1) Każde kolejne przeciągnięcie terminu może podbić cenę firmy, którą chcą przejąć (patrz poprawa w gospodarce)
2) Pchanie się na rynek litewski jest ryzykowne.
Naturalnie,że pośpiech tu jest niewskazany.Trzeba dokładnie przeanalizować wszystkie składniki ekonomiczne-poznać od strony analizy technicznej przejmowane spółki a przede wszystkim koszty z tym związane jak i przyszłe zyski.Spółki przejmowane muszą być w dobrej kondycji,zarówno finansowej jak i technicznej.Rynek wschodni jest dość specyficzny i trochę ryzykowny.Pamietam jak Bank Handlowy tam polegl,angażując się trochę w ciemno.No,ale to jeszcze było na początku transformacji państw bałtyckich.Odłożenie negocjacji do 15-go maja uważam za rozsądne i przemyslane posunięcie Zarządu Jago.Teraz spokojnie kurs akcji może piąć się do góry a w maju jak dojdzie do ewentualnego przejęcia,to kurs eksploaduje.Pomimo szeregu wcześniejszych moich krytyk pod adresem Zarządu,to akurat w tym względzie jeżeli chodzi przedłużenia negocjacji,nie różnimy sie opinjami .
Kupno tej firmy na Litwie-to zwykła głupota.Na wschodzie już kiedyś wyłożył się Groclin,Barlinek,Cersanit,Handlowy,BWR,JWC...-wystarczy przykładów...?
Gdyby to kupili teraz,to może spekulacyjnie kurs by wzrósł,ale w maju jeśli ma być krach,to akcjonariusze nie zarobią nawet spekulacyjnie...
A tak na marginesie,to generalnie w dłuższym terminie,to byłaby zła informacja,bo kasy mają mało,a chcą wydawać na nierentowne zbytki...!-Kompletnie bez sensu!!!
ściema - podali info o liście intencyjnym i ci co obserwują smiecia wawalili
tu się gra na krótko a takie infa są do wywalania , teraz znowu przedwczoraj przy 2,,02 ładna podbitka i dystrybucja tego co nakupowane po ok 1,75 . teraz znowu zjazd na 1,75 i info podbitka i wywałka ... a kredyt na bieżącą działalność był konieczny bo pewnie bez tego by splajtowali
Trzeba pamiętać też o tym,że Estonia jest mocno zintegrowana gospodarczo z Finlandją.Ulokowanie zatem swoich produktów,może być nielada wyczynem.Produkty żywnościowe na Bałkanach są tańsze niż u nas.To co,bedziemy sprzedawać im poniżej własnych kosztów produkcji?Skoro to jest kura znoszaca ponoć złote jaja,to dlaczego Estończycy chcą się tego pozbyć.A może z uwagi na rosnącą konkurencję z zewnątrz np.Finlandji.Tu trzeba rozeznać dobrze potrzeby tych rynków i przeanalizować ewentualne zagrożenia związane z ulokowaniem produktów na tych rynkach.Dobry analityk,mile widziany w firmie Jago.
kali,skoro obec stać cię na złośliwości,to ja pytam ciebie-skoro jesteś taki "mundry",to dlaczego jesteś w tym miejscu na jago,bo ja w ciągu miesiąca zarobiłem na kilkukrotnej spekulacji tym papierem blisko 20%,a ty co...:)
to nie sa zlosliwosci z mojej strony. raczej odwrotnie. co do zarabiania. moje gratulacje. kazdy obiera inna taktyke. ja cierpliwie czekam. pozdrawiam.
do ytong: no i tak sobie ciułasz po parę procent, a jak papierek odjedzie, to będziesz czekał na korektę, ale cóż przynajmniej zwiększasz płynność :) pozdro
dlaczego śmieciowych walorów? Śmieci to petrol czy bioton a to zwykła przeciętna spółeczka i na takich sie najlepiej zarabia chyba, że wolisz jakiego kolosa typu PGE co drepcze w tym samym miejscu?
widze ze macie wielka wiedze i doswiadczenie,a teksty typu wywalaja to co zbierali po 1,75 albo ze groklinowi czy handlowemu sie na wschodzie nie powiodlo jest zenujacym pozimem interpretacji sytuacji!!!!!!!!