A ja Wam mowie ze rozpoczelismy trend wzorstowy. :) Bardzo niesmialy ale wzrostowy. Mamy przed soba najlepszy okres dla spolki z pkt widzenia wykonywanej pracy oraz najgorsze to co bylo za nami. Raport za pierwszy kwartal przyniesie raczej pozytywne informacje. :) W paznierniku tego roku akcjonariusze beda swietowac wzrost o 80-100%. :)
Dnia 2010-03-08 o godz. 17:30 ~mlody inwestor napisał(a):
> A ja Wam mowie ze rozpoczelismy trend wzorstowy. :) Bardzo
> niesmialy ale wzrostowy. Mamy przed soba najlepszy okres
> dla spolki z pkt widzenia wykonywanej pracy oraz najgorsze
> to co bylo za nami. Raport za pierwszy kwartal przyniesie
> raczej pozytywne informacje. :) W paznierniku tego roku
> akcjonariusze beda swietowac wzrost o 80-100%. :)
niby tak jak piszesz, ale niestety czuję, że PQA zostanie zdjęta z GPW, zrobią wezwanie na akcje po średniej 6miesięcznej i klops. I to nie tylko moje obawy,
A tak na serio, rozmawialem ostatnio z pracownikami (hiszpanami) Dragadosa i powiedzieli, ze Dragados dlatego wchodzi na rynek polski ze u nich jest teraz bardzo trudna sytuacja gospodarcza. Niewiele zlecen i kryzys takze wszystko stoi, oni mieli dwa wyjscia, albo nic nie robic i tracic albo przeniesc kapital na rynek, w ktorym pelno jest zlecen (pieniadze z unii, nadchodzace euro). Dragados nie mialby interesu w tym azeby zdejmowac spolke z gpw. Robia ogromne ilosci roboty, Krakow- Szarow, teraz beda budowac obwodnice Gniezna 20km autostrady, rozmawialem z podwykonawcami. A po za tym kazdy lubi pracowac w swoim kraju, Dragados w Polsce to etap przejsciowy, gdy poprawi sie sytuacja u nich to sprzedadza spolke i wycofaja sie z rynku. W ich interesie jest azeby spolka byla notowana na gpw i miala jak najlepsza cene gdy beda ja sprzedawac. :) W koncu jesli kupili po 27zl to po to by sprzedac drozej. :) Wiec i my skorzystajmy na tym.
mnie sie wydaje ze jest to zwiazane raczej z brakiem zaufania do Dragadosa bo tak na prawde na 100% to nikt nie wie co bedzie. Przyjdzie dzien ze skoncza mu (funduszowi) sie jednostki i wtedy cena ruszy do gory. fundusze maja to do siebie ze wszystkie inwestuja w to samo, bo nikt nie chce wypasc gorzej od pozostalych. Znasz jakis konkretny fundusz ktory inwestowal w pqa? zawsze mozna sprawdzic ilosc posiadanych przez niego jednostek.
Kolego przeczytaj jeszcze raz te wypowiedzil uwaznie. Mnie chodzi o obalenie pogladu na temat funduszy i emisji. Dlatego prosze o konkretne fundusze ktore inwestuja. Kazdy fundusz w swoim prospekcie pisze w jakie spolki inwestuje. Nie powiedzialem ze bedzie emisja wiec niewiem czemu kolego myslisz ze utozsamiam sie z wypowiedziami uzytkownika polaq? Nie chcialbym aby mial racje bo sam mam troche pieniedzy zainwestowane. Po za tym zgadzam sie z Toba ze wypuszczanie akcji po cenie 65% wartosci ksiegowej bylo by glupota...
To juz bardziej prawdopodobne jest ze ktos ze znacznym pakietem powoli wysprzedaje...
Widzę, że jesteś jeszcze nie obeznany z tym forum, moja wypowiedź była odpowiedzią do tekstu polaq, nie twojego. Rozpoznaje się to po wielkości wcięcia od lewej strony;)
Co do twoich wypowiedzi to generalnie się zgadzam, chociaż kiedy patrzę na wykres to wydaje mi się, że Polaqua to inwestycja bardzo długoterminowa i w tym roku może jeszcze dużego zwrotu nie przynieść.
Nigdy nie da sie przewidziec czy dlugotermin owa czy szybka, bo nie znamy danych odnosnie akumulacji akcji i przeplywow. Moze istotnie sie slimaczyc, a moze ruszyc znienacka znacznie szybciej niz sie wielu teraz wydaje, wszystko zalezy kto i po co kupuje jej akcje, no i oczywiscie jak duzo ma kasy.
Tez obserwuje, czy nie warto wskoczyc po tej cenie. Jednak caly czas widac, ze ktos jeszcze resztki puszcza, albo komus bardzo zalezy na trzymaniu tutaj. Z grubszym nie wygrasz.
Co do wezwania, to inwestorzy pamietajcie, ze srednia, srednia, ale nie mozna kupic za taniej niz sie samemu wczesniej bralo. Takze Hiszpanie musieli by oglosic po 27. Nawet jak BY SREDNIA ZJECHALA NA 10.
Można taniej - jeśli wezwanie ogłosi jakaś inna spółka, ale myślę, że tu nie o to chodzi.
Ktoś trzyma kurs i celowo zamazuje analizę techniczną - zobaczcie, wczoraj chyba duże obroty i celowo końcówka zrobiona, aby było poniżej otwarcia. Czyli spadki na dużych obrotach. Dzisiaj za to małe obroty, więc wzrost - niewielki, ale wzrost.
A więc - spadku na dużych obrotach, wzrost na niewielkich, zaraz zacznie się wyprzedaż... I ktoś to pewnie chce kupić taniej.
Albo po prostu - ktoś ma dużo tych akcji i chce je sprzedać po tej właśnie cenie, może byli członkowie RN, może ktoś inny. Ma zarobek, a przy obecnych warunkach nie wywali wszystkiego od razu.