• Coś się szukuje dobrego Autor: ~stokrotek [80.252.3.*]
    Wyhaczone w sieci:

Według ostatnich informacji Gaz-System do 2014 roku chce zbudować 1 tys. km gazociągów, na co planuje wydać aż 5 mld zł. Z tego co najmniej 1 mld pochłoną rury. Oznacza to szansę na zysk dla dostawców rur, dla których ostatnie lata były ciężkim okresem.

Dostawców Gaz-System wybierze w drodze 3 przetargów. W piątek minął termin składania ofert o dopuszczenie do największego z nich – na dostawę około 900 km rur. W przetargach wziąć udział może Ferrum, Stalprofil oraz inne niegiełdowe firmy. Termin rozpoczęcia procedury był wielokrotnie przesuwany, jednak władze Gaz-System zapewniają, że termin rozstrzygnięcia przetargu, czyli pierwszy kwartał przyszłego roku jest niezagrożony. W kolejnym przetargu, tym razem na dostawę 130 km rur ostateczne oferty mają być złożone 29 czerwca 2010.

Zdaniem Macieja Stokłosy z DI BRE Bank inwestycje w gazociągi mają największe znaczenie dla spółki Pol-Aqua i to jej najbardziej powinno zależeć na zwycięstwie w przetargach. - Od dłuższego czasu, z braku istotnych prac, spółka nie jest w stanie wykorzystać swego doświadczenia w tej dziedzinie. Przetargami również może zainteresować się Prochem oraz PBG, choć akurat ta spółka przeważnie realizuje innego rodzaju prace w segmencie (kopalnie gazu, przepompownie, itp.) - komentuje analityk.
  • Re: Coś się szukuje dobrego Autor: ~Warren Bar [89.72.124.*]
    Na razie Pola leci pionowo w dół
  • Re: Coś się szukuje dobrego Autor: ~lol [84.38.83.*]
    dzisiaj leci równiez ostro w dół :/
  • Re: Coś się szukuje dobrego Autor: ~stokrotek [194.149.230.*]
    Może nie mocno... dzisiaj, ale patrząc na ostatnie dni, czyli zjazd z 18 do 16 to można moim zdaniem mówić o przecenie. Ja trochę sprzedałem, resztę na razie trzymam.

Jestem też spokojny o wyniki za pierwsze półrocze, przejrzałem wczoraj ich kontrakty, mają co robić na ten rok i przyszły. Oczywiście martwi brak nowych kontraktów podczas gdy konkurencja je zdobywa. Być może szykują się na coś.

Druga sprawa - z tym odpisem w ostatnim razporcie. Dłużnikiem Poli jest Krauze, z kolei jakiś czas temu mówiło się dużo o połączeniu Poli z Polnordem. Ciekawe - co z tym?

[x]
POLAQUA 0,00% 3,89 2013-10-17 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.