Jeżeli ktoś doczytał do końca raport Instalu Kraków za 2009 rok, ten wie, że ze względu na srogą zimę i konieczność wstrzymania niektórych zadań, prognozowany na I kwartał 2010 wynik netto wyniesie wg Zarządu j/n:
- dla działalności budowlano-montażowej będzie ujemny,
- dla działalności developerskiej będzie dodatni,
- ogółem, wynik netto powinien się zamknąć na małym plusie.
Ale IQ to już historia. Wkroczyliśmy w II kwartał, i tutaj spodziwam się akumulacji szeregu pozytywów, powodujących wzrost zysku netto do poziomu 6-7 mln zł. W następnych kwartałach powinno być podobnie. Tymi pozytywami są:
- spodziewane przesunięcie realizacji części zamówień z I-go na II kwartał,
- perspektywa dużej liczby zleceń płynących z KPWIK (wielomilionowe dotacje z UE),
- realizacja kolejnych etapów developerskich.
To dzisiaj była jkaś duża korekta na MIS? Nic o tym nie wiem; Z moich 3-ch misiowatych spółek jedna wzrosła, druga pozostała prawie bez zmian, a osobisty pupilek INK spadł o niespełna 1,2%. Zatem ogólnie mówiąc ruchy raczej niewielkie:)
Na spadki nie naganiam - do mąciwody mi daleko:) Przytaczam tylko fakty, o których wcześniej pisał Zarząd w swoim sprawozdaniu za 2009 rok, fakty, które tak naprawdę niewiele zmienią - powodując tylko chwilowe podniesienie wskaźników wyceny - np. C/Z wzrośnie pow. 8,0 ... ale to dalej będzie oznaczać ogromne niedowartościowanie spółki.
Ja widzę na ich stronie rozpoczęła się sprzedaż mieszkań na drugim etapie Nowy Przewóz (29.03.2010). Z I Etapu tej inwestycji już mało zostało. Ceny mieszkań w Krakowie już rosną więc według mnie powinno być dobrze.
Powinno być dobrze, ale nie za I kwartał, właśnie przez ostrą zimę.
Ogłoszenie wyników za I kw., to będzie moment, w którym może być okazja do ponownego wejścia dobrze poniżej 20zł. Wynik za I kwartał będzie najprawdopodobniej gorszy rok do roku (może nawet znacznie), to spowoduje rozczarowanie i możliwa będzie obsuwa kursu. Wtedy można zaatakować.
Chociaż kurs poniżej 20zł jest również bardzo prawdopodobny wkrótce.
Ta firma jest niedowartościowana i ciekawa, ale obecnie Stany są już przypompowane, a beknięcie tam odbije się i u nas czkawką.
Instal, to dobra firma. Jest tu huśtawka kursu. I bardzo dobrze. Trzeba tu trzymać rękę na pulsie.
o kurczę, ale im idzie szybko ta sprzedaż mieszkań z osiedla Przewóz. Byłem tam zimą zobaczyć, szczerze mówiąc troszkę zadupie (aż się przestraszyłem), do tego niby szybkiego tramwaju trochę daleko ale widać popyt jest. W Poznaniu takie mieszkania chodziłyby po 5-6 tyś, ale w Krakowie widać wszystko świetnie się sprzedaje.
Kraków i Warszawa są ex aequo na drugim miejscu w Polsce. Pierwsze, niekwestionowane miejsce pod wzlędem ceny 1 m2 powierzchni mieszkania zajmuje Sopot - tam kawlerki rozpoczynają się od 200K PLN.
Teoretycznie rzecz ujmując, to wg AT jest solidne wsparcie na poziomie ca 20,50 zł. Natomiast faktycznie, wszystko będzie zależało od główno-dowodzącego w tej spółce, czyli od Legg Mason. Albo jeszcze poczeka, albo już teraz uaktywni popyt.
Ważna będzie też kwestia dywidendy - kiedy i w jakiej wysokości?
W najbliższym czasie (15 kwietnia) dużą dywidendę mają głosować na Asseco BS. 0,75zł brutto na akcję.
Na Instalu możemy się szybko obsunąć poniżej 20zł, ale lepiej się obsuwać z okazją do zakupu na takiej firmie jak Instal, niż na jakimś przewartościowanym balonie, który już nie będzie miał siły odbić do góry, bo wskaźniki go stłamszą.
Dywidenda na Instalu pewnie będzie chociaż wielkiej bym się nie spodziewał. Ale wszystko się liczy.
Instal to dobra firma.
lepiej niech wogóle nie wypłacają dywidendy, po co mamy płacić 19% podatku. Niech lepiej inwestują i się rozwijają i poprzez wzrost kursu akcji dają zarobić, albo jak dobre amerykański spółki (np Coca-cola) skupują własne akcje i umażają.
Pani Teresa przy zyskach z 2007 roku też ma C/Z 10 i ROE 20% , niedługo rozpoczyna się eksport do Niemiec, Francji, Rosji i USA - spółeczka ma bardzo duży potencjał rozwoju w terminie całej dekady. Instal i cała branża budowlana jest ciekawa ze względu na słabe wyceny, ale nie więrzę np. aby Instal mógł kiedykolwiek generować zyski rzędu np. 40mln, niestety boom budowlany powoli będzie mijał, stajemy się dojrzała , nasyconą gospodarką. Tak przynajmniej mi się wydaje :)
A ja stawiam na budowlankę / developerkę. Poza Instalem Kraków moim drugim faworytem z tej branży jest JWContr. - z tym, że od razu mówię: Przyjrzałem się tej spółce dość skrótowo i konkretnych decyzji jeszcze nie podjąłem.
Natomiast TERESA mnie nie inTERESuje:)