Sprzedali za prawie 400mln złotych projekty budowlane w Bułgarii; mają kasę na przejęcia i rozwój technik cyfrowych w istniejących kinach.
"Avatar" wraz "Alicją w krainie czarów" były szlagierami pierwszego kwartału 2010.
wynik osiągnięty konsensus PAP róŜnica
zysk netto 12,7 mln euro 10 mln euro 27 proc.
zysk EBIT 15,4 mln euro 12 mln euro 28 proc.
przychody 70,1 mln euro 67,1 mln euro 4,4 proc.
Mineło trochę czasu od sprzedaży nieruchomości w Bułgarii. Gotówka miała być przeznaczona na rozwój i inwestycje. Kurs obrał kierunek północny. Obroty trochę wzrosły.
Szefostwo Multikina zamilkło nt wejścia na GPW. Prezes Multikina w jakimś wywiadzie wspomniał ciepło o szefie CCI Mooky'm Greidingerze.
"Człowiek od działania
Prezes Cinema City ma dobre notowania wśród konkurentów. – Moja ocena Mooky’ego jest bardzo pozytywna, zarówno jako osoby – lubimy się, choć znamy się zaledwie z kilku spotkań przy towarzyskich okazjach – jak i konkurenta – mówi Piotr Zygo, prezes Multikina.
– Błyskotliwy, mówiący wprost, co myśli, pewny swoich racji, pewny też swoich umiejętności i potencjału firmy, której przewodzi. Słowem, przedsiębiorca, który „robi rzeczy”, jest skoncentrowany na osiąganiu celów, a przeciwności, wahania koniunktury traktuje jako rzecz normalną – opisuje Greidingera Zygo. Szef Multikina zauważa też, że Mooky Greidinger patrzy na biznes z perspektywy długoterminowej strategii i długoterminowych celów, a nie wyłącznie przez pryzmat dzisiejszego kursu akcji. – To czyni konkurencję między nami merytoryczną – twierdzi Zygo."
Może jednak dojdzie do połaczenia sił. Było by fajnie.
Wyższa rentowność dzięki popularyzacji seansów 3D. Zastępca dyrektora finansowego Nisan Cohen poinformował, że Cinema City International po drugim kwartale 2010 roku spodziewa się, że dzięki dużej popularności filmów 3D marża EBITDA w
tym roku będzie wyższa niż zakładane wcześniej na ten rok ponad 20%. Nisan Cohen stwierdził również, ze kwietniowa żałoba narodowa nie miała znaczącego przełożenia na wyniki finansowe osiągnięte w drugim kwartale na rynku polskim.
Duża popularność seansów 3D będzie naszym zdaniem głównym czynnikiem przekładającym się na bardzo dobre wyniki drugiego kwartału.
AVIVA zmniejszyła zaangażowanie (z 12% do 10%). Ciekawe kto odebrał te 2% ?
Rekomendacja ING - 47zł.
Treść rekomendacji ING
"CCI oferuje rzadką kombinacje wysokich wolnych przepływów pieniężnych i przyzwoitego jeszcze wzrostu biznesu podstawowego wspieranego przez otwarcia nowych kin i solidny organiczny wzrost sprzedaży biletów.
Spółka jest graczem na wzrostowym rynku sprzedaży biletów napędzanym przez silny wzrost w branży filmowej jak również przez otwarcia nowych kin w regionie, a także wyższe ceny biletów dla produkcji 3D. W następstwie pozbycia się biznesu związanego z nieruchomościami CCI ma silny bilans do ekspansji organicznej i/lub selektywnej akwizycji. Podnosimy naszą cenę docelową o 24% do 47 PLN na podstawie wyższych przewidywanych zysków oraz przyjętej niższej stopie dyskontowej."
Korekta, ja byłbym ostrożny bo na dołku nie wolno sprzedawać, ale CCINT zachowuje się ostatnio bardzo słabo. Ja sam wyszedłem w tamtym tygodniu, duży spread pomiędzy S i K , mały obrót, brak zainteresowania ze strony inwestorów. To wszystko zależy jednak od tego jak długo masz papier
Gratuluje wyczucia momentu. Ja też wyszedłem (ok 42). Prawda, że spółka zachowuje się tak sobie, ale chyba warta powrotu - tylko przy jakim kursie. We wcześniejszych postach napisałem swoje wątpliwości - jak masz ochote prosze napisz co o tym myslisz. Pozdr
A dziękuję, niestety dla mnie moment kiedy wyjść zazwyczaj jest gorszy od tego kiedy wejść :) A co do CC INT to widać w newsie Twoim kolejnym, nie wiem po ile masz, ale przynajmniej wiadomo skąd spadki i Gigantyczny obrót..
rzeczywiscie, cos cinema zachowuje sie jakby ospale. chyba info o wejsciu multikina powoduje niepewnosc i ludzie wola skonsumowac zyski. ja wyszedlem przy 43,90, ale bacznie obserwuje spolke i powroce napewno :))) pozdrawiam akcjonariuszy
Byłem i nadal jestem fanem spółki. Na dziś cena jest chyba dość wysoka. Niestety - dla krótkoterminowych - sądzę, że mamy kiszonkę na dłuższy czas (do lutego?). Może pojawi się jeszcze raz głębsza korekta. Ciekawe jak wynik za 3 kwartał (upalne lato chyba nie było najlepszym czasem dla kin). Od tych wyników zależy czy powrócą Ci co sprzedali....
Kurs CCI do momentu debiutu Multikina wydaje się być niezagrożony. Może nie bedzie rosnąć ale spadać też nie będzie. Dlaczego ? Bo P/E CCI dyktuje cenę sprzedaży Multikina w ofercie publicznej i przy tej podaży ITI może zafundować sobie parę kilo akcji CCI (w dobrej tj. wyższej cenie). Po debiucie może być różnie. Jeśli wyniki będą rewelacyjne kurs podniesie się, jeśli zwykłe - kurs utrzyma się. Jeśli natomiast zacznie spadać sprzedaż biletów (odpowiednio) kurs raczej trochę tąpnie - poniżej 40.