• RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~GREK [77.255.2.*]
    TRZEBA CIĄĆ KOSZTY I MUSI NASTĄPIĆ WZROST WYDAJNOŚCI PRACY BO ODLEWNIA RAFAMEU OD DAWNA PRZYNOSI STRATY A PREZES DYRDYMAŁY OPOWIADA ŻE JEST OK!!!!!!!!
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~jan z odlewni [77.253.153.*]
    niestety to prawda, zmiany zarządzania są tam konieczne ale czy ta stara peerelowska kadra to potrafi ?
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [77.253.138.*]
    kadra menadzerska w 100% powinna być z poza śląska to patologie ukruci raz dwa i zyski sie pojawią
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~rozbawiony [83.238.170.*]
    Dnia 2010-03-11 o godz. 22:10 ~gg napisał(a):
    > kadra menadzerska w 100% powinna być z poza śląska to
    > patologie ukruci raz dwa i zyski sie pojawią

Widzę, że znasz rynek odlewniczy jak mało kto :-)
    Odlewnia Łabędy - pracuje na pół gwizdka, Stal Odlew - pada, Odlewnia w Tarnowie - ledwo zipie, Gwarant w Ozimku - też niewesoło, Nowy Mystal Myszków - cieniutko, Metalodlew Kraków - cienko przędzie. A w Rafie nagle jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, w ślad za nowym prezesem - pojawi się "tajemniczy klient" z dwiema walizami zamówień na trzy lata po 8 PLN za kilogram żeliwa :D
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~lii [188.146.255.*]
    nie
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~grek [77.255.2.*]
    to zwolnic 70% załogi a jak pojawią sie popyt na wyroby to zatrudni sie ich znowu a nie dyrdymały sie opowiada w gazetach że zatrudnienie zwiększy
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~ggra [81.219.203.*]
    bawią to mnie wypowiedzi typu jest kryzys to jak tu zyski wypracować

odpowiadam -radykalne, niepopularne ciecia kosztów -wszyski, redukcja zatrudniienia i obiżka pozostałym płac, negocjacje w sprawie kosztów energi I i surowców, likwidacja w końcu odlewni jako samodzielnego przedsiębiorstwa i zrobienie z niej działu RAFAMETU

• RAFAMET NOWOCZESNA ODLEWNIA Autor: ~centuś [85.89.174.*]
    http://www.rafamet.com.pl/dokumenty%5C2009%5CInformacja_prasowa_19.pdf
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [81.219.203.*]
    no to przeczytajcie sobie ten artykół!

