusz do szybkiego bankructwa. Miałem już kilka spółek gdzie kurs zjechał mi ponad 20% w dół i dzięki temu że nie spanikowałem wychodziłem na plus lub minimalny minus (i trwało to zaledwie parę miesięcy). Zalecam więc więcej cierpliwości. A jesli masz potrzebe zainwestowania w coś innego to mozesz sprzedac po prostu jakąś niewielką część swojego portfela np 20% posiadanych akcji i wejsc w cos nowego - ostatnio LSI Soft wyglada bardzo ciekawie, po bardzo dlugiej konsolidacji poszlo mocne wybicie i kurs powoli rosnie dalej - a wskazniki sa nadal bardzo niskie. Mozna rozwazyc tez Getin Noble Bank który sprzedał w emisji wszystkie z oferowanych akcji TU EUROPA a wiec wpadło mu ładnych parę milionów zł czystego jednorazowego zysku co bardzo dobrze odbije się na wynikach, jego kurs jest obecnie na atrakcyjnych poziomach. Wartą uwagi jest tez Centrum Klima - wyniki za III kwartał najprawdopodobniej będą rekordowe w historii spółki, kurs jest swiezo po korekcie wiec mozna tanjo kupic i potrzymac do ogloszenia wynikow. Do spółek ciekawych ale do których podchodziłbym ostrozniej na pewno zakfalifikowałbym Arctic Papier - cena atrakcyjna, spólka najgorsze przeciwności ma juz za soba (niekorzystne kursy walut, wiosenny wzrost cen celulozy) i z kwartału na kwartał powinna poprawiac wyniki - tylko tu jest jeden feler - nie wiadomo ile jeszcze bedzie trwała konsolidacja.... spółka na pewno da zarobic, ale ją polecam raczej cierpliwym. Owszem ostatnio jest ożywienie obrotów, ale czy to się przełoży na wzrosty w najbliższych dniach, tygodniach czy tez miesiącach tego nie wiem.
Dzieki "aa" moze i masz racje ale według mnie to sie zatrzyma na 12zł moja sugestia, a dokupic nie mam za co bo wszedłem za wszystko co miałem ok.3,5 tys sztuk po 20,67 zyciowe oszczednosci musze próbowac je ratowac jedna spółka mi sie podoba o której piszesz ale ja szukam szybszej rakiety co powiesz na KOV??? ryzyko i moze wieksze ale szansa odrobienia strat równiez ...Dzieki"aa" raz jeszcze w permedie utopiłem 21 wrzesnia przed otwarciem moze to ja wyciągnołem kurs do 22zł za głupote sie płaci dam znac jak sie rozmysle jutro..Pozdrawiam
Ja Ci sprzedałem pakiet 2 tys akcji. Odkupiłem po 16,90 i uważam że się bardzo mylisz rezygnując w Permedi. Nie ma rakiet na giełdzie - czasem trzeba poczekac i kilka miesiecy. Jak chcesz 100 % to idz na Magifico na NC tam spolka ma 370 tys akcji w obrocie w cenie 1,8 (obecnie), Jutro bedziemy grac na niej.
Skąd wiesz ze to ja kupiłem twoje 2tys Permedii?? nie mam za co w cokolwiek wchodzic a jak mowisz ze chcesz mnie ogolic ponownie to prosciej mi swój nr. konta podaj to przeleje przynajmniej bez prowizji sie obędzie:):)mam jeszcze 4tys.sztuk pko bp ale niestety czekaja byc moze na dywidende takze jak sie skumplujemy to dobrze na tym wyjdziesz bo pomysł z ta spóleczką mi sie podoba zaraz przestudiuje temat..
W zadnym wypadku nie chce nikogo golic. Zarobisz na Permedii tylko troszke poczekaj. Natomiast Magnifico jutro bedzie grane. Powyzej 2 zl skoncza sie akcje wiec do tej kwoty bierz smialo zarobisz minimum 50 %
Nie grałem na nim. Natomiast odnośnie M. z rana nie ma popytu, potem zbierany jest pakietami po 500 , 1000. Mozesz się dołączyć. Do jutra powodzenia w zarabianiu pieniedzy
500 czy 1000??? jak bym wchodził to min 10.000 albo i 20.000 ja tak drobniej to bym nie chciał tylko ten NC nie mam zaufania nie interesowałem sie nim nigdy
Dnia 2010-09-29 o godz. 01:13 ~swiezak27 napisał(a):
> 500 czy 1000??? jak bym wchodził to min 10.000 albo i
> 20.000 ja tak drobniej to bym nie chciał tylko ten NC nie
> mam zaufania nie interesowałem sie nim nigdy
Przykro mi to chłopie pisać, ale jesteś klasycznym przykładem dawcy kapitału. Uciekaj z giełdy jak masz takie podejście, lub graj przez kilka lat wyśmiewanymi 500zł bo zbankrutujesz zanim się zdążysz zorientować
jeszcze mam "aa" takie pytanko widzisz realna szanse na permedii zeby to 40 zetka za rok miało szanse byc warte?? aha jutro przewiduje kolejny spadek nie duzy ale osuwamy sie w dół pozdrawiam ...Pozdrawiam:(
bardzo dużo zalezy od wyników finansowych spółki -jesli Permedia będzie wykazywac coraz to wiekszy zysk to nie widzę problemu żeby taki poziom osiągnać. A ze branza chemiczna jest ostatnio na topie to jest to realne do osiągnięcia. Oczywiście zawsze moga podłączyć się spekulanci i tez wyciągnąć kurs w górę dużo wczesniej. poki co nie ma co panikować,,,, pozdrawiam
Dnia 2010-09-29 o godz. 09:49 ~swiezak27 napisał(a):
> Simon nie przepłacaj poczekaj kupisz za tydzien za 13 zł
> na pewno a moze ciut nizej
W twojej sytuacji udzielanie porad jest co najmniej nie na miejscu. Przeczytaj co Ci napisałem trochę wyżej i mocno sobie przemyśl parę rzeczy.
