przeanalizowałem wczesniejszą sytacują ponieważ dziwiłem sie czemu wczesniej MEWA nie próbowała odwołac zarządu GPPI. okazało się że juz 3 razy wczesniej próbowała zwołac NZWA aby ich odwołac ale oni odmawiali zwołania walnego. Treaz gdy musieli to MEWA ponowiła wniosek i wydaje się że tym razem uda się jej ich odwołac. po odwołaniu spółka będzie w mocnych tarapatach....... Nowak i Potempa mają 2 razy mniej akcji niz kiszka i kincer więc kiszce nic nie zorbią. Nie ma co liczyc na zwykłych akcjonatriuszy MEWY bo oni mają zablokowane akcje pod zlecenia na 1 gorszu i nikt z nich nie jedzie na walne. Na pewno 10 % z nich się nie uzbiera.
Ja wolę poczekac do 25 i zoabczyc co sie stanie. Wtedy kupie jak coś kilka procent drożej, bo dzidy nie będzie. Tak dsamo było po wynikach. Spokojnie dało się dokupywac. Gdyby jednak zarzad został odwołany to spółka jtraci dużo a kurs ląduje na 80 goszy. Bo jedyne cenne w GPPI to prezesi.....
Obroty zamarły. Nikt nie sprzedaje ale aktywnych kupujących tez brak. Sądze że taki marazm potrwa jeszcze tydzien do 25 czerwca. Nie spodziewam sie do tego czasu ani wielkich spadków ani wzrostów. Beda senne notowania w przedziale 1,35-1,45.
25 czerca rostrzygnie wszytko. Rzeczywsiie gdy MEWA odwoła zarząd to spadek kursu akcji może byc bardzo duży. Oczywiście że spółka wtedy nie upadnie ale reakcja akcjonariuatu będzie oczywista. Gdy zostanie jednak przegłosowana wymiana akcji w co wierzę to będzie zupełnie odwrotnie...... Systematyczne wzrosty w okolice 3 zł gdzie moim zdaniem będzie postój i oczekiwania na wyniki za 2Q. Wyniki nie muszą byc super, ale gdy będa chocby dobre( np. 400 tys zysku netto) to zostanie otwarta droga na 4-5 zł.
Wszytko jednak może się spieprzyc tego 25 . Mam nadziję, że nie będzie niespodzianek i znowu nie zaliczymy gleby na 1 zł. Ryzyko jest duże, stad obecnie akcje zamiast na za 1,7zł zchodza po 1,4zl
Mnie zastanawia inna kwestia: czy prezesi GPPI ryzykowaliby aż tyle? Jeżeli spółkę przejmie Kiszka to może nieźle nabałaganić... właściwie może prawie wszystko. Tylko czy nie szkoda mu ciepłej posadki w Mewie?
I dlatego właśnie, jeśli na walnym wszystko pójdzie po myśli GPPI, premia za ryzyko będzie bardzo duża.
A jak ktoś chce mieć zysk bez ryzyka to do banku - na 5% rocznie.
I niech ktoś nie myśli, że po dobrym infie z walnego zdąży jeszcze kupić akcje poniżej 2PLN.
poczytajcie statut gppi; zarząd od(po)wołuje rada nadzorcza, a radę nadzorczą akcjonariusze na wza, z tym że wiekszość w niej powołują prezesi (uprawnienie osobiste-tak to chyba się nazywa)
Jest jeszcze jeden bardzo ważny powód, który pozwala twierdzić, że kiszka nie przepchnie zgłoszonych przez siebie na ZWZ GPPI uchwał, ale ... nie będę mu w tym miejscu podpowiadał :) Powiem tylko, że kłania się KSH a ze znajomością prawa w Mewie cieniutko, co potwierdziły wszystkie przegrane przez Mewę sprawy w sądach :)
soho, przeczytaj moje posty a dopiero potem mów o przyzwoitości.
Pisałem już tutaj kilkakrotnie o ryzyku związanym z inwestowaniem w GPPI, o tym co może być jak walne nie pójdzie po myśli GPPI i o zyskach jakie można uzyskać jak zostanie przegłosowana wymiana akcji.
A ryzyko inwestycyjne każdy musi podjąć sam a jak ktoś się tego boi to do banku na 5% rocznie.
A ty piszesz o jakichś lejcach i topieniu GPPI przez kiszkę - skąd masz taką wiedzę - przyśniło ci się a może miałeś objawienie - zstąpił Anioł i ci przekazał tę wiedzę.
Mamy uważać, że jesteś wzorem cnót i przyzwoitości? Bo chciałbyś kupić taniej?
A może jesteś kolejnym filantropem na tym forum i chciałeś charytatywnie ostrzec przed stratami?