DO ROBOTY SIĘ WEŹCIE A NIE TYLKO PREMIE SOCJAL I NIERUBSTWO
    JAK NIE MA PRACY TO REDUKOWAĆ ZATRUDNIENIE I POZOSTAŁE KOSZTY BO JESLI NIE SPÓŁKA BEDZIE DEFICYTOWA TO WSZYSCY STRACĄ PRACE A NIE TYLKO OBIBOKI
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~ggg [88.149.164.*]
    Witam,
    no wreszcie się jakiś sprytny odnalazł.
    Nie trzeba żadnej czarodziejskiej różdżki - wystarczy tylko trochę zaangażowania.
    Rynek odlewniczy leży - to fakt, ale nie jest tak źle jak piszę ten mądrala. Odlewnia Śrem - super, PIOMA - ok.
    Zapytajcie naszego Zarządu RF na jakich targach promowała się odlewnia?
    Jak wyglądało stoisko RF na ostatnich targach EMO? - wstyd
    Ale ja rozumiem politykę kosztową Zarządu - skoro prezes opowiada na prawo i lewo , że ma pełen portfel zamówień na rok 2010 to po co szukać nowych?
    Zgadzam się w pełni - może J. wreszcie zareaguje - chociaż znając życie pasuje mu żeby zdołować z tym pajacem L.W firmę to będzie taniej można kupić?
    szkoda, ale ja czekam aż ARP sprzeda a potem może wreszcie da się na tej spółce zarobić.....
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~hhaha [83.14.87.*]
    odlewnie te dobre pioma i śrem są z poza ŚLĄSKA OCZYWIŚCIE!!!!!!!!!!!!!
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~JAJO [77.254.176.*]
    CZEKAMY NA WYNIKI I REFORMY ODLEWNI
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [178.36.202.*]
    No apelowałem ,wzywałem o rozsądek o redukcje etatów i pozostałych kosztów i jest niestety jak krakałem.
    albo ta rozrzutna BZDURA KTÓA NIGDY SIĘ NIE ZWRÓCI Zespół Odlewni RAFAMET sp. z o.o. realizuje inne, ważne zadanie inwestycyjne, polegające na opracowaniu i wdrożeniu nowoczesnego systemu monitorowania procesu namiarowania wsadu do żeliwiaków. Inwestycja ta przebiegać będzie w latach 2010-2011 przy współpracy z Akademią Górniczo-Hutniczą w Krakowie. Ogólny koszt zaplanowanego zadania wynosi 1.780 tys. zł. cENA JAK ZWYKLE POWALA Z NÓG PODOBIE JAK PIECA INDUKCYJNEG KTÓRA MIAŁ BYĆ AUTOMATYCZNY I DLATEGO PEWNIE PIERWSZY ODLENI ZAPOWIADAŁ PO URUCHOMIENIU ŻE DO TEGO NOWOCZESTENEGO PIECA KTÓRY URUCHAMIANY BEDZIE JEDNYM PALCEM PRZYJMOWAC BEDZIE NOWYCH PRACOWNIKÓW(LISTOPAD 2009) RĘCE OPADAJA JAK BOGA KOCHAM KPINY CZY CI LUDZIE MATEMATYKI NIE UCZYLI SIĘ W SZKOLE.
    JESZCZE 2 LATA PO RZĄDAMI TEGO GENIUSZA I NASZE AKCJE BEDĄ PO 5 ZŁOTY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    http://www.naszraciborz.pl/biznes/caly/0/6912.html bła
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [81.219.44.*]
    a jednak można oszczędnie i zarabiać w tym roku-DO ROBOTYhttp://odlewnictwo.wnp.pl/odlewnie-polskie-licza-na-zysk-netto-i-wzrost-przychodow-w-2010-r,116422_1_0_0.html
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~GG [81.219.44.*]
    Odlewnie Polskie liczą na zysk netto i wzrost przychodów w 2010 r.
    A JEDNAK MOŻNA ZARABIAĆ !!!!!!!!??????????
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~JJJ [83.7.238.*]
    sprzedaj debilu te 15 akcji od tatusia i nie jęcz
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~faza [83.14.87.*]
    bardzo chętnie ci odstąpie nawet 15 kilo a może 100 kilo po 27
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~dla gg / ggg [80.53.185.*]
    ... odstąpię nawet 15 kilo a może 100 kilo po 27 - no sorry, ale wszystkich akcji u drobnych jest około 400.000 sztuk - wiem od kogoś kto był na walnym.
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~iuhuih [81.219.44.*]
    potwierdzam po 27 sprzedaje
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [81.219.44.*]
    Tak nie prowadzi sie dzisiaj firm czyli nie trzyma się całego zaplecza na własnym garnuszku żeby potem odprawy jubileuszóki 13 -stki i tym podogne brednie z prl -u.Dzisiaj nowoczeste firmy koncentrują sie tylko na działalności podstawowej której pilnują a reszta idzie do firm zewnętrznych.Nawet gdyby koszty były podobne to i tak jest zysk na tych prekambryjskich dodatkach i na mniej licznych etatowcach związkowych. Mniej liczna załoga to mniej liczna administracja do jej obsługi to jasne jak"NOC LISTOPADOWA"
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [77.254.176.*]
    a odlewnie s.a.lecą na północ a my marazm-gdzie te kontrakty co miały byc na koniec września
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~dla gg / ggg ... [80.53.185.*]
    Piszesz sam do siebie ? gg, ggg, jajo, jan z odlewni, grek, itd
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [178.37.234.*]
    odlewnia tonie z powodu przerostu zatrudnienia tak jak to opisywałem od miesięcy !
    kiedy nastąpi redukcja kosztów panie von-siczku?
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gggg [178.37.234.*]
    nowy właściciel powinien dobrać kadre która będzie dbała o finanse firmy i akcjonariuszy a nie o sprawy socjalne zbyt licznej załogi
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~zainteresowany [91.146.208.*]
    Ta odlewnia aktualnie nie zatrudnia żadnego inżyniera odlewnika,brak średnigo dozoru technicznego! Brak doświadczonej kadry technicznej!
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~lpo [188.146.104.*]
    Dnia 2011-12-02 o godz. 16:56 ~zainteresowany napisał(a):
    > Ta odlewnia aktualnie nie zatrudnia żadnego inżyniera
    > odlewnika,brak średnigo dozoru technicznego! Brak
    > doświadczonej kadry technicznej!

