• Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: ~inVestor [77.252.74.*]
    Załatwienie ignorantowi finansowemu jakim jest młody Garwoł - funkcji CFO wydaje sie być nieporozumieniem w świetle tego co jest przekazywane do wiadomości inwestorów przez tego Pana w wywiadach publikowanych przez Puls Biznesu i Parkiet.

Historia jego wypowiedzi wskazuje że jest obsesyjnie zainteresowany przejściem na główny - co w dzisiejszej sytuacji można uznać za oczywisty błąd. To właśnie NC zapewnia większe płynność niż główny parkiet po uwzglenieniu relacji obrotów do kapitału... Ma to również odzwierciedlenie w relacji staopy zwrotu z NC w porównianiu ze zwrotem z WIGu w okresie ostatnich 6 msc. Przejście na główny nie uwiarygadnia - nie można liczyć na niższą marżę w banku przez sam fakt bycia spółką publiczną gdyż rynek NC jest już sam w sobie - rynkiem publicznym.

Zamiast obniżać koszty spółki (głównie koszty ogólnego zarządu) i zabiegać o nowe kontrakty - wygaduje bzdury i kompromituje spółkę, a nas inwestorów jednym nieprzemyslanym zdaniem o rozwodnieniu kapitału pozbawia ponad 9% zysku w kilka dni.... Może warto sprawdzić koszty Emontu i Qumak Sekom w realcji do przychodów i coś zrobić z biurokracją w SSI?

WSTYDŹ SIĘ PAN!

ps. zamierzam ten wątek przesłać do spółki jak się uzbiera co najmniej 10 podpisów
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: ~bb [213.108.115.*]
    glowny to jednak wg mnie prestiz
    bedac wlascicielem wolalbym glowny niz przedsionek

ale przejscie na glowny kosztem rozwodnienia kapitalu za pomoca emisji z pp to kpina

trzeba podniesc zyski w spolce, ograniczyc koszty zarzadu (uciac to pasozytnictwo kosztem akcjonariuszy) a i kurs sam by poszybowal do gory czyli zwiekszylaby sie kapitalizacja co otworzyloby przejscie na glowny bez zadnych problemow

ewentualnie wejscie do spolki jednego z kontahentow badz inwestorow powyzej progu 5 albo 10 procent

ale emisja z pp ? to albo prezes mowi ze ma chetnych do wejscia w spolke i robi im emisje albo nie ma i musi wrzucic kazdemu zeby sciagnac kase z rynku
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: ~retro [83.5.142.*]
    dla mnie przejscie na główny jest naturalnym krokiem w strategii spólek z new connect

oczywiscie nalezaloby sie zastanowic czy to dobry moment dla spolki

przy takich marnych zyskach jak w 2009 obciazac spolke dodatkowymi kosztami - wcale nie malymi nie jest chyba wlasiciwe

nie pojmuje zmiennosci w decyzji raz naturalne podnoszenie kapitalizacji poprzez plynace pozytywne wiadomoscie ze spolki co jest moim zdaniem najrozsadniejszym rozwiazaniem potem skrajnie odmienna emisja z pp

what the f...?

znaczy nie ma wcalle pomyslu

ja kasy na podniesienie kapitalizacji przez emisje nie dam no way
    tym bardziej ze widac ze pomyslu na jej wydanie nie ma ...
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: ~kto wyjaśni? [89.174.106.*]
    Jednak ja czegoś nie rozumiem-jezeli kapitalizacja to jest to
    Kapitalizacja – w terminologii używanej na giełdach papierów wartościowych jest to wartość giełdowa spółki równa iloczynowi aktualnego kursu akcji i liczby akcji spółki w obrocie giełdowym.
    To jak ma wzrosnąć przy emisji tanich akcji ?????
    No chyba że będą po 0,50 i ktoś to kupi.Bo jeżeli będą tańsze od kursu to jak ma wzrosnąć.
    chodzi o wartosc rynkowa społki

łacze fachowa terminologie:
    iloczyn liczby wszystkich akcji emitenta i prognozowanej ceny rynkowej tych akcji, a w przypadku gdy określenie tej ceny nie jest możliwe - kapitały własne emitenta, wynoszą równowartość w złotych co najmniej 10.000.000 EURO,

co znaczy ni mniej ni wiecej niz ze tyle musi byc warta spolka jesli chce sie ubiegac o dopuszczenie na regulowany

i genialny szefu chce osiagnac te pulapy rozwadniajac kapital co wiecej chce od nas wyciagnac kase na wdrozenie blizej nieokreslonej strategii

