• akcje pracownicze Autor: ~BeBe [91.123.208.*]
    Posiadam pakiet akcji pracowniczych. Czy cena 5,09 to cena za 1 akcję, czy za 9?
    Wczoraj doszły mnie słuchy, że to za 9, więc ok.50gr/1 akcję.
    Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~:P [89.72.177.*]
    pracownicy mają akcje za 9 zł po scaleniu 1 zł przed. Jak chcą sprzedac czekają do 9 zł.
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~Lipo [89.174.215.*]
    Pewnie osób myślących podobnie, że zarobili kokosy bo nagle cena jest 9 razy większa niż oni płacili jest o wiele więcej i to tłumaczy tę irracjonalną sprzedaż akcji. Przychodzi taki do biura maklerskiego i mówi - chce sprzedać akcje Tauronu a makler na to - a ile? A delikwent odpowiada - wszystkie. I biuro maklerskie ma swoją prowizję, a sprzedający się dziwi, że na koncie ma mało pieniędzy.
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~ BeBe [91.123.208.*]
    Czyli dobrze myślałam. Skoro wartość nominalna wynosi 1 zł, a (ujmijmy to tak) scalonych jest 9 akcji, to aby mieć jakikolwiek zysk muszę sprzedaż po cenie wyższej niż 9zł.
    Szkoda tylko, że państwo zrobiło nas w ciula, wypuszczając akcje taniej niż za cenę nominalną.
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~Alein [89.73.218.*]
    Nie masz pojecia o rynkach kapitalowych. Gdyby cena z IPO byla 1zl za akcje to by spadly ponad 50%. Cena emisyjna byla z kosmosu. Jedyne co mozesz zrobic to probowac odzyskac podatek od uslug cywilno prawnych ten 1% z zamiany akcji, bo nominalan cena 1zl ,ale rynkowa , 57gr.

Panstwo nie robi nas w ciula, osoby glosujace na socjalistow daja mandat polizlodzieja na dalsze kantowanie nas.Kazdy glosujacy w 2 turze wyborow jest sobie sam winien
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~masz prawda [77.115.195.*]
    .........a jak....wenżykiem , wenżykiemmmmmmmm.....dobre!!!!
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~justis [83.16.137.*]
    a ty niby masz pojęcie chamie jeden!
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~lobotomek [78.8.58.*]
    Wytłumacz mi, jakie straty ponosi pracownik, skoro dostaje za darmo od Państwa pakiet akcji wart klika lub kilkanaście tysięcy zł? Czy ten jeden procent jest aż taki bolesny? Czy strata wynosi 10 tysięcy bo ktoś spodziewał się wyższej ceny rynkowej?
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~arni [193.108.177.*]
    jak to. Dostałaś akcyjki za frajer i piszesz o zysku??? jak będą po 1 zł to nadal masz zysk bo masz je za freee. Tak trudno to zrozumieć??
    No tak ale buractwo tam pracuje.
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~Rycho [178.37.1.*]
    Weż się cwaniaczku do porządnej roboty i w porządnej firmie to i Ty może dostaniesz jakąś akcyjkę, nie za darmo, jak se ją przez długi czas wypracujesz.
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~Mikita [79.163.189.*]
    Koleżanko BeBe (jeśli tak mogę)!
    W ci..a to puszczono raczej miliony Polaków, którzy pracując nie gorzej niż pracownicy Tauronu (banków i innych prywatyzowanych firm) nie dostali żadnych darmowych lub prawie darmowych akcji. A niektórym z nich nie płacą nawet regularnie pensji.
    A co do wartości akcji 9zł czy 5,13zł -> oczywiście jest różnica ale wcześniejszy zapis wartości nominalnej akcji 1zł był czysto organizacyjny. Pracownikom "odpalono" ok 12,5% kapitału zakładowego Tauronu a nie gotówkę. A wartość tych akcji określa już teraz rynek.