Swiezak, jesli masz troche gotówki to zawsze mozesz usrednic sobie kurs przy okazji wynoszac go w górę. Przy takiej malej spólce jak Permedia zlecenie nawet za kilka tysięcy złotych potrafi wynieśc kurs w górę o kilka %. Nie widzę teraz arkusza zleceń ale podejrzewam że jakbyś użył tych samych srodków które włożyłeś wczesniej na zakup akcji Permedii i dałbyś kilka zlecen zakupu PKC w odstepie kilku minut to zawiesiłbyś kurs na górnych widełkach. Znając zycie zapewne podłaczyliby się spekulanci widząc ze kurs idzie mocno w góre. Tak się właśnie nakręca spirala wzrostów....
Na tak mało płynnych spółkach jak Permedia najpierw zbiera sie akcji tyle ile mozna zebrac utrzymujac kurs w ryzach a potem bardzo niewielkim kapitałem wynosi się kurs do góry - tu naprawde wystarczy kilka zleceń kupna PKC by ruszyć mocno kursem. pozdrawiam i cierpliwości życze....
Zeb widzisz pewnie racji masz i duzo z tymi kombinacjami ja na giełdzie dopiero raczkuje ale ja wszystko wtopiłem w permedia srodków zadnych juz nie posiadam i akcje oddam jak cena wyniesie conajmniej 19 zł podejrzewam ze moze potrwac to i rok ale na takie straty sobie nie pozwole patrząc na to co sie dzieje... a ty Marcinie jestes pewnie jednym z tych sprzedawców marzeń co wkrecaja takich poczatkujacych leszczy jak ja, tak sie nie robi! chociaz leszczykiem sie nie czuje bo za ponad 70 tys zł. wszedłem
juu skąd Ty sie chłopie urwałeś??? tu bedzie 54 ale rupii indyjskich i to w przyszłym tygodniu załozysz sie??? chyba ze grubasek wróci i rozbuja ale do 13zł. lecimy na morde do wszystkich GRUBASKÓW DAJCIE POZYC chociaz złudzeniami:(
Nikogo nigdy nie wkręcam, mało tego czasem się odzywam żeby kogoś przestrzec przed nadmiernym ryzykiem :) po prostu pakowanie dużej kasy w rosnące spekulacyjnie spółki bez znajomości podstawowych zasad jest prosta drogą do kłopotów finansowych. A co do owych 70k to z jednej strony to b.mało, a z drugiej b. dużo, ale bycie leszczem to nie ilośc kasy z którą sie zaczyna, tylko utrata tej kasy.
swierzak - uspokój się i poczekaj. Wsadziłeś swoją niemałą kasę w jeden papier i w trzy dni chciałeś mieć +20%. Ale się nie udało. Ja Ci mówię - poczekaj. Pośpiech jest tu złym doradcą.
Swieżak najlepiej bedzie jak wszytsko sprzedaż i znikniesz z tego waloru. Teraz jest czas odleszczania, wiec powinienes z tego skorzystac. Stracisz za duzo zdrowia codziennie zastanawiajac sie czy sprzedac czy zostawic. To walor dla cierpliwych
Wyganiać fiki miki to Ty mozesz nie mnie, ale swoje krowy z zagrody:) a akcje Ci moje chetnie sprzedam ale po 40zł...chociaz wątpie czy kiedykolwiek byłoby cię na to stać
No halo, czyli jednak zostałeś? I wydaje się że dobrze zrobiłeś, co nie zmienia faktu że na spekulacyjnych spółkach nie warto wchodzić z całością kapitału. Ja mam w Permedii teraz jakieś 12-15% mojego portfela, ale ja to cykor jestem :D
hehe, dzięki za miłe słowa,
jak popcham inne papiery to jeszcze tu wskoczę bo może być tu całkiem fajnie, choć jak tu zagoszczę to raczej na dłuższy czas bo to spółeczka długoterminowa!
oczywiście jak się uda to i DT zarobi
całe szczescie, ze satu jeszcze jakies leszcze, bo tak łatwo mozna sie ubrac. wczoraj brałem po 15.5 a dzisiaj sprzedałem po 17.3. Teraz wygladana to, ze ruch w gore sieskonczył, tak jak przewidywali to inni, m.in. aa dzisiaj ostry ruch w góre a jutro ponownie spadki. Tak ja to widze, oczywiscie nie naganiam i zycze wszystkim wzrostów, sam tu kiedys jeszcze wroce, tylko nie wiem po jakiej cenie. pozdrawiam ubranych
no to ładne fiki miki zrobiłeś
ps
o tobie jako inwestorze tfu tfu świadczy
po pierwsze samozadowolenie ze sprzedania i chwalenie się tym
po drugie radość z ubranych i jakaś satysfakcja z tego
pomijam to czy spółka wzrosnie czy spadnie.
jesteś zwykłe dzidzi
Pomijając wartość merytoryczną wypowiedzi małpki fiki-miki, to jestem przekonany, że właśnie wchodzi gruba spekuła z powrotem. Pewnie ta sama, która wywindowała kurs na 22zł. Było to widać po akcji na 17.1 i skasowanie 10k. Dzisiaj po 15 kolejny atak popytu i koniec w okolicach 18zl.