roboty szukasz??
    ja szukam i mam certyfikat na olewke takich tempaków jak ty
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gracja [77.253.100.*]
    I nic do dzisiaj nie zrobili a odlewnia ma coraz gorsze wyniki!!
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [77.253.54.*]
    a nie mówiłem?
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [178.36.120.*]
    to kiedy ta fuzja? na moje oko za 1-5-2 lata tj w czasie kiedy do tempych głów dotrze że nie ma innego wyjścia
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [77.254.161.*]
    Polska Grupa Odlewnicza podwyższyła prognozy wyników finansowych na rok 2011. Przewidywane przychody ze sprzedaży dla roku obrotowego 2011 mają wynieść 256.872,3 tys. zł przy zysku netto na poziomie 17.938,1 tys. zł. Najnowsze prognozy zakładają również wypracowanie zysku operacyjnego w wysokości 29.407 tys. zł oraz EBITDA na poziomie 38.234,1 tys. zł - podała grupa w komunikacie.
    14.11.2011
    A u nas k-------- i złodzi..............
    albo to

Firma z Kuźni Raciborskiej chce w nowym roku utrzymać poziom sprzedaży, jaki uzyskała w 2011 r. Prognoza zakłada, że roczne jednostkowe przychody Rafametu sięgnęły 87 mln zł, a zysk netto 4,5 mln zł. – Jestem spokojny o zamówienia na ten rok. Jeśli faktycznie będziemy mieli do czynienia z kryzysem, to odbije się to na wynikach spółki dopiero w roku 2013 – przekonuje Wons. Zadaniem firmy jest rozwój sprzedaży na rynkach dalekowschodnich, w Afryce i Australii. – Szczególnie atrakcyjnie prezentują się Chiny, gdzie wysyłaliśmy już obrabiarki dla branży kolejowej – dodaje prezes.

Kolejnym wyzwaniem jest poprawa wyników zależnego Zespołu Odlewni, który od miesięcy notuje straty. – Liczymy, że odlewnia odzyska rentowność do końca 2012 r. – zapowiada Wons.

PARKIET
    Czyli wzrostu zysku za 2011 spowodowanego extra wysokim euro nie bedzie?
    jesli tak to należą się wyjaśnienia dlaczego i gdzie się podziały pieniądze z różnic kursowych!!!!!!!!
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~halinyna [83.14.87.*]
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=ODLEWNIE&format=detailed