    Zamiast liczyć "straty" proszę sobie na chwilę wyobrazić, że Tauron nie znalazł się na GPW i dalej każdy ma te swoje kilkadziesiąt tysięcy akcji po 1zł (lub 9zł po scaleniu). Albo że firma jest w bardzo złej sytuacji finansowej. Ile te wasze akcje były by wtedy warte?...
    Chyba tylko w Polsce można dostać coś za darmo i tylko Polak może jeszcze na to narzekać.
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~artudit [188.146.62.*]
    matko kto ten tauron posiada poza powyzej mnie rzeczowa wypowiedzia belkot polglowkow dziwne ze byli w stanie zakupic akcje bo po tych tu wpisach nawet to powinno byc przy ich mozliwosciach intelektualnych niemozliwe
  • Re: akcje pracownicze Autor: ~lobotomek [78.8.58.*]
    Jedna mądra wypowiedź. Mogę koleżance dodać, że niech nie przejmuje się wartością nominalną a rynkową. To rynek wycenia tera te akcje. A skoro są za darmo, to można sprzedać tera albo później. Ale czy będzie szło w górę czy na dół, to już wyższa szkoła jazdy. Relatywnie do innych spółek energetycznych jest tani. Ale to nic nie znaczy, kiedy straszą drugą falą recesji. Pozdrawiam.
  • Re: akcje pracownicze - to akcje darmowe, więc cena nie ma znaczenia Autor: emeryt_giełdowy [83.6.217.*]
    Z dużym prawdopodobieństwem mogę powidzieć, że pracownicy otrzymali je przed resplitem, jako akcje pracownicze spółek córek wchodzących w skład holdingu i następnie zamienione na akcje holdingu (w ramach wymiany).
    Reszta to już zamulanie i manipulacja.
    Nie piszesz kiedy, od kogo i po jakiej cenie nabywałaś.
    Jeżeli akcje zostały nabyte od pracowników po resplicie to pół biedy, gorzej gdy zostały nabyte przed resplitem - wtedy to mogą być kłopoty.
  • Re: akcje pracownicze - to akcje darmowe, więc cena nie ma znaczenia Autor: ~BeBe [91.123.208.*]
    Dostałam akcje jako pracownik. Najpierw były to akcje spółki córki, które następnie zamieniono na akcje Tauron. Wówczas trzeba było zapłacić podatek (nie wiem jak zostało to dokładnie wyliczone, ale było to 19% od różnicy - chyba różnicy wartości akcji, nie wiem, nie znam się na tym zupełnie). Zawsze wydawało mi się, że jeśli spółka wchodzi na GPW, to akcje wchodzą po cenie nominalnej, a potem wszystko się może zdarzyć. Zupełnie inaczej jest gdy spółka emituje kolejne akcje, podczas gdy jest już notowana. Stąd moje dziwienie i lekkie oburzenie.
  • Re: akcje pracownicze - to akcje darmowe, więc cena nie ma znaczenia Autor: ~matja [217.8.177.*]
    Ale czemu się tu dziwić i czemu oburzać? Miałaś powiedzmy 10000 akcji po cenie nominalnej 1zł, a teraz masz ~ 1111 akcji po cenie nominalnej 9zł. Aktualnie te akcje notowane są na giełdzie po ok 5zł. Pakiet z przykładu jest zatem wart 5555zł. Czy gdyby nie było scalania akcji byłby wart więcej? Nie.
    Z wycen Taurona 2 lata temu wynika, że akcje powinny chodzić po jakieś 20zł. Aktualnie rynek wycenia je na 5zł. Mało? To nie sprzedawaj. A jeśli uważasz, że w tauronie dobrze się dzieje, to dokup. Może za rok będą notowane po 15zł?
  • Re: akcje pracownicze - to akcje darmowe, więc cena nie ma znaczenia Autor: ~BeBe [91.123.208.*]
    Jeśli mam 10.000 akcji po cenie nominalnej 1zł i po tyle weszły na giełdę, to miałabym 10.000zł (minus zapłacony podatek). Po scaleniu akcji mam ok. 1.111szt akcji. Jeśli sprzedam je po ok.5zł, to ma 5.555zł (minus zapłacony podatek). A to chyba już jest różnica, prawda? I właśnie o to mi chodzi. Więc gdyby weszły po 1zł bez tego dziwnego scalenia 9 akcji, to byłyby więcej warte. I o to właśnie mi chodzi. A to, że dziś byłyby po 50 gr, czy nawet po 10gr., to już inna sprawa.