widze tu kaplice - i jestem mega wkurzony
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: ~kto wyjaśni? [89.174.106.*]
    Wartość akcji wyemitowanych przez spółkę liczona po aktualnym kursie giełdowym-to jest wartość rynkowa -
    Co zmienią kolejne miliony po niskiej cenie-będzie więcej akcji a kurs od tego nie wzrośnie.
    ps
    I mnie to wpienia bo zapowiadało sie na niezła spółkę ale to rok temu
    emisja w chlopskim rozumowaniu panow zarzadzajacych

to kasa wyciagnieta od dotychczasowych akcjonariuszy ktorzy zdecyduja sie na dokapitalizowanie spolki
    w oczywisty sposob podniesie to wartosc rynkowa ale i rozwodni kapital

teraz ciekawe po ile te akcje ale po ile by nie byly bedzie ich miliony

a ja na pokrycie nowej emisji nie mam jak pewnie i duza grupa drobnych
    wiec bede musial spuscic swoj pakiet ze strata - i tak sie wlasnie robi w ch... drobnych graczy pokladajacych nadzieje w spolce
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: andrzejkrawiec [83.25.190.*]
    Panowie przeciez w tej kwestii nic nie jest postanowione! Poza tym nie chce mi sie wierzyc, ze tego typu emisja moze byc przeprowadzona przez rynek. Mysle, ze nowe udzialy moze objac jakis investor strategiczny na zasadzie emisji prywatnej. Jestem ciekaw co sie stanie z akcjami na rynku, jezeli potencjalny inwestor kupi nowe udzialy np., po 50gr. w emisji prywatnej???
    byłoby pieknie

niestety wypowiedzi Garwola nie sa jednoznaczne

co wiecej sugeruja wlasnie takie rozwiazania
    cytat z pb.pl 2010-03-08 09:00: pod znamiennym tytulem:

SSI myśli o emisji
    ... chcemy przenieść się na rynek główny GPW, a wciąż brakuje nam około 30 proc. wymaganej kapitalizacji [próg wejścia na główny parkiet to 10 mln EUR — przyp. red.]. Rozważamy różne warianty, a jednym z nich jest emisja akcji z prawem poboru — ujawnia Waldemar Garwol, prokurent SSI.

to by jeszcze jakoś wyglądało -ale ten ostatni wywiad w PB świadczy o zapętleniu w spółce
    miałem sprzedać po 0,29 wychodząc na zero ale dam im jeszcze jedną szansę
    pozdrawiam
    ps
    mogli by jakiego wiatraka wybudować tak dla picu to by się działo
    no wywiad jest tragiczny i juz sam nie wiem czy te pismaki takie gnioty kleca czy ci zarzadzajacy to gluptaki straszne

przeciez tam nie widac logiki, od sasa do lasa, koncepcje skrajnie rozne
    byleby na gpw
    ale tak realnie

jesli sa prowadzone rozmowy z inwestorem i ida w dobrym kierunku zazwyczaj sa jakies przecieki - trudno jest ukryc w przedsiebiorstwach takie informacje zawsze ktos cos wie

kurs wskazuje obecnie raczej opcje emisji z pp
    co więcej Garwol mówi o emisji:
    Odpowiednia uchwała mogłaby się znaleźć na kwietniowym walnym. (cytat z tego samego wywiadu dla pb.pl)
    Więc jest już nawet termin.

no i gdzie ten inwestor ?
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: andrzejkrawiec [83.25.190.*]
    Ja tam nie panikuje z tego powodu! Kurs dzisiaj sie pieknie wybronil, i nawet dokupilem co nie co:) Jak by miala byc jakas katastrofa to by byla zwala na maksa, a nawet byl symboliczny wzrost przy ponad 400K wolumenie!!! Cos to chyba oznacza???
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: ~retro [83.5.158.*]
    gratuluje dobrego samopoczucia

mnie to stresuje
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: andrzejkrawiec [83.11.112.*]
    Transakcje w okolicach 28-33gr szly w milionach! Ktos te akcje kupil, i nie byly to "Leszcze"! Jest malo prawdopodobne by Ci ludzie zaczeli masowo oddawac akcje ponizej 28gr!
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: ~retro [83.5.158.*]
    a jednak ktos oddaje kolejny dzien

:-(
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: andrzejkrawiec [83.11.112.*]
    Ja tam nie ulegam instyktowi stada! Mam swoja teorie i tego sie trzymam! Najgorsze to wpasc w panike i zaczac wyprzedawac! Na to licza wszelkiej masci naganiacze:)
  • Re: Skrajna nieodpowiedzialność CFO - 10 wpisów Autor: ~xxx [213.108.115.*]
    a teraz wala z ukrytego ...
    postawili 100 sztuk na S, gosc zbiera 3500 a tam dalej 100 na S
    haha
[x]
SSI 0,00% 0,01 2014-02-17 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.