Skonsolidowane prognozy finansowe na 2010 r.
Zarządu Photon Energy w dniu 26 lutego zapowiada swoje skonsolidowane prognozy finansowe na rok 2010 zgodnie z MSSF w następujący sposób:
Przychody: CZK 1.900 mln EUR (73,2 milionów, 290,5 milionów PLN)
Całkowite dochody (TCI): CZK 220 milionów EUR (8,5 mln zł 33,6 milionów)
TCI na jedną akcję: 9,56 CZK (0,37 zł, 1,46 zł)
Podstawa prawna: § 3 ust.1. z dodatkiem 3 do Uchwały nr 733/2009 z GPW Zarządu z dnia 18 grudnia 2009 r. "Informacje Bieżące i Okresowe w Alternatywnym Systemie Obrotu"
Tego się należało spodziewać. Zakupy modułów za ~100 mln euro, nie po to aby leżały w magazynie.Realizacja prognozy nawet w 50% będzie już rewelacyjna na całym NC.Co do dzisiejszej sesji to pozdro dla gościa który zdejmował pakiety za 80 tyś. pln. Z całym szacunkiem dla nas maluczkich, ale to zbierał napewno , jak to sie ładnie mówi, "podmiot inwestycyjny"
Wniosek jest jeden. :) Urósł nam duży gracz na rynku energii słonecznej i nie jest to przypadek, gdyż spółka od początku jest pilotowana w tym kierunku przez ludzi, którzy poradzili sobie w swojej zawodowej przeszłości na najwyższych stanowiskach w największych instytucjach na świecie i w pewnym momencie postanowili zrobić coś własnego.
Konsekwencje tego są takie,że firma będzie istotnym graczem na nowootwierających się rynkach i na rynkach, które otworza się w najbliższym roku2011(nasz region). A jest tego mniej więcej 10-krotność rynku czeskiego. Taka jest misja, taki plan i to właśnie zobaczymy. :)
Nicpoń: mam nadzieję,że rewolucja w Twoim portfelu wypadła dobrze. Pozdrawiam
Pastorze czuje sie zaszczycony ze o mnie pomyslales.. w photonie mam 20% portfela ..mialo byc wiecej ..i bedzie ..co prawda nie przez akumulacje ale przez wzrosty na tym papierze...ciesze sie ze tu jestes..po dzisiejszym info mam ochote Cie usciskac ..otworzyliscie mi z Photonem z parkietu oczy na ta spolke :) pozdrawiam serdecznie
Dnia 2010-02-26 o godz. 23:16 ~nicpon napisał(a):
> Pastorze czuje sie zaszczycony ze o mnie pomyslales.. w
> photonie mam 20% portfela ..mialo byc wiecej ..i bedzie
> ..co prawda nie przez akumulacje ale przez wzrosty na tym
> papierze...ciesze sie ze tu jestes..po dzisiejszym info
> mam ochote Cie usciskac ..otworzyliscie mi z Photonem z
> parkietu oczy na ta spolke :) pozdrawiam serdecznie
No właśnie. Nie zapominaj,że to Twoje oczy i Twoja decyzja miała tutaj znaczenie. My z Photonem po prostu daliśmy do myślenia, ale już wynik tego myślenia jest dziełem indywidualnym. :) Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie.
p.s. Zgadzamy się z Photonem,że prognozy są konserwatywne(i dobrze) i cieszę,się,że wybudują trochę elektrowni, do własnego portfela. :) Gonimy lidera na rynku, czyli Energy21, który notabene nie tak dawno dostał 15mln Euro od Darby'ego Nas też czeka coraz łatwiejszy dostęp do kapitału :)
trzeba będzie wkrótce przeskakiwać na ek0oeksport bo tam będzie wysyp ionformacji o dostawach, konbtrahentach z USA, Szwecji, Dubaju, rewelacyjne wyniki
spolka warta juz 135 mln zl a nadal na NC.
Dla mnie to jest dziwne-poza tym jaki ma byc zysk brutto a jaki zysk netto?
I jaki jest teraz po roku 2090 C/Z
a jaki bedzie wg prognozy po 1 kwartale 2010 i byc moze po 1-4 kwart 2010??
Ale pamietajmy ze spolka jest juz jak na New Connect b b droga, co nie znaczy ze nie bedzie drozala-ale czy bedzie drozala jeszcze co roku o okolo 120%???
mecenasie radzę ci dywersyfikować
twoj ekoś jest niezły, sam go mam...ale nie można jechać na jednym koniu, a propos mówisz 130 mln PHOTONU i 86 mln przychodu i 6 mln zysku netto 9 mln całkowitego., a ekoś 25 mln wartości 4,5 mln przychodu i 160 tyś. zysku netto.
(jak widzisz ten argument akurat nie działa)
Wersja bardzo optymistyczna, ale czy nierealna? Patrząc na progresję przychodów jest to naprawdę możliwe. Papier idealny zatem do portfela IKE, kupić i zakopać na parę lat.