  • Re: akcje pracownicze - to akcje darmowe, więc cena nie ma znaczenia Autor: ~matja [217.8.177.*]
    Scalenie nie ma nic do ceny akcji. Bez scalenia weszły by po 0,57zł/szt na giełdę. Gdyby nie redukcja ceny emisyjnej, to skarb państwa nie sprzedałby akcji, a ich cena na debiucie i tak by spadła, więc o sprzedaży za cenę o jakiej mówisz i tak by nie było mowy. Jedyne o co możesz mieć pretensje, to o to, że Tauron był wprowadzany na giełdę w okresie spadków indeksów.
  • Re: akcje pracownicze - to akcje darmowe, więc cena nie ma znaczenia Autor: ~Alein [89.73.218.*]
    BEBE ale ty pierdoly piszesz ty nie masz pojecia totalnie o temacie.
    Cena nominallan to zabieg ksiegowy i nie ma sie nijak to rynkowej. WYnika ona z zabiegow ksiegowych i prawie zawsze wynosi 1zl.
    Asymilacja nie ma nic do rynkowej ceny ! Dzielenie 2 stron przez 9 nie zmienia rownania ! Efekt jest tylko psychologiczny, spolka nie wygalda na groszowa.
    Cena emisyjna poczatkowo miala wynosic okolo 70gr. w koncu ustalono 53gr. Bo i tak przeszacowali. Akcje dostalas za darmo - 1% PCC od nominalnej 1zl. Roznice mozesz wliczyc jako koszta uzyskania dochodu w PIT-8c . NIgdy akcje nie byly warte 1zl. Skupowano akcje pod "zakladami" po max 83gr, srednio 70gr, ale byly tez oferty po 50gr. Jak widac ci co skupowali niezle wtopili.
    To o co ci chodzi to jakies texty osoby ktora po raz pierwszy zainteresowla sie rynkami kapitalowymi. Nie ma w tym nic zlego, kazdy keidys zaczyna ale wyrazanie opini bez wiedzy to juz przesada.
    Co za roznica ile one nominalnie byly warte? Jak od tego mozna liczyc strate jako roznica miedzy nominalna a rynkowa?
    Akcje dostalas za darmo, ich realna wartosc poznalas w dniu debiutu.O tym ze beda warte 70-50gr wiadomo od lat.

• Re: akcje pracownicze Autor: ~Mikita [79.163.221.*]
    Wpis~emeryta_giełdowego dał mi do myślenia - może jednak ~BeBe kupiła (odkupiła) akcje pracownicze od kogoś. Jeśli kupiła w okolicach 1 zł za akcję lub drożej - to rzeczywiście mogła ponieść stratę na tej inwestycji.
    Z drugiej jednak strony, gdyby je kupiła miałaby chyba lepszą orientację w temacie.
    Tak na wszelki wypadek

"Informacja dla uprawnionych akcjonariuszy, którzy nie dokonali zamiany posiadanych akcji Spółek Konsolidowanych na akcje Spółki Konsolidującej oraz dla osób uprawnionych do nieodpłatnego nabycia akcji Spółki Konsolidującej"
    (link poniżej)
    http://www.akcje.tauron-pe.pl/
  • Do BeBe -akcje pracownicze Autor: ~Mikita [79.163.255.*]
    W takim razie, musisz uważać na rozliczenie podatkowe na koniec roku jeśli sprzedasz akcje (PIT-38). Sprzedaży akcji pracowniczych mogą towarzyszyć inne przepisy podatkowe. Może to zależeć od roku kiedy zostały przydzielone. No i odliczyć sobie wszystkie koszty, które już zostały poniesione (jeśli sprzedaż Twoich akcji będzie objęta podatkiem).
[x]
TAURONPE 4,30% 10,79 2026-04-02 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.