a więc można zarabiać na odlewnictwie?!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~hytry [83.238.78.*]
    jak tam tak dupiato jest to czemu Jerzejewski chce to kupic?..dokladac bedzie?
  • RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~dla gg/ggg [80.53.185.*]
    W jakim stopniu wykiki Spółki zależnej zaważą na wynikach skonsolidowanych?
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [178.36.206.*]
    NO TO MAMY NOWYCH PREZESIÓW NA WYLEWNI ZA PÓŁ ROKU ZNOWU USŁYSZYMY DLACZEGO NIE MA ZYSKÓW. CIEKAMI MNIE CO JEWSZCZE BEDZIE MOŻNA WYMYŚLEĆ NOWEGO
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [159.205.159.*]
    na stronie odlewni podano że za styczeń wielkość odlanych elementów wyniosła 460 ton
    mam pytanie jaka była skala wielkości w poprzednich okresach bo nigdzie tego znaleść nie mogę- może ktoś wie
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~haha [83.14.87.*]
    odlali w ciągu miesiąca 460 ton
    czyli w ciągu doby 460 ton : 30= 15,333 ton
    pracuje około 220 osób czli 15,333: 220= 69,7 kilogramów
    czyli 2,5 wiadra odlewu
    CZYLI ROBOTO PALI SIĘ W RĘKACH
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [178.36.79.*]
    ja bym dał jakąś premie za takie dzwiganie do się pozrywają!!!!!!!
    chyba przy takich obciąrzeniach to taczkami worzą surówkę?
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [178.36.116.*]
    RATUNKU o matko jest PIERwSZY KONTRAKT W TYM ROKU (mały ale jest) od 3 miesięcy
    ale euro się osłabiło tak jak przewidywałem a TŁUSZCZA CHCIWA DOSTAŁA OCZYWIŚCIE wzrost płac

ps.PANIE KRZYSZTOFIE ZAINWESTOWAŁ PAN JUŻ TYLE PIENIEDZY i BRAK SZYBKIEGO PRZEJĘCIA DOPROWADZI I PANA I NAS DO STRAT
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gg [178.36.207.*]
    ciekawe ile ton odlali w lutym? bo na stronie ciągle zimny styczeń hi hi ha
  • ANKIETA Strategie gry na GPW Autor: ~joanna_p [89.231.113.*]
    Witam, proszę o uzupełnienie mojej ankiety, która dotyczy strategii inwestycyjnych na GPW. Ankieta jest anonimowa, nie wymaga rejestracji i składa się tylko z jednego pytania jednokrotnego wyboru. Wyniki pomogą mi w napisaniu pracy magisterskiej. Oto link: http://www.ankietka.pl/ankieta/80454/strategie-inwestycyjne-na-gieldzie-papierowwartosciowych.html Dziękuję bardzo za pomoc.
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~hala [83.14.87.*]
    to ile odlali w tym lutym tych ton?
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~ggg [178.36.207.*]
    w ciągu ostatnich 4 miesięcy firma podpisała JEDEN MALUTKI KONTRAKT W CHINACH I NIC WIĘCEJ.
    ORGANIZACJE PRACY W ODLEWNI WIDAĆ PO AKTUALIZACJI STRONY GDZIE OSTATNIE INFO JEST UWAGA O TONAZU ODLEWÓW W STYCZNIU A KONCZY SIĘ JUŻ MARZEC
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~woj [84.10.77.*]
    Po co ja kupiłem ten papier... Tragedia.
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~halina [83.14.87.*]
    Może ktoś wie, ile wagowo odlewnia wykonała odlewów w lutym i w marcu bo na stronie odlewni ciągle mroźny styczeń?
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~gggg [178.36.115.*]
    Czy ktoś wie jaki był tonaż zalania w 2 kwartale bo w pierwszym 1309 ton i było to podane na początku kwietnia a teraz już połowa lipca i zero komunikatów na stronie.
    I jeszcze czekamy na te infa o kontraktach w Ameryce Łacińskiej oby były lepsze niż te wyczekiwane z Białorusi !
  • Re: RAFAMET ODLEWNIA Autor: ~uy [46.204.5.*]
    po co ty piszesz sam z soba,tu juz dawno nikogo nie ma ,wszystkie akcje sa skupione,czekaj sobie dalej a ludzie graja na innych spolkach
[x]
RAFAMET 0,93% 54,00 2026-05-20 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.