PGD kupił Sklejkę Pisz za 65 mln. Mzyk wcześniej nie chciał wziąć za 50 a teraz cud... nie raz opowiadał że za drogi, duże koszty itd
najlepiej na tym wyjdzie Skarb Państwa bo pozbędą się w problemu.
zaraz zaraz, a czy wśród akcjonariatu nie ma takich powiązanych, "zbliżonych", państwowych?
może ktoś go przekonał że lepiej zrobi jak kupi?
ciekawe jak sprzedadzą ten "sukces" pozostałym akcjonariuszom?
Cos CI sie pomyrdalo aA. Poprzyj swoje wywody stosownym linkiem. To wlasnie Mzyk oferowal 50 mln z a Sklejke PIsz jednak ministerstwo odrzucilo jego oferte. http://www.rp.pl/artykul/19420,504947_Sklejka_Pisz_wreszcie_sprzedana_.html
Resort skarbu poinformował o podpisaniu umowy sprzedaży 85 proc. akcji Sklejki Pisz na rzecz Pagedu za 65,1 mln zł. Nabywca zobowiązał się zainwestować w spółkę 10 mln zł i utrzymać obecny stan zatrudnienia przez 30 miesięcy.
miałem kiedyś PGD i sporo na nim zarobiłem. obserwuję ten papier. teraz mamy konsolidację, gdybyście popatrzyli na wykresy historyczne to byście zauważyli że taka "konsolidacja" może trwać długo. ubiegłoroczne wyniki to majstersztyk inżynierii finansowej ale realnych pieniędzy nie ma. trudno zatem o powody do wzrostów a spółka po wzroście o 1000 procent musi się jakiś czas pokisić.
Mzyk nagle polubił Sklejkę Pisz i gotowy jest dać 2 razy więcej niż kiedyś zapowiadał. To cud niespodziewany. ta zmiana jest bardzo pouczająca, i może mieć coś wspólnego ze zmianą tzw strategii prywatyzacyjnej gdzie spółki kontrolowane przez skarb państwa kupują inne. przykładem niech będzie kgh kupujący tauron.
pgd nie mam i na razie mieć nie będę go kupował, bez względu na cenę. płynność jest teraz taka że trudno myśleć poważnie o inwestycjach w tą spółkę.
Wyrazy współczucia dla pracowników Sklejki Pisz. Paged tradycyjnie po wykupieniu firmy, zacznie od "restrukturyzacji" czyli wyrzucenia połowy zatrudnionych, następnie ogłosi likwidacje zakładu i sprzeda po kawałku to co z niego zostanie.
PPD Polpłyt sp. z o.o. – udziały kupione przez Paged 4 lutego 2005, zlikwidowana 1 maja 2005 r.
Fabryka Mebli Gostyń – kupiona przez Paged 21 czerwca 2006, zlikwidowana 31 sierpnia 2007.
Fabryka Mebli Włocławek – połączona z Pagedem w sierpniu 2005r., zlikwidowana w sierpniu 2008 roku.
Zakład w Jaworzu – przejęty w 2006, zlikwidowany pod koniec 2008
Zakład w Buczkowicach – przejęty w 2006, zlikwidowany pod koniec 2008